İş Fikirleri ve İş Kurmak

Düşük Sermayeli Kârlı İş Fikirleri

Düşük sermayeli kârlı iş fikirleri her girişimci’nin iş kurmak için öncelikli tercihidir.

Düşük sermayeleriyle iş dünyasına adım atan yatırımcılar hangi sektörlere girmeli? Bu sektörlerdeki franchise fırsatları neler? Pazar lideri firmalar ve yatırım danışmanlarına sorduk. İşte sermayesi düşük, popüler iş fırsatları…

Sermayesi Düşük İş Fikirleri

BİRBİRİNİN benzeri, taklit, yaratıcılıktan uzak işlerden uzak duran hangi alanda iş yaparsa yapsın kazanıyor. Elbette bir de hedefiniz olmalı. Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, hedefleri olan insanların, olmayanlardan daha başarılı olduğunu ortaya koyuyor. “Özgün konseptlere yönelen kazanır” diyen Girişim Uzmanı Osman Bilge, “Her alanda konseptler taklit ediliyor. Bunun sonucunda herkes birbirine benziyor. Pastane, fırın, lokanta, kebapçı farkı kalmadı. Hepsi kafeye benzedi.

Dünya mutfağı denen tarz her yeri sardı. Türkiye’den çıkan uzun tabak konsepti salata-makarna-et üçlüsüyle müşterilerin hem gözünü, hem karnmı doyuruyor. Ciroları coşturuyor. Bu tarz dünyaya yayılacak” diyor. Peki, hangi alanlarda ne tür fırsatlar var? Büyüme potansiyeli olan sektörler hangileridir? İşte ayrıntılar…

Düşük sermayeli kârlı iş fikirleri
Düşük sermayeli kârlı iş fikirleri

Franchise’de Rekor Büyüme

Türkiye startup ekosistemi büyük bir hızla gelişiyor. Üniversiteler, teknoloji transfer ofisleri, yatırımcı ağları, kuluçka merkezleri ve hızlandırma programları, startup’lara iş fikirlerini geliştirebilmeleri, işlerini büyütebilmeleri için kayda değer destekler sağlıyor.

Dünyada özellikle yapay zeka, artırılmış gerçeklik, blockchain, nesnelerin interneti, greentech, sağlık ve biyoteknoloji alanları ön plana çıkıyor. Bu alanlar Türkiye’de de yaygın kabul görüyor.

Franchise sektörünün Türkiye’nin en dinamik sektörleri arasına girdiğini belirten Medyafors Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Özhan Erem, “Türk markaları 2018’de hem Türkiye’de hem de dünya üzerinde yayılmak istiyor. Ortadoğu ve Avrupalı yatırımcıların Türk markalarına ilgisi her geçen yıl artıyor. Rakamlarda bu büyümeyi destekler nitelikte. 2018 itibariyle franchise sektörünün büyüklüğünün 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Kafe, restoran, fast food yine en çok rağbet gören sektörler arasında. Ev tekstili, mobilya, dekorasyon-lokasyon danışmanlık, hizmet, gayrimenkul, spor alanları, eğlence, ayakkabı-çanta, giyim bu yıl ivme kazanan sektörler arasında” diyor.

Franchise yatırımcılarına anahtar teslim işletme modeli sunan şirketler cazip fırsatlar yaratıyorlar. Fırsat yaratan firmalardan birisi de TAB Gıda. Şirket, kontrollü büyümek isteyen girişimcilere önemli fırsatlar sunuyor. Türkiye’de 24 yıllık tecrübesiyle hızlı servis restoran zinciri sektörünün lideri konumunda olan TAB Gıda, bünyesindeki Burger King, Arby’s, Popeyes, Sbarro ve kendi kurduğu Usta Dönerci markalarına yatırım yapmak isteyen girişimcilere avantajlı anahtar teslimi işletme fırsatı sunuyor. TAB Gıda Finans ve Franchise Yatırımlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özgür Çetinkaya, sahip oldukları ekosistemin kapısını ardına kadar yatırımcılara açtıklarına dikkat çekiyor.

Kendi işini kurmak
Düşük sermayeli kârlı iş fikirleri

Girişimcilik Etkinlikleri Arttı

înovasyon Haftası, Kadın Girişimciliğine Destek Zirvesi, franchise-bayilik fuarları, üniversite-sanayi işbirliği etkinlikleri… Bir dönem son derce sınırlı sayıda olan girişimcilikle ilgili etkinliklerin sayısında adeta patlama yaşanıyor. En son geçtiğimiz hafta, İstanbul’da düzenlenen ve çok yoğun bir katılımla tamamlanan Global Girişimcilik Kongresi’ni 170’i aşkın ülkeden 7 bin kişi takip etti. Etkinliğin İstanbul Organizasyon Komitesi Platform Başkanı Ali Sabancı, “Etkinlik Türkiye’nin girişimcilik ekosistemi adına önemli bir işbirliği platformuna dönüştü. Her sene farklı bir ülkede gerçekleşen bu etkinliğin onuncu yılında Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenmesi, ülkemizin girişimcilik gücünün uluslararası sahnede sergilenmesi için büyük bir fırsat yarattı” diyor.

Global Girişimcilik Kongresi Organizasyon Komitesi Platform Genel Müdürü Didem Altop ise, Türk girişimcilik ekosistemini geliştirmeye ve güçlendirmeye devam edeceklerini belirtiyor.

Özel Okullar Atakta

Eğitim sektöründe büyük hareketlilik var. Özel okul sayısı büyük bir hızla artıyor. Bazı firmalar franchising sistemiyle yatırım atağına kalktı; yatırımcılara cazip fırsatlar sunuyorlar. Bu hızlı gelişimde devletin sunduğu teşviklerin önemli etkisi oldu. Teşviklerin artması özel okullara olan ilgiyi artırdı. Franchising sistemiyle okullar açan Bil Koleji, hem yurti-çinde hem de yurtdışında partner arıyor. Hızlı büyüyen okullardan biri olan Mektebim Koleji’nin franchise giriş bedeli 200 bin TL. Sürekli franchise ödemesi olarak eğitim cirosundan yüzde 5 pay almıyor. Bunların yanı sıra ulusal reklam katılım payı olarak cirodan yüzde 1 talep ediliyor. Örnekleri çoğaltmak mümkün…

Sıfır Maliyetle İhracat

Yerel üretici olmak ihracat yapmanın önünde engel değil. Büyük bütçeler ayırmadan, hatta hiç teknoloji yatırımı yapmadan siz de ihracatçı olabilirsiniz. Bunun için internete bağlı bir bilgisayarınızın olması yeterli. Nasıl mı? Tüm dünyada hızla yaygınlaşan B2B (şirketten şirkete elektronik ticaret) siteleri sayesinde elbette. Üstelik bu sitelerin (Alibaba.com, Chemorbis.com, Ec21.com, Fordaq.com, Kompass.com, vb.) bazılarının üyelik maliyetinin yüzde 80’ini devlet karşılıyor.

Bunların yanı sıra direkt kamu kuruluşları tarafından kurulmuş e-pazaryerlerindeki fırsatları da kaçırmayın. İzmir Ticaret Borsası tarafından kurulan “E-Commodity Bazaar”da bunlardan biri. Siteye üyelik ücretsiz. Siteye ürün bilgilerini ekleyip dünyanın her tarafından müşteri bulabilirsiniz. Burada alım-satım ihalesi açarak global pazarların nimetlerinden yararlanmak da mümkün…

iş fikirleri 2022
Düşük sermayeli kârlı iş fikirleri

Bu Alanlarda İş Fırsatları Var

■ Yaz İşleri: Dalış elbiseleri, olta, sosis, parfüm, dondurma, pilav, vvaffle, bisiklet, motosiklet, meyve-sebze suyu, şezlong, bahçe mobilyaları… Yaz sezonunda ilgi gören, yatırım tutarı düşük, sizi iş sahibi yapabilecek fırsatlar bulunuyor. Ci Gusta, Iceberry, Juice Planet, Pien Parfüme bunlardan ilk akla gelenler.

■ Kamp-Aktivite: Okul dışı eğitimin en önemli unsurlarından biri olan kamplara (doğa aktiviteleri, spor, sanat, İngilizce, bilim, bilişim, liderlik, vb.) ilgi görülmemiş düzeyde. 2017’de Türkiye’de, 5-17 yaş arası 1 milyon 500 bin çocuğun kampa gittiği belirtiliyor. Bu yaş aralığında 16 milyon çocuğun olduğunu belirtirsek pazarın büyüme potansiyeli ortaya çıkıyor.

■ Organik Ürünler: Organik tarım üretiminde oldukça iyi bîr noktaya gelen Türkiye’de satış, pazarlama ya da markalaşma konularında fark yaratanlar öne çıkıyor. Organik tarımda yüksek cirolar elde etmeyi başaran çiftçi sayısı hızla artıyor. Sektörde cirosu 20 milyon TL’ye ulaşan keçi çiftliği, Japonya’ya meyve suyu, Almanya’ya organik makarna, Dubai’ye organik tavuk ihracat yapan firmalar var.

■ Pastane: Artık tercihlerde en önemli kriter ucuzluk değil; kalite, hijyen, konfor, çevreye saygı gibi unsurlar öne çıkıyor. İşte, bu yeni trend pasta ve unlu mamuller pazarında markalaşmayı sağladı. Şık dekorasyonları ve konforlu oturma mekanlarıyla müşterilerin beğenisini kazanan modern pastanelerin sayısı hızla artıyor. Pastane açmak ve bayilik veren firmaları incelemek için bakınız.

■ Bisiklet Pazarı Dinamik: Bisiklet Türkiye’de yükselen bir trend. Sokaklarda artık daha fazla bisiklet görülüyor. Son dönemde özellikle katlanır bisikletlere olan ilgi arttı. Hem kullanım kolaylığı hem de konfor sunan bu tarz bisikletler çok ilgi görüyor.

■ Gastronomi: Gastronomi pazarı yeni bir döneme adım atıyor. Özellikle turizmle İlişkili alanlarda çok ciddî bir ekonomik değerler yaratacak. Tüm dünyada geçerli olan yerel ve doğal gıdaya ulaşma çabasının etkilerini Türkiye’de de görmeye başlıyoruz.

■ Karadut: Karaduta artan ilgi girişimciler için karlı bir iş fırsatı yarattı. Türkiye’de ilk kez karadut bahçeleri kuruluyor. Şimdiye kadar son derce sınırlı alanlarda yerel üreticilerin çabalarıyla yetiştirilen karaduta şu sıralar muazzam bir talep var. Sadece ülke içinden değil yurtdışından da ürüne yönelik talep var. Bu yıl ilk kez yurtdışından karadut talepleri gelmeye başladı. Özellikle Almanya’dan yoğun ilgi var. Karadut yetiştiriciliği ve bahçesi hakkında bilgi edinmek için tıklayınız.

■ Cadde ve Sokaklar: AVM’lerin birbirinin ayni markalarla dolması, yüksek kiraların etiket fiyatlarına yansıması sonucunda müşteri AVM de gezer, sokakta alışveriş yapar hale geldi. İşte bu durum yeni fırsatların kapısını aralıyor. Belediyelerin sokakları trafiğe kapatması, aydınlatması, kafelerin kaldırıma taşması sokakları canlandırdı.

■ Kozmetik: Bir dönem sadece eczane köşelerinde ya da çok katlı mağazalarda kendine yer bulabilen kozmetik reyonları şimdi deyim yerindeyse altın çağını yaşıyor. Artık çok katlı mağazaların girişlerinin çok önemli bir alanını kozmetik rafları ve tezgahları kaplıyor. AVM’lerin prestijli bölümlerinde ve şehirlerin işlek caddelerinde birbiri ardına açılan kozmetik mağazalarına rastlamak mümkün. Kozmetik dükkanı açmak için bayilik veren markaları incelemek için link.

■ Fast Food: Fast food zincirleri çok gelişti. Ancak pazarda hala fırsat var. Uzmanlara göre önümüzdeki dönemde yeni yabancı oyuncular bu pazarda boy gösterecek. Son yıllarda yerli fast food’çulardan markalaşmayı başaranlar çok kazanıyor. Geleneksel mutfağımızın ürünleri, fast food zincirleriyle ülke geneline yayılıyor. Yabancılara göre daha uygun koşullarda franchise veren yerli zincirler, yüksek ciro potansiyelleri nedeniyle girişimcilerden yoğun talep görüyor.

■ Oto Bakım İstasyonları: Oto bakım ve koruma hizmeti sunan şirketler bayilik ya da franchising sistemiyle yeni şubeler açıyorlar. Şimdiye kadar büyük şehirlerle sınırlı kalan şirketler şimdi Türkiye’nin her bölgesinde bayi arıyor. Bir dönem “oto kuaför” olarak anılan işletmeler şimdi araç temizlik, bakım ve koruma hizmetlerinin profesyonel bîr şekilde yapıldığı mekanlara dönüştü.

■ Yerel Markalar: Adana, Kilis, Antalya, Ordu, Samsun… Bulundukları illerde ortaya koydukları müthiş girişimcilik başarıları onları ulusal pazara açtı. Büyük çoğunluğu genç girişimciler tarafından kurulan bu şirketler şimdi başta büyükşehirler olmak üzere Türkiye genelinde iş ortakları arıyor.

■ Yurtdışında Ortak Arayanlar: Yerli zincirler yurtdışına açılmakta artık daha cesur davranıyor. Bölge ülkelerinin girişimcileri Türk franchise zincirlerini tanıyor, ürünlerini güvenerek alıyorlar. Hatta birçok yabancı yatırımcı Türk markalarını kendi ülkelerine ilk getiren olmak istiyor.

■ Türkiye’ye İlk Siz Getirin: Jamaika köftesi, çocuklara özel sanat etkinlikleri, evde bakım hizmeti, pratik garaj kapısı, çevre dostu halı yıkama, Meksika mutfağı… Bu ve benzeri ürün ya da hizmetleri sunan yabancı menşeli firmaların Türkiye’de yatırım planları var.

■ Kafe: Gençler, yaşlılar, çiftler, kadınlar, erkekler, arkadaş grupları, iş insanları, artık herkes kafelerde buluşuyor. Marka olarak algılanmayı başaran mekanlar buluşma noktası oluyor. Bu algıyı oluşturamayanlarınsa aynı dekoru yapsa, aynı ürünü satsa bile boş kaldığı görülüyor. Bu sektör dolu gibi görünse de işini iyi yapmayı bilenlere her zaman yer var. Kahve kafe açmak için şurayı inceleyiniz.

■ Çocuk Konsepti: Sadece çocuk ve gençlere yönelik konsept mağaza açan şirketlerin sayısının arttığını görüyoruz. Artık organik kıyafetlerden yaratıcı yeni nesil oyuncaklara, çocuk mobilyasından krem ve bakım ürünlerine birçok farklı konseptte mağaza görmek mümkün. Bebek ve çocuklara özel ürünleriyle uzmanlaşan markalar franchising sistemiyle yeni şubeler açıyor. Sektör temsilcilerine göre, çocuk ve genç segmentinde büyüme potansiyeli oldukça fazla. Çocuk giyim bayiliği veren firmaları incelemek için tıklayınız.

Az Sermayeli İş Fikirleri 15 Adet

ERSAN ÇIPLAK

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu