İş Fikirleri ve İş Kurmak

Başarılı İnovasyon ve Girişim Projesi 3 Adet

Genç girişimcilerimize destek verilirse çıkaracakları projelerden iş fikirleri, inovasyon ve teknolojik buluşlar ortaya çıkacaktır. Türkiye’nin kalkınmasında hem ekonomik hemde istihdam açısından en önemli altyapının temel taşlarıdır girişim ve araştırma. Ülkemizin çok zeki ve akıllı insanı var yeterince altyapı ve yatırım yapılmayınca bilim adamı, mühendis yetiştirip onlardan fayda görmekte son yüzyıldır olamamıştır takii 2000 binli yıllardan sonraya kadar. Son 10 yılda bilim ve arge için üniversiteler olsun, girişim merkezleri olsun, konferanslar, melek yarım ağları derken topyekun bir gayret içindeyiz ve bunun meyvelerinide almaya başladık.

Aşağıda 3 adet iş fikri olacak girişim projesi var ki bunlardan daha bir çok çalışmalar mevcuttur.

Perlit ilk kez tekstil malzemesinde kullanıldı!

TÜBİTAK’tan destek alan Uludağ Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Esra Karaca ve Prof. Dr. Sunay Ömeroğlu ile Yüksek Mühendis Okan Akçam, ‘Perlit İçeren Polyester İplik ve Kumaş Üretimi’ projesi ile perlit maddesini polyester ipliklerin içine kattı. Farklı katkı maddelerinin sentetik ipliklerin üretimi sırasında iç yapılarına katılabilmekteydi. Ancak bu proje ile doğal bir volkanik camsı bir kayaç olan perlit maddesini, ilk kez bir tekstil malzemesi olarak kullanılmış oldu.  Perlit katkılı polyester ipliklerden üretilen kumaşın daha hızlı bir su emiciliğe, daha yüksek bir ısı ve ses izolasyonu kabiliyetine sahip.

Neden başarılı buldum?:

  • Uludağ Üniversitesi öğretim üyelerinin projesi, yani ülkemizden bir yenilikçilik projesi.
  • Dünya perlit rezervinin yaklaşık % 75’i Türkiye’de, yani hammaddesinin kontrolüne sahibiz Perlit kullanılarak elde edilen kumaş daha hızlı su emiciliğe, daha yüksek ısı ve ses izolasyonu yeteneğine sahip.
  • Geniş ve esnek bir kullanım alanı var. Böylece bu yerli hammadde için birçok yeni kullanım alanı oluşturulmuş oldu.

Yutulabilen tedavi robotu!

MIT, Sheffield Üniversitesi ve Tokyo Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları birlikte çalışarak hayvan dokularından üretilen, dolayısı ile çok rahatlıkla sindirilebilen, manyetik alan yönlendirmesi ile mide ve bağırsaklarda ilerleyebilen, bazı yaraları tedavi edebilen organik, mini robot ürettiler.

Neden başarılı buldum?:

  • Robotun yutarken hap şeklinde, ilerlerken katlanabilen şekle, tedavi işlemi sırasında ise işlevselliğini arttıracak şekilde daha yatay bir hale gelebilmesi. Yani fonksiyona göre yüzey ve şekil esnekliği.
  • Birçok yan etki ve komplikasyon içeren iç organ ameliyatları çok daha kolay ve daha başarılı hale gelebilecek.
  • Hayvan bağırsağından yapıldıkları için tamamen zararsız ve sindirilebilir olması.
  • Bu organik robotun sindirim sisteminde ilerlerken katlanabilme, gerekirse büzülebilme veya eğilip bükülebilme özelliği sayesinde hastayı pek rahatsız etmiyor. Bu özelliklere sahip olduğu için ‘origami robot’ olarak da adlandırılıyor.
  • Vücut dışından elektromanyetik alan kuvvetleriyle istenildiği gibi yönetilebilmesi, yani vücuda giren, sindirilemeyen ek bir mekanik aksam içermemesi. Daha önce kullanılan daha elektro-mekanik robotlarda bazı kontrol edilemeyen temas durumlarında iç organları yakma vakaları olabiliyordu.

Fazlasıyla akıllı bir vitrin!

İTÜ Çekirdek Girişimcilerinden Muhammed ve Filiz Beratoğlu’nun geliştirdiği, müşteri profiline duyarlı vitrin ve fuar standı deneme kullanımına başladı. Bu teknoloji, vitrini veya fuar standını izleyen müşterilerin cinsiyetini, yaşını, kilosunu, beden tipini ve hatta giyim tarzını algılayıp işleyerek kişiye özel, ilgilenebilecekleri doğru ürünleri şeffaf LCD ekranda sunuyor. Teknoloji, hem de bu verilerin analizini yaparak firma yöneticilerine önerilerde bulunuyor.

İş Kurmak İçin 50 İş Fikri Önerisi

İlham Veren Yaratıcı İş Fikri 6 Adet

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu