İş Fikirleri ve İş Kurmak

Geri Dönüşüme Yönelik İş Fikirleri

YENİ EYLEM PLANI

Hükümet de dünya genelinde 600 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan geri dönüşüm pazarından pay kapmak için kolları sıvadı. Bu kapsamda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı etkin bir geri dönüşüm sisteminin oluşturulması ve atıkların ekonomik bir değere dönüşümünün sağlanması amacıyla 2013-2016 yıllarını kapsayan bir Ulusal Geri Dönüşüm Stratejisi ve Eylem Planı hazırladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla ortak yürütülecek eylem planı için bu bakanlığın onayı bekleniyor.

Stratejik plan özellikle geri dönüşüme yatırım yapmak isteyen şirketler için önemli finans desteği sağlayacak. Bu plan ayrıca sektörün en önemli sorunlarından biri olan kayıt dişiliği da bitirmeyi hedefliyor. Geri kalan projeler ise atıklann geri dönüşümü için altyapı oluşturulması, mevzuatın geliştirilmesi ve geri dönüşüm bilincinin oluşturulması konularını içeriyor. Geri dönüşümle ilgili tüm aktörlerin ortak çalışacağı eylem planı 2014’ten itibaren hayata geçirilecek. Eylem planı, son şekli verilir verilmez kamuoyuna duyurulacak.

GERİ DÖNÜŞÜME TEŞVİK

Öte yandan yurtiçindeki şirketleri geri dönüşüme yönlendirmek amacıyla da bir dizi teşvik uygulamaya konulmuş durumda. Bu tarz yatırımlarda alınacak makine ve teçhizatın KDV ve Gümrük Vergisi, yatınm teşvik belgesi kapsamında muaf tutuluyor. Bu da yüzde 26’lara varan direkt bir muafiyet sağlıyor.

Diğer bir destek olarak da faiz desteği uygulanıyor. Faiz desteği kapsamında Türk Lirası cinsi kredilerin 5 puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerin ise 2 puanı, müsteşarlıkça da uygun görülmesi halinde azami ilk beş yıl içinde ödenmek kaydıyla bütçe kaynaklanndan karşılanabiliyor.

Tehlikeli atıkların geri kazanımı ve bertarafı yatırımlarında ise makine ve teçhizatta KDV ve Gümrük Vergisi muafiyetlerinin yanı sıra yüzde 90’a varan vergi indirimleri ve yüzde 60’lara çıkan yatırıma katkı oranları (YKO Hesaplaması) belirlenmiş durumda.

YENİ YATIRIMLAR YOLDA

Tepe Grubundaki CEO‘luk görevinden aynldıktan sonra geri dönüşüm işine giren Ali Kantur, Ankara Mamak çöplüğüne yaptığı yatırımla Türkiye’de çöpten enerji üretmeye başlayan ilk isim. 18 santrali bulunan şirketin toplam gücü 46 MW. Geliştirdikleri teknoloji sayesinde çöpü yüzde 90’a kadar yok edebildiklerini söyleyen Invest Trading Consulting (ITC) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, Antalya, Alanya ve Aksaray’da tesis kurmak için çalışmalara bu yıl içinde başlayacaklarını belirtiyor. Kantur, bu tesisler için 750 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını vurguluyor.

Bu alandaki diğer büyük yatırım ise Ortadoğu Enerji’ye ait. Şirketin İstanbul’da sekiz santrali bulunuyor. Bunun dışında HER Enerji, Arel ve Körfez Enerji’nin de bu alanda yatırımları var.

EREN’DEN ÜÇ YENİ TESİS

Yıllık 630 bin ton üretim kapasitesine sahip Modern Karton ile geri dönüşüm pazarında bulunan Eren Holding’in 2014-2015 yılları arasında devreye girecek üç yeni geri dönüşüm projesi bulunuyor.

Bunlardan biri, Modem”Kartonün Çorlu’da 2015 yılında devreye alacağı, üretiminde yüzde 100 atık kâğıt kullanacak yıllık 400 bin ton kapasiteli yeni tesisi. Bu tesis için 300 milyon Euro yatınm yapılacak. İkincisi ise Modern Enerji’nin 2014 yılı sonunda devreye girmesi planlanan atık kâğıttan enerji üretimi projesi. 27,6 MW/saat elektrik enerjisi üretme kapasitesine sahip olacak bu tesisin toplam yatırım bedeli ise 80 milyon Euro. Holding’in geri dönüşüm alanındaki diğer projesi ise Modern Biokütle şirketi kapsamında Çorlu’da 2014 yılı başında tamamlanacak, mevcut su arıtma tesislerine bağlı 6 MW/saat elektrik üretim kapasitesine sahip biyogaz tesisi olacak.

TETRA PAK’IN PROJESİ

Tetra Pak, çevre ayak izinin azaltılması, yenilenebilirlik ve geri dönüşüm olmak üzere üç önemli alana odaklanıyor. Şirket dünyada 2011 yılında çevresel mükemmellik sağlamak için iddialı bir 10 yıllık hedef belirledi. Bu hedefe ulaşmak için 2020 yılında dünyada yaklaşık 100 milyar kullanılmış içecek kartonunun ilgili kurumlar tarafından geri dönüştürülmesinin desteklenmesi amaçlanıyor. 10 yılın sonunda, kullanılan içecek kartonları için global geri dönüşüm oranını 2’ye katlayarak yüzde 40’a çıkarmayı hedefliyor.

Her gün binlerce ton çelik hurdası eriterek tekrar çelik haline getiren İçdaş, yıllık 5,5 milyon ton çelik hurdası eritme kapasitesine sahip olan tesisleriyle Türkiye’nin en büyük geri dönüşüm tesisi olarak kabul ediliyor. Çelik hurdalarının işlenmesi için 10 milyon dolarlık bir geri dönüşüm yatırımı planlayan şirket, bu tesisle eritme işlemi öncesi çelik hurdaların kesimini sağlayarak atık miktannı azaltmayı hedefliyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu