Güncel Ekonomi Haberleri

Dokuz aylık bilançolarına göre “al” veren hisseler

BORSA İstanbul’da hisseleri işlem gören şirketlerin yılın üçüncü çeyreğine yönelik konsolide olmayan finansal tablolarım 30 Ekim 2017, konsolide finansal tablolarım ise 9 Kasım 2017’den önce yayınlamaları gerekiyor. Bankalar ise konsolide raporlarım 20 Kasım 2017’ye kadar gönderebilecek.

Hisse Önerileri

Üçüncü çeyrek bilançoları yılın geneli hakkında hemen bir fikir vermesi itibariyle önemli. Çünkü yılın dokuz ayı geride kaldığı için şirketlerin yıllık kar/zarar pozisyonları hemen hemen belli. Aynı zamanda yazdan sonbahara geçiş dönemine denk gelmesi itibariyle mevsimsel etkiler de sonuçlara yansımış durumda. Bu nedenle her bilanço dönemi öncesi olduğu gibi bor-sada yine bilanço tahminleri ve bu kapsamda hisse öngörüleri ön planda. Bu dönemde savunma petrokimya, enerji, telekom ve otomotiv sektör hisseleri dikkat çekiyor.

Borsa İstanbul’daki şirketlerin ve sektörlerin tamamına yakını açısından mevsimsel etkilerden söz edilebileceğini belirten Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, bu nedenle üçüncü çeyreklerin aynı zamanda geçmiş yıllara ait aynı çeyreklerle kıyaslama yapılmasının firmanın durumunu anlamakta çok işe yarayacağını söylüyor. Yatırımcıların bu faktörleri göz önünde bulundurmasını ve genel olarak üçüncü çeyrekteki durumun yılın son çeyreğine de benzer şekilde yansımasının bekleneceğini hatırlatıyor.

Üçüncü çeyreklerde mevsim değişikliği olması nedeniyle mevsimsel, sezonsal etkilerin bazı sektörlerde çok hızlı, bazı sektörde ise yavaş olabileceğini dile getiren Erkan, “Özel hesap dönemi dışında, takvim yılma göre hesap dönemi tutan sektör ve şirketlerde üçüncü çeyreğin diğer çeyreklerle kıyaslanması yanıltıcı sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle dokuz aylık karşılaştırmaların yapılması ve üçüncü çeyreklerin de önceki yılın üçüncü çeyrekleriyle kıyaslanması daha sağlıklı analiz yapılmasını sağlar. Üçüncü çeyreklerin yıllık bazda kıyaslamasının yapılması kadar, dokuz aylık bilançoların karşılaştırılması da önemlidir. Çünkü sadece çeyreksel bir durum söz konusu olabilir ve şirketin yılın genelindeki pozisyonunu da görmemiz gerekir” diyor.

SANAYİ ŞİRKETLERİNİN DURUMU İYİ

“Genel olarak üçüncü çeyrek özelinde bankalarda çeyreksel olarak karların daralması beklenebilir” diyen Erkan, bu dönem için beğendiği sektörler hakkında ise şunları söylüyor:

“Bunun sebebi TL mevduat maliyetlerindeki artış ile net faiz marjının daralması kaynaklı olacaktır. Sanayi şirketlerinde ise operasyonel sonuçların oldukça güçlü olmasını bekleriz. TSK ile sürekli dirsek temasında olan ve devlet projelerinden sürekli iş alan savunma sanayi, Çin’de yükselen demir cevheri ve yassı çelik fiyatlarının etkisiyle, demir çelik, sürekli ihracat girdisi sağlayan ve euro’da üçüncü çeyrekte meydana gelen yükselişten pozitif etkilenecek olan otomotiv, çift haneli trafik ve yolcu artışı ile beraber havacılık, artan mobil data kullanımı ve kullanıcı sayısı ile telekomünikasyon, iyileşen ürün marjları ile önceki çeyreklerde güçlü fi-nansal sonuçlar sağlayan petrokimya sektörü en beğendiklerimiz arasında.”

ÖN PLANA ÇIKACAK HİSSELER

Yine bu dönemde ön plana çıkmasını beklediği hisseleri de sıralayan Erkan şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Bankalar özelinde net faiz marjım en iyi yönettiğini düşündüğümüz Garanti Bankası. Yıllık karda, yılın genelinde iyi performans gösteren Ereğli Demir Çelik, Tüpraş, Petkim, Turkcell. İştirak şirketlerinin güçlü etkisiyle Koç Holding. Otomotivde sürekli ihracat girdisi sağlayan ve döviz risklerini hedge eden, aynı zamanda üçüncü çeyrekte euro’daki güçlenmeden pozitif etkilenen Ford Otosan, Tofaş, Türk Traktör. Savunma projelerinden yararlanan Aselsan. Döviz pozisyonu fazlası olan cam şirketleri Şişe-cam ve Soda Sanayii..”

“AYNI ÇEYREK DİKKATE ALINMALI”

Gedik Yatırım Değerler Araştırma Uzman Yardımcısı Onurcan Bal da, finansal sonuçlar değerlendirilirken şirketin operasyonel faaliyetleri ile ilgili finansal kalemlerin daha detaylı bir şekilde incelenmesi ve şirketin sektördeki konumu dikkate alınarak bir analiz yapılmasını öneriyor. Bal, yatırım kararlarında şirketin açıklamış olduğu finansal sonuçların istikrarlı olup olmadığı, net kârını düzenli bir şekilde pay sahipleri ile paylaşıp paylaşmamasmın da önemli olduğunu belirtiyor.

Karşılaştırma yapılırken, bir önceki yılın aynı çeyreğinin dikkate alınmasının daha sağlıklı bir analiz yapılmasına yardımcı olacağını belirten Bal, “Çünkü çeyrekler arasında mevsimsel etkiler görülebiliyor. 2017 yılının üçüncü çeyreğine yönelik açıklanacak finansal sonuçları (Tem-muz-Ağustos-Eylül dönemi) 2016 yılının aynı çeyreği ile kıyaslamak daha doğru olacaktır. Böylece mevsimselliğin etkisi nedeniyle yaşanan değişimlerden arındırılmış bir analiz yapmak mümkün olacaktır” diyor.

BEKLENTİSİ KUVVETLİ HİSSELER

Yılın üçüncü çeyreğinde bilanço beklentisi kuvvetli hisseleri de sıralayan Bal şunları söylüyor: “Havacılık sektöründe yer alan THY, TAV Havalimanı, Pe-gasus, Çelebi Hava Servisi. Otomotiv sektöründe Ford Otosan, Tofaş Oto. Demir çelik sektöründe Ereğli ve Kardemir. Petrokimya sektöründe Tüpraş ve Alkim. Baz etkisi nedeniyle Netaş, Tekfen Holding ve Turkcell’m 2017 üçüncü çeyrekte güçlü finansal sonuçlar açıklayabileceğini değerlendiriyoruz. Ayrıca ihracat gelirlerinin ağırlığı yüksek olan Ege Endüstri, Vestel Beyaz Eşya, Vestel Elektronik, Coca-Cola İçecek, Çemtaş, Trakya Cam, SASA, Şişe Cam ve Trakya Cam’m olumlu finansal sonuçlar bildirdiği görülebilir.”

“110.500 SEVİYELERİ TEST EDİLEBİLİR”

Teknik olarak 106.100 seviyesini Ağustos sonundan başlayan düşen kanal açısından önemli bulan Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, bu seviyenin geçilmiş olmasının endeksi kuvvetlendirdiğini söylüyor. Eğer yurtiçi ve yurtdışmda sistematik riskler yeniden baş göstermezse endeksteki yükselişte ilk etapta 110.500 seviyelerinin test edilme olasılığını güçlü görüyor.

Kavak’a göre, her ne kadar Kuzey Irak ve Suriye’deki jeopolitik riskler stabil gözükse de her an yeni bir sıkıntının başlayabileceği bölge ile coğrafi yakınlığımız askeri harcamaların yine üst düzeyde olmasını zorunlu kılıyor. Kavak, savunma sanayi sektörünün üçüncü çeyrekte de ön planda olacağını düşünerek şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Bununla birlikte bölgesel işbirliği anlaşmaları ile gıda, pet-rokimya ve holding sektörü şirketleri de süreçten kârlı çıkabilir. Bu nedenle üçüncü çeyrek için Aselsan, Petkim, Tüpraş, Netaş, Katmerciler, Eczacıbaşı Yatırım ve Banvit hisselerinin ön plana çıkabileceğini düşünüyoruz.”

“BANKALARIN KÂRI YÜZDE 10 ARTAR”

Sanayi firmalarının, bankalara göre daha iyi sonuçlar açıklayacağını belirten Yatırım Finansman Menkul Değerler Araştırma Müdürü Mehmet Akif Daşıran, bankaların net karının yıllık ortalama yüzde 10 artmasını bekliyor. Takip listelerindeki bankalar için 2017 üçüncü çeyrekte net karda çeyreksel olarak yüzde^ daralma öngörüyor. TL mevduat maliyetlerindeki artış ve kamu bankalarındaki TÜFE’ye endeksli bono getirilerinin etkisi ile net faiz marjının çeyreksel olarak yaklaşık 30 baz puan daralmasını tahmin ettiklerini ifade ederek, ”Garanti Bankası’nın marj performansının diğer bankalardan daha iyi olabileceğini düşünüyoruz. Önceki çeyreklerde olduğu gibi Garanti’den yeniden serbest karşılık ayırmasını beklerken, buna rağmen, net karı çeyreksel olarak yatay seviyede kalabilir. Yapı Kredi ise TÜFE’ye endeksli bono getirilerindeki yukarı yönlü düzeltmenin katkısı ile marj olarak nispeten güçlü kalabilir. Ancak, karşılık giderlerindeki yüksek seviyenin devam etmesini; Halkbank ve Vakıfbank’m net faiz marjlarının çeyreksel olarak 60 baz puandan fazla daralmasını bekliyoruz. Kamu bankalarının TÜFE’ye endeksli bono portföylerini güncel enflasyona göre muhasebe-leştirmesi nedeni ile marj daralmasını diğer özel bankalara göre daha yüksek görebiliriz. Halkbank’ta yüksek temettü gelirinin katkısına rağmen, net karda çeyreksel yüzde 23 daralma öngörüyoruz. Albaraka Türk ise k/z ortaklığı projelerinden gelebilecek katkının az olması beklentisi ile net karda çeyreksel bazda yüzde 73 ile en yüksek daralma öngördüğümüz banka” diyor.

“GÜÇLÜ OPERASYONEL SONUÇLAR”

Sanayi şirketleri için üçüncü çeyrekte net kar artışım yıllık yüzde 92 olarak tahmin eden Daşıran, sanayi şirketleri için FAVÖK artışını yıllık yüzde 48, satışlardaki artışı yıllık yüzde 30 olarak öngörerek şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Finans dışındaki şirketler arasından, Aselsan, Brisa, Ereğli, Ford Otosan, Halk GYO, Kardemir, Kordsa, Pegasus, TAV Havalimanı, Turkcell, THY, Tekfen Holding, Teknosa, Tüpraş ve Zorlu Enerji hisseleri üçüncü çeyrekte yıllık bazda göze çarpan net kar artışı gösterebilir. Operasyonel performans bakımından ise Aksa Enerji, indeks Bilgisayar, Tofaş Oto ve Vestel hisseleri güçlü FAVÖK büyümesi gerçekleştirebilir.”

1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu