Bayilik ve Franchise

Franchise ve Bayilik Kredileri

Franchise kredileri, bayilik kredileri, bayilik kredisi veren bankalar, franchise kredisi veren bankalar

Fitch’in tarihi rating notu artırımı, belki de en çok kendi işini kurmak için finansman arayışında olanlara yarayacak. Çünkü birçok fon, bu not artırımı ile birlikte Türkiye’ye gelecek ve bu kaynağın bir kısmı da bir şekilde bankalar kanalıyla girişimciye ulaşacak. Bankacılar, şimdiden özellikle franchising yoluyla kendi işini kurmak isteyenlere kesenin ağzını açtı. Garanti’den Akbank ve Yapı Krediye, Halkbank’tan KOSGEB’E kadar girişimci kredileriyle, franchise’ların finansman ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.

Dünya ekonomik kriz sarmalında boğuşurken, geçtiğimiz hafta Türkiye, Fitch’in yaptığı not artırımıyla rahat bir nefes aldı. Zira bu not artırımı, yabancı fon şirketlerinin Türkiye’ye olan ilgisini artıracak. Gelmesi olası fonlar girişimcinin sermaye bulma sıkıntısını da ortadan kaldıracağa benziyor. Türkiye, her geçen yıl başarılı girişimcilerin arttığı hatta bu girişimleri uluslararası alanda da taçlandıran bir ülke haline gelmeye başladı.

Her ne kadar global rakamlarda tablonun bir hayli gerisinde kalsak da özellikle önümüzdeki yıla ilişkin beklentiler yüksek. Global Girişimcilik Endeksi rakamlarına göre 71 ülke arasında 43’üncü, Global Rekabetçilik Endeksi’nde ise 139 ülke arasında öl’inci sıradayız. Ancak Türkiye’nin sahip olduğu potansiyel itibariyle önümüzdeki dönemde daha üst basamaklara tırmanacağı herkesin ortak görüşü… 2009 yılında yüzde 6 olan genç girişimci sayısı 2011 yılı sonu itibarıyla yüzde 11.8’e yükseldi. Yani girişimcilerin sayısı iki yılda iki katı arttı. Dolayısıyla Türkiye’nin bu endekste hızla yükseleceğini söylemek yanlış olmaz.

AVRUPA BİRİNCİSİYİZ

Migros, Koton, Kahve Dünyası gibi perakende zincirlerinin yurt dışından aldıkları fonların özellikle 2013 yılında daha fazla artması bekleniyor. Bunun yanı sıra, yerli sermaye büyümeye aday zincirlere de ilgili. Doğuş gibi arayışta olan birçok grup var. Birinci tur koşucularının dönemi kapanıyor, ikinci tur koşucuların dönemi başlıyor diyebiliriz.

Bunun en büyük ayağını ise franchising zincirler oluşturuyor kuşkusuz.

Bugün Türkiye’de zincir işletmelerin sayısı bin 876. Bunların yüzde 24’ü yabancı, yüzde 74’ü Türk kökenli markalar. Zincirlere bağlı şube sayısı ise 50 bin civarında. Franchise veya bayilik verenlerin sayısı bin 471, zincirler içindeki oranı ise yüzde 78. Sadece kendi şubelerini açıp kendileri işleten zincirler yüzde 22 oranında. Bu zincirlerin yüzde 33’ünü giyim, yüzde 27’sini ürün, yüzde 24’ünü yiyecek, yüzde 16’sını ise hizmet sektörü oluşturuyor. Türkiye, franchise zincir sıralamasında Avrupa birincisi konumunda. Peki, 2013 yılında girişimcilikte hangi alanlar öne çıkacak, yeni girişim trendleri neler olacak?

SPOR EN GÖZDE ALAN

2013 yılında en çok büyümesi beklenen sektörlerden biri sağlıklı yaşam. Yani spora dair her alanda bir büyüme yaşanması bekleniyor. Spor pazarının özellikle son beş yılda gerçekleştirdiği çift haneli büyüme rakamlarıyla 1 milyar Euro’ya ulaştığı tahmin ediliyor. Buna rağmen pazar büyümeye oldukça açık. Zaten şirketlerin iştahını kabartan da bu tablo.

Şu anda Türkiye’de kişi başına spor harcaması sadece 8 Euro. Bu rakam Bulgaristan’da 45 Euro, Yunanistan’da 65 Euro, Avusturya’da 150 Euro, Almanya’da ise 180 Euro civarında. Kısacası daha alınacak çok yol var. Buna bağlı olarak son yıllarda özellikle B ve A grubuna hitap eden spor ve sağlık merkezlerinin sayısında hızlı bir artış söz konusu. Yeni açılan AVM’ler, lüks re-sidance projeleri bu sayının hızla artmasını tetikliyor.

Türkiye’de bin 400 civarında spor salonunun olduğu tahmin ediliyor. Yılda toplam 700 bin kişi spor merkezlerine gidiyor. Bu rakamın beş yıl içerisinde beş katı artması bekleniyor. Hillside, Jatomi, Life GYM gibi hızla büyümeleri beklen zincirlerin bu büyümelerini franchising ile gerçekleştirecekleri ifade ediliyor.

EĞİTİMDE YENİ KONSEPTLER

2013 yılında en fazla büyümesi beklenen sektörlerden biri de eğitim. Ancak bilindiği gibi, dershanelerin dönemi kapanıyor. Bu konuda Türkiye’de çok sayıda girişimci ve buna bağlı olarak eğitim binası bulunuyor. Bu konuda da zaten ilk adım geçtiğimiz haftalarda dershanelerin, özel okullara dönüştürülmesi için düğmeye basılmasıyla atılmıştı. Buna göre, dershane sahiplerine vergi muafiyeti, arsa tahsisi, devlet destekli kredi gibi imkânlar sunulacak. Yani devlet eğitime yatırım yapan girişimciyi destekleyecek.

Bu alanın kapanmasıyla eğitimde yeni trendlerin ortaya çıkacağı ifade ediliyor. Eğitimle ilgili her konuda yeni zincirlerin çıkması, örgün eğitime paralel bir sektör oluşması bekleniyor. Özellikle bu alandaki yeni girişimcilerin kişisel gelişime ve küçük yaştaki çocukları hedefleyen eğitime yöneleceği belirtiliyor. Abaküsle matematik öğreten, legoyla zeka geliştiren, erken yaşta yabancı dil gibi özellikli eğitimi veren birçok zincirin 2013 ve ilerleyen yıllara damgasını vurması bekleniyor.

Örneğin, erken yaşta İngilizce metoduyla dünya genelinde şubeleri bulunan Helen Doron’u master franchise anlaşması yaparak Türkiye’ye getiren Bora Gündüz-yeli, Helen Doron’un anaokulu konseptini franchisingle Türkiye genelinde 200 şubeye ulaştırmayı hedeflediklerini söylüyor. Helen Doron anaokulu metodunda tüm oyunlar İngilizce. Bu şekilde çocukların bilinçaltına İngilizce’nin yerleştiğini söyleyen Gündüzyeli, “Biz İngilizce öğretirken bunu bir dil öğretir gibi değil, bir oyun oynar gibi yapıyoruz” diyor.

RESTORANLARA YENİ ORTAK

Fast food, restoran, kafe, bistro alanında franchise yayılıyor, yeni markalar çıkıyor. Dünyaca ünlü restoran zincirlerinin 2013 yılında Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Örneğin, Benetton’un dünyaca ünlü otoyol restoran zinciri ‘AutogrilF 100 milyon Euro yatırımla Türkiye’de 13 şube açacak. Yine Doğuş Grubu bünyesinde eğlence ve restoran sektörüne dair yatırımlar için kurulan D.ream, Go Mongo’nun hisselerinin yüzde 60’ını satın almıştı. Nusret Steak House gibi restoranları da bünyesine katan Doğuş, bu alanda büyümek için çeşitli restoranlarla görüşmeler yapıyor.

Londra, Paris, New York, Kopenhag ve Tokyo gibi dünyanın birçok şehrinde farklı kon-septlerdeki 30’un üzerinde restoranı bulunan D&D London, YANDEX Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ’ın da ortaklığıyla ilk restoranını 2013’ün ilk çeyreği içinde İstanbul Trump Towers Mall’da açacak. D&D London Yönetim Kurulu Başkanı Des

Gunewardena Türkiye’ye gelmelerinin nedenini “Geçen yıl Londra’daki 25 ve Ingiltere’deki yedi restoranımızda 80 milyon sterlin ciro elde ettik. İstanbul’a gelmemizin en büyük nedeni Türkiye’nin hızlı büyümesi ve buranın aıtık dünya gündemine yerleşmiş olması” diye açıklamıştı. Kısaca bu alanda yabancı gaıpların Türkiye’ye gelmesinin yanı sıra, yerli büyük gaıpların yerel restoranlara olan ilgisinin artacağı ifade ediliyor.

HİZMETTE SINIR YOK

Hayatı kolaylaştıran eve ve işe yönelik hizmetler yetersiz, bu alanda yaygın ve uygun fiyatlı zincirlerin gelişmesi bekleniyor. Bunların başında kuru temizleme geliyor. Bunun yanı sıra girişimciler, yaratıcılıklarını ortaya çıkan talepler ile birleştirerek farklı hizmetler geliştiriyor, çeşitli mağazalar açıyor. Bunlardan biri de evlere ütü hizmeti.

Bu hizmet büyük şehirlerde oldukça yaygınlaşmış durumda. Az bir maliyet ile kurulan, abonelik sistemi ile çalışan ütü hizmet odaları, evlere ve otellere hizmet veriyor. Genelde 500 evden oluşan bir abone kitlesine sahip ütü odalarında, devamlı müşterilerin yanı sıra parça başı gelen müşteriler ile birlikte, aylık toplam verilen hizmet bin eve kadar çıkabiliyor.

YAŞLI EKONOMİSİ

2013’te yaşlılara yönelik girişimlerin de artacağı ifade ediliyor. Özellikle yaşlılara yönelik zincirlerin ve ürünlerin artmasıyla birlikte bu alanda franchising ve bayiliklerin çoğalması bekleniyor. Zira şu anda 60 yaş üzeri 6 milyon kişinin bulunduğu Türkiye’de bu yaşlı nüfusun 2050 yılında 17 milyona ulaşması öngörülüyor.

Bu öngörüden yola çıkan şirketler, Türkiye’ye yatırım yapmaya başladı bile. Bu şirketlerden biri de Senior Assist… Dünya genelinde 3 bin 200 yatak kapasiteli 42 huzurevi bulunan Avrupa’nın alanında liderlerinden Senior Assist Sağlık Grubu, Türkiye’de +60 yaşam evleri, evde bakım, gündüz bakım ve tele bakım olmak üzere dört temel alanda hizmet sunuyor. Senior Assist, beş yıl içerisinde yatak kapasitesini 5 bine çıkarmayı planlıyor.

Yine Türkiye’de yaşlı nüfus potansiyelini gören şirketlerden biri olan İsveçli SCA, inkontinans (mesane zayıflığı) ürünlerinde ‘TENA’ markası ile dünyada yüzde 24, Avrupa’da yüzde 41 pazar payı ile lider bir global şirket… SCA Hijyen, 2011 yılının Ağustos ayında SAN Sağlık’ın yüzde 95 hissesini satın alıp firmaya kendi adım vererek Türkiye pazarına girdi. Şirket, gelecekte Türkiye üzerinden Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetleri’ne de girmeyi ve Türkiye pazarında da lider konuma ulaşmayı amaçlıyor.

KOSGEBİN DESTEK PROGRAMLARI

■    YENİ GİRİŞİMCİ DESTEĞİ: KOSGEB’in Yeni Girişimci Desteği bulunmuyor. Bu destekten, uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni, KOSGEB Genç Girişimci Geliştirme Programı’nı, Küçük Ölçekli işletme Kurma Danışmanlığı Desteği (KÖİDD) Programı’nı tamamlayarak eğitime veya programa katıldığını belgeleyen ve işletmesini kuran girişimciler ile İŞGEM’de yer alan işletmeler yararlanabiliyor.

işletme kuruluşu, makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım desteğinin yanı sıra işletme gideri ve sabit yatırım konularında da destekler veriliyor. Geri ödemesiz 30 bin TL, geri ödemeli olmak üzere ise 70 bin TL kredi desteği sağlanıyor.

■    KOBİ KREDİ FAİZ DESTEĞİ: Bu programda yatırım, işletme ve ihracat amaçlı Kredi Destek Programı çerçevesinde kullanılacak banka kredileri için başvuru koşullan ve diğer koşullar KOSGEB tarafından belirleniyor.

Bu destek, anapara riski bankaya ait olmak kaydıyla, yatırım, işletme sermayesi ve ihracata yönelik Türk Lirası veya döviz cinsinden nakdi ya da gayri nakdi kredilerin, faiz/kar payı, komisyon gibi tutarlarının kısmen veya tamamının KOSGEB tarafından, diğer masrafları ise işletme tarafından karşılanması suretiyle yürütülüyor. KOSGEB KOBİ kredi faiz desteğinin vadesi en fazla 48 ay. Üst limiti işletme başına 300 bin TL’yi geçmiyor.

GARANTİ BANKASI /50 BİN TL’LİK FRANCHISE KREDİSİ VERİYOR

Türkiye, girişimcilik alanında büyük bir potansiyel taşıyor. Ancak, bu güçlü potansiyelin etkin bir şekilde değerlendirilebilmesi, girişimcilerin birikimlerini somut, başarılı projelere dönüştürebilmesi için daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğu bir gerçek. Bankalar bu anlamda gerek mikro girişimlere gerekse franchisage yönelik krediler vermeye başladı. Garanti Bankası, sunduğu franchise kredisiyle, ilk üç ay ödemesiz 12 aya varan vadelerle, 50 bin TL’ye kadar kredi imkanı sağlıyor. Bunun yanı sıra Altın Teminatlı Kredi de kredi teminatı bulmakta zorlanan girişimci kadınlara alternatif bir çözüm sunmayı amaçlıyor. Bu kapsamda, girişimci kadınlar ziynet ve/veya altın olarak muhafaza ettikleri birikimlerini ‘Garanti Bankası Altın Salısı’ hizmeti veren şubelere getiriyor. Uzman eksperler tarafından net değeri tespit edilen altınlar, gram cinsinden hesaplanarak, müşteriye ait altın hesabına yatırılıyor. Müşterilere, hesapta bulunan altın değeri karşılığında belirlenecek marjlar doğrultusunda kredi veriliyor. Böylece kadın girişimcilere, hem teminat bulmakta zorlandıkları kredi için fırsat, hem de altınlarını banka hesabında değerlendirme olanağı sunuluyor.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, bunun yanı sıra KOSGEB’in Girişimcilik Destek Programı kapsamında TOSYÖV’ün verdiği Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri’nden başarıyla mezun olanlara da destek sağladıklarını söylüyor. Karadere, “Eğitimde hazırlayacakları iş planıyla KOSGEB’e başvurabilecek katılımcılar, onay almaları halinde, 30 bin TL’ye varan hibe ve 70 bin TL’ye varan faizsiz kredi imkânlarından faydalanabiliyor. Girişimciler, 70 bin TL’lik kredi için gerekli olan teminat mektubu konusunda da Garanti Bankası şubelerine başvurabiliyor” diyor.

Garanti Bankası Genel Müdür | Yardımcısı Nafiz Karadere:

“Türkiye’de girişimcilerin finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla uzun yıllardır girişimciliğe yatırım yapıyoruz. Ülkemizin girişimci güçlerini koşullar ne olursa olsun destekliyoruz. Yaptığımız araştırmalarda finansmana ulaşma ya da yanlış finansman kanallarının seçiminin yanında pazarlama, satış, insan kaynakları gibi konularda bilgi eksiklikleri nedeniyle iş hayatlarında sorunlar yaşayabildiklerini gözlemledik. Girişimcilerin, iş hayatında daha başarılı olabilmeleri için özellikle ilk adımlarda girişimciliğin öğrenilmesi konusunu oldukça önemsiyoruz.”

YAPI KREDİ /KREDİLERİNİ EN ÇOK GIDA SEKTÖRÜ KULLANIYOR

Yapı Kredi’nin sunduğu franchising kredisi 36 aya kadar vade sunuyor. Üç ya da altı ayda bir eşit taksitler halinde ya da altı aya kadar ödemesiz olmak üzere kullanma imkanı tanınıyor. Aylık yüzde 1,60’dan başlayan faiz oranlarıyla sunuluyor. Bu kredinin kullanımı için ticaret odası kaydı, vergi levhası, resmi kimlik belgesi gibi standart evrakların dışında, franchising sözleşmesinin bir kopyası gerekiyor. Bir yılı doldurmuş firmalar kredi kullanmak için başvurabiliyor.

Yapı Kredi Perakende Bankacılık Pazarlama Grup Direktörü Mehmet Cemalcılar, franchising kredisini en çok gıda sektöründe faaliyet gösteren müşterilere kullandırdıklarını söylüyor.

Yapı Kredi Perakende Bankacılık Pazarlama Grup Direktörü Mehmet Cemalcılar

“Franchising sistemi, şirketlerin büyüme isteklerine yönelik en cazip çözüm olarak nitelendiriliyor.
Yeni girişim yapmak isteyenler içinse en çok tercih edilen sistemlerin başında gelen franchisingin, Türkiye’de uzun bir geçmişi bulunmuyor. Ancak bugün ekonominin önemli can damarlarından biri haline geldiğini söyleyebiliriz. Girişimcilik yapmak isteyen her 10 kişiden birinin franchise sistemiyle işini kurmak istediği ve firmaların büyüme için franchise’ı önemli bir araç olarak gördüğü düşünülürse, bu pazarın bankalar açısından son derece önemli olduğunu söyleyebiliriz.”

AKBANK/İŞ KURULDUKTAN SONRA DESTEĞE DEVAM

Akbank K0Bİ Bankacılığı kapsamında mal ve hizmetlerinin satışını franchising sistemiyle yapacak olan girişimcilere Franchise Destek Paketi’ni sunuyor. Paket ile girişimcilere giderlerinin finansmanı için uygun faiz ve vadelerde Franchise Destek Kredisi sunarken devam eden süreçteki ticari faaliyetleri için ihtiyaç duyacakları diğer ürün ve hizmetler de sağlanıyor. Bu kapsamda pakette Axess Business, POS hizmetleri, çek karnesi, çek tahsilatı, ticari artı para kredisi, İşyeri kredisi, taşıt/filo kredisi, teminat mektubu, maaş ödemesi, sigorta ve leasing gibi birçok ürün ve hizmet yer alıyor.

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, paket ile girişimcilerin bayilik sistemi için gereken ihtiyaçlarının tamamını tek elden karşılamastna imkan sağlarken birçok avantajı da beraberinde sunduklarını söylüyor. 100 bin liraya kadar Franchise Destek Kredisi kullanan girişimcileri kredi kullandırımını takiben üç ay boyunca ücretsiz olarak, Akbank Kurumsal internet Şubesi’nden sınırsız havale ve EFT ile Akbank şubelerinden 10 adet havale, 10 adet EFT işlemi ve 10 adet çek tahsilatı yapabiliyorlar. 100 bin TL’nln üzerinde Franchise Destek Kredisi kullanan girişimciler ise kredi kullandırımını takiben üç ay boyunca ücretsiz olarak,

Akbank Kurumsal internet Şubesi’nden sınırsız havale ve EFT ve Akbank şubelerinden 20 adet havale, 20 adet EFT ve 20 adet çek tahsilatı gerçekleştirebiliyor.

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür

“Türkiye’de franchise sistemi uygulamaları son yıllarda başarılı örnekleri ile ön plana çıkıyor. Bu sistem pazarını genişletmek isteyen işletmelere büyüme imkanı sunarken girişimcilere tanınmış bir markanın desteği ve güvencesi ile yatırım yapma olanağı sunuyor. Franchise alan girişimci denenmiş ve kabul görmüş bir franchising zincirinin parçası olarak başarısızlık riskini azaltıyor. Aynı zamanda girişimcilere kendi işinin patronu olma imkanı ile beraber, iş ve gelecek güvencesi sağlaması bu sistemin cazibesini artırıyor. İyi yönetilen franchise zincirlerinde hatalar daha düşük seviyede olduğundan bu tür işletmeler tüketiciler tarafından daha fazla tercih ediliyor. Diğer taraftan franchising Türk markalarının yurt dışına açılması için de bir fırsat.”

Franchise & More Danışmanlık Kurucusu Osman Bilge

“Süper lig oyuncuları, iyi iş yapan zincirler, merkez kadrosunu ve operasyon ekibini güçlendirdikçe, franchise vermekten vazgeçiyor, kendi şubelerini açıyorlar. Önceden dükkan yönetiminden kaçanlar şimdi perakende kârını işletmeciye bırakmak istemiyorlar. Franchise verse bile kâr marjını daraltıyor, para akışını kontrol ediyor. Franchise alanlar açısından yüksek volümlü ve kârlı iş fırsatları azalıyor. Buna karşın franchise almak isteyenlerin baskısıyla yurdun her köşesinden yeni zincirler çıkıyor. Adeta f””^hise patlaması yaşanıyor, sayıca Avrupa birincisiyiz. Türk mutfağının zenginliğinden ötürü bu gelişmede yiyecek konseptleri başı çekiyor. Yeni oyuncular önce amatör kümede oynuyor, franchise tekniklerini geliştiren küçük bir azınlık süper lige yükseliyor. Yurt dışından marka getirenlerin de çoğu uyum sorunu yaşıyor, azı süper lige çıkıyor!’

HALKBANK/GİRİŞİMCİYE 60 AYA KADAR VADE YAPIYOR

Halkbank, 2006 yılından bu yana franchising sistemini finanse ediyor. Bu doğrultuda geliştirdiği ‘Franchising Kredisi’ ile franchise almak isteyen girişimcilerden, ticaret ve sanayi odalarına kayıtlı olan, mevcut ticari faaliyeti olan, ilave olarak franchising sistemi ile yeni bir iş daha kurmak isteyen ya da franchising sistemi dahilinde işlerini geliştirmek için finansmana ihtiyaç duyan firmalara 60 aya kadar vade imkanı ile kredi sunuyor.

Franchising kredisi ile franchise giriş bedelinin yanı sıra işyerinde kullanılacak teçhizat, demirbaş ve stokların temin edilerek işyerine yerleştirilmesi, firma faaliyet alanının dekorasyonunun yapılması, franchise veren firmanın vereceği eğitim gibi tüm finansman ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanıyor. Halkbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı imamoğlu, kredinin diğer önemli bir özelliğinin de firmayı bu harcamaların toplam tutarının yüzde 70’ine kadar finanse ediyor olmasına işaret ediyor. Üç ayda ya da altı ayda bir eşit taksitli ya da azami altı ay ödemesiz dönemli geri ödeme seçenekleri bulunuyor.

Azami 60 aya kadar vade seçenekleri de var. Bunun yanı sıra Halkbank’ın 5 bin TL’den 25 bin TL’ye kadar Girişimci Destek Kredisi de bulunuyor. Yeni açılan iş yerinin süresi ve eğitim durumuna göre destek oranlarının limiti değişiyor.

Halkbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı İmamoğlu

“Bir franchising sistemi ülkeye girdiğinde tüm know-how’u ile geldiğinden özellikle işletme sistemleri açısından önemli know-how transferi gerçekleşiyor. Bunun sonucunda mal ve hizmetlerin kalite standartları yükseliyor, rekabet artıyor ve ilgili sektör gelişiyor. Ülkemiz ekonomisinin çoğunluğunu KOBİ firmalar oluşturduğu göz önüne alınırsa franchising sisteminden KOBİ’lerin yatırım ve fizibilite, muhasebe, pazarlama ve işletme organizasyonu gibi konularda yaşadıkları sorunların çözümünde yararlanılabilir. Ekonomik anlamda büyük potansiyele sahip olan franchising sistemi ile ileride daha fazla girişimcinin bu sistem içine dahil olmak suretiyle kendi işini kurmasını bekliyoruz. Bu durum bankacılık sektörü açısından finansal anlamda ulaşabileceği daha fazla müşteri ve sektör anlamına da geliyor!’

Uluslararası Franchising Derneği (UFRAD) Başkanı Mustafa Aydın

“Son zamanlarda dünyada hizmet sektörünün çok hızlı bir büyüme kaydettiğini görüyoruz. Hizmet sektörünün büyümesine paralel şekilde, franchising sisteminde de çok hızlı bir büyüme oluşuyor.

Franchising sisteminin bu hızlı büyümesinin nedenleri arasında, sistem için gerekli sermaye tutarı, girişimcinin motivasyonu, sistemin standart olması, kabul görmüş bir marka ve kontrol mekanizmasını sayabiliriz. Önümüzdeki dönemlerde, ekonomik anlamda büyük potansiyele sahip olan franchising sistemine daha fazla girişimcinin dahil olarak, kendi işini kurmasını bekliyoruz. Türkiye’yi franchising ile önce yabancı şirketlerin tanıştırmış olmasına rağmen, yerli şirketlerin de satış ve hizmet ağlarını genişletmenin en güvenli yolu olarak, bu sistemi benimsediği görülüyor. Franchise veren markaların öncelikle konseptlerini doğru oturtup müşterilerin istek ve ihtiyaçlarına göre markalarını geliştirmeleri gerekiyor. Franchise sisteminin başarılı olması için kalite standardının yüksek tutulması ve operasyon mekanizmasının çok etkin kullanılması gerekiyor.”

ÇEK KARNESİ VE POS BANKADAN

Vakıfbank da ‘franchising sistemi’ kapsamında tecrübeli ve tanınmış firmaların isim ve işletme hakkını almak isteyen girişimci müşterilerine, franchising sistemi dahilinde yapacakları harcamaların finansmanında kullanılmak üzere kredi desteği sağlıyor. KOBİ’lere yönelik sunulan franchising kredisiyle KOBİ’ler isim hakkı, makine-teçhizat ve demirbaşların temini, dekorasyon giderleri gibi ödemelerini düşük maliyetlerle finanse edebilme imkanı buluyor. Bunun yanı sıra, franchising kredisinden yararlanan girişimciye çek karnesi, POS ve diğer bankacılık ürünleri de sunuluyor. Franchising kredisi, franchise sözleşmesinin vadesi ile uyumlu olacak şekilde, 60 aya kadar varan vadelerle geri ödenebiliyor Geri ödemelerde aylık, üç ayda bir veya altı ayda bir eşit taksitle ödeme seçeneği ya da altı aya kadar ödemesiz dönemli ödeme alternatifleri sunuluyor.

Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Osman Demren, “KOBİ’lerin ülke ekonomisine katkısını desteklemek amacı ile KOBİ’lerimizin gelişimine sürekli olarak katkı sağlamayı ve bu alanda bankacılık sektörünün öncü bankalarından biri olmayı hedefliyoruz” diyor.

Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Osman Demren

“Franchising, girişimcilik yapmak isteyen KOBİ’lerin ilk tercihi oluyor. Bu denli önemli gelişmeler yaşanan ve ciddi bir iş potansiyeli içeren söz konusu sisteme bankalar da büyük önem veriyor ve sektörde yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor. Vakıfbank olarak sistemin doğurduğu her türlü ihtiyaca yönelik yenilikçi ve avantajlı uygulamaların geliştirilebilmesi için pazar araştırmaları yapıyor, diğer ülkelerdeki uygulamaları inceliyoruz. Dolayısıyla, franchising sistemine dahil olmak isteyen girişimci KOBİ’lerimize yönelik hizmetlerimiz ile KOBİ’lerin halinden anlayan, taleplerini ve beklentilerini gerektiği şekilde karşılayan güvenilir iş ortakları olmaya devam edeceğiz.”

Burcu Tuvay / Ekonomist

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu