Giyim Sektörü ve Moda Haberleri

Giyim Firmaları Koronavirüs Sonrasına Hazırlanıyor

KORONAVİRÜS salgını birçok sektörü olduğu gibi perakende sektörünü de etkiledi. Özellikle alışveriş merkezlerinin kapanmasıyla birlikte perakendeci firmalar mağazacılık faaliyetlerine geçici süreliğine ara verdiler. Üretici olan bazı firmalar bu dönemde hazır giyim üretimlerini de durdurup ücretsiz olarak Sağlık Bakanlığı’na verilmek üzere toplumun ihtiyaç duyduğu maske üretimine odaklandılar. Ancak bir yandan ticaret de devam ediyor. Bu dönemde özellikle e-ticaret kanallarından satış yapan firmalar gelen taleplerden memnun gözüküyor. E-ticaret kanallarını yeniden yapılandıran firmalar, bundan sonra bu kanallara daha fazla ağırlık vereceklerini belirtiyorlar. Firmalar bir yandan da mağazaların açılacağı günlerin hazırlığı içindeler. Mağazaların henüz tam olarak ne zaman açılacağı belli olmasa da tüketicileri çok ciddi kampanyaların beklediğini belirtelim.

“ONLINE’I YENİDEN YAPILANDIRDIK”

Gürmen Group’a ait Ramsey ve Kip markalarının yurtiçi ve 20 ülkede toplam 130 mağazası var. Firma koronavirüs salgınını başlamasıyla birlikte 19 Mart’ta tüm Türkiye’deki mağazalarını geçici olarak kapattı. Yurtdışında da bulundukları pazarların devlet otoritesi ve sosyal dinamiklerine uygun olarak mağazaların hizmetlerine ara verdiklerini belirten Ramsey-Kip Markalarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Doğan, “Online mağazacılık tarafında ise iş yapış süreçlerimizi yeniden yapılandırarak ve hijyen tedbirlerini en üst seviyeye taşıyarak müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz. İhracat yaptığımız ülkelerdeki gelişmelere de paralel olarak fabrikalarımızdaki üretime de geçici bir süre ile ara verdik. Bu süreçte büyük gayret ve fedakarlıklarla mücadele veren doktor ile sağlık çalışanlarının sağlıklı, güvende olmalarına destek olmak amacıyla Sağlık Bakanlığı’na teslim edilmek üzere maske üretimine başladık” diyor.

“ÖZEL KAMPANYALARIMIZ OLACAK”

Mağazaların yeniden açılmasından sonra talebin yerine oturması ve turizmin hazır giyim sektörü için yeniden bir kaldıraç olmasının biraz zaman alacağım belirten Doğan, bu süre zarfında markaların tüketicideki moral ve motivasyonu desteklemek amacıyla özel teklif ve kampanyalar sunma eğiliminde olacaklarını dile getiriyor. Yaşanan bu süreçte temel ihtiyaçlarını gidermek amacıyla pek çok tüketicinin online satış kanalını ilk kez deneyimlediğine işaret eden Doğan, şöyle devam ediyor:

“Bu hızlı öğreti de Türkiye’de yüzde 5’ler civarında olan e-ticaret payını hızlı bir şekilde yukarıya çekecektir. Teknoloji şirketimizle birlikte hayata geçirdiğimiz dijital dönüşüm ajandamız çerçevesinde bu alana uzun zamandır yatırım yapıyoruz. Değişen tüketici dinamiklerinde doğaya saygılı, sürdürülebilir moda ürünlerine yönelik ilgi artacaktır. Koleksiyonlarını buna göre şekillendiren markaların değer katkısı daha yüksek olacak.”

15 MAYIS’TA AÇILABİLİR

Boyner, 37 ilde 110 mağazasıyla perakende sektöründe hizmet veriyor. Firma bu mağazaların tümünü 19 Mart itibariyle geçici olarak kapattı. Boyner Büyük Mağazacılık CEO’su Eren Çamurdan, mağazaları en iyimser tahminle 15 Mayıs’ta açmayı planladıklarını belirtiyor. Çamurdan, “Senaryolardan bir diğeri dc mağaza açılışımızın temmuzun sonuna kalabileceği yönünde. Bu doğrultuda, mağazalarımız her an hizmete başlayacakmış gibi, gelişmelere göre her gün revize ettiğimiz 15 günlük mikro senaryolarla ilerliyoruz. Salgın sonrası dönem için hazırlıklar da gündemimizin diğer önemli bölümünü oluşturuyor. Salgınla birlikte değişen tüketici eğilimlerini analiz etmeye ve elde ettiğimiz verilere göre kendimizi hazırlamaya çalışıyoruz” diyor. Bu süreçte internet mağazası boyner.com.tr ile müşterilere hizmet vermeye devam ettiklerini söyleyen Çamurdan, söylerini şöyle sürdürüyor:

“Boyner.com.tr’de kadın, erkek ve çocuklar için aktif spor, ayakkabı, çanta, kozmetik, aksesuar, ev ve yaşam kategorilerinde binlerce ürünü müşterilerimizle buluşturuyoruz. Son haftalarda yapılan online alışverişlerde, evde spor yapma alışkanlığının da yaygınlaşmasıyla spor giyim ürünleri ve spor aksesuarları öne çıkıyor. Spor yapmaya yardımcı olan aksesuarlar da bu dönemin popüler seçenekleri arasında.”

“ONLINE KAMPANYAMIZ SÜRÜYOR’

İpekyol, Twist ve Machka markalarının sahibi Ayaydın Miroglio Group, koronavirüs salgını nedeniyle 17 Mart itibariyle Edirne’de bulunan üretim tesisinin faaliyetlerine, 19 Mart’ta da tüm mağazaların operasyonlarına geçici olarak ara vermişti.

Firma e-ticaret kanalları üzerinden yeni koleksiyonlarının satışına ise devam ediyor. İpekyol, Twist,Machka Genel Müdürü Uğur Ayaydın, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini hissettiren bu olağanüstü durumu şirket olarak anı anma takip ettiklerini belirtiyor. Ayaydın, “Önümüzü çok daha iyi görebilmek için gerekli tüm aksiyonları koordineli bir şekilde alıyoruz. Bu kapsamda özellikle iyi ve kötü senaryolar üzerine çalışıyoruz. Önümüzdeki sezonda, şartlar düzeldiğinde müşterilerimizin kademeli olarak mağazaları ziyaret etmeye başlayacağını düşünüyoruz. Merkez ofisimiz, online sistem üzerinden, uzaktan çalışmaya devam ediyor. Maksimum seviyede verimlilik sağlamak için, tüm ekiplerimizle, koşulların normale döneceği günler için gerekli olan tüm hazırlıklarımızı şimdiden tamamlamaya gayret ediyoruz” diyor.

Online dünyanın, merkezi satış kanalı haline geldiği bu dönemde özellikle alışveriş alışkanlıklarında hızlı değişimler gözlemlediklerini ifade eden Ayaydın, şöyle devam ediyor: “Örneğin, online dünyayla ilk kez tanışan ve alışveriş yapan ziyaretçi profilleri olduğunu görüyoruz. Ayrıca online’da ve mobil uygulamalarımızda çeşitli kampanyalar ve indirimler sunuyoruz. Mayıs-Haziran gibi kademeli bir toparlanma sürecine geçeceğimizi umarak, bir süre daha bu şekilde devam edeceğimizi öngörüyoruz.”

“E-TİCARET KANALINI GENİŞLETTİK”

Giovane Gentile Genel Müdürü Zaur Samedov ise, koronavirüsün dünya ekonomisini etkilediği gibi perakende sektörünü de ciddi bir şekilde etkilediğini belirtiyor. Sektörde ciddi bir daralma olacağını öngördüklerini söyleyen Samedov, bu dönemdeki alışverişlerin önümüzdeki günlere ertelendiğini ifade ediyor. Bu süreçte e-ticaret kanalının çok önemli olduğunu bir kez daha anladıklarını vurgulayan Samedov, “Bu konuda ciddi bir yeniden yapılanma süreci başlattık. Bu yıl içinde e-ticaret kanallarını genişletmek planlarımız arasında ve çalışmalarımızı hız kesmeden devam ettiriyoruz. Marketplace çalışmalarımız kapsamında anlaşma sağladığımız e-ticaret siteleri var, bir kısmıyla da görüşmelerimiz sürüyor” diyor.

Türkiye’deki mağazaların tümünü 18 Mart itibariyle kapattıklarını söyleyen Samedov, tehdidin kalkmasından sonra hizmet vermeye başlayacaklarını ifade ediyor. Her zamankinden farklı bir kampanya hazırlığı içinde olduklarını belirten Samedov, “Kampanya sürecinin normal seyrinden farklı gideceği öngörüstindeyiz. Özellikle perakende sektöründe sezonsal olarak kampanyalar yürütülür. Fakat bu süreç bittikten sonra kampanyaların olduğundan farklı bir oranda seyredeceği düşüncesindeyiz. Gerek perakende, gerekse de toptan satışlarımız için agresif kampanyalar hazırladık” diye konuşuyor.

Hüseyin YOLCU / Granz Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı
“Salgın sonrası hareketlilik bekliyoruz”

Tekstil sektörünün en önemli gelir kaleminden biri olan ihracat bütün dünya ile beraber ülkemizde de durma noktasına geldi. Mayo, bikini, şort, şapka gibi yazlık ürünler üretimi yapan sayılı firmalardan biri olarak, bu yaz yerli turistlerin yaz tatillerine salgın sonrası daha da önem verip rahatlamak için tatil beldelerine akın edeceklerini düşünüyoruz. Bu sebepten ötürü iç piyasa hiç olmadığı kadar hareketli geçecek ümidindeyiz. Üretim tesisimizi bu yıl büyütüp, daha fazla istihdam sağlamak istiyoruz. Yılın ikinci yarısından sonra ihracatta da hareketlilik bekliyoruz. 0 zamana kadar iç piyasadaki canlanma tekstil firmalarına rahat bir nefes aldıracak.

Eren ÇAMURDAN / Boyner Büyük Mağazacılık CEO’su
“Kampanyamız yoğun ilgi gördü”

Geleneksel olarak yılda iki kez yaptığımız ve müşterilerimizin merakla beklediği Çılgın Kelebek kampanyamızı 9-12 Nisan tarihleri arasında “Çılgın Kelebek Evinizde” konseptiyle Boyner. com.tr üzerinden gerçekleştirdik. Yüz binlerce üründe yüzde 70’e varan indirim sunan kampanyamız müşterilerimiz tarafından yoğun ilgi gördü. Kampanya döneminde müşterilerimizin en çok satın alma yaptığı ürünler spor ayakkabı, tişört, sneaker, gömlek ve svveatshirt oldu. Başarılı bir kampanyayı müşterilerimizle buluşturduk. Müşterilerimize yeni sezon ürünlerinde, yüzde 25’ten yüzde 70’e varan oranlarda farklı kampanyalar sunmaya da devam ediyoruz. Müşterilerimize moral ve motivasyon katacak faydalar sağlıyoruz. Sosyal medya hesaplarımızı kendi medya kanalımıza dönüştürdük. Instagram sayfamızda “Boynerle hayat eve sığar” mottosuyla, evde olduğumuz bu dönemde hayatımıza hareket ve renk katacak farklı içerikler sunuyor, takipçilerimizi ücretsiz FilmBox Live üyeliği gibi sürpriz hediyelerle mutlu etmeye çalışıyoruz.

ÖZBEY MEN

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu