İş Fikirleri ve İş Kurmak

Asya Pasifik’te Yatırım ve İş Fırsatları

Singapur
ÜÇ SERBEST BÖLGEDE YATIRIM İMKANI

Kendisine bağlı 63 ada ile birlikte 712 kilometrekare büyüklüğe sahip küçük bir şehir devleti olan Singapur, bağımsızlığını ilan ettiği 1965 yılından bugüne Çin’in de büyük desteğiyle bölgenin sayılı finans ve deniz ticaret merkezlerinden biri haline geldi. Singapur’da 7 bini çokuluslu olmak üzere yaklaşık 30 bin yabancı şirket bulunmakta olup, bunların 4 bininin bölge merkezi de Singapur’da yer alıyor. IMF tahminlerine göre Singapur ekonomisinin bu yıl yüzde 2,2, gelecek yıl ise yüzde 2,6 büyümesi bekleniyor. Ülkede üç büyük OSB’de üretim koşulları çok elverişli. Bölgedeki lojistik merkezi konumu, ayrıca ABD ve AB’nin yanı sıra Güneydoğu Asya ülkeleri, Çin ve Hindistan ile köklü ticari bağları, genel olarak Singapur’un ihracatını ve özellikle re-eksportu destekleyen başlıca unsurlar olarak öne çıkıyor, ihracatta ise kuyumculuk, ilaç, deniz araçlarında fırsatlar var. Dünyadaki en liberal ülkeler arasında yer alan Singapur’da petrol ürünleri, tütün ve tütün mamulleri, alkollü içkiler ile motorlu taşıtlar dışındaki mallardan gümrük vergisi, resim ve harç alınmıyor.

Sri Lanka
HİNT PAZARINA 30 KM UZAKLIKTA

Hindistan’ın 30 kilometre güneyinde yer alan bir ada devleti olan 22 milyon nüfuslu Sri Lanka, Türkiye’de en çok 1972 yılına kadar ülkenin adı olan ‘Seylan’ çayı ile tanınıyordu. Yükselen gelirler ve yurtdışındaki Sri Lankalıların para transferleriyle desteklenen ve GSYH’nin yüzde 70’ini oluşturan özel tüketim, önümüzdeki beş yıllık dönemde ekonomik büyümenin lokomotifi olacak. Yatırımlardaki istikrarlı büyümenin önümüzdeki dönemde de devam etmesi bekleniyor. Önümüzdeki beş yılda ekonomik büyümenin yıllık ortalama yüzde 6,5 olacağı tahmin edilirken, GSYH’nin yüzde 30’dan fazla artarak 120 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Türkiye ile Sri Lanka arasında toplam dış ticaret hacmi çok düşük. Başlıca ihracat ürünleri ise deri, margarin ve pamuklu mensucat. Öte yandan bölge pazarlarına mal satmak isteyen Türk şirketlerinin Çin ve Hindistan’a çok yakın olan bu ülkede üretim yapmamaları için bir neden yok. Sri Lanka’da iş dünyasında İngilizce kullanılıyor. Kartvizit kullanmak bir zorunluluk.

Bangladeş
UCUZ İŞGÜCÜ AVANTAJIYLA ONE ÇIKIYOR

Güneydoğu Asya’da bulunan, 160 milyonu aşan nüfusu ve yüzde 5’in üzerindeki büyümesiyle son dönemde uluslararası yatırımcıların daha çok dikkatle ele aldığı pazarlardan biri haline gelmeye başlayan Bangladeş, 20 yıldan fazla bir süre içerisinde yardıma bağımlı bir ekonomiden ticarete bağımlı bir ekonomiye dönüştü. Hazır giyim sektörü ve işçi gelirleri ekonominin en dinamik olduğu alanlar. Bangladeş, ülkenin düşük ücretli, emek yoğun işgücünü iyi bir şekilde kullanıyor. Kişi başına yıllık geliri cari fiyatlara göre bin 300 dolar olan ülkede, GSYH’nin düzenli olarak yıllık yüzde 7 oranında büyümesinin ülkedeki yoksulluğu önemli oranda düşürebileceği öngörülüyor. Bangladeş, Türkiye’nin dış ticaretinde oransal olarak en fazla açık verdiği ülkelerden biri, iki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi 1,2 milyar dolar civarındayken, bunun yaklaşık 900 milyon dolarını Bangladeş’ten yapılan ithalat oluşturuyor. Bu ithalatın neredeyse tamamı hazır giyim ve tekstil ürün ve hammaddelerinden oluşuyor. Yabancı yatırımlar iletişim ve bankacılık sektörlerinde yoğunlaşıyor.

Yeni Zelanda
İŞ YAPMA KOLAYLIĞINDA DÜNYA LİDERİ

Yaklaşık 5 milyonluk nüfusa sahip olan Yeni Zelanda, küçük bir ülke olmasına rağmen 180 milyar dolarlık GSYH ve 38 bin dolarlık kişi başına yıllık gelirle dünyanın 55’inci büyük ekonomisi konumunda. Yeni Zelanda, Dünya Bankası 2017yılı Dünya iş Yapma Kolaylığı Raporu sıralamasında 190 ülke arasında birinciliği Singapur’un elinden aldı. Yeni bir iş kurma sıralamasında da dünyada birinci sırada yer alan, ülkede yarım günde yeni bir iş kurulabiliyor. Türkiye ile Yeni Zelanda arasındaki ticarette plastik hortum, boru, bağlantı elemanları, motorlu taşıtlar öne çıkıyor. Yeni Zelanda sahte ve aldatıcı markalar ile mal ithalatını yasaklamış bir ülke. Ayrıca Yeni Zelanda üreticisi ve tacirinin ticari markası ve adı ile Yeni Zelanda’daki bir yerin ve malın adını içeren yabancı menşeli malların ithali de yasak. Ülkede çekici yatırım alanları olarak, gıda ve içecek, katma değeri yüksek imalat, altyapı, bilişim ve telekomünikasyon, petrol ve gaz, birincil üretim ve paylaşım hizmet sağlayıcıltğı sektörleri öne çıkıyor.

DEİK/TÜRKİYE-GÜNEY KORE İŞ KONSEYİ BAŞKANI TAMER SAKA
”ONLINE PERAKENDEDE İŞBİRLİĞİ MÜMKÜN”

“Gelişen teknolojiye bağlı olarak gelişim potansiyeli yüksek online alışverişin günümüzde öncü ülkeleri konumunda bulunan Güney Kore ve Çin bugün Türk tüketicisinin tüketim alışkanlıklarının geleceği konusunda da önemli bir referans konumunda. Geleneksel perakende konusunda da önemli bir pazar sunan ve bu pazarda yer almaya başlayan Türk firmalarının deneyimlerinin diğer Türk perakende firmalarına aktarılabileceği ve Güney Kore ve Çin’de faaliyet gösteren önemli online perakende oyuncularının müşteri deneyimlerinin aktarılabileceği platformlar bu alanları desteklemek adına oluşturulmalıdır. Bu tarz girişimler özellikle perakende ve paketleme gibi yüksek yatırım potansiyeli gösteren sektörlerde rastladığımız tüketim tercihlerindeki farklılıkları olabildiğinde kavrayabilmek için en uygun platformu sağlayacaktır.”

DEİK/TURKİYE-ENDONEZYA İŞ KONSEYİ BAŞKANI NAİL KURT
“ALTYAPI VE SAVUNMADA FIRSATLAR VAR”

“Endonezya’da altyapı anlamında çok önemli ihtiyaçlar var. Sektör olarak bakıldığında enerji, savunma başta olmak üzere imalat sanayi, telekomünikasyon ve inşaat alanlarında önemli atılımlar yapmaya kararlı politikalar izliyorlar. Örnek olarak, Türkiye ve Endonezya milli savunma bakanlıklarının şemsiye anlaşması altında Türk FNSS ve Endonezyalı Pindad firmaları ortak olarak Orta Ağırlıkta Tank geliştirme projesinde ilk prototiplerini ürettiler, internetin çok geliştiği I? X. BE ve ayrıca hertürlü fiziki ulaşımın da çok kolaylaştığı bir dönemdeyiz. Batı’ya yaptığımız seyahatlerde girişte yaşadığımız sorunların tam tersine, size ‘Hoş geldiniz’ diyen güler yüzlü pasaport polislerinin olduğu ve vizesiz ya da çok basit işlemlerle girişlerin yapıldığı ülkelerden bahsediyoruz. Bölgede iş yapacak olanlar için tavsiyem sabırlı olmaları, çabuk sonuç almayı bir kenara bırakıp uzun soluklu stratejiler yapmaları ve ona uygun davranmaları.”

DEİK/TÜRKİYE-AVUSTRÂLYA İŞ KONSEYİ BAŞKANI ZUHAL MANSFELD
“AVUSTRALYA SERMAYESİ TÜRKİYE’YE ÇEKİLMELİ”

“Nakliye maliyetleri nedeniyle Avustralya’ya ihracatı artırabilmek çok zor. Ancak Türkiye’nin Avustralya ile ticari ilişkilerinde, bötgesindeki geniş tüketici nüfus avantajını kullanması gerekiyor. Şöyle ki, Avustralya zengin bir toplum ama etrafı çok büyük üreticilerle dolu. Türkiye’nin 7 saatlik uçuş mesafesinde 2 milyarlık bir tüketici nüfus var. Biz, yatırım dosyaları hazırlayarak Avustralya sermayesini bu yolla Türkiye’ye çekmek için çalışıyoruz. Avustralya son yıllarda Afrika’ya 30 milyar dolarlık doğrudan yatırım yaptı. Türkiye de özellikle egzotik maden, maden araçları ve gıdada doğrudan yatırım çekebilir. Biz bunun için kasım ayı başında Avustralya’da yatırımcılarla bir araya geleceğiz.”

DEİK / TÜRKİYE – HONG KONG İŞ KONSEYİ BAŞKANI HAKAN BULGURLU
“ULAŞIM, SAĞLIK VE ALTYAPI ÖNE ÇIKIYOR”

“Kalifiye işgücü ile öne çıkan Hong Kong, Asya’nın küresel ekonomideki yükselişinden fayda sağlamak isteyen Türk şirketler için kritik öneme sahip. Hong Kong, gelecek birkaç yıllık dönemde milyar dolarlık mega projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Altyapı yatırımları, gelecek mali yıl içinde hükümet bütçesinden yüzde 18 ile en yüksek payı alıyor. Bu yılın sonunda tamamlanması beklenen 17 milyar dolarlık Hong Kong-Zhuhai-Macau Köprüsü Çin’in güneydoğusunda üç büyük şehirde 42 milyon nüfusu birbirine bağlayacak en önemli projelerden biri olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte, Kai Tak Stadyumu, Hong Kong Uluslararası Havalimanı’nda yeni pist (BRS), yeni hastaneler, Express Rail Link gibi tren yolu projeleri ve yeni konut yatırımları da gelecek dönemde fırsat yaratabilecek altyapı projeleri arasında”

ARAM EKİN DURAN / Ekonomist

Önceki sayfa 1 2 3 4 5

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu