İş Fikirleri ve İş Kurmak

Züccaciye Dükkanı Açmak İsteyenler

Züccaciye dükkanı açmak şimdi çok moda. İçinde bin bir çeşit ürünün bulunduğu eski tarz “1 milyoncu”lar artık popüler değil. Onların yerine Uzakdoğu kökenli, tasarıma önem veren yeni nesil mağazalar var. Türkiye pazarında çok hızlı büyüyorlar…

Züccaciye Mağazası Açmak

BİR zamanların “1 milyoncu”larının yerini şimdilerde Miniso, Mumuso gibi Uzakdoğu menşeili ürünlerin satıldığı mağazalar aldı. Ancak bu markalar, ürün çeşitliliği ve farklı tasarımları ile “1 milyoncu” olarak tabir ettiğimiz mağazalardan ayrışıyor. Buralarda fiyat/kalite dengesi daha uygun ürünler satılıyor. Mağazaların günün her saati kalabalık olmasından bunu anlamak mümkün.

Makastan rendeye, taraktan bibloya kadar akla gelebilecek her tür ürünün satıldığı eski tarz “1 milyoncu”lar cazibelerini kaybetmiş görünüyor. Tüketicilerin zamanla “üç kuruş fazla olsun kaliteli olsun” anlayışını kazandığı anlaşılıyor. Tam bu noktada Miniso ve Mumuso gibi markalar tüketicideki “Uzakdoğu ürünleri kalitesizdir” anlayışını yıkmaya aday.

Züccaciye dükkanı açmak
Züccaciye Dükkanı

Züccaciye Mağaza Sayısı Artıyor

Kore merkezli bir marka olan Mumuso, Kore’nin yanı sıra Japonya, Tayland, Singapur ve Çin’de üretim yapıyor. Asya genelinde 550’den fazla mağazası olan firmanın ülkemizde henüz dört mağazası var ancak gördüğü ilgi üzerine kısa sürede mağaza sayısını artıracak gibi görünüyor.

Bir diğer Uzakdoğu kökenli marka ise Miniso. Merkezi Çin’de bulunan markanın dünyada 2 binden fazla mağazası var ve bu sayı her ay açılan ortalama 100 mağaza ile sürekli artıyor. 2019’a kadar 100’ün üzerinde ülkede 10 bin mağaza açmayı planlayan Miniso, bu haliyle piyasanın lideri görünümünde. Miniso’nun ürünlerinin tamamı ithal ve ağırlıklı olarak Uzakdoğu’da üretiliyor. Ülkemizde 27 mağazası bulunan firmanın bu rakamı yılsonunda 45’e çıkarmayı planladığını söyleyen Türkiye Pazarlama ve Marka Yönetim Direktörü Gonca Yılmaz Elbaşı, ülkemizin Çinli marka için önemli bir pazar olduğunu ifade ediyor. Elbaşı’na göre, Miniso’nun Türkiye’deki varlığı Avrupa pazarı için de sağlam bir temel teşkil ediyor.

Rekabet Pazarı Büyütüyor

Her iki markanın ürün karması benzer nitelikte. Marka konumlanmaları da keza öyle. Hatta Miniso ve Mumuso adlarının fonetiği bile birbirini çağrıştırıyor. Her ikisi de aynı dönemlerde Türkiye pazarına girdi. Tüm bunların tesadüf olup olmadığını soruyoruz Elbaşı’na. Mumuso’nun adını anmadan cevap veriyor. Kurulduğu 2013 yılından bu yana Miniso’nun Asyalı rakiplerinin yakın takibinde olduğunu belirten Elbaşı, kendilerini taklit eden 15’ten fazla marka olduğu bilgisini veriyor.

Elbaşı rakiplerinin pazarı büyüteceğini düşünüyor. Türkiyeli tüketicilerin konsepte ilgisi de buna eklendiğinde farklı markaların önümüzdeki dönemde ülkemize pazarına girmesi sürpriz olmaz. Elbaşı da aynı fikirde. Ancak Miniso’nun tedarik yapısı ve mağaza sayısıyla rakiplerinden ayrıştığını söylüyor. Bunu da, “Miniso büyümekle kalmıyor; ülkelerin temel yeteneklerini tedarik gücüne katarak ilerliyor” sözleriyle açıklıyor. Bu kapsamda firmanın 6 bini aşkın ürün çeşidine Türk tüketicilere özel ürünler ekleneceği bilgisini veriyor ve ülkede yoğun çay tüketimi olduğu için çay ve fincan tepsileri hazırladıklarını söylüyor.

Ne Miniso ne de Mumuso henüz online satış yapmıyor. Fakat bu çok uzun sürmeyeceğe benziyor çünkü yılın ilk yarısı bitmeden Miniso online satışı devreye sokmaya hazırlanıyor.

Züccaciye Alışveriş Oranı Yüksek

Miniso ve Mumuso mağazaları her daim kalabalık. Hatta sosyal medyada bu iki marka için yapılan yorumlar tek ürün alıp çıkmanın imkansızlığında ortaklaşıyor. Ürünleri çekici ve aynı zamanda ulaşılabilir fiyatlarda. Bu nedenle mağazaları ziyaret eden sayısı hayli yüksek. Peki bunun ne kadarı satışa dönüşüyor dersiniz? Miniso’da ziyaretçilerin yaklaşık yüzde 25’i alışveriş yaparak ayrılıyor mağazadan.

Mağaza Dekorasyon ve Devamlılık

Açmak istediğiniz mağazanız, spesifik bir temayı sahiplenerek müşterileri özel bir ürün ve onun türevleriyle etkilemeli. Mağazanızı bunun için, özel fonksiyonel bölümlere ayırmak uygun olabilir. Devamlılığı sağlamak için ilk atılması gereken adım, etkili ve güvenli bir çalışma atmosferi yaratma düşüncesi altında, spesifik bir mekanizma başlatmak. Diğer yandan mağazanıza gelen insanlar büyülenmeli ve rengarenk desen desen ürün seçenekleriyle kuşatılmalı. Mağazanızın ünü dedikodu gazetesinin yardımıyla sınırları aşmalı.

Şimdi, bir züccaciye dükkanı sahibi olarak ikinci adımınız, her potansiyel müşteriyi listelemek ve taleplerine istinaden onlara camdan kaliteli ürünler sunmak. Kendi özel alanınızda bir mimar olun ve pazar araştırmasına konsantre olarak dükanınızı tüm rakiplerinizin üzerine taşıyın.

Züccaciye Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Nüfus cüzdanı sureti ve ikametgah senedi .(muhtarlık tasdikli)
  • 2 adet fotoğraf
  • Tapu fotokopisi.
  • Yapı kullanma izni kağıdı.
  • Kiralıksa Kira mukavelesi aslı veya Noter tasdikli sureti.
  • Vergi levhası fotokopisi.
  • İlgili Esnaf odası veya Ticaret odası kaydı fotokopisi. (Alanya)
  • Ustalık belgesi meslek dalına göre.
  • Sigorta veya bağ kur belgesi ,yada emeklilik cüzdanı fotokopisi.
  • Çöp konteynır alınacak ve faturası.
  • İşyerinde su varsa su abonesi kartlı sayaç takılacak
  • Aynı adrese daha önce verilmiş Açma ruhsatı varsa belediyeye geri iade edilecek.
  • İtfaiyeden yangın önlemi alınmıştır raporu gelecek.
  • Emniyete kimlik bildiriminde bulunduğuna dair kimlik bildirimi belgesi fotokopisi.
  • İmza sirküleri,Ticaret Sicil gazetesi fotokopisi (Şirket olması halinde )
  • C.Savcılığından yeni tarihli sabıka kaydı (sabıkası olanlar mahkeme kararları ile
    birlikte) getirilecek.

Not: Bu belgeler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlik arz etmeyebilir. Daha kesin bilgiler için bağlı olduğunuz belediyeye başvuru yapabilirsiniz.

Ayhan CANLIOGLU / Mumuso Mağazacılık A.Ş. Yön. Kurulu Başkanı
“50 mağazaya ulaşacağız”

Türkiye ve Kıbrıs’ın master franchise haklarına sahip olan Mumuso Türkiye, yüzde 100 Türk sermayesi ile 2017’de İstanbul’da kuruldu. 2018 Mart itibariyle İstanbul, Ankara ve Eskişehir’de altı mağazamız var. Yakın bir zamanda Kayseri, İzmir, Antalya, Bursa başta olmak üzere Türkiye geneline 50 mağaza açmayı hedefliyoruz.

AVM’ler dışında cadde mağazacılığıyla da faaliyet göstereceğiz. Türkiye pazarına girmemiz tesadüf değil. Bu mağazacılık anlayışının Uzakdoğu’da hızla yükseldiğini gözlemledik. Mumuso diğer markalardan kendi tasarımları olan Kore ürünleriyle ayrışıyor.

MERAL CANDAN

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu