Kariyer ve İş

Dijital Dönüşüm İle Zirvede Olacak Meslekler

Zirvede olacak meslekler. Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre insan, makine ve algoritmalar arasındaki iş bölümü de ciddi oranda değişecek.

2022 yılında zirvedeki olacak yeni meslekler

2025 yılında işlerin yüzde 52’si makine ve algoritmalar tarafından yapılacak.  Ayrıca teknoloji gelişimiyle düşüşe geçen meslekler dışında, 2022 yılında zirvedeki olacak yeni meslekler şöyle sıralanıyor;

■ Veri Analistleri ve Bilimcileri
■ Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi Uzmanları
■ Genel ve Operasyon Müdürleri
■ Yazılım ve Uygulama Geliştiricileri ve Analistleri
■ Satış ve Pazarlama Profesyonelleri
■ Büyük Veri Uzmanları
■ Dijital Dönüşüm Uzmanları

2019 KPMG Küresel CEO Araştırmasına göre, CEO’ların yüzde 45’i üç yıl içinde şirketlerindeki iş gücüne yeni dijital beceriler kazandırmayı planlıyor. Çalışanlarına dijital beceriler kazandırmayı düşünen Türk CEO’ların oranı ise yüzde 44. CEO’ların yüzde 59’u, ihtiyaç duydukları nitelikte çalışanlar bulmakta zorlandıklarını belirtiyor. Türkiye’deki CEO’lann yüzde 40’ı ve küresel CEO’ların ise yüzde 37’si için iş gücünün modernize edilmesi birinci öncelikli strateji.

Zirvede olacak meslekler
Zirvede olacak meslekler

Yeni Nesil Teknolojiler Hayata Geçirmek

Buradan nereye geleceğim, yeni nesil teknolojileri hayata geçirmek ve bunlara bir hizmet yelpazesi içinde yer verebilmek, bu yeteneği kazanmak bugün en önemli konulardan biri. Bu başlı başına bir “girişimci model” gerektiriyor. Çünkü hızlı değişimle birlikte müşteri talepleri bu yönde değişiyor. Çağrı merkezleri de dijitalleşme ve yapay zeka konularındaki gelişmelerden ve dönüşümlerden en çok etkilenen iş kollarından biri.

Geçtiğimiz günlerde bu konuda Tempo tarafından hayata geçirilen Tempo Akademi’de tamamen bu amaca yönelik projesini dinleme fırsatı buldum. Kurdukları Tempo Akademi ile Veri Etiketleme & Temizleme, Chatbot Tasarımı ve Yazılım Testleri konusunda eğitimler vermişler. Üstelik bunları Şanlıurfa’daki merkezlerindeki çalışanlarına yönelik sertifikalandırmışlar. Robotik Süreç Otomasyonu, Yazılım Geliştirme – Kod ve Mobil Yazılım Geliştirme konularının da programa eklenmesiyle, eğitimlerin 2020 yılı boyunca tüm hızıyla devam edeceğini söylüyorlar. Pek çok sektör bu yola girmekte geç kalıyor. Fark yaratmak ancak bu yeni nesil teknolojilerle mümkün hale geliyor.

Dönüşüm Çok Hızlı Geliyor

Sohbet ettiğim Tempo CEO’su Cemal Akar bu konuda şöyle diyor: “Teknoloji ve insanın çok hızlı dönüştüğü bir döneme girdik. Eskiden insanlar aldığı eğitimler sonucu bir meslek sahibi olur, sonrasında hayatını devam ettirir ve oradan emekli olurdu. Artık öyle bir dünyada değiliz. Kendimizi ve kurumlarımızı sürekli güncellemek, yetkinliklerimizi ve yeteneklerimizi gözden geçirmemiz gerekiyor.

Bu gerçeklikler ışığında, akademimizi çevik, yenilikçi, tutkulu ve sürekli gelişim değerlerini temel alan, ‘kişisel dönüşüm okulu’ olarak kurduk. Deneyimsel öğrenme, kolektif öğrenme, birbirinden öğrenme, kendi kendine öğrenme ve birlikte bilgi üretme kavramlarını eğitim anlayışımızın merkezine yerleştirdik. ‘Değişim seninle başlar!’ diyerek, 200 Tempo yöneticimizi, Tempo Akademi’nin bir unsuru haline getirmek üzere eğitimlere başladık. Kendimizi, şirketimizi ve 3000 çalışma arkadaşımızı geleceğe hazırlamak üzere bu yolculuğa çıktık” diyor.

Kimler Ayakta Kalacak?

İŞTE yine aynı konuda SabancıDX CEO’su Burak Aydın ile geçtiğimiz günlerde sohbet ederken, konu büyük gruplardaki değişime geldi. Benim de söylediğim bir şeyi teyit etti: Türkiye’de ilk 500 sıralaması değişecek… Burak Aydın’ın durduğu yer, konu önemli: “Ben şöyle görüyorum… Ünlü ‘Dijital Darwinizm’ teorisini biliyorsunuz, ‘Dijital dünyaya fit edenler, uyumlananîar ayakta kalacak’, bunu yapamayanlar, silinip gidecek. Son 20 yılda senin de dediğin gibi ilk 500’deki şirketlerin yüzde 50’si değişmiş durumda.

Bunların hepsi doğru, dünyada olan şeyler. Türkiye’de ise çok değişen bir şey yok. İSO 500’deki firmalar, bir satın alma yoksa değişmiyor. Yeni nesil firmalar bu sıralamalara girmiyor. Ya da daha yeni yeni giriyor. Ben bunun önümüzdeki 5-10 yılda hızla değişeceğini düşünüyorum. Dünyada oluyor Türkiye’de de değişecek. Artık oyun firmaları e-ticaret firmaları, hızla diğerlerinin yerini almaya başlayacak… Türkiye’de de olacak”.

İlginizi çekebilir: Gelecekte popüler olacak meslekler

Şirketlerin Yol Haritası Değişiyor

Peki, şirketler ne yapmalı, nasıl değişmeli? Burak Aydın şöyle diyor: “Türkiye’deki firmaların dijital hayatla barışık bir şekilde işleri tekrar tanımlamaları lazım. Yenilikçi iş modelleri yapmaları lazım, yapmayan holding, şirket fark etmez işleri çok zor olacak. Bütün şirketler bunu yapmalı. Sabancı Hoiding’in buradaki misyonu da bu… Sabancı Holding şunu görüyor, ciddi bir dijital dalga geliyor.

Evet biz bundan faydalanıyorduk daha önce fakat artık tamamen işimize entegre etmemiz gerekiyor. Çünkü yapay zeka ile kuantum ile robotlar ile birlikte yaptığımız her iş aslında yıkıcı bir değişimle karşı karşıya.”

Geleceği Olmayan İşler ve Meslekler Neler?

Volkan Akı

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu