Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Bilişimde Sektör Liderlerinin Hedef ve Beklentileri

E- B2B’NİN PAYI DAHA BÜYÜK

Alibaba.com Türkiye Ülke Müdürü Cüneyt Erpo-lat, Alibaba.com Türkiye olarak 2017’de yıllık yüzde 20 büyüdüklerini aktararak, “Ücretli olan Gold üye sayımız son sekiz ayda üçe katlandı ve şu anda toplamda 3.5 milyonu atı. Türkiye, Alibaba.com üzerinde şu an Avrupa’nın en büyük ikinci pazarı” diyor. 2017 yılındaki en önemli gelişmenin, Ekonomi Bakanlığı himayesinde hayata geçirilen yeni projeler olduğunu belirten Erpo-lat, “Biz de üniversite işbirlikle-riyle e-ticaret eğitimlerine başladık. Türkiye’de her yaştan kişiyi e-ticaret okuryazarı yapmayı hedefleyerek, Türkiye’deki e-ticaret eko-sistemini geliştirmeye devam edeceğiz” diyor. E-ticaretin geçtiğimiz yıl globalde yüzde 24 oranında büyüdüğünü söyleyen Erpolat şunları aktarıyor:

“2020 yılında toplam uluslararası e-ticaret hacminin 10 trilyon dolara ulaşması bekleniyor ve bunun yaklaşık 6.7 trilyon dolarının B2B tarafında gerçekleşmesi öngörülüyor.”

2023 HEDEFİ NAKİTSİZ TOPLUM

Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında yer alan 500 milyar dolarlık ihracat ve 2 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaşmak için dijitalleşmenin öncelikli şart olduğuna vurgu yapan iyzico CEO’su Orkun Saitoğlu, “iyzico olarak bu noktada nakitsiz topluma ulaşma ve finansal servislerin demokratikleştirilerek şehirden kırsala kadar milyonlarca kişinin kullanımına sunmak için her türlü yenilikçi teknolojiyi geliştirmek için kollan sıvadık. 2023 senesinde Türkiye’den çıkmış ilk unicorn olarak Doğu Avrupa ve Ortadoğu’nun ödeme sistemleri şampiyonu olmayı hedefliyoruz” diyor. E-ticaret büyüme rakamları henüz açıklanmamış olsa da 2017 toplam e-ticaret pazar büyüklüğünün 40 milyar TL civarında olmasının beklendiğine değinen Saitoğlu, bunun da yüzde 25-30 civarında bir büyümeye denk geldiğini belirtiyor. Saitoğlu şunları aktarıyor:

“Yerel pazardaki hedeflerimiz dışında Doğu Avrupa’ya yayılma planlarımız bizi çok heyecanlandırıyor. Geçtiğimiz senelerde yaptığımız stratejik ortaklıklar sayesinde, 2018’de global firmaların çok daha hızlı şekilde Türkiye pazarına giriş yapabilmelerine imkan sağlayacağız.”

“SEKTÖR YAVAŞ İLERLİYOR”

Türkiye elektronik haberleşme hizmetleri sektörünün 2017 yılı büyüklüğünün 51.14 milyar TL olarak belirlendiğini ifade eden Telkoder Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Anak, “Ancak bu rakamın enflasyondan arındırılmış gelir temel alınarak yeniden hesaplanması daha sağlıklı olacaktır. Bu yönde TÜİK enflasyon verilerini kullanarak yaptığımız hesaplamalara göre, 2003 yılından itibaren sektördeki büyümenin istenen düzeyde olmadığı görülmektedir. 2017 yılında 15.62 Milyar TL’ye ulaşan enflasyondan arındırılmış elektronik haberleşme geliri, 2003 yılından bugüne sadece 640 milyon TL’lik artış sağlayabilmiştir. Ekonomik son gelişmelere ve aşağıda belirtilmekte olan nedenlere bakıldığında sektörümüzün 2018 ilk üç ay ve yılsonu büyüklüğünün aynı kalacağı tahmin edilmektedir. Diğer yandan, geçen 15 senenin sonunda bağımsız alternatif işletmecilerin toplam sektör gelirleri içerisindeki payının sadece yüzde 8 civarında olduğu görülmektedir” diyor. Anak, sektörün büyütülmesini amaçlayan politikaların belirlenmesinin önem arz ettiğine işaret ediyor.

2018 HEDEFİNE 2017’DE ULAŞTI

2015’de açıklanan üç yıllık plana göre, 2018 yıl sonu için hedeflerine 2017’de ulaştıklannı aktaran Turk-cell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “2017 yılını rekorlarla kapayarak yıl içinde iki kez yukarı yönde gün-cellediğimiz hedeflerimizi de aşan sonuçlar elde etmiştik” diyor. 2020 yılında gerek operasyonel gerekse finansal anlamda artık daha güçlü bir Turkcell olacağını vurgulayan Terzioğlu, önümüzdeki üç yıllık dönemde gelirlerini yılda ortalama yüzde 14 ile yüzde 16 arasında arttırmayı hedeflediklerini aktarıyor. Faiz amortisman ve vergi öncesi kar (FAVÖK) marjı hedeflerini yüzde 37-40 aralığına yükselttiklerine de değinen Terzioğlu şunları aktarıyor:

“Üç yılda 13 milyar TL’lik yatırım planlıyoruz. Önümüzdeki üç yıl içinde İzmir, Ankara ve Çorlu’da dünya standartlarında üç veri merkezi daha açacağız. Enerji, otomotiv, sağlık ve eğitim alanlarında yeni projelerimiz gündemde olacak. Teknoloji gücü ve bilgi birikimimizi bu alanlarda yeni değerler oluşturmak için kullanacağız.” Yurtdışı yatırımlarla ilgili olarak, yüzde 41.45’lik hisse oranıyla ortak olunan Fintur Holdings’deki varlıkları ‘satış amaçlı elde tutulan varlıklar’ olarak sınıflandırdıklarını belirten Ter-zioğlu’nun aktardıklarına göre, Fintur şirketlerinden Geocell’in 153 milyon dolar, Azercell’in ise 222 milyon euro bedelle satış işlemleri gerçekleştirildi. Kcell ve Moldcell ile ilgili olarak teklifler var, görüşmeler sürüyor.

HALKA ARZ GÜNDEMDE

Turkcell’in sahibi olduğu Türkiye’nin ilk ve tek kule şirketi Global Tower da Terzioğlu için önemli iştiraklerden biri. 10 bin 337 kule var ve Türkiye, Ukrayna, Belarus ve KKTC olmak üzere dört ülkede faaliyet gösteriyor. Global Tower’ı uzun vadeli, öngörülebilir gelir akışı ve güçlü karlılık vaat eden önemli bir varlık olarak gördüğüne değinen Terzioğlu sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Halka arz gündemde olmaya devam ediyor. Burada da 2020’ye kadar yıllık bileşik büyüme oranının yüzde 15-20 aralığında olacağını öngörüyoruz. İnanıyorum ki Türkiye’nin önemli değerlerinden olan Global Tower önümüzdeki dönemde yatırımcılar için güvenli liman olacak. Bunun yanı sıra kuruluşundan bu yana Türkiye’de ilklere imza atan Superonline, hızla artan veri trafiği sayesinde, son üç yılda yıllık ortalama yüzde 37 ciro büyümesi ve yüzde 57 FA-VÖK büyümesi gerçekleştirdi. Sergilediği güçlü fi-nansal performans ve varlıkların kalitesi ile Superonline gelecek dönemde de yatırımcıların dikkatini çekecek büyük bir potansiyele sahip.”

DEFNE AFRİKA’YA AÇILIYOR

Defne Telekomünikasyon Genel Müdürü Oğuz Haliloğlu, 2017’de piyasaların genel sıkışıklığından etkilenmekle birlikte cirolarını hedef doğrultusunda büyütmekte bir sorun yaşamadıklarını aktarıyor. Global Mobil Katma Değerli Servisler pazarının 2023’e kadar yüzde 20 büyümesi ve total 1.131 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini belirten Haliloğlu, “Biz de global hizmet veren bir firma olarak, 2018’de de yurtdışı pazarlarda yüzde 30 büyümeyi hedefliyoruz. 2018 Hindistan pazarında büyüme hedefimiz doğrultusunda yatırımlarımızı devam ettireceğiz. Oradaki bölge ofisimizdeki eleman sayımızı artırmayı hedefliyoruz. Orta Avrupa’da ve CIS bölgesinde farklı iş modelleriyle planladığımız yatırımlarımızı gerçekleştirmeye devam edeceğiz” diyor. Bu bölgelere ek olarak Afrika ve ağırlıklı olarak Orta Afrika bölgesindeki güçlenme çabalarını da arttıracaklarını vurgulayan Haliloğlu, yapay zeka ve makine öğrenimi tabanlı yeni ürünlerin fonksiyonlarını daha da geliştirerek global telekom pazarında lider firma konumuna gelmeyi hedeflediklerini belirtiyor.

Levent MENTEŞE / İstanbul Bilişim Genel Müdürü
“Mağaza sayımızı ikiye katlayacağız”

Bu yıl yüzde 30’luk büyüme hedefindeyiz. Bu büyümeyi yılın ilk ayında gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Kalan üç çeyrekte de hedefimizi katlayarak daha iyi bir oran yakalayacağımızı düşünüyoruz. Yılsonuna kadar mevcut mağaza sayımızı ikiye katlamak en önemli hedeflerimiz arasında. Yaklaşık 1 milyon müşterimiz var. 2023 yılına kadar da bunu üçe katlamayı planlıyoruz. 2018 yılının başında mevcut altyapımızı iyileştirmek adına 10 milyon TL’lik bir yatırım gerçekleştirdik. 2023 yılına kadar gerek altyapı, gerek çalışanlarımıza, gerekse mağazalarımıza pazarlama planımız dahilinde yatırımlar gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

Burak BARI / Adesso Türkiye Genel Müdürü
“Mühendis sayımız 200’e çıkacak”

2018 için ciro büyüme hedefimizi TL bazında yüzde 50 olarak öngörmüştük. Kurun artmasıyla birlikte bu hedefin biraz üzerine çıkacağımızı düşünüyoruz.

Faizlerin yüksek olması ve TL’deki kur baskısı, 2018 için biraz temkinli hareket etmemizi gerektiriyor. Birçok şirketin de benzer nedenlerle yatırım yapmaktan çekineceğini öngörüyoruz. Şu an tam zamanlı olarak 40’a yakın mühendisimiz yurtdışına yazılım geliştirme hizmeti ihracatı yapıyor. Bu i sayıyı 2023 sonuna kadar 200 seviyelerine ulaştırmayı ! hedefliyoruz.

Gül Gürer ALİMGİL/ Dijital Sistem Geliştiricileri Derneği Başkanı
“Sektördeki büyüme 100 milyar TL’yi aşar”

Üyelerimizden aldığımız geri dönüşlere baktığımızda yıisonu hedeflerinde büyük bir değişikliğe giden firma olmadığını görüyoruz. Bu önemden dolayı Türkiye’nin bilgi ve iletişim alanındaki büyümesinin de 100 milyar TL’yi aşacağını tahmin ediyoruz. İşbirlikleri ve ortak proje geliştirmeye gereken önemin verilmesi halinde Türkiye’de bilgi ve iletişim teknolojilerinde 160 milyar dolarlık hedefi rahatlıkla yakalayacağına inanıyoruz.

Yapılan araştırmalar bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir birim büyümesi halinde bunun ekonominin bütününe 1.8 birimlik büyüme etkisi yapacağını ortaya koyuyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu