Başarılı Girişimcilik

Girişimcilik Yarışmaları Benzersiz Fırsatlar Sunuyor

Yarışma deyip geçmeyin!. Girişimcilik yarışmaları yatırımcı bulma ve deneyim kazanma konusunda benzersiz fırsatlar sunuyor…

Yarış, para ya da deneyim kazan!..

GİRİŞİMCİLİK yarışmalarını ciddiye almanızı öneririm. Sadece girişimciler için değil bu önerim, aynı zamanda melek yatırımcılar için de… Çünkü kazananlar, kazandıkları parayla sermaye sahibi oluyor ve melek yatırımcıların karşısına daha sağlam çıkıyor. Melek yatırımcılar da. yarışmalarda dereceye girmiş girişimcilere bir başka gözle bakıyor.

Artık girişimcilik yarışmalarını şu tür kurum ve kuruluş organize ediyor

Bu yarışmalar genellikle iki ana başlık alımda düzenleniyor: İş planı yarışmaları ve girişimcilik projesi yarışmaları.

girisimcilik yarismalari

“SATAR MI?” SORUSUNUN CEVABI

Sizlere şunu öneriyorum: Katıldığınız yarışma eğer iş planı yarışması ise, her hangi bir demo oluşturmak icın zaman harcamayın. Zamanınızı pazar araştırması ve buna bağlı olarak hazırlayacağınız, iş planı için kullanın.

Eğer, girişimcilik projesi yarışmasına katılıyorsanız, mutlaka bir demo ile sahneye çıkın. Jüri üyeleri, projeye dokunmak ve mümkünse anında denemek isteyeceklerdir. Kafalarında cevap aradıkları en önemli soru şudur: “İyi güzel de! Bu satar mı?

İş planı yarışmasında, tüm gelir, gider ve nakit akış tabloları öncelikle değerlendirilirken, girişim projeleri yarışmalarında öncelik ürünün veya hizmetin satıp satmayacağı konusuna odaklanır. İstediğiniz kadar faydalı bir şey üretin, jüri üyeleri. “Bu satmaz” dedikten sonra dereceye girmek biraz zor olur. Öyleyse, yarışmalara katılmadan önce özellikle odaklanmanız gereken noktaları teker teker sıralayalım:

  • Bu ürünün rakibi var mı? Varsa kaça satıyor?
  • Tüketici neden sizden alsın? Fark ve fayda nerede?
  • Pazar kısa zamanda doyar mı? Yoksa yıllarca devam edecek olan bir tüketim fırsatı mı var?
  • Talep ettiğiniz ücret, tüketicinin ödeyebileceği bir ücret mi?
  • Ürünün bulunduğu sektörün son durumu nedir?

YARIŞMAYA KATILMANIN FAYDALARI

Özellikle melek yatırım ağlarının, kuluçka merkezlerinin ve hızlandırıcı merkezlerin düzenledikleri yarışmalarda, jüri üyeleri gerçekten yatırım yapıyormuşçasına iş fikirlerini ve girişim projelerini değerlendirirler. Özellikle girişimcilik geçmişi olan jüri üyelerinin sordukları sorular, girişimciler açısından aslında ücretsiz bir danışmanlık gibidir.

Girişimcilerin aklına gelmeyen pek çok soru jüri üyelerinin aklına gelir ve bu da ücretsiz bir kurs ortamı ortaya çıkarır. Bu yüzden, girişimcilik yarışmalarına katılmak kadar, bu tip yarışmaları izlemek de çok faydalıdır.

Katıldığınız yarışmalarda para ödülü varsa bu işiniz için güzel bir ek finansman demektir. Bu yarışmalarda dereceye giremeseniz bile kazanacağınız çok önemli şeyler olacak:

1. Yarışmaya katılım deneyimi elde edeceksiniz.

2. Bedavadan bir sürü jüri üyesinin fikrini alacaksınız

3. Jüri üyeleri bedavadan size o anda neyi nasıl yapandınız daha iyi olacağını anlatacak.

4. Dünyada girişimciler nelerle uğraşıyor, göreceksiniz.

5. Yarışmaya katılan diğer girişimcilerle tanışıp çevrenizi genişleteceksiniz.

6. İş fikriniz sahneye çıkmış olacak.

7. Eğer katıldığınız yarışma, televizyonda yayınlanacaksa tüm Türkiye projenizi tanımış olacak.

Özellikle melek yatırımcılık, tohum fonlama gibi erken aşama yatırım sektöründe Demo Günleri veya Yatırım Forumu adı altında düzenlenen çalışmalar çok faydalı. Bu çalışmalar da aslında yarışma formatında düzenleniyor ancak buradaki ödül, girişimcilerin iş fikirlerine yatırım bulabilmeleri. Gerçi en beğenilen projeler de günün sonunda anons edilip birer plaket veriliyor, ancak genellikle bir para ödülü verilmiyor. Her ne kadar girişimciler para ödülü alamasalar da. ileride melek yatırımcıların karşılarına çıktıklarında çok önemli bir referansları oluyor.

Sizlere yakın zamanda katılabileceğiniz önemli bir yarışmayı önerebilirim. EBAN’ın bu yılki girişimcilik yarışması Dublin’de düzenlenecek. Projeniz iyiyse, projenizin Avrupa çapında 20 bin melek yatırımcı tarafından alkışlanması ve hatta yatırımcı bulması söz konusu. Bu yarışma çeşitli kategorilerde düzenleniyor ve öncesinde yarışmacılara jüri karşısında nasıl daha başarılı olabileceklerine ilişkin kısa bir eğitim de veriliyor. Yarışmaya katılmak için ücret ödemeniz de gerekmiyor. İngilizcenize ve projenize güveniyorsanız daha geniş bilgi www.eban.org adresinde bulunuyor.

Haftaya görüşmek üzere…

Baybars Altuntaş / Para Dergisi

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu