Kariyer ve İş

Yeni Mezunlar İçin 5 Adımlık Hareket Planı

Eğer mezun olduktan sonra yapmayı planladığınız tek şey “panik” ise, yalnız değilsiniz. Ancak bu paniğinizi sahip olmak istediğiniz işe yönelik şanslarınızı arttırmak için kullanabilirseniz, rakiplerinizin çok önüne geçersiniz. Aşağıdaki önerileri eyleme dökerek buna başlayabilirsiniz:

1- Hedeflediğiniz Alanda Gereken Yeteneklerinizi Geliştirin

Kadrolu bir iş arayışı içindeyken, yarı zamanlı olarak çalıştığınız kurumda yeni projeler için gönüllü olmak ve daha fazla sorumluluk istemek kabiliyetlerinizi geliştirmenize yardımcı olur.

Örneğin hedeflediğiniz alan insan kaynakları ise, yarı zamanlı çalıştığınız firmada işe alım kadrosuna girmek için elinizden geleni yapın. Yine aynı şekilde eğer pazarlama alanında çalışmak istiyorsanız, en yeni pazarlama stratejileri ile ilgili bir araştırma yapmaya gönüllü olabilir ve araştırmanıza dayalı bir pazarlama kampanyası hazırlayabilirsiniz.

Oturup telefonunuzun çalmasını beklemektense, özgeçmişini ve yeteneklerinizi geliştirmeye devam edin.

2- Dönüştürülebilir Yeteneklerinizi Belirleyin ve Onlardan Faydalanın

Diploma sahibi olduğunuz alanın psikoloji mi, antropoloji mi yoksa liberal bilimler mi olduğu hiç önemli değildir. Önemli olan üniversitede öğrendiğiniz eleştirel düşünme, yazma ve etkili iletişim kurabilme gibi yetenekleri kullanıp kullanamadığınızdır.

Üniversitede hiçbir şey öğrenmediğiniz iddiası sadece bir söylentidir. Yürüttüğünüz grup projeleriyle takım çalışmasını, sunumlarla etkili konuşma yöntemlerini ve hatta ders programlarıyla planlama yapmayı öğrenmiş olduğunuz ise önemli bir gerçektir. Bu noktadaysa özgeçmişinizi çok daha başarılı kılacak dönüştürülebilir yeteneklere sahip olduğunuz sonucuna ulaşıyoruz.

Her kariyer uzmanı firmaların en çok istediği dönüştürülebilir yetenekleri belirlemeniz konusunda size yardımcı olabilir. Ancak bunu sizin yapmanız daha önemlidir.

3- Mülakat Provası Yapın

En iyi dereceye, özgeçmişe, deneyime veya referansa da sahip olsanız, eğer bütün bunları iş görüşmesi sırasında etkili bir şekilde sunamazsanız işi alamazsınız.

Kariyer danışmanları iş bulma konusunda başarısız olan adaylarla karşılaştıklarında, iki sorunun cevabını bulmaya çalışırlar: Adayın hedefleri, seviyesi ve deneyimi başvurduğu pozisyona uygun mu, daha da önemlisi adayın mülakat yetenekleri vasatın altında mı?

Eğer iş başvurularınızdan ardı ardına cevap alamamaya başladıysanız, yardım almanız gerekiyor olabilir. Okulunuzun kariyer merkezinin kaynaklarından faydalanabilir veya kendi kendinize mülakat provaları yapabilirsiniz.

4- Mezunlar İçin Olan Fırsatları Değerlendirin

Firmalar, yeni mezunların ilgisini çekmek için sık sık iş fuarlarına katılır.

5- Ne İstediğinizi Herkese Söyleyin

Etrafınızdaki herkese iş aradığınızı söyleyin. Aileyle, arkadaşlarla, eski patronlarla ve iş arkadaşlarıyla, yani herkesle sosyal ağ oluşturmak çok önemlidir. Kimin çalışana ihtiyacı olduğunu asla bilemezsiniz.

Aynı şekilde yukarıdaki eylemlerin hangilerinin içinde bulunduğunuz paniği kariyerinize adım atmanızda kullanmanızı sağlayacağını da asla bilemezsiniz. Bu yüzden hepsini en iyi sonuç alacak bir şekilde uyulamaya çalışın.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu