İş Fikirleri ve İş Kurmak

Yeni İş Kurmak İçin Hazır Beton Tesisi Yatırımı Yapabilirsiniz

Yeni iş kurmak isteyen girişimciler hazır beton tesisi yatırımı yapabilirler.

Hazır Beton Tesisi Kurmak – Hazır Beton Santrali Kurma Maliyeti

Türkiye’nin her yerinde yükselen inşaatlarda artık hazır beton kullanılıyor. Metreküp fiyatı cinsine göre 92 ile 120 TL arasında değişiyor. Hazır beton tesisi kurup talebe zamanında yanıt veren yatırımcı kazanacak…

TÜRKİYE, hazır beton tanımı ile 1988 yılında tanıştı. O yıl sadece 1.5 milyon metreküp olan üretim aradan geçen 15 yılda adeta patlama yaptı. Artık yüksek katlı sitelerden apartmanlara, barajlardan metro tünellerine kadar en küçüğünden en büyüğüne bütün binaların yapımında hazır beton kullanılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2013’ün Eylül-Ekim döneminde sektörün hazır beton üretimi bir önceki yıla göre yüzde 8.3 oranında artış gösterdi. Ve 2013 yılında üretim 100 milyon m3 geçti. Türkiye’nin potansiyeli gözönünde alındığında pazar hala boş sayılır.

hazir beton tesisi kurmak
hazır beton tesisi yatırımı

Yeni konut projelerinin sayısı her geçen yıl artıyor. Kentsel dönüşüm projeleri ile yeni projelerin sayısının daha da artacağına kesin gözüyle bakılıyor. Yeni konut projelerinin yanı sıra İstanbul’da inşa edilen üçüncü boğaz köprüsü ve üçüncü hava limanı gibi dev projeler de hazır beton üretiminin artmasına yol açacak. Böylesi bir dönemde hazır beton tesisi kurarak karlı bir işe girmek mümkün. Sizin için bir hazır beton üretim tesisi nasıl kurulur diye araştırdık…

Hazır beton santrali kurmak için öncelikle GSM (Gayri Sıhhi Müessese) ruhsatı almanız gerekiyor. Ruhsat alımı için danışmanlık şirketlerine başvurabilirsiniz.

KAPASİTEYİ DOĞRU BELİRLEYİN

Kuracağınız beton santralinin kapasitesi de önemli. Saatte 35, 60,100,120 veya 160 metreküp üretim kapasitesine sahip, sabit ya da mobil beton santrallerinden birini seçebilirsiniz. İhtiyacınıza göre, saatte 30, 90 ve 130 metreküp üretim kapasitesine sahip beton santrali üreten firmalar var. Yıldız ya da bunkerli olmak üzere iki tip santralden birini seçebilirsiniz. Saatte 45 metreküpten 360 metreküp kapasiteye kadar çıkabilen agrega bunkeri, talebe göre 3, 4, 5 ve 6 bölmeli olarak üretilebiliyor. İsteğe bağlı olarak bunke-re kapama ve borulama sistemi ile ısıtma yapılabiliyor. Mikser, çimento siloları, otomasyon sistemi ve konveyör bantlar da sabit hazır beton santrallerinin olmazsa olmazlarından.

Yeni jenerasyon mobil beton santrallerinde 35 ile 120 metreküp arasında farklı kapasitelere sahip altı tip santral var. 18.5 Kw’dan 2×55 Kw’ya kadar farklı motorlara sahip mobil santrallerde de mikser ile agrega, çimento, su ve katkı kantarı, agrega tartım konveyörü, stoklama bunkeri ve silo gibi gereçler bulunuyor. Kapasitesine göre sekiz saat ile üç gün arasında şantiyelere de kurulabilen mobil hazır beton santralleri, daha düşük nakliye ve altyapı masrafı gibi avantajlara sahip.

SANTRAL KURMANIN MALİYETİ

Sabit veya mobil yeni bir hazır beton santrali kurmanın maliyeti, kapasitesi, yaş ve kuru karışım olmasına göre değişiyor. Bir beton santralinin maliyeti, kapasitesine göre 100 bin ile 500 bin euro arasında değişebiliyor. Firmalar genelliklc anahtar teslimi tesis kuruyor.

Mobil santraller, sabit santrallerden 10-20 bin euro daha pahalı. Profesyonel olarak sabit hazır beton santrali kuracaklar 100-130-180’lik santralleri, mobil santral kuracaklar ise ağırlıklı olarak 60 veya 130’luk santralleri tercih ediyorlar. Bazı parçaları ithal olan hazır beton santrallerinin fiyatları da euro üzerinden belirleniyor. lOÜ’lük bir sabit beton santralini 80 bin eu-ro’ya, 130’luk bir santrali 200 bin euro’ya ya da 180’lik olanı 300 bin euro’ya kurmak mümkün. 60’lık bir mobil hazır beton istasyonunun fiyatı 150 bin, 130’luk mobil hazır beton santralinin fiyatı ise 230 bin euro.

Sabit hazır beton tesislerinden çıkan bir yükün en fazla bir saat içinde şantiyeye teslim edilmesi gerekiyor. 20 kilometrenin üzerindeki taşıma mesafelerinde maliyetler de yükselmeye başlıyor.

HAZIR BETON SINIFLARI

Hazır beton, çimento, doğal veya yapay agrega (kum, çakıl, kırma taş gibi malzemelerin tümü), su ve diğer katkı maddelerinin muhtelif oranlarda karıştırılarak elde edilen bir yapı malzemesi. Hazır beton santrallerinde, kuru ve yaş karışımlı olmak üzere iki tip hazır beton üretimi yapılabiliyor. Betonun niteliğine göre çimento, agrega, su ve diğer katkı malzemelerinin istenilen oranlarda, bilgisayar kontrolüyle beton santralı veya mikserlerde karıştırılarak elde edilen hazır beton, ihtiyaç sahiplerine taze beton olarak teslim ediliyor. Yaş ve kuru karışım olmak üzere ikiye ayrılan beton santralleri, depolama şekillerine göre de bunkerli ve yıldız tip olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Karıştırma kazanlarına malzeme; yıldız tip santralde kovalarla, bunkerli santralde ise bantlı bir sistemle taşınıyor. C 14, C 16-18, C 20, C 25 ve C 30 gibi sınıflara ayrılan hazır betonların hazırlandığı tesisler, devletin teşvik ettiği yatırımlar arasında yer alıyor. Kuru karışımlı hazır beton; agrega ve çimentosu beton santralinde ölçülüp transmikserde karıştırıldıktan sonra suyu ve kimyasalı teslim edileceği yerde karıştırılıyor. Ancak şantiyede verilen suyun miktarına özen gösterilmesi şart. Yaş karışımlı hazır beton ise tüm işlemleri hazır beton santralinde yapıldıktan sonda teslim ediliyor. Şantiyeye teslim edilen taze hazır beton sıcaklığının +5 dereceden az olmaması gerekiyor.

insaat beton
hazır beton tesisi

KAZANCI YÜKSEK

Yollarda hazır beton taşırken gördüğünüz kamyonun arkasında dönerek giden 9 ile 12 metreküp arasındaki transmikserlerin maliyeti 15-20 bin euro arasında. Yeni şantiyelerde gördüğünüz 36 ile 47 metre arasında yüksekliğe ulaşabilen pompaların fiyatları da marka ve kalitesine göre 50 ile 200 bin euro arasında değişiyor. Her şeyi dışarıdan alan bir hazır beton santrali, en düşük kalitedeki C25 betonun metreküpünü 75 TL’ye mal edebiliyor. C25 kalitesindeki bir hazır betonun metreküpü rekabetin yoğun olduğu büyük şehirlerde 95 TL’ye satılırken, rekabetin az olduğu yerlerde 160 TL’ye kadar çıkıyor.

Mustafa ALPAGUT / Elkon Beton Santralleri
“100 bin euro’ya santral kurabilirsiniz”

Beton santrallerinin fiyatı kapasitesine göre, 100 bin ile 500 bin euro arasında değişiyor. Biz sadece makine satmıyoruz, kurulumunu da yapıyoruz. 15-20 ülkede aynı anda kurulum gerçekleştirebiliyoruz. Üretimimizin yüzde 90’ını ihraç ediyoruz. 2012’de 50 milyon dolar ihracat yaptık. Bu yıl 70 milyon doları yakalarız. Ciromuz da iç piyasayla birlikte 75 milyon doları geçiyor. Beton santralleri konusunda dünyanın ilk beş firmasından biriyiz. Hedefimiz iki yıl sonra ilk üçe girmek. Bu hedefe ulaşabilmek için de 30 milyon dolar maliyetle iki fabrika daha kuracağız. Çerkezköy’de OSB’de 100 bin metrekare arsa aldık, ihracatımızın yüzde 40-50’sini Rusya’ya yapıyoruz. Fransa, Macaristan, Suriye, Mısır, Libya, Tunus, Fas, Cezayir, Kazakistan, Türkmenistan, Nijerya, Somali, Senegal beton santralleri gönderiyoruz. Avustralya’ya da ihracata başladık.

Dündar YETİŞENER / Fibrobeton Yönetim Kurulu ve İMSAD Başkanı
Katma değeri yüksek bir üründür

OTürkiye’nin 2023 yılı için belirlenen ulusal hedeflerinde biri de, üretim ve ihracatta ileri teknoloji ürünlerin payını yüzde 5’lerden yüzde 20’lere çıkarmak. Yeni teknolojiler sayesinde artık daha güçlü beton malzemeler üretilebiliyor. İnşaat malzemelerinde önemli alt sektörlerimizden biri olan çimento sanayi üretimi 2013 yılının ilk 10 ayında yüzde 12.1, hazır beton üretimi ise yüzde 8.3’lük artış gösterdi. Özellikle yüksek teknolojilere yapılacak yatırımlarla hazır beton gibi katma değeri yüksek üretimler daha büyük hacimlere ulaşacaktır.

AB ve bölge ülkelerine ihracatımızın da hızla artacağına inanıyoruz. 2014 yılında, inşaat malzemeleri sektöründe yüzde 12-15 arasında bir artışla yaklaşık 25 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. 2015 yılı ihracat hedefimiz ise 30 milyar dolar. Hazır beton gibi katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin ve ihracatının artarak ülkemizin cari açığının azaltılmasına katkı sağlayacağına inanıyorum.

Sayın A.Ş. Hazır Beton sektöründe Antalya’da

İNŞAAT sektöründe 40’ıncı yılını geride bırakan Sayın AŞ; konusunda uzman kadrosuyla büyümesini sürdürüyor. Öngcrilmeli ve öngerilmesiz her türlü prefabrik taşıyıcı sistem ile köprü kiriş imalat, nakliye ve montajı, 100×1 OO’den 300×300’e kadar prefabrik kutu menfez ile entegre contalı muayene ve parsel bacaları imalat, nakliye ve montajı alanında faaliyet gösteren şirket, özel projelere yönelik hazır beton imalatı ile her tip ve kalınlıkta beton parke taşı imalat, nakliye ve yerinde uygulaması da yapıyor. Q200-Q3200 mm arası her çapta entegre contalı beton ve betonarme boru imalat nakliye ve yerinde uygulaması da gerçekleştiren şirketin bir diğer faaliyeti ise mermer ocak işletmeciliği. Kamunun gerçekleştirdiği taahhüt işlerinde müteahhitlik hizmetleri veren firma, konut üretiminde de yap-sat modeliyle faaliyet gösteriyor.

Sayın AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sayın, ekonomik büyümenin ancak çevreye ve sosyal hayata sorumluluk duyarak olabileceğine inanan işadamlarından. Sayın ile inşaat sektörünün köklü kuruluşlarından Sayın AŞ’nin geçmişini ve önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerini konuştuk…

şirketinizden bahseder misiniz?

Firmamız kurulduğu 1977 yılından bugüne kadar misyonu ve vizyonu ile zaman içerisinde önemli bir gelişim sergilemiş, yeni yatırımları ve teknolojiyi günü gününe takip eden bir firma olma özelliği ile sektöründe bölgede lokomotif bir şirket olmuştur. Firmamız prefabrik yapılar kapsamında bölgesinde birçok endüstri yapısı (İkbal şekerleme, Coşkun Et Entegre Et Tesisleri, Atakey Patates Fabrikası, NG Kütahya Seramik Fabrika binaları), katlı otopark ( Afyon Belediyesi pazaryeri ve katlı otoparkı), alışveriş merkezi (Uşak Festiva Alışveriş Merkezi), üst geçit köprü ve camii (Hacı Hediye Gürai Camii) yapılarının imalatını ve inşaasmı gerçekleştirdi.

Bularla birlikte birlikte firmamız PolatlI Afyon arası yüksek hızlı tren hattının viyadük ve köprü kirişlerinin üretimi ve montajlarını da yapmaktadır. Uşak belediyesi, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Afyonkarahisar Belediyesi ve ilçe belediyelerine yaklaşık 200 km içme suyu ishale hatları ile bu hatlara ait sanat yapıları inşaalarını tamamladı.

Şu anki projeleriniz nelerdir? Hangi aşamalara geldi?

Halihazırda üzerinde hassasiyetle durduğumuz Ankara İzmir hızlı tren hattının Polatlı Afyonkarahisar bölümünün köprü ve viyadük kirişlerinin üretim ve montaj çalışmalarına devam ediyoruz. 2017 yılının son çeyreğinde Uydukent bölgesinde LİFE POİNT RESİDANCE‘ın yapım çalışmasına başladık. Projenin kaba işçiliği tamamlanmış durumda. Bu projeyi yılsonunda tamamlayacağız. Sosyal yaşam alanlarıyla dikkat çeken projemiz, bir bina olmanın çok ötesinde. Dostlukların oluşacağı, V mutlulukların paylaşılacağı, hayallerin gerçekleştirileceği, başarıların kutlanacağı, özlemlerin giderileceği ve en güzel anıların biriktirileceği bir yaşam merkezi olacak.

Yeni projeleriniz var mı?

Firma olarak üzerinde çalıştığımız mermer sektörü başta olmak üzere, birçok konuda yatırımlar yapmayı hedefliyoruz. Ancak tabiki önceliğimiz halihazırda faaliyet gösterdiğimiz inşaat sektöründeki yerimizi korumak olacak. Bununla birlikte yeni faaliyet göstermeye başladığımız yap-sat ve mermer sektöründe de ismimizi bir marka yapmak en büyük hedefimizdir.

Mermer ve taşocağı ile ilgili yatırımlarınızdan bahseder misiniz?

2016 yılında mermer sektörüne de girme kararı aldık. Uzunca bir süre yapılan Ar-Ge çalışmaları sonucunda Muğla bölgesindeki mermer ocakları ile sektöre adım attık. Mermer üretimi için gerekli olan personel ve makine ekipman tedariklerini kısa sürede tamamladık. Bütün bu titiz çalışmaların sonucunda ürettiğimiz mermeri “Mabella” markasıyla pazara sunduk. Daha piyasaya.çıkmadan markamıza gösterilen ilgi bizleri çok mutlu etti. Mabella’nın gerek yurtiçi, gerekse yurtdışı piyasalarda en kısa zamanda hak ettiği yeri bulacağına inanıyoruz.

Şirket olarak hedefleriniz nelerdir?

iş dünyasının önde gelen bütün kurum ve kuruluşlarında olduğu gibi çağın gerisinde kalmadan, çalışan motivasyonunu ve sadakatini en üst seviyede tutarak, kurumsal girişimcilik ve ino-vasyon odaklı bir yapılanma ile bölgesinde cesur adımlar atan, değişimlere öncülük eden kimliğimizi sürdürmek istiyoruz. Çalışanları ailesi olarak gören ve övünç duyulacak bir geçmişle hedeflenen tüm başarıları sonraki kuşaklara bırakacak projelerin peşinde koşmaya devam edeceğiz. Hizmet verdiğimiz tüm sektörlerde kaliteli, güvenilir ürünler sağlamayı, verilen hizmet sonrası müşteri memnuniyetini karşılamayı ve bizden beklenileni mükemmelliyetçi bir anlayışla karşılamayı kendimize görev adledeceğiz. Çevreye karşı duyarlıyız, modern yaşam alanlarını ve altyapılarını oluştururken doğayı ve içindeki tüm varlıkları bugünüyle ve yarınıyla koruma bilinci ve hassasiyeti ile çalışmaya devam edeceğiz.

“Yatırıma devam”

Afyonkarahisar’ın en önde gelen firmalarından Sayın A.Ş., Türkiye turizminin odak noktası Antalya’ya yatırım yaptı. Firma sahipleri Kadir ve Suat Sayın yaptıkları açıklamada, Afyonkarahisar hazır beton sektöründe elde ettikleri başarıyı Antalya gibi yeni bir pazarda tekrarlamak üzere yola çıktıklarını söylediler. Türkiye ekonomisine ve istihdamına katkı sağlamak amacıyla her zaman yatırımcı ruhu ile çalıştıklarını belirten Sayın kardeşler, Antalya’da da başarılı olmak için gereken yatırımları yaptıklarını belirttiler. Sayın A.Ş.’nin bir Afyonkarahisar markası olarak Türkiye’ye yatırım yapmaya devam edeceğini vurgulayan Sayın kardeşler, Antalya’yı da Afyonkarahisar gibi kaliteli hazır beton ile tanıştıracaklarını söylediler ve “Sayın Hazır Beton tesisiyle, Sayın A.Ş. kalite ve güvencesiyle Antalya’dayız. Biz hazırız” dediler.

Bülent Ekimci

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

13 Yorum

  1. Hocam bi yol gösterin ne yapalım ? Yeterli sermayemiz yok 300.000 liraya ne yapabiliriz

  2. Kemal bey bende size kesinlikle katılıyorum. Çok güzel bir paylaşım ve yorumlar olmuş. teşekkürler.

  3. –EĞER GÜZEL BİR YATIRIM YAPILMAK İSTENİYORSA—
    -İTALYADA KURULU SİKLON KULESI 4 KAT VE KIRICI GURUBU TAMAMEN SIFIR 1000X2 UNITELI TOPLAM 2000 TON GUN KLINKER KAPASİTELİ ÇİMENTO FABRİKASI BÜTÜN MAKİNE EKİPMANLAR POLISYUS KRUP İMALAT(ALMAN) ÇİMENTO FABRIKASI SÖKÜMÜ YAPILACAK BAKIMI YAPILIP KONTEYNERLARA KOYULACAK VENEDIK LIMAN GÜMRUK SAHASI TESLİMATI YAPILACAK-İNŞAAT MONTAJ ELEKTRIK PROJELERİ TESLİM EDİLECEK
    -500-750-1000-1500-2000 TON GÜN KLINKER ÖĞÜTME PAKETLEME TESISI SATILIKTIR
    VURAL 05074055109

  4. DÜNYANIN HER YERİNE KURULABİLECEK TAMAMI POLISYUS KRUP İMALATI MAKINE EKIPMANLAR İTALYADA KURULU HALDE 1992 KURULUM 2014 ÜRETİM DURDURULMUŞ 1000X2 UNITEDEN OLUŞAN 2000 TON GUN KLINKER ÜRETİM KAPASİTELİ ÇİMENTO FABRIKASI.MALSAHIBI TARAFINDAN SÖKÜLECEK BAKIMI YAPILACAK VE NAKLIYE ICIN KONTEYNERLARA YUKLENECEKTİR.TOPLAM 3.000TON CIVARINDADIR
    3000 TON GUN KAPASİTELİ KONKASÖR GURUBU TAMAMEN SIFIRDIR.4 KADEME SİKLON KULESI TAMAMEN SIFIRDIR. VURAL 05074055109

  5. -500 TON GÜNDEN 20000 TON GÜN KLINKER ÜRETİM KAPASİTELİ ÇİMENTO FABRİKALARI ANAHTAR TESLİM (SİNOMA-GREATWALL-PENGFEI)
    -500-750-1000-1500-1700-2000 TON GÜN KLINKER ÖĞÜTME PAKETLEME TESİSLERİ
    DÜNYANIN HER YERINE MONTAJI YAPILIR ANAHTAR TESLİM VERİLİR
    VURAL 05074055109

  6. İTALYADA KURULU HALDE 1992 KURULUM 2014 ÜRETİM DURDURULMUŞ 1000X2 UNITEDEN OLUŞAN 2000 TON GUN KLINKER ÜRETİM KAPASİTELİ ÇİMENTO FABRIKASI.MALSAHIBI TARAFINDAN SÖKÜLECEK BAKIMI YAPILACAK VE NAKLIYE ICIN KONTEYNERLARA YUKLENECEKTİR.TOPLAM 3.000TON CIVARINDADIR
    3000 TON GUN KAPASİTELİ KONKASÖR GURUBU TAMAMEN SIFIRDIR.4 KADEME SİKLON KULESI TAMAMEN SIFIRDIR. VURAL 05074055109

  7. Yukarda belirttikeleriniz arasında sadece fiyat konusu dogrudur,ayrıca tedarikciler özellikle cimentocular bu pastayı istedigi gibi bölüp istedikleri fiyata çekiyorlar sizin dedikleriniz 2005-2012 arasıydı ondan sonraki yıllar maalesef eşşek gibi alıcaksınız”a döndü.
    Ayrıca devletin cok eksigi var örneğin siz bir TOKİ ihalesine girdiniz şirketle anlaştınız çekinizi aldınız betonu döktünüz işi bitirdiniz(Bu dedigim her yer icin gecerli degildir adamla nasıl anlaştıgınıza bulundugunuz yerdeki rekabet durumuna göre degişir) bazı şirketler kar amaçlı dümenle bazıları da ciddi olarak iflas ediyor,çekler tabi karşılıksız cıkıyor sizinde alacagınız miktarlar çok büyük 2-3 milyon TL en azıyla.Bu para gider arkadaşlar devletin hiçbir önlem almıyor, TOKİ ihaleye verirken şirketler kimler sicili neler başka şirketleri varmı gibi araştırma yapsa bunlar olmaz ama TOKİ napıyor parayı gösterene veriyor işi işin aslı budur arkadaşlar ama bunlar büyük babalar icin gecerli degil. Siz ordan burdan birikmişinizle 2-3 ortakla işe girereyim diye düşünüyosanız arkada desteginiz olmadan cok zor.
    Ama nereye acıcagınız cok önemli arkadaşlar rekabetin olmadıgı yere acarsanız iyi para kazanırsınız,iyi fiyatlara ve en önemlisi nakit paraya çalışırsınız. Umarım Yardımımız dokunmuşdur,Hayırlı işler

    5 HAZIR BETONU
    2 TAŞ OCAĞI İŞLETMEMİZ VARDIR

  8. Beton santrali kuran şirketleri tercih edebilirsiniz, ben geçen sene Ankara Mesamak makinada 1 tane 60 m3 mobil santral aldım, memnun kaldım servis hizmetleri iyi işlerim iyi gitti bu yıl da 120 m3 lük sabit beton santrali siparişi verdim. Alacagınız firmanın büyüklüğüne değil sağladığı hizmete ve ürün kalitesine bakın.
    Sektörden bir arkadaşım gitti büyük bir firmadan daha pahalıya beton santrali kurdurdu ancak büyük firmalar küçüklere fason üretim yaptırıp adını kullanarak para kazanıyormuş.

  9. Selamun aleykum 3 mikser 1 pompa var beton santrali kurabilecek ortaklık düşünen arkadaş varsa bana bu numaradan irtibat kurabilir araçlar 2012 modeldir yıllık 60 bin metreküp ve bu artacaktir gelişmekte olan bir bölgede tesis kurmayı planlıyoruz 05438902419

  10. beton santrali kurmak istiyoruz 4 arkdas 5 kamyon mersedes kırkayak 4silobaz 1 de pompa için bize malıyeti ne olur aşagı yukarı

  11. Beton santrali kurmak zor ve maliyetli bir iş olmakla birlikte kazanç getiren bir iş kolu olduğunu düşünüyorum.

  12. Kemal Bey yanlış tespit derken,yukarıdaki yazıda söylenen fiyatları mı kast ettiniz?Bende beton santrali kurmak için ön çalışma yapıyordum.Madem işin maliyeti sanıldığının tam aksine ,bende dediğiniz gibi yenilenebilir enerji sektörü için ön çalışma yapacam.Saygılar

  13. Kesinlikle cok yanlis bir tespit.Hazir beton sektoru bataklik gibidir.Istediginiz firmayla konusabilir arastirma yapabilirsiniz.Bu isin maliyetleri milyon dolarlari gecmekte ve gunumuz tTurkiye sinde rekabetten dolayi buyukbaslar ile ayni sekilde gidememektesinizdir.Tabi ki herkes diledigi işe girebilir ancak yillarca betonculuk yaptiktan sonra suan da maden isleten biri olarak kesinlikle tavsiye etmedigim ve yenilenebilir enerji sektorune giris yapilmasi taraftariyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu