Emlak ve Gayrimenkul Haberleri

Yatırımcılar İçin Çanakkale’de Arsa Almak

çanakkale köprü geçiş projesi, çanakkalede arsa almak, çanakkalede arsa yatırımı, çanakkale de gayrimenkul, emlak arsa

Çanakkale’de arsa almanın tam zamanı

Çanakkale Boğazı Köprü Geçiş Projesi sessiz ve derinden ilerliyor. Arsa simsarlarının istilasına uğrayan bölgede fiyatlar 3-5 kat birden artmış durumda. Ancak hala bazı bölgelerde prim potansiyeli yüksek araziler bulmak mümkün…

BUNDAN tam dört yıl önce yatırımcı için Çanakkale bölgesinde ciddi bir inceleme yapmıştık. O tarihte bölgede prim yapmaya müsait köyleri gezip girişimciler ve yatırımcılar için bir harita çıkarmıştık. Şimdi Çanakkale’nin kurtuluşu haftası (18 Mart) öncesi bölgeye bir kez daha gittik. Bu önemli tarihte Çanakkale ve civarına gidecekler ya da bölgede yatırım düşünenler için tek tek köyleri gezdik. Çünkü İzmit Körfez Geçişi ve İstanbul Boğazı’na kurulacak üçüncü köprünün yerinin netleşmesiyle birlikte bölge bir kez daha öne çıktı. Hatırlanacağı gibi, Çanakkale’de yapılacak köprü için daha önce belirlenen Sarıçay-Kilitbahir güzergâhı, tarihi Gelibolu Yarımadası’na zarar vereceği endişesiyle Gelibolu (Sütlüce) – Lapseki (Şekerkaya) şeklinde değiştirilmişti.

Karayolları Genel Müdürlüğü, önce Çanakkale Köprüsü için Avrupa yakasında Kilitbahir, Anadolu yakasında ise Sarıçay’ı belirlemişti. Tarihi Gelibolu Yarımadası’nın ortasına denk gelen bu güzergaha başta Çanakkaleliler olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından tepkiler gelmişti. Tepkileri haklı bulan Ulaştırma Bakanlığı, birkaç alternatif güzergah üzerinde çalışma yürüttü. Sonuçta da yeni güzergah olarak Avrupa yakasında Gelibolu ilçesinin 7.5 kilometre güneyindeki Sütlüce Köyü ile Anadolu yakasındaki Lapseki ilçesinin 2.5    kilometre güneyindeki Şekerkaya nıcvkisi belirlendi.

Güzergahın değişmesiyle köprünün boyu da uzadı. Sarıçay-Kilitbahir arasındaki eski güzergahta bin 400 metre olan iki ayak arasındaki uzunluk, Sütlüce-Şekerkaya arasında bin 600 metre olacak. Direklerden sonraki bölümler de eklendiğinde köprünün toplam uzunluğu 2 bin 800 metreye ulaşacak. Bu da Çanakkale boğaz geçişini dünyanın dördüncü uzun asma köprüsü yapacak…

MALİYETİ 1 MİLYAR $

Bağlantı yollarının da eklenmesiyle köprü projesinin toplam uzunluğu 3 bin 860 metreye çıkacak. Üç gidiş, üç de geliş olmak üzere altı şerit olarak inşa edilecek köprü, 433 kilometre uzunluğundaki Tekirdağ-Çanak-kale-Balıkesir Otoyolu projesinin en önemli parçalarından birini oluşturuyor. Maliyeti yaklaşık 4.5 milyar dolar olarak tespit edilen otoyol projesi içinde yer alan Çanakkale Köprüsü için 1 milyar dolar civarında harcama planlanıyor. Çanakkale Köprüsü ve Tekir-dağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu projeleri yap-işlet-devret modeliyle ihale edilecek. İhalenin önümüzdeki yıl içerisinde yapılması bekleniyor. Bu arada Ulaştırma Bakanlığı’nın köprüden demiryolunun da geçebileceği alternatif bir proje daha hazırlattığını belirtelim…

OTOYOL GÜZERGAHI

İstanbul’un trafik sorununa çözümün bir parçası olarak görülen Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu projesi, Avrupa’dan gelerek Ege ve Akdeniz’e gidecek trafiğin Çanakkale üzerinden geçmesini sağlayacak. Söz konusu otoyol, Kınalı Kavşağı’nda Kuzey Marmara Otoyolu’yla buluşacak. Ardından Tekirdağ’dan geçip, Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinin 7.5 kilometre güneyindeki Sütlüce Köyü’nden Çanakkale Boğazı’na ulaşacak. Boğazı asma köprüyle geçecek, Anadolu yakasında ise Lapseki’nin

2.5    kilometre güneyindeki Şekerkaya mevkiine ulaşacak. Tekirdağ-Çanakka-le- Balıkesir Otoyolu, daha sonra Lapse-ki-Çan-Yeııice ve İvrindi güzergahını izleyerek Balıkesir’in Savaştepe ilçesinde Gcbze-lzmir Otoyolu’yla birleşecek.

KÖYLER MARKAJ ALTINDA

Çanakkale’ye yapılacak köprü, önce köprünün kurulacağı Gelibolu ve Lapseki bölgesinde heyecan yarattı.

Köprünün Anadolu yakasındaki ayaklarının kurulacağı Lapseki ve çevresindeki köylerde yaptığımız araştırmada son dönemde yoğun bir hareketlilik olduğunu gözledik. Bölgedeki köylüler, şimdiden tarlalarının değerleneceği beklentisine girmiş bile.

Projenin kamuoyunda duyulmasının ardından bölge arazi spekülatörleri tarafından adeta markaj altına alınmış. Aynı durum köprünün Avrupa yakasındaki ayaklarının oturtulacağı Gelibolu’nun Sütlüce Köyü için de geçerli.

Arsa simsarlarının bu ilgisi karşısında özellikle Sütlüce Köyü’ndeki arazilerin fiyatlarında iki yıl öncesine oranla yaklaşık üç misli artış olduğu belirtiliyor. Süt-lüce’deki arazilerin değer kazanmasında, köprü projesi dışında burada kurulacak olan tersanenin de etkisini göz ardı etmemek gerekiyor.

SATILIK AZ, OLANLAR DA PAHALI

Gelibolu’da 35 yıldır emlakçilik yapan Dondurmacılar Emlak Ofisi’nin sahibi İsmail Dondurmacı, Gelibolu-Keşan asfaltına cephesi olan arazilerin, köprü söylentisi ve basında bu yönde çıkan haberlerden sonra değer kazanmaya başladığını söylüyor. İki yıl önce asfalta cepheli arazilerin dönümünün 7-8 bin TL arasında satıldığını hatırlatan Dondurmacı, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Şimdi aynı arazilerin dönümüne 20-30 bin TL arasında fiyat biçiliyor. Arsa ve tarla fiyatları 4-5 yıl öncesine kadar yerinde sayarken, şimdi köprü ve tersanelerin gündeme gelmesiyle 3-5 misli arttı. Özellikle Sütlüce Köyü’nün tersane yeri ilan edilmesi ve tersane ruhsatlarının alınmasından sonra bu bölgede satılık arsa bulmak zorlaştı. Elinde arsa olanlar da beklemeyi tercih ediyor. Süt-liice’de iki yıl önce dönümü 7 bin TL olan tarlaların fiyatı da 25 bin TL’ye çıkmış durumda. Yüzde 20 imarlı arsaların metrekaresi iki yıl önce 70 TL’ydi. Şimdi ise 200 TL isteniyor.”

TERSANE YATIRIMLARI

Bölgeye ilk tersane yatırımını Kalka-van ailesi yapmış. Bu yatırım için “Gelibolu Gemi Endüstrisi Sanayi ve Ticaret” unvanlı şirket kuran Kalkavanlar, Cevizli Köyü yakınlarındaki 847 bin 430 metrekarelik alana 390 milyon dolarlık yatırımla tersane kurmayı planlıyor. Yeni tersanede ham petrol taşıyacak büyük tonajlı gemiler, büyük tonajlı kuru yük gemileri, 150 bin metreküp kapasiteli sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) ile sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tankerleri, kon-teynır gemileri, lüks ve modern yolcu gemileri, özel ve lüks tekneler üretilecek. Tersanede ayrıca, yüksek teknolojiye, kapasiteye ve görünmezlik teknolojisine sahip firkateynler, korvetler de imal edilebilecek. Gelibolu Gemi Endüstrisi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın hedef planında olan ihtiyaçları ile üçüncü dünya ülkelerinin savaş gemisi tasarımım ve inşaatını gerçekleştirmeyi de hedefliyor. Tersanenin etap etap 5 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.

KEŞAN’DA FİYATLAR ARTMADI

Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu’nun Gelibolu ve çevresinde yarattığı etki, aynı istikamette bulunan Keşan’da hissedilmemiş. Bölgede emlak fiyatlarının iki yıldır yerinde saydığını ifade eden Keşan Emlak Ofisi’nin sahibi Oğuz Akalan, köprü projesinin Keşan’ı olumlu etkilemeyeceği görüşünde. Akalan, “Çanakkale köprü projesinin hayata geçirileceği bölge Keşan merkeze 100 kilometre mesafede. Ayrıca ana yollarda böyle bir oluşumu çağrıştıracak, insanları farklı düşündürecek hiçbir hareketlilik yok” diyor.

Akalan, Keşan ve çevresindeki ana yollara cepheli imarlı arsaların fiyatlarıyla ilgili ise şu bilgileri veriyor: “Keşantanbul güzergahında yüzde 50 imarı bulunan arsaların metrekaresi iki yıl önce 80-100 TL arasındaydı. Şimdi ise 100-150 TL. Yine 2009’da Keşan-Uzunköprü güzergahında metrekaresi 40-50 TL olan yüzde 50 imarlı arsalar da 40-60 TL aralığında satılıyor.”

LAPSEKİ DE KÖPRÜYÜ BEKLİYOR

Çanakkale Boğazı’nın Anadolu yakasında yer alan, Lapseki-Çan ve Biga arasındaki köyler, köprü projesinin gündeme gelmesiyle birlikte arsa spekülatörleri tarafından sıkça ziyaret edilmeye başlamış.

Ancak bu köylerdeki arazilerin fiyatlarında da iki yıl öncesine göre henüz önemli bir artış olmadığı ifade ediliyor.

Lapseki’deki Bilgin Gayrimenkul’ün sahibi Mehmet Bilgin, Tekirdağ-Çanak-kale-Balıkesir Otoyolu’nun söz konusu köylerde yakınından geçeceği tarla vasfındaki arazilerin metrekaresinin 1 TL’den başlayıp yerine ve konumuna göre 15 TL’ye kadar çıktığını söylüyor. Aynı arazilerin iki yıl önceki ortalama fiyatı 40 kuruş ile 10 TL arasındaymış. Bilgin, Lapseki-Çanakkale arasında yer alan köylerde arazi fiyatları hakkında ise “2009’da imarsız arazilerin metrekaresi 5-10 TL aralığındaydı” değerlendirmesini yapıyor.

EN ŞANSLI KÖY

Köprünün bir ayağının kurulacağı ve Lapseki’ye 2.5 kilometre mesafede yer alan Şekerkaya mevkiine en yakın köy Suluca… Aslında Suluca Köyü, köprünün hemen altında yer alacak. Halen Ça-nakkale-Lapseki duble yoluna yakın olan Suluca, Lapseki’ye yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta.

93 Harbi (1877-78 Osmanlı-Rus savaşı) nedeniyle Balkanlardan göçenler tarafından kurulan köyde, halen 100 hane bulunuyor. 5 bin dönüm tarım arazisine sahip olan köyün başlıca geçim kaynağı meyvecilik…

Köprünün Anadolu yakası ayaklarının köylerine kurulacak olması Suluca sakinlerini epey heyecanlandırmış. Arazilerinin değerleneceği beklentisine giren köy halkı, köprü söylentisiyle birlikte özellikle İstanbul’dan birçok ziyaretçinin arsa bakmak için geldiğini söylüyor. Suluca’da deniz kenarındaki arazilerin dönümüne ortalama 50 bin TL isteniyor. Çanakkale-Lapseki asfaltına yakın olan yerlerdeki arsaların dönümü ise ortalama 25 bin TL.

para dergi

 

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu