Güncel Ekonomi Haberleri

Yüzbinlerce girişimci ve şirket e-para kullanıyor

Nedir bu e-para? Çağımızda her şey dijital olma yolunda hızla ilerliyor. Hatta MÖ 7’inci yüzyıldan bu yana hayatın olmazsa olmazı para da bundan nasibini almış görünüyor. Artık çoğumuzun cüzdanında paranın yerini bu hızlı dönüşüm sonucu yeni ödeme aracı olan plastik kartlar almış durumda. Şimdilik biraz erken olsa da eninde sonunda bugün cebimizde taşıdığımız para tahtını plastik kartlara, QR kodlara ve ilerde çıkacak olan diğer dijital ödeme araçlarına bırakacak gibi görünüyor.

Elektronik para

Aslında bu durum şimdiden resmi verilere de yansıyor. Bankalararası Kart Merkezi’nin kasım ayı verilerine göre, bugün Türkiye’de banka kartı sayısı 185 milyon adede, kredi kartı sayısı ise 75.3 milyon adede ulaştı. Düz bir hesaplamaya göre kişi başına düşen kart sayısı şimdiden üç adedi aşmış durumda.

Tabii Türkiye’de 15 yaş üstü ve bankacılık sektörünü bugüne kadar hiç kullanmamış yaklaşık 19 milyon insan olduğu düşünülürse cüzdanlarımızdaki kart sayısının çok daha fazla olduğunu söylemek çok da abartılı olmaz.

Son yıllarda hızla büyüyen diğer bir ödeme aracı ise e-para olarak adlandırılan ‘elektronik para’. Önce oyun satın almak, çocuklarımıza harçlık vermek amacıyla kullandığımız elektronik paralar artık neredeyse hayatımızın her alanında ciddi bir ödeme aracı haline geldi. Halen sektörün toplam işlem hacmi net olarak tespit edilemiyor ancak kurumların verilerine göre şimdiden her bir kurumun işlem hacimleri milyar liralara, kullanıcı sayıları ise milyonları aşmış durumda.

e-para
Elektronik para

NEDEN E-PARA?

Peki, neden milyonlarca insan ve şirket kredi kartı veya banka kartı yerine elektronik para veya diğer adıyla e-parayı tercih etmeye başladı? Aslında bu sorunun birçok yanıtı var. Öncelikle kullanıcılarına ucuz, hızlı, kolay ve en önemlisi de güvenli işlem imkanı sağlıyor. Üstelik sadece yurtiçinde değil yurtdışmda da. E-para ile gerçekleştirilen örneğin en çok kullandığımız EFT işlemlerinde ücretsiz ve 7/24 işlem imkanı var. Ama e-paranın sunduğu tek ürün bu değil. Aksine her geçen gün yeni özellikler eklenen e-para bugün kullamalarına neredeyse bankacılık sisteminin sağladığı önemli sayıda hizmet ve ürünü sunar hale geldi.

Ayrıca yalnız bireylere değil özellikle evinde ürettiklerini internette satan girişimcilere ve mikro, küçük ve orta boy işletmelere de uygun çözümler üretmeye başladılar. Artık EFT, havale, internetten alışveriş, ATM’den para çekme/yatırma, para transferi, POS hizmeti, akıllı kasa çözümleri, Online veya offline tahsilat gibi çok sayıda ürün ve hizmet elektronik para kuruluşlarınca sağlanabiliyor.

Son dönem müşterileri olan firmaların yeni müşteri kazanmalarına da odaklanan sektör bu kapsamda firmalara özel puan, kupon sistemi, anında para iadesi gibi uygulamaları da hayata geçirmeye başladı. Ayrıca çok yeni bir uygulama olan dükkanda alışveriş sırasında anında kredi verme opsiyonu da sunulan bir diğer ürün.

Elektronik para kuruluşları 2021’de bu hizmet ve ürünlerine yenilerini katmak için hummalı bir çalışma içinde, özellikle yurtiçi ve yurtdışı piyasalardan hisse senedi alım satımı, QR kodla ödeme, döviz alım satımı, ıslak imzaya ihtiyaç bırakmayan uzaktan kimlik tespiti, mikro kredi, Açık Bankacılık gibi ürün ve hizmetler yakın dönem hayata geçirmeyi planladıkları konulardan sadece birkaçı.

YETERİNCE GÜVENLİ Mİ?

Gelelim en önemli soruya: Elektronik para Kuruluşları yeterince güvenli mi? Bu sorunuzun tek yanıtı var. Evet… Çünkü bir kuruluşun elektronik para kuruluşu olabilmesi için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan lisans alması gerekiyor. Bu lisansı almak ise hiç kolay değil; aylar hatta yıllar alabiliyor. Bugün hali hazırda Türkiye’de bu lisansı alarak faaliyet gösteren 20 kurum var.

Bunlardan en az altı tanesi e-ticaret ödemelerine odaklanmış olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Elektronik para kuruluşları ayrıca ödeme kuruluşu olarak da hizmet verebiliyor. Bu kuruluşlar e-ticaret şirketlerine yapılan ödemelere aracılık vermenin yanı sıra e-para hizmeti de sağlıyorlar. Türkiye’de 2013’teki kanun düzenlemesi ile hayatımıza giren e-para kısa bir geçmişi olmasına rağmen tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir hızlı büyüyor. Bu hafta çağımızın yeni ödeme aracı haline gelme yolunda hızlı ve kararlı yol alan e-parayı siz ve işyerleriniz için mercek altına aldık. Sunulan hizmet ve ürünleri, sağlayacağı avantajları sizler için araştırdık…

IYZICO
İADE/İPTAL SÜRECİNİ YÖNETİYOR

lyzico bireylere internet alışverişlerinde çok sayıda alternatif sunuyor. Bu amaçla îyzico ile öde ürünü çıkarttıklarını söyleyen îyzico-PayU CEO’su Barbaros özbugutu, “Bireysel kullanıcılara alışverişlerinde 7/24 canlı destek sağlıyoruz. Ayrıca iptal/ iade süreçlerinde onların yanında yer alıyoruz” diyor. Firma bu ürünü ile özellikle, banka hesabı olmayan öğrencilerin veya ev hanımlarının online alışveriş dünyasına dahil olmasını hedefliyor. Kurumsal müşterileri için de çok sayıda hizmet ve ürün geliştirdiklerini açıklayan Özbugutu, sözlerini şöyle sürdürüyor: .

“Kurumsal kullanıcılarımız îyzico ile Öde sayesinde bakiye, saklı kart ve korumalı havale/EFT ile ödeme gibi yöntemleri kullanabiliyor. lyzico Link ise uzaktan eğitim ve danışmanlık hizmetleri verenlerin yurtiçi ve yurtdışında yaşayan kişilerden farklı para birimleriyle ödeme almasını mümkün kılıyor. Bu sayede îyzico ile çalışan üye işyerlerinin ihracat menzilini büyütüyoruz ve bu konuda daha fazla çözüm üretmek üzere çalışıyoruz.

Ayrıca PayU dünyasıyla kaynaşma sürecinde iyzico’nun ürün ve hizmetlerini dünyanın diğer ülkelerinde de kolaylık sağlayabilecek şekilde geliştirmeye de önem veriyoruz.” Firma şu anda Türkiye’deki tüm bankalara ait kartlardan ödeme alabiliyor. Kurumun hali hazırda 50 bin kurumsal müşterisi, 3 milyondan fazla Korumalı Alışveriş ile işlem yapan son kullanıcısı var. Vizyonlarının gelecek beş yıl içerisinde Türkiye’nin en büyük beş finansal kuruluşu arasında yer almak olduğunu ifade eden özbugutu, her yıl yüzde 100’ün üzerinde büyüyen firmanın bu yılı 15 milyar TL’lik işlem hacmi ile kapatacağını söylüyor.

İNİNAL
DÖVİZ ALIM SATIM ÖZELLİĞİ

İninal bireysel ve kurumsal müşterilerine temel finansal hizmetleri sağlıyor. Yurtiçi ve dışında hem fiziksel, hem de e-ticarette tüm VISA anlaşmalı noktalarda geçerli bir kart çıkarttıklarını söyleyen İninal CEO’su Hakan Gonca, “Kullanıcılarımıza kartımızla banka hesaplarına 7/24 para transferi, 300’den fazla kurumda ücretsiz fatura ödeme ve istedikleri saatte tek tıkla oyun kodları ve dijital üyelik kodları satın alma özelliklerini barındıran ininal Cüzdan’ı sunuyoruz. Bankası olmayan kitlelere de bu hizmetlere ulaşım imkanı sağlayarak, tüm bankacılık ihtiyaçlarını karşılıyoruz” diyor, ininal 2012’den bu yana 4 milyon kart kullanıcısına ödeme altyapısı sağlıyor.

Aynı zamanda Türkiye’de ve globaldeki markalarla işbirlikleri yapan kurum bu sayede, kurumsal müşterilerine ekstra bir yatırım yapmadan, ininal API’lannı kullanarak kendi müşterilerine, çalışanlarına veya iş ortaklarına hizmet verme imkanı sağlıyor. Bu kapsamda örneğin yakın dönemde BiTaksi ile işbirliği yaptıklarını hatırlatan Gonca, işbirlikleri hakkında şunları söylüyor:

“ininal yükleme servislerini BiTaksi sistemine entegre ettik ve BiTaksi markalı kartları 14 binden fazla sürücüye ulaştırdık. Çalışmamızla taksiciler ödemelerini ininal BiTaksi kartlarına alırken, 7/24 EFT yapma ve ödeme alma imkanına ve harcarken de kazanabilecekleri bir kart programına sahip oldular. Yine Türk Telekom, gençlik kitlesi Selfy kullanıcılarına özel Selfy Kart çıkarttık. Çok yakında Ulak Kurye, Mutlubiev gibi firmalar ile de benzer çalışmalara imza atacağız.”

Bugün 20 binden fazla noktada (D&R, KİM Market, Migros, Pratik işlem, PTT iş yerleri, Şok Market, Teknosa ve Vatan Bilgisayar) ön ödemeli kart ve tüm akıllı telefonlar için de ininal Cüzdan uygulamasını tüketicilere sunduklarını açıklayan Gonca, diğer ürün ve hizmetler hakkında ise şunları söylüyor:

“ininal kullanıcıları, hesaplarına veya kartlarına 75 binden fazla perakende ve ATM noktalarından bakiye yükleyebiliyor ve bakiyelerini dünyadaki tüm fiziki ve sanal alışveriş noktalarında harcayabiliyor. Yakın zamanda aylık işlem limitlerini 50 bin TL’ye çıkartabildikleri ininal Plus Hesabı’nı da hayata geçirdik.” ininal tüm bu ürünlere yakında QR kod ile ödeme ve döviz alım satımı gibi özellikleri de eklemeyi planlıyor. Gonca ayrıca kullanıcılara özel sadakat programını da kısa süre içinde hayata geçirecekleri söylüyor. Ininal’ın halihazırda 1 milyonu aktif 4 milyon kullanıcısı var. Kurumsal tarafta ise 14 müşterisi bulunuyor. Firma, yılsonunda işlem hacmini 1.5 milyar TL’ye, aktif kullanıcı sayısını ise 1.5 milyona çıkarmayı hedefliyor.

PAPARA
“ISLAK İMZA TARİH OLACAK”

Papara kullanıcılarına alışveriş, para transferi, fatura ödeme, QR ile ödeme, bütçe yönetme, ücreti bölüşme ve döviz al/sat gibi finansal işlemleri tek bir uygulama 1 üzerinden sağlıyor. Ayrıca 7/24 anında ve ücretsiz para transfer imkanı da sunan Papara, kişilerin bir banka hesabı olmasa bile başkasının IBAN’ma para transferi yapmasına olanak da sağlıyor.

Kullanıcıların, tüm dünyada geçerli, ücretsiz sahip olabilecekleri Papara Card’larım alışverişlerinde güvenle kullanabildiklerini söyleyen Papara Kurucusu ve CEO’su Ahmed Faruk Karslı, “Cashback’te anlaşmalı olduğumuz markalarda Papara Card’ları ile yaptıkları harcamalarından anında nakit kazanıyorlar. Hesaplarındaki parayı döviz üzerinden değerlendirmek isterlerse döviz hesabı özelliği ile satın alabiliyor, para transferi yapıp, işlemleri gerçekleştirebiliyorlar. Papara’da nakdi dijitalleştirerek paranın en iyi şekilde yönetilmesini sağlıyoruz. Şu ana kadar aralarında ülkemizin seçkin şirketleri de olmak üzere bine yakın iş yerine kurumsal hizmet sunuyoruz” diyor.

Papara kurumsal müşterilerine ise üç farklı seçenek ile hizmet sağlıyor. Bunlardan ilki olan Papara Corporate Card ile şirketler kurumsal kart sahibi olup çalışanlarına da kart verebiliyorlar. Bu kart ile kurumların, Tüm ATM’ler ve POS cihazlarında geçerli olan kartların harcamalarını takip edip, nerelerde kullanılabileceğini belirleyebildiğini söyleyen Karslı, diğer çıkarttıkları ürünler hakkında ise şu bilgiyi paylaşıyor:

“Mass Payment’ı kullanan firmalar, iş ortaklarına yapacakları yüksek sayıda ödemeyi altyapımızı kullanarak 7/24 gerçekleştirebiliyor. Firmaların hızlı bir şekilde ödeme almaları için de Papara Checkout ürünümüzü sunuyoruz. Böylece, kullanıcılar kart ya da sanal kart kullanmaya gerek duymadan Papara hesaplarındaki bakiyeyi internet alışverişlerinde kullanabiliyor.”

Papara önümüzdeki günlerde bağış özelliği de getirmeye hazırlanıyor. Bu sayede kişiler kendisi veya başkası adına belirli kurumla-ra bağış yapabilecek. Bunun dışında sekiz yeni özellik üzerinde de çalışmalar yaptıklarını söyleyen Karslı, bu çalışmalar hakkında şu bilgileri veriyor:

“Kısa vadede kullanıcılarımızın yurtiçi ve yurtdışı hisse senedi piyasalarına erişimini ve yatırım yapabilmesini sağlayacağımız bir uygulamamız olacak. Ayrıca yine 2021’de uzaktan kimlik tespiti ve açık bankacılık uygulamamız devreye girecek. Uzaktan kimlik tespiti sayesinde şirketler ıslak imzaya gerek duymadan kimlik tespitini online kanallar üzerinden yapabilecek. Açık bankacılık düzenlemesinde ise müşterinin onaylaması ile hesap bilgileri ve ödeme yetkisi başka banka ve firma uygulamalarından erişilebilir olacak.”

PARAM
ANINDA NAKİT İADESİ VAR

Param, ParamKart, ParamKredi, ParamPOS, ParamTIK ile müşterilerinin finansal ihtiyaçlarını karşılıyor. Firma, ParamKart ile kullanıcılarına markalarla yaptığı işbirlikleriyle avantajlı alışveriş imkânı sağlarken, hem fiziki, hem de sanal kart hizmeti sunuyor. Sosyal medya platformlarından ürün satan bireysel müşterileri içinse POS hizmeti sunarak link üzerinden tahsilat almalarını sağlıyor.

ParamKredi ile de herkesin kolayca kullanabileceği, kredi hizmeti sunduklarını söyleyen Param Kurucusu Emin Can Yılmaz, “ParamKredi, üye işyerlerimizin kredi kartına, banka hesabına ihtiyaç duymayan, kredi kartı olmayan, banka kredisi için şubeye gitmek istemeyen müşterilerine anında kredi kullandırma imkanı sunuyor” diyor.

Param, ParamPOS ile de KOBl’ler, e-ticaret siteleri, bayi ağı olan işletmeler başta olmak üzere kurumsal müşterilerinin tahsilatlarını uygun komisyon oranlarıyla yapabilecekleri bir tahsilat yapısı sağlıyor. Ülkemizin önde gelen e- ticaret sitelerinin de yer aldığı 50 binin üzerinde üye işyerinin, ParamPOS kullandığını söyleyen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“ParamPOS’un yanı sıra ön ödemeli kart, fatura tahsilatı, kredi ürünlerimizle de kurumsal müşterilerimize hizmet veriyoruz. Amacımız online oyun oynayan bir lise öğrencisi, evde ürettiği el emeğini internetten satmak isteyenler, satış sitesi bulunan KOBl’ler, online tahsilat yapmak isteyen sanayiciler gibi çok geniş bir kesime hizmet sunmak. Ayrıca bazı meslek gruplarına özel ürünlerimiz de var. örneğin BaroKart ile avukatlar, AdaletKart’la da Adalet Bakanlığı personeline hizmet sağlıyoruz.”

Param’ın kurumsal müşterilerine sunduğu bir başka avantaj ise işbirliği yaptığı birçok markadan anında nakit iadesi ve indirimli fiyat sağlaması. Firmanın ayrıca hem B2B tahsilatlar, hem de online satışlarda kullanılabilen ve tahsilatı anında hesaba aktarabilen, sosyal medya hesaplarını satış platformuna dönüştüren ve mikro işletmelerin tercih ettiği ParamTIK ürünü de var. Hali hazırda 100’e yakın markayla iş birliği yaptıklarını aynı zamanda, 17 banka ve sekiz kart markası ile anlaşmaları bulunduğunu söyleyen Yılmaz, Param’ın yakın dönem planlarını ise şöyle özetliyor:

“Param markamız Avrupa ve ABD’de işbirlikleri yapmaya hazırlanıyor. Yakında Albaraka Türk’ün Avrupa’daki dijital bankası Insha’ya 23.2 milyon TL tutarında bir yatırım yaptık. Bu yatırımla hem Insha’nın hem de Param’m Avrupa’daki açılımını daha da hızlandırmak istiyoruz. İngiltere’de kurmuş olduğumuz elektronik para kuruluşumuz Europan Pay, FCA’den lisans süreçlerini tamamladı.

Europan PAY 2021’in ilk yarısında operasyonlarına başlayacak.” Param 2020 sonu itibariyle 100’den fazla farklı ortak markalı kart programıyla 4 milyonun üzerinde kart kullanıcısına ulaşmış durumda. Firma 2019’da 10 milyar TL’nin üzerinde gerçekleşen işlem hacmini bu yıl 20 milyar TL olarak öngörüyor.

PALADYUM ELEKTRONİK PARA (PEP)
PEGASUS BOLBOL KART YOLDA

Paladyum Elektronik Para’nın tescilli markası PeP, Visa ve TROY kart hizmetleri veren, yurtiçi ve dışı (uluslararası) para transferi, fatura, kurum ve diğer ödemelere imkan sağlayan aynı zamanda, indirimli akaryakıt ve ödeme alabilen bir elektronik para hesabı.

Hem bireysel, hem kurumsal müşterilere hizmet sunduklarını söyleyen Paladyum Elektronik Ödeme (PeP) Genel Müdürü Artun Kumrulu, “Türkiye’nin yeni dijital cüzdanı olarak tanımladığımız PeP, alışveriş, nakit çekim ve para transferi işlemlerinde tüketicilere çözümler üretiyor.

Ocak 2020’de ‘çoklu döviz birimi’ni (multi-currency) destekleyen Visa kart ürününü çıkarttı. Bu sayede internetten yapılan yurtdışı harcamalarını avantajlı döviz kurları ile gerçekleştirme imkanı sunduk. PeP Visa Kart aynı zamanda, yurtiçi ve dışında ATM’leri komisyonsuz kullanma olanağı da sağlıyor” diyor.

PeP, yurtdışından ülkemize ve ülkemizden yurtdışına yapılan para transferinde, 7/24 ve anında gönderim olanağının yanı sıra fiyat avantajı da sunuyor. Firma, bireysel kullanıcılar için sunduğu avantajların tamamını küçük ve orta ölçekli işletmeler için de sağlıyor. Kolay tahsilat, kart üzerinden taşeron ödemeleri, indirimli akaryakıt imkanlarının yanı sıra serbest çalışan, hizmetlerini online olarak satan ve bireysel iş yapan kişiler için de para transferi aracı işlevi görüyor.

Örneğin, freelance çalışan biri, yurtdışına yaptığı bir işin bedelini, klasik yöntemlere oranla çok daha düşük maliyetle ve anında PeP aracılığı ile alabiliyor. Bunun yanı sıra PeP, finans kuruluşu olmayan işletmelerin, bir ödeme aracı çıkarmalarında kendilerine çözüm ortaklığı sunuyor. Kumrulu, bu konuda PeP Kızılay Kart ve Opet PeP Visa Sanal Kart’ı örnek olarak gösteriyor. Kısa bir süre içinde Pegasus ile Pep Pegasus BolBol Kart çıkartacakları bilgisi paylaşan Kumrulu, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Sosyal yardımlaşma alanında kullanıma sunduğumuz PeP Kızılay Kart ve akaryakıt sektörüne yönelik sunduğumuz OPET PeP Visa Sanal Kart’tan sonra havacılık sektörünü de hizmetlerimizle buluşturduk. Son çıkartacağımız Pegasus’un BolBol Puan uygulaması ile kullanıcılar kartları ile yapacakları harcamalar üzerinden BolPuan kazanacaklar. Kazandıkları bu puanları da Pegasus’tan uçak bileti satın alabilecekler. Ayrıca, pek yakında İngiltere’de ve Avrupa’da, özellikle orada yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik bir mobil cüzdan yapısı kuruyoruz.”

Kurum PeP çatısı altında şu ana kadar toplam 1 milyon kart çıkarttı. Bunların 10 bini kurumsal (küçük ve orta ölçekli işletme) müşterilerine ait. Pandemi döneminde e-paraya olan talebin arttığına işaret eden Kumrulu’nun verdiği bilgiye göre, Mart ayından bu yana Pep’in kart sayısı yüzde 100, işlem hacmi yüzde 300 artarken, para transferi konusundaki büyüme ise yüzde 600 oldu.

OLDUBİL
MİKRO KREDİ VERECEK

OlduBil finansal hizmetleri de içeren dijital bir hizmet platormu olarak konumlanıyor. OlduBil’de banka hesabınız olmasa bile 7/24 para gönderip alabiliyorsunuz. Ülkemizde, yetişkin nüfusun üçte birinin bankacılık sisteminin dışında bulunduğunu hatırlatan Limak Müşteri Çözümler Yönetim Kurulu Üyesi Birol Güven, “O nedenle banka hesapsız para transferini çok önemsiyoruz. Bunun için hiçbir ücret talep etmiyoruz.

Kullanıcılarımız OlduBil uygulamasını indirdikleri anda dünyanın her yerinde geçerli, MasterCard lisanslı bir sanal karta sahip oluyorlar. Böylece internetten, güvenli alışverişe ücretsiz olarak erişebiliyorlar” diyor.

OlduBil dileyen kullanıcılara fiziksel kart da sağlıyor. En temel uygulamalarından bir tanesi ise kullanıcılarına sunulan anında nakit iade imkanı. OlduBil’de mobilyadan markete, pek çok anlaşmalı işyerinde, anında nakit iadesi alınabildiğini söyleyen Güven, uygulamaya ilişkin şu bilgiyi veriyor:

“Üstelik bu nakit iadesi tutarında bir üst sınır da koymuyoruz. Yani OlduBil’i kullanarak ne kadar harcama yaparsanız, alacağınız nakit iadesi tutarı da buna bağlı olarak artıyor. Anlaşmalı işyerle-rimize sürekli yenilerini ekleyerek, daha çok markayı kullanıcılarımızla buluşturacağız. Ayrıca yine bir banka hesabınız olmadan istediğiniz kurum faturasını OlduBil ile ödeyebilirsiniz. Bunun yanı sıra 7/24 bankasız para transferi hizmetimiz de mevcut.”

2020’nin ikinci yarısında faaliyete geçen OlduBil, şu aşamada sadece bireysel kullanıcılara hizmet sağlıyor. Ancak kurum 2021’de halen hazırlıkları süren kurumsal hizmetleri de devreye almayı planlıyor, ilk hedeflerinin herkesin cüzdanına MasterCard lisanslı bir OlduBil kart koyabilmek ve onları banka hesabı gerekmeden pek çok finansal işlemi yapabilir hale getirmek olduğunu söyleyen Güven, yakında hayata geçirdikleri ve geçirecekleri ürünlerle ilgili şu bilgiyi veriyor:

“Bizi çok heyecanlandıran mikro kredi özelliğini yakında devreye alacağız. Bu sayede OlduBil fatura gibi düzenli ödemeleri ve acil ihtiyaçları için kullanıcılarının yanında olacak ve uygulama içinden alacağı başvuru ile 1000 TL’ye kadar mikro kredi kullandırabilecek. Burada sistemi dakikalar içinde cevap verecek şekilde tasarlıyoruz. Kullanıcı ‘hangi kredi benim için daha iyi’ diye düşünmek zorunda kalmayacak.

Biz kendisi için en uygun olanı seçerek, onunla buluşturacağız. Mikro krediyi banka hesabı olmayan kullanıcılara da sunabileceğiz. Limak Grubu pek çok ülkede faaliyet gösteriyor. Bunlardan bazılarında OlduBil’de sunulan hizmetler için büyük bir ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Bir sonraki adımda bunu değerlendireceğiz.”

BİRLEŞİK ÖDEME HİZMETLERİ
YURTDIŞINA PARA TRANSFERİ İMKÂNI

Birleşik ödeme Hizmetleri, kurumsal müşterilerine e-para dijital cüzdan, sanal veya fiziksel ön ödemeli kart, yurtiçi ve yurtdışı para transferi, online/offIine tahsilat ve kiosk/akıllı kasa çözümleri olarak beş ana konuda çözüm önerileri sunuyor. Bu kapsamda en öne çıkan ürünlerden birinin dijital cüzdan olduğunu söyleyen Birleşik ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş. Kurumsal Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Burak Elgin, “Dijital cüzdanlar, son kullanıcıya çeşitli ödeme avantajları sunarak bayi/müşteri sadakatini artırıp, kuruma yeni gelir kanalları sağlıyor.

Aynı zamanda kurum, diğer ağlara komisyon kaybı yaşamıyor. Cüzdanlara bakiye yükleme işlemleri, kart saklama, 7/24 EFT veya cüzdandan cüzdana P2P para transferi yapılabiliyor, güvenli ödeme için QR teknolojileri destekleniyor” diyor. Firma, kurumlara franchise-bayi çözümleri kapsamındaki fiziksel/dijital ön-ödemeli kart (Visa veya MC) çözümü de sunuyor. Bu kartlara eklenen geniş indirim ağı programları bulunduğunu söyleyen Elgin, diğer ürünler hakkında ise şunları söylüyor:

“Ürünlerimizden PaySafe online akıllı kasa ile perakende, akaryakıt, kargo gibi nakdin fazlaca döndüğü sektörlere hizmet sağlıyoruz. Firma şubelerine yerleştirdiğimiz PaySafe’lerle nakit tutarlar firmanın istediği banka hesaplarına 7/24, anında para transferi gerçekleştirilebiliyor. Online tahsilat altyapımızla e-ticaret sitelerine sanal POS ve online kartlı ödeme sistemi altyapısı sağlıyoruz.

Offline tahsilat tarafmda ise hizmet lokasyonu az olan finansal kurumlara ait müşterilerin perakende şubelerden kullandıkları POS tüketici kredileri ile gerçekleşen alışverişleri için yine bu perakende şubelerinde kredi geri ödemelerini yapabilmelerine olanak sağlıyoruz. Dijital cüzdanlar ile entegre olabilen self servis kiosk çözümlerimiz de mevcut. Kiosklardan dijital cüzdanlara nakitle bakiye yüklenebildiği gibi ödemeler de nakit, banka/kredi kartı veya QR kod ile yapılabiliyor.

Yurtiçi para transferi tarafmda ise Nöbetçi Transfer ile kullanıcıların veya kurumlarm, 7/24 banka hesabına para transferi yapabilmesini sağlıyoruz. Uluslararası para transferi tarafmda ise şirketlere Türkiye üzerinden para transferleri için hızlı ve güvenilir altyapı imkanı sunuyoruz.”

Kurumun yakın vadedeki planı ise ‘super-app’ niteliği taşıyan uygulamaları hayata geçirmek. Önümüzdeki dönemde dijital cüzdanların odağında olan üçüncü partilerin entegre olduğu ve pazaryeri niteliği taşıyan super-app’lerin hayatımıza girerek yaygınlaşacağını söyleyen Elgin, “Biz de yakın vadede Türkiye’nin lider kuramları için super-app niteliği taşıyan uygulamaları hayata geçireceğiz” diyor.

Her yıl üç haneli büyüme yakalayan firma bu yıl yüzde 300 büyüyerek 6.5 milyar TL’lik işlem hacmi ve üç milyon son kullanıcı sayısına ulaştı. Firmanın önümüzdeki sene hedefi ise 10 milyar TL işlem hacmine ve 10 milyon kullanıcı sayısına ulaşmak.

Hangi markalarla çalışıyorlar?

• İNİNAL: Bugüne kadar yurtiçi ve dışında pek çok marka ile işbirliği yaptı. Visa ile yaptığı güç birliği sayesinde kurum kart altyapısını Visa’ya taşıdı. Geçtiğimiz yıllarda Alipay ile işbirliği yapan firma Çinli ziyaretçilerin Türkiye’deki işletmelerde Alipay’i kullanmalarına imkan tanıdı. Hali hazırda Türk Telekom, Banabi, BiTaksi, Trendyol, Hepsiburada, Samsung, Birleşik Ödeme, Kobaküs gibi pek çok marka ile işbirliği var. E-spor alanında Türkiye’nin başarılı PUBG Mobile e-spor takımlarından birisi olan Futbolist ve oyun şirketleri Zula, PUBG, Riot (LOL ve Valorant) ve Perdigital ile de iş ortaklıkları sürüyor.

• PARAM: Firma Barokart, Adaletkart ile başlayan süreçte 100 adet ortak markalı kart projesi gerçekleştirdi. Son olarak Limak Müşteri Hizmetleri ile yaptığı Oldubil Kart projesini hayata geçirdi. Yeni girişimci ve küçük esnafın yazarkasa POS ihtiyaçları için Ödeal ile işbirliğine imza atan firma, işbirliği kapsamında işletmelere yazarkasa POS cihazlarını 36 ay taksit, sıfır peşinat, sıfır faiz avantajıyla vade farksız ve masrafsız olarak temin ediyor.

Firmanın Boyner, Carrefour, Teknosa, Ikea gibi perakende, gıda, tekstil sektöründe hizmet sunan 50’den fazla markayla işbirlikleri var. Hali hazırda ParamKart ve ParamPOS kullanıcılarının sistemini daha etkin kullanabilmeleri ve işlemlerini kolay ve masrafsız yapabilmeleri için 17 banka ve 8 kart ile anlaşması bulunuyor.

• PALADYUM ELEKTRONİK ÖDEME (PEP): Yerli dijital cüzdan PeP, hayata geçtiği ilk dönemde ilk TROY’la işbirliği yaptı. Geçtiğimiz aylarda ise Visa ile işbirliği yaparak çıkarttığı PeP Visa Kart’la, yurtdışında yapılan ödeme, nakit çekim gibi hizmetlerde tüketicilere avantajlı döviz kurlarıyla hızlı, güvenli finansal çözümler sunmaya başladı.

Yurtdışına okumaya giden öğrenciler, ihracat yapan KOBİ’ler veya seyahat eden herkes artık Visa logolu PeP kartlarıyla avantajlı kurlardan alışveriş yapabiliyor, ATM’lerden komisyonsuz para çekebiliyor, yüzde 50’ye varan düşük maliyetler ile 7/24 para alıp gönderebiliyor. Kızılay tarafından hayata geçirilen ve son dönemde hızlı artış gösteren online alışverişlere yönelik tüketicilere güvenli bir seçenek sağlayan projede Kızılay, PeP altyapısını kullanıyor. Kızılay logolu sanal kart ile yapılan alışverişlerden elde edilen gelirin yüzde 50’si Kızılay’a bağışlanıyor.

• BİRLEŞİK ÖDEME HİZMETLERİ: Toplam 18 banka ile olan entegrasyonu sayesinde Türkiye’nin en fazla banka işbirlikteliğine sahip fıntech şirketi konumunda. 2018’de entegrasyon altyapısını oluşturarak bankalar arası 7/24 para transferine imkan veren Nöbetçi Transfer ürününü hayata geçirdi. Hali hazırda Nöbetçi Transfer’i kurumlara, bankalara, yerli ve yabancı fıntechlere sunuyor.

Firmanın ürünleri son kullanıcısı, nakit hareketi veya hizmet noktası fazla olan kurumlar ve kamu kuruluşları; finansal kurumlar, bankalar; perakende ve perakende teknoloji şirketleri; tahsilat/ödeme/transfer/ön ödemeli kart çözümü içinde olan startuplar ve diğer yerli fıntechler; uluslararası para transferi, müşteri tanıma ve edinme süreçleri gibi alanlarda var olan yabancı fıntechlere kadar uzanan bir kitleye hitap ediyor. Türkiye’nin en değerli firmaları olarak nitelendirilebilecek Fortune 500 şirketlerinden 20’si firmanın müşterisi.

• PAPARA: Türkiye genelinde hizmet veren 14 bankayla, ayrıca PTT ile işbirliği var. Cashback Programı kapsamında eczaneler, Netflix, Spotify, Youtube Premium, Gelal, PALM, HOP!, Kidega, Fuudy, Hız Yayınları, Derslig, Kunduz, Yolcu360, Lidyana, İstegelsin, Boyner, Morhipo, Nll.com, Armut.com ve Teknosa gibi birçok marka ile işbirlikleri bulunuyor.

• OLDUBİL: Nakit iadeleri için Ikea’dan Carefour’a, Boyner’den Morhipo’ya uzanan çok geniş bir yelpazede 20’ye yakın marka ile işbirliği içinde. Faaliyetine yeni başlayan firma önümüzdeki günlerde bu sayının artacağı bilgisini veriyor.

E-paranın avantajları neler?

• Geleneksel yöntemle basılan fiziksel para nakliye, depolama ve güvenlik için yapılan harcamalar gibi birçok açıdan devletlere artı maliyet ve gider yaratıyor. Elektronik para ile bu tip masraflar ortadan kalkıyor.

• E-para kullanım ömrü ve hijyeni açısından fiziksel para, çek, senet ve kredi kartı gibi zamanla yıpranan ve kirlenen ödeme araçlarına alternatif oluyor.

• E-para sayesinde cüzdan taşımadan, madeni para tutma güçlüğü yaşamadan ve zaman kaybına uğramadan ödeme işlemeleri rahatça yapılabiliyor.

• Elektronik ortamda yer alan hesaplarda bakiyelerin yönetilmesi, bu hesaplarda bulunan tutarların aktarılması, elektronik ortamda ödemelerin gerçekleştirilmesinin sağlanması ve fatura ödemelerine aracılık edilmesi hizmetlerinin tümünü kapsıyor.

• E-para ile yapılan işlemler devlet kurumlan tarafından daha kolay ve hızlı kayıt altına alınabiliyor. Örneğin, vergi ve gümrük girdilerinin çeşitli nedenlerle geç veya eksik tahsili e-para kullanımı sayesinde ortadan kalkıyor.

• E-para ödemelerde zaman kaybını engelleyerek işlem başına düşük maliyetle hızlı ve güvenilir ağ iletişimine sahip olduğundan bankalar açısından daha az şube bağımlılığı sağlıyor.

Hangi işlemleri yapabilirsiniz?

  • Banka hesabınız olmasa bile ücretsiz 7/24 EFT imkanı,
  • Ücretsiz dijital cüzdan oluşturma,
  • Yurtiçi ve yurtdışına uygun komisyon oranı ile para transferi,
  • Fiziki ve sanal alışverişlerde anlaşmalı üye işyerlerinde anında kredi, indirim, puan kazanma veya nakit iade imkanı,
  • Yüzlerce kurumun fatura ödemesini ücretsiz yapma,
  • Tek tıkla oyun kodları ve djjital üyelik kodu satın alma,
  • QR kodla ödeme imkanı,
  • Komisyonsuz tüm banka ATM’lerini kullanma,
  • Döviz alım satımı veya hisse senedi alım satımı gibi fınansal işlemleri yapma,
  • İşyerleri elektronik para kuruluşlarının teknik altyapısını kullanabiliyor. Bu maliyet ve zaman avantajı sağlıyor,
  • Elektronik para kuruluşlarının hazırladığı sadakat programları ile işyerlerinin cirosu artıyor.
  • Sosyal medya platformlarından ürün satan bireysel müşterileri için POS hizmeti sunarak link üzerinden tahsilat almaları sağlanıyor.
  • Üye işyerleri kredi kartına, banka hesabına ihtiyaç duymadan, kredi kartı olmayan, banka kredisi için şubeye gitmek istemeyen müşterilerine anında kredi kullandırabiliyor,
  • Şirketler kurumsal kart sahibi olabiliyor. Bu kartları çalışanlarına da verebiliyor. Bu sayede ATM ve POS’larda geçerli bu kartların harcamalarını takip edip nerelerde kullanıldığını rahatlıkla takip edebiliyor.

Burhan ELİAÇIK / Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) Başkanı
“Beş yılda hacimler 10 kat artacak”

Ülkemizde hane halkı harcamalarının yüzde 60’dan fazlası maalesef hala nakit olarak gerçekleştiriliyor. Oysa gurur duyduğumuz finansal sistem ve özellikle ödeme hizmetleri alanı bu oranı çok daha aşağılara çekme kapasitesine sahip. Önümüzdeki beş yılda ödeme ve elektronik para kuruluşları şu anki hacmi en az 10 kat artıracaktır. Pandemi süreci de bize açıkça bunun gerekçelerini gösterdi. Finansal sistemler ve özelde ödeme sistemleri, dijital dönüşüm, hizmet çeşitliliği ve maliyet ekseninde güçlü rekabet ile dinamik, verimli, yenilikçi ve şoklara karşı dirençli sistemler olmalı. Elektronik para kuruluşları da bunu sağlıyor.

Geçen yıl Kasım ayında yürürlüğe giren kanun değişikliği ile finansal sistemimize kattığımız açık bankacılık temel bir değişim getiriyor. Bu değişim ödeme hizmetlerinin izole adacıklardan öte birbirine güvenen ve birbiriyle çalışan kuruluşlardan örülü bir sistem oluşmasını sağlıyor. Tüm bu değişimler, müşterilerin tercihine göre tüm finansal hizmetlerin yeniden şekillenmesine sebep olacak. Böylelikle, müşteriler çok daha düşük maliyetle, 7/24, istedikleri kanaldan, istedikleri anda finansal hizmetlere kolaylıkla erişecek. Sınırlar ortadan kaldırılıyor ve hız daha da artıyor.

Tüm bu gelişmeler ışığında beklentim, birçok alanda nakit kullanımının ortadan kalkarak elektronik paranın en yaygın ödeme yöntemi olmasıdır. Üstelik değişim sadece bireyler ve işletmelerin gereksinimlerini karşılamaktan öte dijitalleşen hayatta yapay zekâ sahibi araçları da içerecek şekilde olacak. Finansal ihtiyacı olan sadece bireyler ve işletmeler olarak düşünülmemeli, artık hesabını bilen ve tutan makinalara tanıklık edeceğiz. TÖDEB’in hali hazırda, faaliyet gösteren tüm ödeme ve elektronik para kuruluşlarını kapsayacak şekilde 33 ödeme kuruluşu ve 20 elektronik para kuruluşundan oluşan toplam 53 üyesi bulunuyor.

Emre EKMEKÇİ / Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği [ETİD] Yönetim Kurulu Başkanı
“E-para kayıt dışını önlüyor”

Pandeminin etkisiyle e-ticaret sektörü bu yıl patlama yaşadı. Kasım’ın tamamında geçen yıla göre yüzde 110’luk bir artış bekliyoruz. İlk defa 30 milyar TL’lik harcama barajının aşılacağını tahmin ediyoruz. Yıl geneline baktığımızda ise e-ticaret sektörünün 2020’yi yüzde 65 büyüme ile kapatacağını öngörüyoruz. E-ticaretin toplam işlem hacmi içinde e-paranın payının ise yüzde 2’nin altında olduğunu tahmin ediyoruz.

Bu oran çok küçük olmakla beraber hızla artacağını düşünüyoruz. E-ticarette e-para alternatif ödeme yapıları, loyalty programları, kupon sistemleri gibi konularda büyük önem arz ediyor. Müşterilerin bir yerde bakiye biriktirip kredi kartını tek bir yerde kullanıp veya kredi kartını kullanmadan para yatırarak fiziksel paralarını e-paraya çevirerek istedikleri yerde bakiyesini güvenilir bir şekilde kullanılabilir hale getirmesi açısından bu önemli.

Kısaca güvenilirlik, kolaylık ve kredi kartı kullanımını kredi kartı numarasını hatırlama zorunluğu olmadan kullanıcının sadece kişisel şifresiyle e-paranın kullanılabildiği her yerde kullanılabilmesi açısından önemli. Bu sayede kurumlar ve bireyler güvenli ve avantajlı olduğu için e-para kullanılmasını gönül rahatlığıyla tercih edebilir. Kredi kartı kullanılmak istenmiyorsa e-para avantaj ve rahatlık sunan bir seçenek olarak öne çıkıyor.

Kredi kartı kullanımı özellikle küçük e-ticaret sitelerinde tüketiciler açısından tedirginlik yaratabiliyor. E-para bunun önüne geçiyor. Günümüzde kapıda bile e-para ile ödeme yapılabiliyor. E-para için nakit paranın dijitalleşmiş versiyonu tanımlamasını yapabiliriz. E-para nakit kullanımını e-ticarette dijitalleştiriyor ve kayıt dışını önlüyor.

Esin Çetinel

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu