İş Fikirleri ve İş Kurmak

Asya Pasifik’te Yatırım ve İş Fırsatları

Japonya
TÜRK ŞİRKETLERİ RADARINA ALDI

Ekonomisi büyük ölçüde ihracata dayanan Japonya’da, 2. Dünya Savaşı sonrasındaki hızlı büyüme dönemi yerini 2008 sonrasında durgunluğa ve hatta gerilemeye bıraktı. Son 10 yılda yerinde sayan bir görüntü verse de Japonya hala hem dünyanın hem de Asya Pasifik bölgesinin en önemli ekonomilerinden biri. Türkiye ile dış ticaret hacmi 4 milyar doları geçiyor. Ancak bu rakamın yüzde go’dan fazlası Japonya’dan yaptığımız ithalattan oluşuyor. Öte yandan Japon şirketler, 2010’da bu yana her yıl önemli Türk şirketlerinin yüzde 100’ünü satın alıyor ya da kayda değer oranlarda hisse alımı gerçekleştiriyor. Bugüne kadar Fiba Sigorta, Acıbadem Sağlık, Mars Lojistik, Inventram, Viko, Kırklareligaz Enerji, inci Akü, Dyo Boya gibi pek çok önemli Türk şirketinin çoğunluk hissesi veya tamamı Mitsubishi, Hitachi, Mitsui, Toyo, Panasonic ve Toshiba gibi dev Japon şirketler tarafından satın alındı. Ayrıca Japon finans devi The Bank of Tokyo da 2013’ten beri Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Yaptıkları satın almalarda gıda, makine, tüketici elektroniği, lojistik ve enerji şirketleri öne çıkıyor.

Avustralya
GIDA VE MOBİLYA YATIRIMI CAZİP

Kişi başına düşen 52 bin dolarlık yıllık gejiri ile yüksek standartlara sahip bir tüketici pazarı olan Avustralya, buna karşın Türkiye’nin dış ticaretinde ilk 30 ülke arasında yer almıyor. Yıllık ortalama 250 milyar dolarlık ithalata imza atan ülke, Türk yatırımcılar açısından üzerinde dikkatle durulması gereken bir pazar. İhracatın bir türlü gelişme-mesindeki en büyük etken olan uzak mesafeden kaynaklı nakliye maliyetleri, ihracatçılar için en büyük sorun. Türkiye ile Avustralya arasında direkt deniz ulaşımı olmadığından, diğer ülkelerdeki limanlar aracılığı ile malların gönderilmesi de nakliye masraflarını artıran bir etken. Öte yandan Avustralya’da doğrudan yatırım yapmak isteyen Türk işadamları için gıda, mobilya ve hizmet sektörleri öne çıkıyor. Bu noktada unutulmaması gereken bir şey ise Avustralya’ya 4-7 saat uçuş mesafesinde bulunan Çin, Tayvan, Hindistan gibi dev üreticilerin varlığı. Avustralya’da yaşayan Türk asıllı kişiler tarafından kurulan Türk ticaret odaları ile irtibat kurularak pazara ilişkin daha detaylı bilgi ve yardım almak mümkün.

Endonezya
İKİ OKYANUS ARASINDA KÖPRÜ

260 milyon nüfuslu Endonezya, ASEAN’ın tek G-20 üyesi ülkesi ve dünyanın 16’ncı büyük ekonomisi konumunda. En geniş Müslüman nüfusuna sahip Endonezya, Hint ve Pasifik okyanusları arasında stratejik bir pazar olma özelliğine sahip. Geçen yıl 135 milyar doları aşan ithalata imza atan Endonezya pazarında Türk şirketler için potansiyel barındıran sektörler arasında buğday unu, zeytinyağı, tütün, demir çelik ürünleri, gıda işleme, paketleme makine ve ekipmanları, tekstil makineleri, inşaat malzemeleri ve savunma sanayi ürünleri öne çıkıyor. Doğrudan yatırım konusunda ise Türk şirketleri içerisinde Kordsa Global’in lastik kord bezi ve polyester iplik fabrikası tek örnek. Bunun dışında son dönemde TAV ülkede yeni fırsat kovalarken, THY ise uçak bakımı ve seferlerde promosyon anlaşması imzalamış durumda. Halihazırda ülkede inşaat üstlenmiş Türk firması bulunmuyor. Buna karşın EndonezyalI müteahhitlik firmaları Ortadoğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinde de faaliyet göstermekte olup Ortadoğu ülkelerinde Türk firmaları ile işbirliğine olumlu yaklaşıyor.

Pakistan
ŞİRKETLERİNİ BEKLİYOR

11 Eylül 2001 saldırısından sonra geniş çaplı bir bunalıma giren Pakistan ekonomisi son yıllarda canlanma eğiliminde. Son yıllarda Pakistan ile ticarette az farkla Türkiye’nin aleyhine bir dış ticaret açığı söz konusu olsa da Türkiye’nin geçen yıl bu ülkeye yaptığı ihracat 350 milyon dolara dayandı. Türkiye’nin Pakistan’a ihracatında haberleşme cihazları, kamera, radar, makine ve teçhizat gibi ürünler ön sırada. Dünya Bankası iş Yapma Kolaylığı Raporu sıralamasında 189 ülke arasında 144’üncü sırada yer alan Pakistan’da Türk yatırımları ağırlıklı olarak enerji, finans, altyapı projeleri ve müteahhitlik sektörlerinde. Ülkede Zorlu Holding, Ziraat Bankası, Karkey, Coca Cola içecek ve Ülker’in yatırımları var. Yeni dönemde Pakistan’da özellikle enerji ve müteahhitlik sektörlerinde yeni yatırımlar Türk şirketlerine önemli fırsatlar sunuyor. Türk iş dünyasına bakışı çok olumlu olan Pakistan bürokrasisi, enerji alanında önemli açılımlar öngörüyor. Pakistan hükümeti, Türk şirketlerinin bu alandaki yatırım kararlarını destekleyeceğini açık bir şekilde ifade etmiş durumda.

Hong Kong
ÇİN BAĞLANTISI AVANTAJ

Güçlü iş ortamı ve Çin ile bağlantıları sayesinde Türk firmaları için önemli fırsatlar sunan Hong Kong, ekonomik esnekliği, girişimcilik kültürü ile başta Çin olmak üzere, Asya Pasifik pazarına giriş için önemli bir sıçrama noktası. Dünyanın üçüncü en düşük ve basit vergi sistemine sahip olan, KDV ve satış vergisinin bulunmadığı Hong Kong’dan Asya’nın en önemli pazarlarına 4 saatte, dünya nüfusunun yarısına ise 5 saatte ulaşılabilmek mümkün. Dünya Ekonomik Forumu’nun açıkladığı Küresel Rekabet Raporu’nda dokuzuncu olan Hong Kong, Dünya Bankası’na göre en kolay iş yapılabilecek ülkeler arasında. Hong Kong ile Türkiye’nin ticaret hacmi 2016 yılında yüzde 24 artış göstererek 527 milyon dolara ulaştı. Türkiye’nin Hong Kong’a ihraç ettiği başlıca ürünler arasında et, meyve, eczacılık ürünleri, plastik ve plastik ürünler, kauçuk ve ürünleri, kürk, pamuk, suda yüzen taşıtlar, makine ve cihazlar öne çıkıyor. Ancak Hong Kong’un yıllık 550 milyar dolarlık ithalatında Türkiye’nin aldığı pay binde 1 bile değil.

Güney Kore
TEKSTİL VE AMBALAJ YATIRIMINA AÇIK

Komşusu Kuzey Kore’nin içe kapalı sisteminin aksine son 50 yılda serbest piyasa ekonomisi alanında attığı adımlar ve eğitim, inovasyon yatırımları ile dünyanın önde gelen ekonomilerinden biri haline gelen Güney Kore, 50 milyonluk nüfusu ile 1,5 trilyon dolarlık GSYH’ye imza atıyor. Ülkenin ithal ettiği başlıca ürünler elektrikli makine ve cihazlar, plastik malzemeler, mekanik cihaz ve aletler, demir çelik ve sentetik malzemeler. Toplam ithalatı geçen yıl 400 milyar doları aştı. Güney Kore, Dünya Ekonomik Forumu Küresel Rekabet Edilebilirlik Raporu’na göre 26, Dünya Bankası iş Yapma Kolaylığı Raporu sıralamasında ise 189 ülke arasında dördüncü sırada yer alıyor. Türk firmalarının Güney Kore’de 73 milyon dolar tutarında 84 doğrudan yatırımı bulunuyor. Bunlara arasında Kibar Holding, Anadolu Grubu, THY ve Yapı Merkezi ön plana çıkıyor. Yeni dönemde Türk şirketleri için gıda, tekstil, turizm, perakende, ambalaj ve hizmet sektörlerinde fırsatlar mevcut. Özellikle Türk teknoloji firmaları açısından Güney Kore pazarına giriş büyük önem taşıyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu