Güncel Ekonomi Haberleri

Yatırım Yapılacak Ülkeler ve Yatırım Teşvikleri

NİJERYA
PETROLÜ İLE DAHA DA ÖNE ÇIKACAK

200 milyon nüfusuyla Afrika’nın en büyük ekonomilerinden biri olan Nijerya, 10 milyon zenginiyle de ciddi potansiyel taşıyor. Diğer birçok Afrika ülkesinin aksine dış ticaret fazlası veren bir ülkelerden biri olarak dikkat çeken Nijerya, petrol fiyatlarının da etkisiyle özellikle son 10 yılda ekonomik olarak ciddi büyüme gösterdi. 2006’da 83 milyon dolar olan Türkiye’nin ihracatı, geçtiğimiz yıl 400 milyon dolara çıktı. Türk şirketleri için başta tüketim malları olmak üzere birçok alanda ihracat fırsatı sözkonusu.

Bugüne kadar Nijerya’ya daha çok inşaat sektöründeki şirketler ilgi duymuş ve yatırım yapmıştı. Son yıllarda ise hemen her sektörden ilgi var. Birçok iş adamı derneği Nijerya’ya seyahatler düzenliyor. Hatta DEİK öncülüğünde Nijerya’da Türk KOBİ’lerln yatırım yapacağı bir OSB kurma fikri de dillendiriliyor. Önümüzdeki dönemde Nijerya’nın Türk şirketlerinin daha fazla radarında olacağı kesin.

SAĞLANAN TEŞVİKLER

ihracata dayalı yatırımları teşvik amacıyla kurulan Nijerya ihracata Dayalı İşleme Bölge Otoritesi, yatırımcılarına her tür desteği sağlıyor. Gümrük vergisinden muaf teçhizat ve hammaddenin girişine izin verilirken, üretimin azami yüzde 25’inin mevcut iç piyasada satılabilmesine de imkan tanınıyor. Ayrıca yatırım yapan şirketler kambiyo düzenlemelerinden ve vergilerden de muaf.

HAKAN ÖZEL
Türk Nijerya İş Konseyi Başkanı
‘BATI AFRİKA’NIN EN DİNAMİK ÜLKESİ”

170 milyonluk nüfusuyla Batı Afrika’nın en dinamik ülkesi olan Nijerya ile devlet başkanları seviyesinde oldukça sağlam ilişkilerimiz var. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde Türkiye ve Nijerya’nın stratejik ticari partner olmasını bekliyorum. Nijerya’da yapılan projeleri vaktinde ve istenen kalitede yapacak şirket eksikliği var. Bu yüzden de Türk şirketlerine birçok alanda fırsatlar var.

ÇİN
100 MİLYON ZENGİNİ VAR

Uzun yıllar tüm dünyanın korkulu rüya olarak gördüğü Çin, artık herkesin daha fazla etkin olmak için çabaladığı bir pazar. Son yıllarda ortaya çıkan müthiş tüketim çılgınlığı, 100 milyon zengini ve yıllık 1.7 trilyon dolarlık ithalatı ile Çin artık tehditlerle değil, sunduğu fırsatlarla anılıyor.

Başta ucuz iş gücü olmak üzere yatırımcılara büyük avantajlar sunan Çin’de, Türk yatırımları da artıyor. Türkiye’nin Çin’deki doğrudan yatırımı 350 milyon dolar civarında. Bu rakamın 2015te 500 milyon dolara çıkması bekleniyor.

Çimtaş, Demirdöküm, Fabeks Dış Ticaret, Arçelik-Beko, Ün-sa Ambalaj, Şişecam, Zorlu Tekstil, Sabancı Holding-KordSA ve Fiba Holding-Turkmall Çin’e yatırım yapmış en önemli Türk şirketleri olarak sıralanıyor.

SAĞLANAN TEŞVİKLER

Çin’de 5 özel ekonomi bölgesi bulunuyor. Şirketler, bu bölgelerde kullanılmak üzere ithal edilen mallara ilişkin tarife indirimleri ve vergi avantajlarından yararlanabiliyorlar. Fakat bu bölgelerde ithal edilen ürünler sadece bölge içinde kullanılıp iç piyasada satışa sunulamıyor. Öte yandan Çin’de edindiği en az beş yıllık karı yine Çin’de yatırıma dönüştüren yabancı sermayeli işletmeler, daha önce ödemiş oldukları gelir vergisinin yeni yatırım miktarı kadar tutarını geri alabiliyor.

MURAT SUNGURLU
Türk- Çin Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı
İÇİNDE YERELLEŞME ÖNEMLİ’

Çin merkezli kurulmuş tek Türk derneğiyiz. Çin çok büyük bir pazar ve iç tüketime dayalı bir kalkınma modeli uygulanıyor. Halk her gecen gün zenginleşiyor ve dolayısıyla da lüks tüketim çok artıyor. Yatırım için birçok alanda fırsat var. Fakat bunlara rağmen, kolay bir pazar olmadığını da söylemek gerekiyor. Yerelleşme çok önemli. İyi bir yerel ortak olmazsa başarı şansı kolay değil.

HİNDİSTAN
ABD’Yİ GEÇECEK

Yakaladığı yüksek büyüme oranları dikkate alınarak yapılan öngörülerde, şu an ABD ekonomisinin onda biri kadar olan Hindistan’ın 2050’li yıllarda ABD ekonomisinin büyüklüğünü geçeceği hesaplanıyor. Bu da tüm yatırımcıların İştahını kabartıyor.

2005-2006 yılları arasında 9 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye yatırımı alan Hindistan, 2010-2011’de 33,2011-2012 yılları içerisinde ise 41 milyar dolarlık yatırım çekti.

Korumacı ekonomik politikaların azalmasıyla birlikte kapılarını dış dünyaya açan Hindistan, son yıllarda Türk şirketlerinin de gözde ülkelerinden biri oldu.

Söktaş, yaklaşık üç yıldır Kolhapur şehrinde 45 milyon dolarlık yatırımla kurduğu fabrikasında gömleklik kumaş üretiyor. Tekstilde Hindistan’a giren isimlerden biri de Bilsar. Avrupa’nın en büyük silindir üreticilerinden biri olan Hidromas, Madras şehrinde yaklaşık 6 milyon dolarlık bir yatırımla hidrolik imalatına başladı. Elektromed ise Hindistan’da elektrik sayacı üretimi için Hintli bir firma ile ortaklık anlaşması imzaladı.

SAĞLANAN TEŞVİKLER

Geri kalmış bölgelerde kurulan sanayi kuruluşları sabit sermaye yatırımları için yardım alabiliyor. Hükümet bazı bölgelerde nakliye maliyetini de üstleniyor. Ayrıca arazi temini, indirimli fiyatlarla enerji ve su temini de sağlanıyor.

SELMAN BİLAL
Bilsar Yönetim Kurulu Başkanı
“SABIRLI OLMAK GEREK”

Hindistan’da çok hızlı gelişen bir orta sınıf var. Tahminlere göre ileriki yıllarda 350 milyonluk bir orta sınıftan söz ediliyor. Üstelik Hintliler, Çinliler’e göre çok daha az tutucu ve para harcıyor. Benim şirketlere tavsiyem yerel bir ortakla hareket etmeleri. Böylelikle bazı bürokratik sorunlar daha rahat aşılmış oluyor. Hindistan’da işler bize göre biraz yavaş. Sabırlı olmakta da fayda var.

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu