Bayilik Veren Firmalar İle İş Kurma Fırsatları

Bayilik Arayan Girişimcilere 100 Franchise Şirketinin Planları

Bayilik alarak iş kurmak. 2017’yi 50 milyar dolar büyüklükle kapatması beklenen franchising sektörü girişimcilere fırsatlar sunmaya devam ediyor. Gıdadan gayrimenkule kadar farklı sektörlerde faaliyet gösteren 100 şirketin Türkiye genelinde 10 bin 911 şubesi var. Hız kesmeden büyüyen bu şirketler, 2018 sonuna kadar 3 bin 438 yeni şube açmayı hedefliyor.

Türkiye’de franchising, gıdadan gayrimenkule, otomotivden eğitime günden güne birçok sektörde büyüyen bir ekosistem. Franchising sistemi, bugün itibariyle hem Türkiye’de hem de dünyada en çok kullanılan girişimcilik uygulamalarından biri. Sistem, girişimcinin deyim yerindeyse yalnızlığını ortadan kaldırarak, kendi işini kurmanın getirdiği riskleri azaltıyor. İşletmeler için standart yönetim, muhasebe, satış ve stoklama fonksiyonları mümkün oluyor.

Sisteme olan ilginin artması, Türkiye ekonomisi açısından da birtakım yeni açılımları beraberinde getiriyor ve ülkemize yeni yatırımlar kazandırıyor. Her geçen yıl farklı sektörlerden birçok markanın franc-hise uygulamalarıyla daha da geliştiğini ve büyüdüğünü görüyoruz. Son yaptığımız Franchise 100 çalışmasına göre de 10 bin 911 şubesi olan 100 şirket, 2018 yıl sonuna kadar 3 bin 438 yeni şube açmak istiyor.

Franchising sektörünün ekonomik büyüklüğü 2016 yılı rakamlarına göre 43 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu yılın sonu itibariyle ise franchising sektörünün ekonomik büyüklüğünün 50 milyar doları bulacağı öngörülüyor.

Bayilik
Bayilik

FIRSAT SUNAN SEKTÖRLER

Son yıllarda özellikle kahve ve çay markalarının franchising sektörüne yoğun ilgi duyduğunu söyleyen UFRAD Franchising Derneği Başkanı Mustafa Aydın, gayrimenkul sektörünün büyümesiyle gayrimenkul danışmanlığı alanında da franchise sistemine büyük bir ilgi olduğunu belirtiyor. Aydın, bu alanların dışında oto yıkama ve kuru temizleme gibi hizmet alanlarında, spor, eğlence ve eğitim sektöründe franchise alanının yatırımcılar için büyük fırsatlar sunduğunun da altını çiziyor. Mustafa Aydın, “Son zamanlarda dünyada hizmet sektörünün çok hızlı bir büyüme kaydettiğini görüyoruz. Hizmet sektörünün büyümesine paralel şekilde franchising sisteminde de çok hızlı bir büyüme oldu. Franchising sisteminin bu hızlı büyümesinin nedenleri arasında sistemin standart olmasını ve kabul görmüş bir marka ve kontrol mekanizması bulunmasını sayabiliriz” diyor.

ÜÇLÜ ZİRVE YAPILACAK

Mustafa Aydın, franchising sektörünün nabzını tutan ve her yıl giderek artan katılımcı ve ziyaretçi sayısına ulaşan Bayim Olur musun Franchising Fuarı’nda UFRAD Franchising Derneği’nin ‘2017 Dünya Ekonomi Zirvesi’ne de ev sahipliği yapacağını söylüyor. Aydın, şöyle devam ediyor: “Daha önce Avrupa Franchise Federasyonu’nun 2017 yılı toplantısını İstanbul’a taşımıştık. Bu zirvede de Dünya Franchise Konseyi (WFC) ve Asya Pasifik Franchise Konfederasyonu (APFC) dönem başkanlıklarını oybirliği ile almış, bu iki organizasyonun 2017’deki zirvelerinin İstanbul’da yapılmasını karara bağlamıştık. Dolayısıyla zirve, franchise sektörü ve küresel ekonominin kalbi, franchising fuarı ile eşzamanlı olarak İstanbul’da yapılacak olan üçlü franchise zirvesinde atacak. Zirvede, yeni dönem markalı perakendeciliğin çağdaş işletme sistemi olan franchisingin önümüzdeki dönemlerdeki yol haritasını çizmeyi hedefliyoruz.”

YURTDIŞI AÇILIM HIZLANIYOR

Franchise sektörü organizasyonlarının yanı sıra markalarıyla da global hale gelmeye başladı. Farklı sektörlerden pek çok Türk markası dünyaya franchise sistemiyle açılıyor. Özellikle gıda sektöründe Simit Sarayı, Oses, Bursa Kebapevi, Gönül Kahvesi, Bay Döner gibi pek çok şirket yurtdışı büyümesiyle dikkat çekiyor. Bu açılımda Irak, Azerbaycan, Kazakistan, İran, Cezayir, Libya, Kırgızistan, Rusya, Angola, Bosna Hersek, İngiltere, İsviçre, Hollanda, Almanya, Lübnan, Kıbrıs, Avusturya, Gürcistan, Hırvatistan, Kenya ve Makedonya gibi ülkeler öne çıkıyor.

SİMİT SARAYI

Yurtdışında hızlı büyüyor

2002 yılında kurulan ve Türkiye’nin uluslararası yeme içme markası haline gelen Simit Sarayı, ürünlerini Türkiye ve uluslararası pazarlara kendi gıda perakende mağazalarıyla taşıdı. 22 ülkede 426 mağazasıyla günde 1 milyon misafir ağırlayan Simit Sarayı’nın bünyesinde 11 bin kişi çalışıyor. Simit Sarayı son dönemde yurtdışı büyümesiyle dikkat çeken şirketlerden biri. Toplam 426 mağazası bulunan şirket, 2017 sonuna kadar yurtdışında 125 şubeye ulaşmayı planlıyor. İngiltere, ABD, Almanya, Hollanda, Belçika, İsveç, Sırbistan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt gibi çok sayıda farklı ülkeye açılan Simit Sarayı, 2018’de yurtdışında 100’ün üzerinde mağaza açmayı planlıyor. Bu yıl Sırbistan’daki Costa Cofee’leri satın alarak bu pazara giriş yapan şirket, bulunduğu ülkelerin en önemli şehirlerinde ve merkezi noktalarında bulunmayı tercih ediyor. İngiltere’nin başkenti, dünya finans ve turizm merkezi Londra’daki mağaza sayısını sekize çıkaran Simit Sarayı’nın, bu kentteki mağaza sayısının bu yıl sonuna kadar 20’ye ulaştırılması planlanıyor. Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukcu, “22 ülkede her gün 1 milyon misafirini ağırlayan Simit Sarayı; bugün, dünyanın her kültüründe, her coğrafyasında yoğun ilgi görüyor” diyor. Kavukcu, “Kısa zamanda yeni pazarlara da giriş yapacağız. Lübnan ve Irak pazarı da gündemimizde. Mevcut pazarlarımızda da yatırımlarımız sürecek” diye konuşuyor.

TURYAP

Franchise sayısını artırıyor

Türkiye’de ilk kez franchise sistemini kuran Turyap, yeni yatırımcıları bünyesine katmaya devam ediyor. 2018 yılında 150 franchise açmayı hedefleyen şirket, şu anda 320 ofisle faaliyet gösteriyor. Turyap, cirodan pay almayarak farklı bir franchise sistemi yürütüyor. Bölgeye göre değişen beş yıllık franchise bedeli 10-25 bin dolar arasında bulunuyor. Markaya yatınm yapmak isteyenlerin ayıracağı bütçe şehirlere göre 60-160 bin TL aralığında yatırım gerektiriyor. Turyap markası altında emlakçilik yapmayı seçenler, Türkiye genelinde 300 ofiste güçlü ve tanınan bir markayla iş yapıyorlar. îş kurmak düşüncesiyle Turyap’a başvuran girişimcilere önce hangi bölgede emlakçilik yapmak istedikleri soruluyor. Gerekirse adaylar bölge seçimi ve ofis yerinin bulunması konusunda yönlendiriliyor. Açılan ofis özel bir şifreyle Turyap’ın web sitesine bağlanıyor. Böylelikle binlerce adetlik satılık/kiralık portföye erişimi gerçekleştiriliyor. TURYAP temsilcileri, herhangi bir ildeki konut-arsa-işyeri kayıtlarına bu site üzerinden ulaşarak müşterilerine sunabiliyorlar.

OSES

200 yeni girişimci arıyor

1993 yılında kurulan Oses Grup, çiğköfte sektörünün markalaşmasına öncülük eden şirketlerden biri. İlk çiğ köfte makinesini kullanan, ilk çiğ köfte şubesini açan, ilk çiğ köfte fabrikasını kuran ve ilk dış yatırımı gerçekleştiren şirket, bugün 800’e yaklaşan şubesiyle Türkiye genelinde hizmet veriyor. Hız kesmeden büyüyen Oses, 2018’de şube sayısını 1000’e çıkarmayı hedefliyor. Franchise sistemiyle büyüyen Oses Grup, kendi işinin patronu olmak isteyenlerden herhangi bir franchise bedeli talep etmiyor. Tek yapılması gereken kurumsal kimliğe uygun dekorasyon ve franchise sözleşmesi, işletme, dekorasyon ve açılış kampanyasında şubelerini yönlendiriyor, personel eğitimi sağlıyor ve açılışta ücretsiz ürün teminatını gerçekleştiriyor.

Sadece 25 metrekarelik bir mağaza için 15 bin TL’lik yatırım yapmak gerekiyor. Taze ürün sunduğu için üretim tesislerini sürekli yenileyen şirketin İstanbul ana merkez olmak üzere Adana, Ankara, Bursa, Konya, Tekirdağ Çorlu ve Almanya’da tesisleri var.

ERA GAYRİMENKUL

Beş yıllık hedefler koydu

Amerikalı ERA Gayrimenkul, 2012 yılında Can Ekşioğlu’nun girişimiyle Türkiye pazarına girdi. Bugün ERA Türkiye, 11 şehirde 44 ofis ile hizmet veriyor. Türkiye’de beş yıl içerisinde en çok ofis ve danışmana sahip olan marka haline gelmeyi hedefleyen şirket, büyüme planlarını bu doğrultuda yapıyor. 2018 sonuna kadar ofis sayısının 100’e çıkarılması hedefleniyor. Bir ERA ofisinin en az 100 metrekare büyüklüğünde ve üç bölümlü bir fiziksel alana sahip olması gerekiyor. Yapılacak yatırımın maliyeti ise 75 bin TL’den başlayıp yer, metrekare ve lokasyona göre 250 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

2018’de yeni projeler hayata geçirmeye hazırlanan ERA Türkiye, QNB Finansbank ‘Exclusive Bankacılık & Private Banking’ segment müşterilerine ve Türkiye’de gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen QNB First müşterilerine gayrimenkul yatırım danışmanlığı yapma konusunda işbirliği anlaşması imzaladı. ERA Türkiye’nin hizmetlerinden Türkiye’deki QNB Finansbank müşterileri ayrıcalıklı koşullarla yararlanabilecekler.

KASAP DÖNER

Yüzde 55 kâr marjını koruyor

“Hamburger çocuklarına döner yedirmeye geliyoruz” sloganıyla 2011 yılında tüketicinin karşısına çıkan ve ilk ‘fast casual’ döner markası olarak pazara hızlı bir giriş yapan Kasap Döner, girişimci ve yatırımcılar için fırsatlar sunuyor. Değişen piyasalar, döviz kurunun hareketliliği, et fiyatlarının hızlı yükselişi gibi olumsuz etkenlere karşı isim hakkı bedelini 50 bin dolar yerine 150 bin TL olarak belirleyen şirket 2018’de bu uygulamaya devam edecek. Türkiye’deki et fiyatlarının yüksek seyrine rağmen kaliteyi artırıp fiyatları sabit tuttuklarını söyleyen Global Restoran Yatırımları Genel Müdürü Bahar Özürün, “Bunları yaparken de işletmecilerimize taahhüt ettiğimiz brüt yüzde 55 kâr marjını her zaman koruduk” diyor. Ayrıca Kasap Döner, Türkiye’nin ilk tüketici örgütü olarak 1986’da kurulan Avrupa Birliği’nde Tüm Tüketicileri Koruma Derneği (TTKD) tarafından düzenlenen “Altın Marka” ödülüne layık görüldü.

AVRUPA REKLAM

Doğru mesajı veriyor

Avrupa Endüstriyel Reklam, 10 yılda 20 kattan fazla büyüyerek endüstriyel reklamcılık sektörünün önemli oyuncuları arasına girdi. Yıllık 10 milyon dolar ciroya sahip olan şirket, 30’dan fazla kurumsal markaya, binden fazla perakende müşterisine hizmet veriyor. Avrupa Reklam CEO’su Muharrem Kaya, tüm yurt çapında zincir mağazalar, özel tasarım, seri imalat ve uygulama konularında hizmet verdiklerini söylüyor. Kaya, “Markaların müşterileriyle karşılama yüzü için ne gerekiyorsa onu üretiyoruz. Şöyle düşünün: Bir caddeye çıktığınızda o cadde üzerindeki dükkanların, işyerlerinin ya da özel alanların, hatta yönlendirme tabelalarının hepsi size bir mesaj vermek için oradalar. İşte Avrupa Endüstriyel Reklam olarak; en iyi, en etkili ve en doğru mesajı verebilmek için müşterilerimize hizmet geliştiriyoruz” diyor. Şirket, proje aşamasından anahtar teslimine kadar olan süreçte, müşterilerin doğru bilgiyi alabilmesi için online servisler kullanıyor.

GÖNÜL KAHVESİ

Dünyaya yayılıyor

Türk kahvesini dünyaya tanıtma hedefiyle 2002 yılında kurulan Gönül Kahvesi, bugün 86 şubesiyle Türkiye genelinde bir zincir haline geldi. 2014 yılında yurtdışı açılımını Saraybosna ile yapan Gönül Kahvesi, önümüzdeki altı yılda yurtdışı büyümesine hız verecek. 2023 yılında dünyada en az 223 şubeye ulaşmayı hedefleyen şirket, Avrupa, Asya ve Körfez ülkelerinde büyümeyi hedefliyor. Diğer taraftan yurtdışında büyümesini sürdüren Gönül Kahvesi, 2018 sonuna kadar 20 yeni şube açmayı hedefliyor. 100 metrekaresi kapalı, 100 metrekaresi açık bir şube için toplam 600 bin TL + KDV yatırım yapılması gerekiyor. Şirket, yatırım yapmak isteyen girişimcilere pazarlama, eğitim, lojistik operasyon gibi pek çok konuda destek oluyor. Kalite kontrol, tanıtım ve gelişim desteği de şirketin girişimcilere sunduğu imkanlar arasında yer alıyor. 2018 yılında yurtiçi ve yurtdışı şube açılışları devam eden şirketin yurtiçinde Adıyaman, yurtdışında Bahreyn ve Saraybosna’da açılışı kesinleşen şubeleri var. “Dünyada bir gün herkes Türk kahvesini tadacak” sloganıyla büyüyen şirket, Türk kahvesinin yanı sıra diğer tüm kahveleri, özel formülleriyle harmanlayıp sunuyor.

KAHTA ÇİĞKÖFTE

Yüzde 25 büyüyecek

Levent meydanında bir seyyar araba ile çiğköfte işine 1990’nın kışında adım atan Orhan Güzelaydın, 2002 yılında Kahta Çiğköfte markasıyla şubeleşmeye başladı. Bugün Türkiye genelinde 340 şubeyle hizmet veren şirket, 2017 yılını yüzde 20 büyümeyle kapatmaya hazırlanıyor. 2018’de ise yüzde 25’lik büyüme hedefleyen şirket, şube sayısını da 360’a çıkarmayı planlıyor. Franchise giriş bedeli ve royalty talep etmeyen şirketin büyümeyi planladığı öncelikli iller arasında Trabzon, Konya, Diyarbakır, Ankara ve Sakarya var. Girişimcilere açılışa özel ücretsiz çiğköfte imkanı sunan Kahta Çiğköfte, bir haftalık eğitmen desteği, görsel ve dijital medya reklamlarını katkı payı almadan veriyor.

KÖFTECİ RAMİZ

İki kat büyüyecek

Temelleri 1928 yılında Manisa’nın Akhisar ilçesinde atılan Köfteci Ramiz, bugün 144 şubesi bulunan ulusal bir marka. 2017 yılında yüzde 20 büyüyen şirket, 2018 yılında özellikle yurtdışı yatırımlarına da hız verip iki kat büyümeyi hedefliyor. Manisa Akhisar’da kurduğu 10 milyon TL’ye mal olacak tesisi tamamlamayı planlayan şirket, 2018 sonuna kadar Türkiye’de 10 yeni şube açacak. Köfteci Ramiz, kendi işini yapmak isteyen ve işinin basında tüm mesaisini harcayabilecek yatırımcı adaylarına öncelik veriyor. Girişimcilere işletme ve mutfak eğitimlerini veren Köfteci Ramiz, lokasyon seçimi konusunda da yönlendiriyor. Giriş bedeli lokasyona göre değişen şirket, royalty ücreti olarak yüzde 2 pay alıyor. Türkiye genelinde büyümeyi hedefleyen şirket genel olarak alışveriş merkezlerinde 50-120 metrekare aralığında, caddelerde ise 120-250 metrekare, en az sekiz metre cephesi olan binaları seçiyor. Binaların içinde bahçeler, bodrum katlar gibi üniteler dışında oturum alanlarının bu metrekarelerde olması gerekiyor. Köfteci Ramiz bir süre önce Kilogram markasıyla yeni bir konsept geliştirdi. Akhisar- İzmir karayolu üzerinde yer alan kilo ile et konsepti Kilogramla ilgili geliştirme ve altyapı çalışmaları devam ediyor.

BUKA SOFA

15 mağazaya ulaşacak

2016 yılında 8 milyon Euro’luk yatırımla kurulan mobilya markası Buka Sofa, açtığı yeni mağazalarla büyümeye devam ediyor. İstanbul, İzmit, Bodrum ve İzmir’de hizmet veren Buka Sofa, Adana ve Mersin’de açtığı mağazalarla da akıllı değişim konseptini Akdenizlilere ulaştıracak. Buka Sofa Genel Müdürü Gamze Stöger, bugün İstanbul, İzmit, Bodrum, İzmir, Adana ve Mersin’de toplam altı mağazayla hizmet verdiklerini söylüyor. Ekim ayı içinde Ankara, Antalya ve İstanbul Masko ile mağaza sayısını dokuza çıkaracaklarını belirten Stöger, şöyle devam ediyor: “2017 yılı içinde 15 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz. Konya, Diyarbakır, Bursa, Samsun gibi çeşitli illerde bayilik görüşmelerimiz devam ediyor. Yurtdışı kanalında da görüşmelerimiz var. Almanya, İran, Bahreyn ve Fransa bayilik talepleri aldığımız ülkeler arasında. Yakında Bahreyn’de ve Rodos’ta, ayrıca 2018 yılının mart ayında Suudi Arabistan’ın Riyad şehrinde mağaza açmayı planlıyoruz.”

100 Büyük Franchise Şirketi ve Büyüme Hedefleri

Her yıl yeni girişimcileri markalarla buluşturmanın ötesinde yeni projelerin gün yüzüne çıkmasını sağlayan Bayim Olur musun Franchising Fuarı, bu yıl 15’inci kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. Medyafors Fuarcılık ve UFRAD Franchising Derneği işbirliğiyle bu ytl 12-15 Ekim 2017 tarihleri arasında CNR Fuar Merkezi’nde düzenlenecek fuar, Coldwell Banker Türkiye ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek. Ulusal ve global ölçekte 300’e yakın firmaya ve 38 bin ziyaretçiye ev sahipliği yapacak olan fuar, yabancı yatırımcıların ajandasında da ilk sırada yer alıyor. Fuar, Çin, Kanada, Fransa, Endonezya, Kore, Lübnan, Malezya, Filipinler, Rusya, İngiltere, Mısır, Arjantin, Tayland, ispanya, Avustralya, Meksika, ABD ve Brezilya’dan gelen yatırımcıları ve heyetleri Türk markalarıyla buluşturacak. Bayim Olur musun Franchising Fuarı, franchise veren markalara ürün ve hizmet konusunda destek olan tedarikçi firmaları ‘Tedarikçi Özel Bölümü’nde sektörün tüm paydaşlarıyla buluşturuyor. Türkiye’nin en önemli franchise markalarını aynı çatı altında buluşturmak için yola çıktıklarını söyleyen Medyafors Fuarcılık Genel Müdürü Ayçan Helvacıoğlu, “Yeni iş fırsatları arayan girişimcileri, franchise ağıyla büyümek isteyen markalarla bir araya getiriyoruz. Fuar kapsamında her yıl farklı sektörler gösterdikleri değişik faaliyetlerle girişimcilerin daha çok ilgisini çekiyor” diyor.

BURCU TUVAY / AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu