İş Fikirleri ve İş Kurmak

Asya Pasifik’te Yatırım ve İş Fırsatları

Tayvan
TURİZME YILDA 25 MİLYAR DOLAR HARCIYOR

1950’ii yıllara kadar şeker ve pirince dayalı tarım temelli bir ekonomiye sahip olan Tayvan, bugün 68 milyonluk nüfusu ve 520 milyar dolarlık GSYH’si ile dünyanın sayılı üretim ve teknoloji üslerinden biri haline geldi. Tayvan ile ticarette Türkiye uzun yıllardır açık veriyor. Türk Ticaret Ofisi tarafından yapılan araştırmalara göre ülkeye ihracatta potansiyeli olan ürünler şunlar: Meyve suları ve taze sebze gibi çeşitli tarım ürünleri, kristal, cam, seramik, hediyelik eşya, markalı tekstil ürünleri, deri, konfeksiyon, kimyasal maddeler, bulaşık makinesi, oto yedek parçası ve aksesuarları, halı ve şarap. Türkiye’nin Tayvan ile ticaretini geliştirmek için, ülke pazarına markalı ürünlerle girmesi ve bu ülkeye yapılan ihracatını çeşitlendirmesi büyük önem taşıyor. Tayvan’da kayıtlı herhangi bir Türk yatırımı bulunmuyor, iki ülke arasındaki geleceğe dönük en önemli fırsatlardan biri ise turizm. Tayvan yurtdışma yılda yaklaşık 8 milyon turist gönderiyor ve Tayvanlı turistlerin toplam turizm harcamasının 25 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Tayland
STRATEJİK SEKTÖRLERDE YATIRIM BEKLİYOR

Tayland, ekonomisi ağırlıklı olarak ihracata dayanıyor. Rekabetçi işgücü giderleri, düşük yaşama maliyeti ve esnek iş kanunları nedeniyle geleneksel olarak uluslararası yatırım için çekici bir ülke olan Tayland’da uygulanan yatırım teşvikleri genelde kurumlar gelir vergisinden veya makineler için gümrük vergisinden muafiyet şeklinde hayata geçiyor. Vergisel olmayan teşviklerin arasında ise yabancı işçi izni, arsa sahipliği ve yurtdışından döviz getirme ve yurtdışına döviz çıkarma bulunuyor. Tayland hükümeti, orta uzun vadede hedef sektörler seçti ve bu alanlardaki yabancı yatırımları destekleme kararı aldı. Bu sektörlerin arasında altyapı, lojistik, çelik, petrokimya, makine, medikal, yenilenebilir enerji ve çevre hizmetleri, ileri teknoloji, gıda ve gıda işleme, sağlık turizmi, otomotiv ve elektronik bulunuyor. Tayland, aynı zamanda dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı. Turizm gelirleri de ülke ekonomisinde oldukça önemli bir yer tutuyor.

Malezya
ASEAN PAZARINA GİRİŞ KAPISI

30 milyon nüfuslu Malezya, Türk firmaları için ASEAN’a (Brunei, Endonezya, Filipinler, Kamboçya, Laos, Malezya, Myanmar, Singapur, Tayland, Vietnam) girilebilecek en önemli kapı konumunda. 2017 için yüzde 2,5 büyüme hedefleyen Malezya’da altyapı sektöründe öne çıkan üç büyük projenin toplam yatırım değeri yaklaşık 105 milyar dolar. Bu projeler, Kuala Lumpur-Singapur Hızlı Tren projesi, East Coast Railvray ve Sabah-Sarawak karayolu projeleri olarak sıralanıyor. Türkiye-Matezya iş Konseyi Başkanı Süheyla Çebi Karahan, Malezya’nın Türk firmaları için avantajlarını şöyle sıralıyor: iyi çalışan bir bankacılık sistemi ve finansal kaynaklarının olması, ticari açıdan güçlü bir hukuk sisteminin bulunması ve THY’nin Malezya’ya haftada direkt 10 seferinin olması. Malezya ile yakın dönemde işbirliği yapılabilecek sektörlerin başında ise tarım, gıda, inşaat, savunma ve bilgi teknolojileri geliyor. Diğer ürünler arasında ise optik ve bilimsel ürünler, işlenmiş gıda, elektrik ve elektronik, petrol ürünleri, kimyasal ürünler ve demir çelik ürünleri yer alıyor.

Nepal
ALTYAPI YATIRIMLARI ÖNEMLİ

Asya Pasifik’in küçük pazarlarından biri olsa da Nepal, 30 milyonluk genç nüfusu, büyüyen ekonomisi ve geniş altyapı projeleriyle küçümsenmeyecek bir pazar olarak Türk işadamlarını bekliyor. 2017 yılı ve sonrası için başlıca altyapı projeleri olarak Katmandu Vadisi Metro Projesi, Doğu-Batı Hattı Elektrikli Demiryolu Projesi, ikinci Havalimanı Projesi, Tamakoshi 3 Hidroelektrik Santrali Projesi öne çıkıyor. Bu projelerin haricinde, ulaşım, lojistik, havacılık, hidroelektrik enerji santrali, tarım, petrol boru hatları, elektrik iletim ağları, finans, yenilenebilir enerji, sağlık ve eğitim hizmetleri, teknoloji parkları, limanlar, akıllı şehircilik alanlarında yürütülen ve planlanan çeşitli projeler için teşvikler yürürlükte.Türkiye-Nepal iş Konseyi Başkanı Çiğdem Penn,”Asya Pasifik pazarında iş yapmanın birkaç noktası var. Bence bunlardan en önemlisi pazar boşluklarını iyi anlamak ve bunlara yönelik talep yaratabilmek. Bunu yapabilen şirketlere büyük fırsatlar var diyebiliriz” diyor. Nepal iş yapma kolaylığı açısından 2016 yılında 189 ülke arasında 108’inci sırada yer aldı. Ülkede yeni bir iş kurmak 17 gün sürüyor.

Filipinler
YÜKSEK EĞİTİMLİ VE YABANCILARA AÇIK

Filipinler, Güney-Doğu Asya’nın gelişme yolundaki ülkeleri arasında. Başlıca ithalat kalemleri elektrikli ve elektronik ürünler, mineral yakıt, yağ, damıtma ürünleri, makine, nükleer reaktör, kazan, ve motorlu taşıtlar. Asya Pasifik’teki merkezi konumu ülkeyi uluslararası hava ve deniz taşımacılığının kesişme noktası haline getiriyor. Filipinler’den Asya’nın başlıca şehirlerine dört saatten az bir sürede ulaşmak mümkün. Ülke yabancılar için Asya’da yaşanılabilecek en rahat ülkelerin başında geliyor. Yüksek eğitimli, İngilizce bilen çalışan ve yönetici bulmak kolay, işgücü ücretleri ise düşük. Bunların yanında telekomünikasyon altyapısı sayesinde de ülkenin gelecek birkaç yıl içinde daha fazla yabancı yatım çekmesi bekleniyor. Filipinler marka algılaması yüksek bir piyasa. Bu yüzden tüketici mallarının satışında reklam önemli. Çoğu reklam ajansının yurtdışındaki reklam şirketleri ile bağlantısı var. Bu arada Filipinler’e iş veya ticaret amacıyla gelen Türk vatandaşlarından kalış süreleri 21 günü geçmemek kaydıyla vize talep edilmediğini de belirtelim.

Vietnam
500 MİLYAR DOLARLIK ALTYAPI İHTİYACI VAR

2007 yılında Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olarak küresel ekonomiyle eklemlenmesini tamamlayan Vietnam, 2016 yılında yüzde 4.6’lık büyümeye imza attı. Ülkede bankacılık ve finans sektörlerinin geliştirilmesi, altyapının iyileştirilmesi ve kamu iktisadi teşekküllerinin özelleştirilmesi konusundaki girişimler her geçen gün artıyor. Vietnam’ın en büyük ithalat kalemleri sırasıyla elektrikli makineler, mekanik akşamlar, petrol ve doğalgaz, motorlu taşıtlar ve parçaları, optik cihazlar, ilaç ve demir çelik. Türkiye-Vietnam iş Konseyi Başkanı Mustafa Necati Abacıoğlu, ülkede 2020 yılına kadar yaklaşık 450-500 milyar dolarlık altyapı ihtiyacı olduğunu belirterek, “Ulaştırma altyapısı ve özellikle de karayolları konusunda projeler var.

Enerji sektöründe de önemli projeler bulunuyor, ilk planda 11 adet santral inşa edilmesi söz konusu” diyor. Vietnam’ın Japonlarla sanayi bölgeleri ve parkları kurmaya başladığını kaydeden Abacıoğlu, “Türkiye olarak biz de bu alanda yer alabiliriz diye düşünüyoruz. Vietnam’da bir Türk sanayi parkı ile ASEAN ülkelerine buradan ulaşılması söz konusu olabilir” diye konuşuyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu