İş Fikirleri ve İş Kurmak

Geri Dönüşüme Yönelik İş Fikirleri

SABANCI AĞIRLIĞINI ARTIRACAK

Kârlılığa odaklanan Sabancı Holding’in rekabetçilikte en çok önemsediği konulardan biri enerji tasarrufa. Şirketlerde enerji tasarrufunu yaygınlaştırmak için projeler geliştirdiklerini söyleyen Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, özellikle çok fazla enerji kullanan çimento tesislerinde atık maddelerin kullanılması ve enerjiye dönüştürülmesi konusunda önemli gelişmeler kaydettiklerini söylüyor. Kurtul, bazı fabrikaların atık kullanımında yüzde 20’ye yaklaştığını belirtiyor. Şirketin atık ısıyı tekrar elektriğe dönüştüren projeleri de bulunuyor.

Sadece çimento fabrikalarındaki geri dönüşüm yatırımlarına 200 milyon doların üzerinde para harcayan Sabancı Holding, Çimsa ve Akçansa fabrikalarında toplam enerji ihtiyacının yüzde 30’unu geri dönüşümle sağlıyor. Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, geri dönüşüme yönelik çeşitli proseslere yönelik her yıl 10-15 milyon dolarlık yatınm yaptıklarını söylüyor.

geri donusum isleri

HP’DEN DEV YATIRIM DALGASI

Küresel olarak Gezegen Ortaklığı Programı’nın başladığı 1987 yılından bu yana yaklaşık 2,5 milyar pound değerinde elektronik atık ve sarf malzemenin geri dönüşümünü gerçekleştiren HP, Türkiye’de de tonlarca ton donanım ve kartuş/toner topluyor. Bu atıklar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilen ve HP standartlarına uygun işlem yapan tesislerde geri dönüştürülerek tekrar ekonomiye kazandırılıyor. HP Türkiye ve Ortadoğu Çevre Yöneticisi Hande Baloğlu Toker, mevcut kapalı devre plastik madde geri dönüşüm süreci üzerinde kısa bir süre önce iyileştirmeler yaptıklarını ve yatırımların devam edeceğini söylüyor.

Geri dönüşüm pazarındaki potansiyel pek çok büyük şirketin de bu işe yatırım yapmasına neden oluyor. Bunlardan biri İnci Holding. Holdingin endüstriyel atıkların yönetimi ve yenilikçi geri kazanım teknolojileri geliştirmek amacıyla geçen yıl kurduğu Aten Atık Yönetimi şirketi yabancı yatınmcıların da ilgisini çekmiş durumda. Holding, atık yönetimi konusunda Avrupa’nın en büyüğü olan Alba Group’a Aten’in yüzde 50’sini satmaya hazırlanıyor.

Temiz teknolojiler pazarı üzerine araştırmalaııyla tanınan Pike Research’e göre her gün 3,5 milyon ton çöpün ortaya çıktığı dünyada, atıklardan elektrik üreten tesislerin yıllık geliri 2016’da 13,6 milyar dolara ulaşacak. Atıktan enerji üreten sistemlere ise 202 l’e kadar 27 milyar dolar yatırım yapılacak. Türkiye’de ise günlük çöp miktarı 70 bin ton; ancak bunun 40 bin tonu toplanabiliyor. Türkiye’nin çöpünden yılda 500-600 megavat enerji üretilebileceği hesaplanıyor. Şu anda ülke genelinde yalnızca 11 şehirde çöpten enerji üretimi gerçekleştiriliyor. Türkiye’de bir yılda oluşan endüstriyel atık miktarı ise 1,2 milyon tonu buluyor.

MEVZUAT AVRUPA’DAN ZAYIF

Geri Dönüşümcüler Birliği Federasyonu Başkanı Mükerrem Levent, Türkiye’de bertaraf ile geri dönüşüm birbirlerinden ayrılmadığı için projelere çok geç başlandığına dikkat çekiyor. Şu anda Türkiye’de tüm atıkların geri dönüşümünün yüzde 7 seviyesinde olduğunu dile getiren Levent, ambalaj malzemelerinin geri dönüşüm oranının ise yüzde 20’lerde olduğunu kaydediyor. www.myfikirler.com Türkiye’de ambalaj malzemelerinin geri dönüşümünü sağlayan 20 fabrika bulunduğunu, kağıt geri dönüşümde ise tesis sayısının 27 olduğunu dile getiren Levent, “Demir çelik hurdalarıyla ilgili haddehaneler dışında elektrikli ark ocaklan ile demir çelik sektörüne üretim yapan 50’ye yakın firma vardır. Şu anda Türkiye’de çöpten elektrik üreten dört firma var. Bu sayılar hiçbir zaman yeterli değildir” diyor.

Türkiye’de geri dönüşüm ile ilgili yasal mevzuat açısından da sorunlar bulunduğunu ifade eden Levent, “Türkiye’de atık yönetimi ile ilgili 15’e yakın yönetmelik uygulanıyor ancak bu yönetmelikler Avrupa’daki örneklerine göre çok zayıf kalıyor. Türkiye’de katı atık ayırma tesislerinin yeterli olmaması, kaynakta toplamanın uygulanmaması nedeniyle Avrupa Birliği mükte-sebatına uyum yakalanamıyor” diye konuşuyor.

500 BİN TOPLAYICI VAR

Sektörün bir diğer sıkıntısı ise her gün kentlerin döıt bir yanında gördüğümüz toplayıcıların durumu. Atık oluşumunu sağlayan ambalaj malzemelerini üretenler ve piyasaya sunanların ambalaj atıklannı toplamakla yükümlü olduğunu dile getiren Mükerrem Levent, şunları söylüyor:

Ancak bu yükümlülükler bugüne kadar geniş toplayıcı ağına sahip olamadıklarından piyasada toplanmakta olan malzemeleri üstlenmemektedir. Bu da toplayıcılarla üreten firmalar arasında büyük sorun yaratmaktadır. Sebep ise Türkiye’deki 500 bin sokak toplayıcısını kendi bünyelerine almamaları, çok düşük fiyatlarla çalıştırmak istemeleri. Bu nedenlerle toplayıcılar ile belediyeler arasında entegrasyon sağlanamıyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu