İş Fikirleri ve İş Kurmak

Eğitim Kurumu Açmak Kazandıran Sektör

10 YENİ KAMPÜS AÇACAK

Üç yılda 11 kampüse ulaşan Era Kolejleri, yeni yatırımlarla birlikte İstanbul dışında büyük iller başta olmak üzere Türkiye geneline yayılmayı hedefliyor. Özgün eğitim modellerini yaygınlaştırmak istediklerini söyleyen Era Kolejleri Genel Müdürü Sezai Eyüboğlu, 2017 sonuna kadar en az 10 yeni kampüs daha açmayı hedeflediklerini belirtiyor.

Kurum, başlangıç bedeli olarak 200 bin TL talep ediyor. Toplam yatınm bütçesi ise değişiklik gösteriyor. Kiralama yapacak işletmeci için 12 yıl ve üzeri kiralarla teşrifat yatınmı gerekiyor. Bu durumda yatınm maliyeti 1 ila 3 milyon TL arasında değişiyor. Yatıranını kendi arazisi üzerinde sıfırdan yapmak isteyen yatırımcılar için ise maliyet 10 ila 30 milyon TL arasında değişiyor.

EĞİTİM DESTEĞİ SAĞLIYOR

Yabancı dil, kariyer sertifika programlan, sınavlara hazırlık programları ve ilköğretim İngilizce konularında eğitimler veren Deulcom da franchising ile şubeleşmeyi tercih eden kurumlar arasında yer alıyor. 12 adet franchise merkezi bulunan Deulcom, 10 bin ile 35 bin Euro arasında başlangıç bedeli alıyor. Ciro üzerinden yüzde 10 royalty alınıyor. Franchise paketinin içeriğinde işletme eğitimi, marka yönetimi ve yer seçimi bulunuyor.

Deulcom International İcra Kurulu Başkanı Baybars Altuntaş, franchise verecekleri kişilerde aradıkları özelliklere ilişkin olarak, “En önemli unsur, franchise veren ile ortak değerlerde buluşma vizyonuna sahip olup olmadığının anlaşılması” şeklinde konuşuyor.

EĞİTİM DANIŞMANLIĞINDA FIRSAT

Son yıllarda yurtdışı eğitim danışmanlığı konusunda faaliyet gösteren şirketler de franchise sistemiyle büyümeyi tercih ediyor. Bunlardan biri de Endless Abroad. Halihazırda beş şubesi bulunan şirket, 2017 sonuna kadar beş franchise şube açmayı hedefliyor. Başlangıç bedeli olarak 75 bin TL talep ediliyor. Endless Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Genel Müdürü Gökmen Özdemir, franchise verecekleri kişilerin eğitim sektöründen olmasına ve yurtdışında eğitim almasına özen gösterdiklerini söylüyor.

ATA Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı, yurtdışında eğitimi hedefleyen öğrencilere okul kayıtlan, vize işlemlerinin yürütülmesi, konaklama ayarlanması, seyahat organizasyonlarının planlanması gibi konularda hizmet veriyor. Yurtdışı eğitim sektörüne ilgi duyan ve bu alanda faaliyet göstermek isteyen girişimcilere de temsilcilikler veriyor. Ofis olarak kullanılacak alanda telefon, faks, bilgisayar ve internet bağlantısının bulunması, halen aktif olarak çalışan ve faaliyet alanlarına yurtdışı eğitim sektörünü de dahil etmek isteyen firmalarda ofisin en az bir odasını ve bir personelini bu işe ayırabilecek olmak, yeni kurulacak ofislerde temel ofis donanımlarını sağlayabilecek ekonomik yeterliliğe sahip olmak, temsilcilik almak için yeterli kriterler arasında.

DİL OKULLARI ÖNE ÇIKIYOR

Manchester Dil Okullan, merkezi Londra’da olan bir eğitim kurumu. Uzun yıllar Londra’da yaşadıktan sonra bu markayı Türkiye’ye getiren Haldun Saat, “Markayı farklı bir girişim modeli ile Türkiye’ye getirdik. Öncelikle kalkınmada öncelikli illerde yapılanarak, sistemi alttan üste taşıyarak belli bir sayıya ulaştıktan sonra büyük illerde franchise başvurularını kabul ediyoruz” diyor. Şirketin halihazırda Türkiye genelinde dokuz şubesi bulunuyor. 2017 sonuna kadar 20 şube açmayı planlayan markanın başlangıç bedeli 16 bin ila 28 bin TL arasında değişiyor. Yatınm maliyetinin derslik sayısı ile doğru orantılı olarak değiştiğini söyleyen Saat, altı derslikli bir yer için 80 bin TL yatırım yapmak gerektiğini söylüyor.

‘5 Günde İngilizce’ ismiyle dil eğitimi alanında faaliyet gösteren Alta Grubu, bu yıl franchise vererek büyümeye hazırlanıyor. Grup, 2017 sonuna kadar Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’da toplam dört franchise vermeyi hedefliyor. Başlangıç bedeli 250 bin TL olan Alta’nın bir şubesi için belirlenen ortalama yatırım bütçesi 500 bin TL. Girişimci adaylarına üç haftalık bir eğitim veriliyor. Bu eğitim işe alımdan pazarlamaya, satıştan sınav yönetimine kadar pek çok konuyu kapsıyor.

OKULÖNCESİ EĞİTİM

Okul öncesi eğitim, artık tüm ebeveynlerin gündeminde olan bir konu. Çocuğun ilköğretim hayatına adaptasyonunda büyük katkı sağlayan anaokulları da artık zincirleşen markalara dönüşmeye başladı. Bu markalardan biri de Neşe Erberk’in kurduğu Joyfüll House. Okul, 1,5-6 yaş arası çocuklan hedefleyen yetenek geliştirme programıyla eğitim veriyor. Bugün 24 ilde toplam 33 okul ile faaliyet gösteren Joyfull House, franchise vererek büyüyor. Erberk, “100 ve üstü öğrenciyi hedef olarak koyup verimliliğin ise yüzde 80-100 arası olması için her şubemizi eğitir, yönlendirir ve sık sık denetleriz. Geri bildirimleri de tüm şubeler arası yaptığımız tablolardan elde ettiğimiz istatistiklerle yaparız” diyor.

Amerika kökenli Gymboree Play & Music de Türkiye’de franchise sistemiyle büyüyen markalardan biri. İnte-raktif ebeveyn-çocuk eğitim programı Gymboree, okul öncesi dönemde çocukların toplumsal, duygusal ve fizyolojik olarak gelişmesini hedefliyor. Girişimci Esra Taşar’ın 2006 yılında Türkiye’ye getirdiği markanın bugün 12 oyun ve aktivite merkezi bulunuyor. Taşar, 2017 sonuna kadar 15 şubeye ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor. Başlangıç bedeli olarak 40 bin dolar talep eden markanın toplam yatırım maliyeti 200 bin doları buluyor.

10 FRANCHİSE ARIYOR

Türkiye’nin önde gelen süpermarket zincirlerinde uzun yıllar yöneticilik yapan Hamit Akçay’ın kurduğu Kaşif Çocuk Akademisi’nin altı şubesi bulunuyor. 2017 sonuna kadar toplam 10 franchise şube açmayı hedefleyen markanın başlangıç bedeli 20 bin TL. toplam yatırım bütçesi ise büyüklüğüne göre değişmekle birlikte 200 bin TL’yi buluyor. Hem eğitimi hem de işletmeciliği bilen güçlü akademik arka planı olan bir kadro ile bu işe girdiklerini söyleyen Akçay, “Satın alma, pazarlama, denetim gibi tüm fonksiyonları biz üstleniyoruz. Franchise alan işletmecilerin sadece müşterileri ile ilişki yönetimine ve eğitimin içeriğinin eksiksiz uygulamalarına odaklanmalarını istiyoruz” diyor.

Türkiye genelinde 22 şubesi bulunan Yapa Yaşam Paylaşım Anaokullan, 2017 sonuna kadar bu rakamı 40’a ulaştırmayı hedefliyor. Franchise isim bedeli olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Antalya’da 50 bin TL, diğer il ve ilçelerde 40 bin TL alınıyor. Bu rakamın yüzde 50’si sözleşmeyle birlikte, yüzde 25’i birinci yıl, yüzde 25’i ise ikinci yılın sonunda tahsil ediliyor. Yapa Yayınları ve Anaokullan Kurucusu Turhan Özüduru, bir şube için 150 bin TL yatınm gerektiğini söylüyor.

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu