Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Bilişimde Sektör Liderlerinin Hedef ve Beklentileri

2018’İN YILDIZI DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Son yılların en önemli gündem maddelerinden biri de dijital dönüşüm. Dijital dönüşüm sektörü de 2018’de büyümenin devam edeceğini öngörüyor. “2017 yılındaki rekor büyümenin devam edeceğini düşünüyoruz. Böyle bir büyüme özellikle e-Dönüşüm sektörüne büyük fayda sağlayacak, milyonun üzerinde cirosu olan şirketlerin e- Fatura’ya geçme zorunluluğu olduğundan, ekonominin büyümesi ciro sınırını aşan firmalarda artışa neden olacak; bu da e-Fatura pazarını genişletecektir” diyen Digital Planet CEO’su Şerif A. Beykoz, 2018 sonunda pazardaki aktif müşteri sayısının 200 bini bulacağını aktarıyor. Şirket olarak yüzde 30 büyüme beklediklerini ifade ediyor.

ALTI YIL YÜZDE 20 BÜYÜME ŞART

Türkiye’nin 2023 hedefi olan ilk 10 ekonomi arasına girmek için, altı yıl içinde 1.763 trilyon dolarlık ekonomiye sahip Kanada’dan daha fazla büyümemiz gerektiğini dile getiren Beykoz, “Kanada’nın bundan sonraki altı yıl boyunca yılda yüzde 1.5’den daha fazla büyümeyeceğini öngörürsek, Türkiye’nin ise aynı süre zarfında her yıl yaklaşık yüzde 20 büyümesi ve yaklaşık 1.9 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğe erişmesi gerekiyor” diyor. Beykoz sözlerini şu şekilde tamamlıyor:

“2023 yılında bilişim ve iletişim sektörünün ciro hedefi ise 150 milyar dolar. Bu hedefe ulaşmak için sektörümüzün bu yıl dahil önümüzdeki atı yıl boyunca her sene en az yüzde 37 büyümesi gerekiyor. Bunun için dünyada bilişim sektöründe öne çıkmış bütün ülkelerin modelleri incelenmeli, değerlendirilmeli fakat Türkiye’ye özel kendi kalkınma modelinin kurulması gerek.”

KÜRESEL EKONOMİNİN MOTORU

2018 sonu için yüzde 6 oranında bir büyüme öngördüklerini ifade eden Türkkep Yönetim Kurulu Başkanı M. Kurtuluş Nevruz, “Türkkep olarak 2018 Mart ayını bir önceki yılın aynı ayına göre ciromuzda yüzde 100 artış ile kapattık. 2017 yılına oranla 2018 yılının ilk çeyreğinde ciromuz yüzde 73 arttı” diyor. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’ye yakın coğrafyalar ve özellikle Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere e-Dönüşüm alanında yeni bir iş kalemi eklemeyi planladıklarını ifade eden Nevruz, e-Dö-nüşüm alanında servis ihracatına başlayarak dünyanın dijital dönüşümüne de katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtiyor. Nevruz sözlerini şöyle sürdürüyor: “Global ölçekte e-Maliye çözümleri pazar büyüklüğüne baktığımızda 2017 için 3.3 milyar euro olan rakamın 2023 yılında 16 milyar euro’ya ulaşmasını bekliyoruz. Türkiye’de e-Bilişim çözümleri pazar büyüklüğü, 2017 için 50 milyon TL iken 2023 yılında 250 milyon TL’ye ulaşacağını tahmin ediliyoruz. Büyüme oranının ise yüzde 25 ile yüzde 30 arasında olmasını bekliyoruz.”

PriceWaterhouseCoopers’in (PWC) raporuna göre, 2042 yılında küresel ekonominin büyüklüğünün bugünün iki katına çıkacağını belirten Nevruz, “2050 yılına kadar küresel ekonomi yılda ortalama yüzde 2.5 büyüyecek. Bu büyümenin motoru ise en hızlı gelişmekte olan ülkelerin oluşturduğu E7 ülkeleri olacak. Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, Endonezya, Meksika ve Türkiye’nin oluşturduğu E7 ülkeleri 2050’ye kadar her yıl ortalama yüzde 3.5 büyüyecek” diyor.

FINTECH PARADİGMASI

Fintech alanına yapılan yatırımlar tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son dönemde artışa geçti. 2017’de en çok fintech alanına yatırım yapıldı. Türkiye’nin yeni girişimlerle kısa süre içinde bölgesel bir fintech merkezi olması kaçınılmaz olarak görülüyor. Hem kurumsal hem de bireysel tüketicilere sunulan işlemleri daha uygun ve hızlı şekilde gerçekleştiren, dahası finans sektöründe paradigma değişimine yol açan fintech’ler, farklılaşan hizmet ve çözümleriyle birlikte aldıkları yatırımlarla da dikkat çekiyor.

Söze “Ülkemizi finansal teknoloji alanında bölgesel güç haline getirerek İstanbul FinTek Merkezi’ projesini hayata geçirmek ve eşzamanlı olarak ‘Nakitsiz Toplum’ hedefine ulaşmak sektörün temel amaçlandır” diye başlayan Ödeme ve Elektronik Para Derneği Başkanı Burhan Eliaçık, finansal kurumlarla çalışmayan yüzde 43’lük nüfus oranını yüzde 5’in altına çekmeyi, hane halkı harcamalarında nakdin payını yüzde 60’tan 50’nin altına düşürmeyi hedeflediklerini aktarıyor. Ara gösterge olarak ise 2020 yılma kadar 30 milyon birey ve 250 bin KOBİ’ye ulaşmayı hedeflediklerini belirtiyor.

“BLOCKCHAİN İLE KURGU DÖNÜŞÜYOR”

Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Başkanı, Proofstack Kurucu ortağı Av. Kadir Kurtuluş, 2018’de her ne kadar kredilerde daralma olsa da reformların hızla devam etmesi ve istikrarlı yönetim ile yüzde 5’in üzerinde bir büyüme yakalanacağını ifade ediyor. Kurtuluş şunları aktarıyor: “Proofstack olarak geliştirdiğimiz blockchain tabanlı projemizle dünyanın online noteri olma yolunda hedefimize hızla ilerliyoruz ve Türkiye özelinde hedefimiz Türkiye’nin en çok yazılım ihracatı yapan şirketi olmak. Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Demeği olarak bu teknolojinin Türkiye’ye kazandırılması ve bölgesel finans merkezi olma hedefimize ulaşılabilmesi için hem Türkiye hem de bölge ülkelerinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2050’lerde batıdan çok doğuyu konuşacağımız bir dünyaya doğru gidiyoruz. Yeni dünya düzenini blockchain gibi kayıt teknolojileri geleceği şekillendirecektir. Blockchain ve tangle, hashgraph gibi diğer kayıt teknolojileri ile beraber dünya ekonomi kurgusu sil baştan değişiyor. Rezerve dayalı istatistiklerle ölçülebilen ekonomilerden, işleme dayalı anlık olarak ölçülebilen bir ekonomiye doğru gidiyoruz.”

“ASIL POTANSİYEL YÜZDE 50”

Elektronik ticaret sektörüne gelince, büyüme yüzde 30-35 ile bir önceki yılın aynısı ancak sektörün büyüme potansiyeli yüzde 50’yi kaldırır seviyelerde. Tüketicinin online alışveriş kültürü oluşturması için ödeme altyapılarının ve omni-kanal servislerin geliştirilmesi gerekiyor.

2018’in ilk üç ayında sektörün geçtiğimiz yılın başarısını sürdürdüğünü aktaran ETİD Yönetim Kurulu Başkanı, Hepsiburada.com Ticari Grup Başkanı Emre Ekmekçi, “E-ticaret sektörü açısından hala beklediğimiz büyümenin altında kalsak da, sektör sürekli bir büyüme trendi gösteriyor.

Bu yıl da geçtiğimiz yıl olduğu gibi yüzde 30-35’lik bir büyüme bekliyoruz ancak her zaman dile getirdiğimiz gibi sektörün asıl potansiyeli yüzde 50’ye varan büyüme oranları. Bu da perakendenin gerçek anlamda dijital dönüşüme ve çok kanallı iş modeline tam anlamıyla geçmesiyle mümkün olacak” diyor. “Ürün güvenliği de devlet tarafından atılan adımlar doğrultusunda uluslararası standartlarla korunuyor olacak. Bu adım hem sektör hem de tüketici açısından büyük önem arz ediyor. Özellikle bu süreçte mikro girişimciler de e-ihracat için teşvik edilecek, gerekli eğitimler ve destekler sağlanacak” diyen Ekmekçi, Türkiye’nin 2050’ye kadar e-ticarette lider bölgelerden biri olması için potansiyele sahip olduğunu aktarıyor.

“SINIR ÖTESİ TİCARET BÜYÜYOR”

GittiGidiyor Genel Müdürü, eBay MENA Bölge Direktörü ve TOBB E-Ticaret Meclisi Başkanı Öget Kantarcı, Türkiye ekonomisinin 2018 yılı büyümesini yüzde 4-5 aralığında gerçekleştireceğini öngörüyor. Ülkemizde internetten yapılan kartlı ödeme tutarına bakıldığında yıllık yaklaşık yüzde 30’luk artışların söz konusu olduğunu söyleyen Kantarcı, “2017 rakamlarının yüzde 25-30 artarak 22-23 milyar TL seviyesini bulmuş olduğunu tahmin ediyoruz. 2018’de de yüzde 25-30 civarı bir büyüme olmasını bekliyoruz” diyor. GittiGidiyor olarak ise, 2017 yılında yüzde 56’lık büyümeyle sektörün üzerinde bir büyüme gerçekleştirdiklerini aktaran Kantarcı, 2018 büyüme hedeflerini yüzde 50 olarak belirlediklerini belirtiyor. Kantarcı sektörün 2023 hedefleriyle ilgili olarak da şunları aktarıyor:

“2016 yılında dünya genelinde sınır ötesi ticaret 400 milyar dolara ulaşmıştı. 2020 yılında bunun iki buçuk kat artması öngörülüyor. TÜlK’in Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçlarına göre, internet üzerinden mal ve hizmet siparişi verme oranı 2011 yılında yüzde 8.4 iken 2017 yılında yüzde 25’e ulaştı. Artık Türkiye’de her dört kişiden biri internetten alışveriş yapıyor.”

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu