Sağlık Haberleri

Doğru Nefes Alma İşinizde Başarılı Olmanızı Sağlıyor

Bilinçli nefes almanın pek çok olumlu etkisi var. İşinizde daha başarılı olabilir, kendinizi daha iyi hissedebilir, davranışlarınızı olumlu yönde değiştirebilirsiniz. Doğru nefes, mutlu insan profilini de beraberinde getiriyor…

Doğru Nefes Alma Teknikleri

KURUMSAL çalışma ortamlarında enerjinin yüksek tutulması, konsantrasyonun korunması, bedensel ve zihinsel farkındalığın artırılması, stresin azaltılıp daha uyumlu ilişkilerin oluşturulmasındaki en önemli etkenin nefes kontrolü olduğu düşünülüyor. Vücudumuzda nefes almanın meydana getirdiği etki, duygu ve düşüncelerin arasında kurulmuş bir köprü görevini görüyor. Peki, iş hayatımızın, kişisel ve sosyal yaşantımızın en büyük etkeni olan nefesi ne kadar doğru kullanıyoruz?

Yoga yaparken binlerce yıldır uygulansa da modern yaşamda nefes terapisi kavramının kullanılmaya başlanması oldukça yeni. Uygulama Türkiye’de de birkaç yıldır giderek yaygınlaşıyor. Terapinin amacı, stresten arınmak, vücuttaki sistem ve organları desteklemek, çok güçlü duyguların dönüşmesini sağlamak ve zihinsel dinginliğin sağlanması olarak özetleniyor. Uygulayıcıların iddiasına göre, terapi sayesinde bütün hücrelere yeterli miktarda oksijen ulaştığı için vücut kendini daha rahat onarıyor ve yaşamdan zevk almaya başlıyor. Hücre yenilenmesi artıyor, cilt ve saçlar canlanıyor. Kronik ağrılar hafifliyor, metabolizma daha hızlı çalışıyor.

HASTALIKLARIN NEDENİ

Uzmanların iddiasına göre, insanların çok büyük bir kısmı nefes kapasitelerinin yalnızca yüzde 30’unu kullanıyor. Kapasitenin yeterince kullanılamaması mutsuz, huzursuz, gergin, depresif ruh hallerine ve uyku problemlerine yol açıyor. ABD’de birkaç yıl önce yapılan bir araştırmada, acil servisi arayanların yüzde 90’ının yanlış nefes alma alışkanlıklarından kaynaklanan sorunların farkında olmadan şikayette bulunduklarını göstermiş. Çarpıntı, baş dönmesi, baş ağrısı, kas ağrısı, kalp spazmı, bayılma, nefes sıkışması gibi problemlerin bedendeki bir sorun yüzünden değil nefes ile ilgili olduğu ortaya çıkmış.

Tıpta yanlış nefes alışkanlığının sebep olduğu hipokapni, yani kandaki karbondioksit düzeyinin normalin altına if inmesi gibi sorunların olduğu bilinse de hastalıkların teşhisinde genellikle hastanın nefes alışkanlığına bakılmıyor. Bu durum da yanlış teşhislere yol açıyor.

DAVRANIŞ BİÇİMİ DEĞİŞİYOR

Nefes terapisi konusunda Türkiye’de ilginç bir oluşum da var. Nefes Koçluğu Federasyonu’na kayıtlı toplam 51 nefes koçu var. Eğitimleri, çeşitli ana başlıklara ayrılıyor. Nefes Koçluğu, Yaşam Koçluğu, Nefesin Psikolojisi ve Fizyolojisi, Solunum Kimyası gibi branşlar bulunuyor. “Yanlış nefes alışkanlıklarını ortaya çıkarmak için nefes seminerleri düzenliyoruz” diyen Nefes Koçluğu Federasyon Kurucusu ve Başkanı Nevşah Fidan Karamehmet, minimum beş gün olarak önerilen bu seminerlere herkesin katılması gerektiğini söylüyor. Karamehmet, nefes koçluğu seansları hakkında şunları söylüyor:

“Nefes koçluğu yapan kişiler, bir hastalığı iyileştirmek ya da iyi gelmek hedefi ile çalışmıyor. Nefes koçluğu sistemi, kişinin kullandığı yanlış nefesi tespit ederek, yeni bir alışkanlık kazanmasını sağlıyor. Eğer kişide dikkat bozukluğu, hafıza kaybı, kas erimesi, gerginlik, stres, negatif duygular, negatif düşünceler, hızlı yaşlanma, yorgunluk, el ayak uyuşması, bayılma, göz kararması gibi sorunlar varsa, doğru nefes terapisi ile bu durumların bazılarının önüne geçilebiliyor. ”

ALTI YAŞINDA BAŞLANMALI

Türkiye’de nefes terapistliği konusundaki ilgi ve bilgi düzeyi oldukça zayıf. İnsanların neredeyse yüzde 95’i nefes kullanımı konusunda doğru bilgiye sahip değil. Nefes Dönüşüm Kişisel Gelişim Merkezi Kurucu Eğitmen ve Terapist Emrah Bozkurt, insanların “Ben zaten nefes alıyorum, doğru ya da yanlış olması neyi değiştirir” anlayışında olduğunu vurguluyor. Bozkurt, nefes terapistliği hakkında ise şunları söylüyor:

“Türkiye’de çocuklarımız ortalama 5-6 yaş civarında doğru nefes alışkanlığını kaybediyor. Bu nedenle eğitimlere altı yaşında başlamak gerekiyor. İsteyen herkes nefes terapisi eğitimi alabilir. Fakat bu yaş 65 ise, kişinin bedenine, hayatına ve hayata bakış açısına göre değerlendirme yapmak gerekir.”

Nefes terapisi alırken dikkat edilmesi gereken bazı konular var. Bunlardan en önemlisi geçmiş yıllarda geçirilen ameliyatlar ve yaşanılan sağlık problemleri. Eğer kişide ciddi bir hastalık bulunuyorsa önce doktor kontrolünden geçmeli, daha sonrasında nefes terapisine yönlenmeli. Bozkurt, şöyle devam ediyor:

“Beyin, vücudumuza giren oksijenin yüzde 25’ini kullanır. Siz doğru nefes almadığınızda ona ihtiyaç duyduğu gıdayı vermemiş olursunuz. İnsanlar nefes ile tanıştıktan sonra hayattan ne istediklerini net bilen, doğru kararlar veren, mutla olan, yaptığı işi hakkı ile yapan ve bundan zevk alan bireyler haline geliyor. Seansa başlamadan önce hayatı yolunda gitmeyen bir kişi, seans sonunda mutlu ve rahatlamış bir yüz ifadesi ile çıkıyor.”

KALİTE VE PERFORMANSI ARTIRIYOR

2009’da Kişisel Gelişim ve Danışmanlık Merkezi olarak açılan Nefes Okulu’nun İstanbul’da Suadiye ve Cihangir semtlerinde merkezleri var. Okulda, nefes ile ilgili üç ayrı sertifika programı veriliyor. Sonunda sertifika verilen eğitimin programları, okulun kurucusu Mustafa Kartal tarafından oluşturuluyor. Nefes Okulu Kurucu Eğitmeni Meryem Ebru Kartal, şu bilgileri veriyor:

“Nefes Koçluğu Eğitim Programı dört tam gün, Holoterapi Eğitmenliği Programı üç tam gün, Çocuk Nefes Koçluk Eğitimi iki tam gün sürüyor. Eğitim alındıktan sonra, eğitmenlerin asiste edebilecekleri, gözlem yapabilecekleri staj süresi bulunuyor. Bu staj süresinin herhangi bir zaman limiti yok.”

Nefes eğitmeni olan kişilerin görev alabileceği yerler, kişisel gelişim merkezleri, spor merkezleri, kurumsal eğitim veren şirketler ve özel eğitim kurumlan oluyor. Ayrıca kendi kişisel gelişim merkezlerini açarak da hizmet veriyorlar. “Nefes çalışmaları ile hem kurumsal hem de özel hayatta kalite oluşturularak, yüksek oranda performans artışı sağlanabilir” diyen Kartal, kurumlarm en çok tercih ettiği türün, eğlenceli ve eğitici outdoor nefes etkinlikleri olduğunu söylüyor. Okulda, nefes koçu eğitimi için 4 bin TL+KDV, nefes terapistliği eğitmenliği 3 bin TL+KDV, çocuk nefes koçluk eğitimi 1.500 TL+KDV olarak veriliyor.

Etkisi üç farklı boyutta

Nefes terapisi, fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak üç farklı seviyede etki gösteriyor. Bu etkilerin boyutları ise şöyle…

Fiziksel boyut

  • Fiziksel enerjiyi ve dengeyi artırarak dayanıklılık sağlıyor
  • Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
  • Toksinlerden arındırıyor
  • Solunum sisteminin geliştirip güçlendiriyor
  • Sürekli canlılık, güç ve zindelik kazandırıyor
  • Hücre yenilenmesi sağlıyor

Zihinsel ve duygusal boyut

  • Yaşam gücünü artırıyor Huzur ve sevgi kazandırıyor
  • Neşeli ve sevinçli hissettiriyor
  • Kabul ve güven artışı sağlıyor
  • Yaratıcılık artışı sağlıyor
  • Kendini rahatça ifade edebilmeyi sağlıyor
  • Topraklanma sağlıyor
  • Kararlı, net ve güçlü hissettiriyor
  • Yaşama coşkusunu artırıyor

Ruhsal boyut

  • Farkındalığı artırıyor
  • Yüksek benlik bağlantısı sağlıyor
  • Birlik bilincini kazandırıyor
  • Tam ve bütün hissetmeyi sağlıyor

Nefes terapisi veren bazı kurumlar

  • Transformal Nefes / www.transformalnefes.com
  • Serap Gülşen / www.serapgulsen.com
  • Memorial Hastanesi / www.memorial.com.tr
  • Duru Yaşam Merkezi / www.duruyasammerkezi.com
  • Esra Günaydın / www.esragunaydin.com
  • The LifeCo / www.thelifeco.com
  • Nefes Çorlu / www.nefescorlu.com
  • PSK Klinik / www.pskklinik.com
  • Melisa Enerji Denge / www.melisayasam.com.tr
  • Nefes Dönüşüm / www.nefesdonusum.com
  • Nefes Okulu / www.nefesokulu.com

Ayşegül Küçükkurt

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu