İş Fikirleri ve İş Kurmak

Asya Pasifik’te Yatırım ve İş Fırsatları

“BÖLGE HIZLA GELİŞİYOR”

Asya Pasifik bölgesindeki ülkelerin oluşturduğu ekonomik birlikler de bu pazarda yatınm yapmak isteyen şirketler tarafından iyi tanınmalı. Zira hangi ülkede üretim yapmanın hangi yeni pazarların kapılarını açacağına ilişkin en önemli gösterge bu birlikler. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ve Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) bölgedeki en güçlü iki ticari birlik olarak öne çıkıyor. Asya’nın en güçlü ülkeleri olan Çin, Japonya, Hindistan ve Güney Kore haricindeki Güneydoğu Asya ülkeleri tarafından oluşturulan ASEAN’a üye ülkeler arasında Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler, Singapur, Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar ve Kamboçya bulunuyor.

Dünya genelinde risk yönetimi ve insan kaynakları danışmanlığı hizmeti veren Aon Türkiye Risk Yönetimi Danışmanlığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Eryaman, ASEAN ülkelerine olan yüksek küresel talebe dikkat çekiyor. ASEAN ülkelerinin işgücü piyasalarının giderek daha sağlıklı hale geldiğini ifade eden Erya-man, “ASEAN bölgesinin 2017’de ortalama yüzde 4,8, 2018’de ise yüzde 4,9 büyümesi bekleniyor” diyor. ABD Başkanı Donald Trump’un Trans Pasifik Ortaklığı Anlaşması’ndan (TPP) çekilme karannın Türkiye’nin Asya Pasifik pazarında daha fazla yer almasını mümkün kıldığını kaydeden Eryaman, şöyle devam ediyor: “Güney Kore ve Malezya ile serbest ticaret anlaşması bulunan Türkiye, Japonya ile bu alanda görüşmelerine devam ediyor. Özellikle Güney Asya’da, tekstil, gıda, enerji, bilişim, müteahhitlik ve altyapı alanlarında ciddi fırsatlar var. Türkiye’nin çoğu Uzakdoğu ülkesiyle çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları ve yatınm-lann karşılıklı teşviki ve korunması anlaşmaları bulunuyor. Anlaşma yapılan ülkeler arasında Çin, Güney Kore, Endonezya var. Bu ülkeler arasında, Endonezya yatınm için büyük potansiyel güce sahip. Genç ve teknik özelliklere sahip işgücü, büyüyen pazarı ve doğalgaz, petrol gibi önemli kaynaklara sahip olması bu ülkeyi yatınmcılar açısından çekici kılıyor.”

 

 

“ORTAK İŞ YAPABİLİRİZ”

Bölgede Türkiye’nin diplomatik ilişkisi olmadığı için ticaret yapamadığı ülkeler de var. Yılda 230 milyar dolarlık ithalata imza atan, elektronik ve bilişimde giderek artan bir ağırlığa sahip olan Tayvan bu ülkelerden biri. DE-ÎK/Türkiye-Tayvan İş Konseyi Başkanı Yavuz Onay, Tayvan’a sadece mermer gibi doğal taşlar veya bazı yan hammaddeler ve kuru gıda ihraç edildiğini söylüyor. Geçen yıl Tayvan’a ihracat 138 milyon dolar gibi ülke ithalatının binde biri bile olmayan bir düzeyde kaldı. “İhracatımız da iki üründen ileri gidemiyor. Tayvan’dan ithal edilen ürünleri listelemek ise sayfalar alıyor” diyen Onay’a göre, Türk şirketler Tayvan’ın mühendisliğini ve finansını kullanarak Afrika, Arap ülkeleri ve diğer coğrafyalar gibi üçüncü ülkelerde ortak iş yapabilir.

‘KARDEŞ ÜLKE’ AMA

Bölgede Türkiye açısından ticari işbirliklerini artırabileceği bir diğer ülke ise Pakistan. Türkiye bu ülkeye yaklaşık 350 milyon dolarlık ihracat yapsa da, bu rakam Pakistan’ın toplam ithalatının yüzde l’ine bile karşılık gelmiyor. DEİK/Türkiye-Pakistan İş Konseyi Başkanı Atilla Yerlikaya, “İki ülke arasında kısmen planlama eksikliğinden kaynaklı taşıma sorunları ve yüksek gümrükler gibi fiziksel nedenlere bağlı olarak bugüne kadar büyüyememiş bir dış ticaret resmi var” diye konuşuyor. Yerlikaya, Türkiye’nin rekabetçi olduğu pek çok sektör için Pakistan’ın önce ihracat ardından yatınm için müthiş fırsatlar barındırdığını vurguluyor. Atilla Yerlikaya, bu konuda şöyle konuşuyor: “İkili dış ticaret hacmimizin teorik potansiyeli 12 milyar dolar civarında. Pakistan’ın kapıları Türklere sonuna kadar açıldı. Bu fırsatı işe dönüştürmemiz lazım. Pakistan ekonomik açıdan büyük potansiyeli olan bir ülke. Örneğin dünyanın en büyük dördüncü süt üreticisi ama bunu katma değerli üretime dönüştüremiyor. Altıncı büyük pamuk üreticisi. Tek sorun enerji kısıtı nedeniyle bu ürünleri katma değere dönüştürememesi.

Çin
İPEK YOLU İLE 65 ÜLKEYİ BAĞLAYACAK

Asya’nın en büyük ekonomisi olan ve 1,4 milyarlık nüfusu ile dünyanın en büyük ekonomisi olma yolunda hızla ilerleyen Çin’in ithalatında ABD, Japonya ve Güney Kore öne çıkıyor. Türkiye ise Çin’in ithalat yaptığı ilk 40 ülke içinde yok. Ancak dünyanın geri kalanı ile de ticari ilişkilerini hızla geliştirmek isteyen Çin, geleneksel ipek Yolu’nu canlandıracak “ipek Yolu Ekonomik Kuşağı-One Belt, One Road” projesini başlattı. Projenin önümüzdeki 10 yılda Çin’in ticaretine 2.5 trilyon dolar katkıda bulunması bekleniyor. Çin’den Avrupa’ya kadar uzanan Türkiye dahil 65 ülkeyi bağlayacak “Yeni ipek Yolu Projesi” ile kara ve demir yollarının ağının genişletilmesi sonucunda ticaretin katlanarak artması öngörülüyor. Yeni ipek Yolu girişimi bölge ile Türkiye arasındaki bağların güçlenmesine yol açacak. Altyapıdaki gelişim, lojistik maliyetlerini aşağı çekerken, şirketlerimiz bu pazarlara daha rahat giriş imkânı bulabilecek. Yatırım ortamındaki iyileşme ve hane halkının harcanabilir gelirindeki artış, tüketim ürünlerine yönelik talebi artıracak.

Hindistan
HAVACILIK VE KİMYADA GELİŞİME AÇIK

Dünyanın yedinci büyük ekonomisi olan Hindistan için yapılan büyüme tahminlerine bakılırsa yatırım rüzgârının daha da güçleneceği ortada, istatistiklere göre geçen mali yılı yüzde 6.4 büyüme ile kapatan Hindistan, Asya kıtasının Çin ve Japonya’dan sonraki en büyük ekonomisi. Dünya sıralamasında ise ekonomik büyüklükte yedinci sırada yer alıyor. IMF ve uluslararası analistler Hindistan’ın yüksek büyüme oranlarını sürdürmesini bekliyor. Çin’in ardından 1.3 milyar kişiyle dünyanın en fazla nüfusa sahip ikinci ülkesi olan Hindistan, hızla büyüyen orta sınıfı, yüksek şehirleşme oranı ve dönüşen ekonomik yapısı ile önümüzdeki yıllarda en önemli pazarlardan biri olacak. Hindistan’da yatırımlar açısından öne çıkan sektörler arasında bilişim ilk sırada yer alıyor. Ülkeye yapılan yabancı sermaye yatırımlarının yüzde 46’sı bilişim, yüzde 17’si hizmet, yüzde 7’si inşaat ve altyapı alanlarında oluyor. Diğer önemli sektörler kimya, ilaç, otomotiv olarak sıralanıyor. Hindistan’ın bir diğer fırsat sunduğu sektör havacılık. Şu ana kadar sadece beş büyük havalimanı özelleştirildi.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu