Kariyer ve İş

2018 İK Trendleri

Uzmanlar 2018’de istihdam oranlarında yükseliş, dijitalleşmeyle ilgili tüm pozisyonlarda ise hızlı artış yaşanmasını bekliyor. İş modelleri, İK yaklaşımları ve pozisyon tanımlarının değişeceği öngörülüyor. Maaş zammı oranları ise yüzde 9-12 arasında…

Y KUŞAĞI ve Millennial’ların çalışma hayatındaki yerlerinin sağlamlaşması, dijitalleşme rüzgarı ve Endüstri 4.0 devrimi gibi eski köye yeni adetler getirecek faktörler, 2018 istihdam trendlerini de etkileyecek. Uzmanlar bazı sektörlerin daralacağını hatta bazı mesleklerin yok olacağmı belirtirken, yeni sektör ve pozisyonların ortaya çıkacağı konusunda hemfikir. (Finans sektöründe uygulanmakta olan istihdam politikalarındaki değişim konusunda en güncel verilerin yayınlandığı haberimizi finans sayfalarımızda okuyabilirsiniz.) Tüm parametreler göz önüne alındığında 2018’de istihdamda genel olarak artış olacağı, ama özellikle dijital koltukların zirve yapacağı öngörülüyor.

“DARALMA KAÇINILMAZ”

2018’de genel olarak istihdam artışı beklediklerini ifade eden Deloitte Türkiye İnsan Kaynakları Hizmetleri Lideri Cem Sezgin, “2017 TÜİK verileri de bir kıpırdanma olduğunu gösteriyor. Tabii ki istihdamdaki artış tüm sektörlerde aynı şekilde gerçekleşmeyecek. Öncelikle dijital ekonomiye geçiş hızlanacağı için bilişim alanındaki istihdamda büyüme olacak. Perakende sektöründe ise geçmiş yılların belki birazcık altında olabilir, ama gene işgücünde büyüme bekleyebiliriz. Burada Online alışverişe ne derecede bir kayma olacağı belirleyici olacak. Hızlı tüketim sektörü için benzer yorumlarda bulunabiliriz. Şu anda malum herkes Amazon’un Türkiye’ye ne zaman ve nasıl gireceğini konuşuyor. Internet üzerinden alışveriş arttıkça bazı sektörlerde istihdam daralması kaçınılmaz olacak” diyor.

KONUTTA ARZ FAZLASI VAR

Ülkemizin geleneksel lokomotif sektörlerinden konutta işgücü anlamında yavaşlama hatta daralma olabileceğine de değinen Sezgin’e göre, bunun başlıca nedeni konuttaki arz fazlası. 2018’in sürpriz sektörü ise turizm olacak. Sadece 2018’in değil ama önümüzdeki birkaç yılın parlayan yıldızlarından biri de savunma sanayii olacak. Bu durum hem üretim, hem de dijital alanlarda çalışacak insanlara talep yaratacak. Bankacılıkta bir daralma yaşanabileceğine dikkat çeken Sezgin, “Otomasyon ve dijitalleşmenin devam ettiğini, şube sayılarında azalma olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla sektörde toplam çalışan sayısı azalıyor. Yakın zamanda TBB tarafından açıklanan veriler bu söylemi destekliyor. Bunun yanı sıra vergiler, fiyat artışları, döviz kurlarında olası bir dikey seyir sonucu bazı başka sektörler de iç piyasada talep daralması yaşayabilirler” diyor.

Ülkemizdeki toplam 5 milyon civarındaki sığınmacının işgücünü çok ciddi bir şekilde artırdığını ifade eden Sezgin, TÜÎK verilerine göre, Eylül 2017 kayıt dışı çalışanların oranının bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.2 puan artarak yüzde 34.8 olarak gerçekleştiğini aktarıyor.

BEKLE-GÖR STRATEJİSİ

2018’de CHRO’laryani ÎK liderlerinin tıpkı finansçılar gibi stratejik konuma geleceklerine işaret eden Sezgin sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Onların birer yetenek liderine dönüşümüne tanık olacağız. Pazarlama liderleri ve tedarik zinciri liderleri güçlerini koruyacaklar. Yükselen yıldızlar arasmda iç denetim direktörleri yer alacak. Onlara müthiş bir talep söz konusu. Son 5-6 yıla baktığımızda ülkemizde ortalama zam oranlarının özel sektörde yüzde 9-10 bandında olduğunu görürüz. Ancak dövizdeki yükseliş ve 2017’de enflasyon oranında yukarı yönlü kıpırdanma tam da bütçelerin hazırlandığı Eylül-Aralık döneminde şirketleri biraz farklı bir pozisyona soktu. Normal şartlarda yukarıdaki rakamın 2018’de 2-3 puan fazlası olması beklenir ancak bence burada şirketten şirkete büyük farklılıklar olacak. Türkiye’de şirketlerin çok büyük bir kısmı ücret artışlarını Ocak ayında yapar. Ama yıl içerisinde zam yapan şirketlerin sayısı artıyor. Bekle-gör mantığı ile bir kısım şirket bunu tercih edebilir. Hatırlarsınız 2016 yılında asgari ücrette yüzde 30 artış olmuştu ve o dönem şirketler zor bir dönemden geçmişlerdi. Gene zor bir sınav bekliyor şirketlerimizi.”

UYARI ZİLLERİ ÇALIYOR

Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu’na göre, ekonomik büyüme 2018’de yavaşlayacak olsa da devam edecek gibi görünüyor. Bu da istihdam artışı sağlayacak. “Bu istihdam artışı iş piyasalarına yeni katılacakları da kapsarsa işsizlik oranı düşebilir. Aksi taktirde işsizlik çift hanelerde kalmaya devam edecektir” diyen Hatipoğlu, 2017’de büyümenin lokomotif unsurlarından olan inşaat sektöründe bu 30i da hareketli günler geçirileceği kanısında. Perakendedeki büyümenin de hız kesmeyeceğini düşünüyor.

2018’de ÎK için en önemli gündem maddesinin ise dijitalleşme olacağına işaret eden Hatipoğlu’na göre dijital dönüşüm sadece ClO’larm gündeminde kalamayacak kadar kritik bir konu. “Bu konuya sadece bilgi işlem penceresinden bakan firmalar kötü sürprizlere hazır olsunlar. Dijital dönüşüm şirketlerin iş süreçlerinden, organizasyon yapışma ve iş tanımlarına kadar birçok alam etkileyecektir. Bu nedenle bu dönüşümün CEO’lar tarafından da sahiplenileceğini tahmin ediyorum” diyen Hatipoğlu, insan kaynaklan gündemini meşgul edecek konulardan birinin de verimlilik olacağını aktarıyor.

Yeni neslin artık üretim sektöründe çalışmayı tercih etmediğini vurgulayan Hatipoğlu’na göre üretim sektörü için uyarı zilleri bu yıl çalmaya başlayacak. Verimliliğini arttırmak isteyen şirketlerin çalışan memnuniyetine daha fazla odaklanmasında ve ücret politikalarını revize etmesinde fayda var.

1 2Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Başa dön tuşu