Şirket Haberleri

Galatasaray GS Store ile Avrupa’da ilk 10’a girecek

“Galatasaray GS Store ile Avrupa’da ilk 10’a girecek”

Uzun yıllar ezeli rakibi Fenerium’un gölgesinde kalan GS Store, Nurettin Kantarelli yönetiminde adeta yeniden doğdu, iki yıllık bir sürede mağaza sayısını 3’e katlayan ve GS Store’u yurtdışına açan Kantarelli, 20 milyon liralık ciroyu 74 milyon liraya yükseltmeyi başardı.

GS Store

2013-2014 sezonuna istediği gibi başlayamasa da, Galatasaray son iki yılın kuşkusuz en başarılı futbol kulübü. Ünal Aysal’ın başkanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte geride kalan iki sezonu da şampiyonlukla kapatan sarı kırmızdılar, bu süre zarfında özellikle kurumsallaşma adına attığı adımlarla dikkat çekti. Buadımlardan biri de geçmişte ezeli rakibi Fenerbahçe’nin bir hayli gerisinde kalan GS Store’ları perakende sektörünün Türkiye’deki en tecrübeli isimlerinden biri olan Nurettin Kantarelli’ye teslim etmekti.

1996’da Mavi Jeans’in genel müdürü olan ve şirkette görev aldığı 12 yıl boyunca bu markayı dünyaya açan Kantarelli, GS Store’u da iki yılda yepyeni bir çehreye büründürdü. Kantarelli, GS Store’daki dönüşümü anlattı.

Ne oldu da GS Store iki yılda adeta küllerinden doğmayı başardı?

Her şeyden önce bunda sportif başarının da büyük payı olduğunu unutmamak gerekiyor. Takım iyi gittiğinde satışlar her zaman güçlüdür. Bence en önemli değişim, GS Store’u gerçek anlamda bir perakende markası gibi konumlandırmak oldu.

Aslında geçmiş dönemde de ürün sayımız az değildi ama bu ürünleri yeteri kadar iyi sunamıyorduk. Artık sezon geçişlerini çok daha iyi yapıyoruz. GS Store’u adeta bir hazır giyim markası gibi yönetiyoruz. Taraftarlarımızın taleplerini görüp, hızlı ve uygun çözümler üretiyoruz. En önemlisi de her gelir grubuna yönelik ürünler çıkarıyoruz. Taraftarımız 5 liraya da 500 liraya da ürün-alıp takımını destekleyebiliyor. Şu an mağazalarımızda saatten ayakkabıya, tablet bilgisayardan gömleğe kadar yaklaşık 2 bin kalem ürün var.

GS Store’un başına geçtiğinizde nasıl bir tablo vardı?

Genellikle büyük şehirlere sıkışmış 37 mağazamız vardı. Bu mağazaların 12’si bizzat Galatasaray tarafından işletiliyordu. Birçoğu da verimsizdi. İlk iş olarak bu konuya el attık ve bizim tarafımızdan işletilen mağazaların yarısını kapattık. Bununla beraber bir strateji değişikliğine de gittik ve doğrudan mağaza açmak yerine franchise sistemine geçtik. Yine aynı şekilde ağırlıklı olarak İstanbul, İzmir, Antalya, Ankara gibi şehirlere sıkışan GS Store’ları Anadolu’ya açtık. Şu an 26 şehirde toplam 91 mağazamız var. Yani geçtiğimiz iki yıl içinde mağaza sayısını 3’e katlamış durumdayız.

Önümüzdeki dönemde kaç mağaza açmayı planlıyorsunuz?

Tabii uygun konjonktür ve sportif başarı ne kadar büyüyeceğimiz ile doğrudan ilgili olacaktır. Ama şu anki durumda 140-150 mağazaya ulaşmamız gerekir diye düşünüyorum.

Özellikle Anadolu’da büyüme planlarımız var. Artık mağazalarımızı çok daha büyük metrekarelerde açıyoruz. Geçmiş dönemde 100 metrekare mağaza büyük sınıfına girerken, şu an en küçük mağazamız 100 metrekareden başlıyor.

GS Store olarak örnek aldığınız bir kulüp var mı?

Hayır, böyle bir kulüp yok. Biz kendi yolumuzda ilerliyoruz. Galatasaray Türkiye’de en çok taraftara sahip futbol kulübü. Dünyanın neresine giderseniz gidin, Galatasaray her yerde tanınır. Bunu paraya dönüştürmek şu anki en önemli hedefimiz. Galatasaray’ı merchandising gelirleri açısından Avrupa’nın ilk 10 spor kulübü arasına sokmayı hedefliyoruz. Bunun ilk adımımı aslında forma satışı ile gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yıl 425 bin adet forma sattık ve forma satışında Avrupa’nın ilk 10 kulübü arasına girdik.

Geçmiş dönemde ne kadar forma satıyordunuz?

Daha önceleri yıllık 200 bin civarında yıllık forma satışı yapıyormu-şuz. Bizden önce rekor ise kamuoyuna yansıdığı kadarıyla 320 bin adet ile ezeli rakibimizin elindeydi. Tabii bu rekoru gerçekleştirmemizde Drogba ve Sneijder gibi yıldız isimlerin katkısını yadsıyamayız. Hedefimiz bu yıl bu rakamı daha da yukarı çıkarmak. Bu arada şunu da söyleyelim, forma toplam satışlarımızın beşte birini oluşturuyor. Geçtiğimiz yıl 2 milyon 625 bin adet ürün satışı gerçekleştirdik. Ben genel müdür olduğumda bu rakam 800 bin adetti.

Bu yıl yurtdışına da açıldınız. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Evet, aralık ayında Azerbaycan’da ilk mağazamızı açtık. Satışlardan son derece memnunuz. Geçtiğimiz nisan ayında ise Almanya’daki ilk mağazamızı Dusseldorf’ta faaliyete geçirdik. Çok yakında Amster-dam’da da bir mağaza açacağız. Şu an bir Türk futbol kulübünün dış pazarlarda gerçekleştireceği en ciddi mağazalaşma hamlesini başlattık. Dünyanın dört bir yanma yayılmış Galatasaray taraftarlarına ulaşmayı hedefliyoruz. Orta vadede yurtdışı mağaza sayımızın rahatlıkla 15’e ulaşabileceğini düşünüyorum.

Büyüme sürecinde olan GS Store, hem yeni bayiler hem de yeni lisansörier arıyor. GS Store’un şu an 29 şirketle lisans anlaşması bulunuyor. Bu lisans anlaşmasıyla kulaklıktan kırtasiye ürünlerine kadar birçok kalem ürün üretiliyor. Ve sanılanın aksine GS Store en çok ciroyu bu ürün gruplarından sağlıyor. Nurettin Kantarelli, yeni lisansörle işbirliği yapmak istediklerini söylerken, ürünlerinin olmadığı kategorilerde işbirliğine sıcak baktıklarını dile getiriyor.

Aynı durum yeni açılacak GS Store mağazaları için de geçerli. Olmadıkları ve potansiyel gördükleri şehirlerde yeni bayiler aradıklarını söyleyen Kantarelli “Bayi adaylarımızda perakende tecrübesi arıyoruz. Kabaca 200-250 bin lira gibi bir yatırımla GS Store açılabiliyor. Bu rakama mağaza giderleri ve ürün stoku da dahil” diyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu