Güncel Ekonomi Haberleri

İhracatta Yeni Fırsatlar

DAĞITIM KANALI KURUN

Türkiye’nin geçen yıl itibariyle kozmetik ürünler ihracatı 1.2 milyar dolara ulaştı. Bu rakamın iki yıl içinde 2 milyar dolara çıkartılması hedefleniyor. Bu noktada özellikle Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri gelecek vaat ediyor, iki yıldır Ukrayna’ya kozmetik ürünleri ihraç eden Farmasi Kozmetik’in ortağı Sinan Şen, Ukrayna’da Türk menşeli ürünlere büyük ilgi olduğunu söylüyor. Şen’in yaptığı gözlemlere göre, Ukrayna’da en çok gıda, tekstil, otomotiv ve beyaz eşya ürünlerine ihtiyaç var. Şen, şu değerlendirmeleri yapıyor:

“Ukrayna’da iki yıldır faaliyet gösteriyoruz. İstanbul Ömerli’deki fabrikamızda ürettiğimiz kozmetik ürünlerini Ukrayna’da pazarlıyoruz. Bünyemizde 100 kişi çalışıyor. Bu yıl çalışan sayımızı 120’ye, romuzu ise 30 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Siyasi ve ekonomik sıkıntılara rağmen Ukrayna dinamik bir pazar. Tekstilden beyaz eşyaya, elektronikten işlenmiş tarım ürünlerine kadar hafif endüstriyel ürünlerin tamamı ithal ediliyor. Faiz ve döviz kurları siyasi istikrarsızlığa rağmen değişiklik göstermiyor. Ukrayna’ya ihracat yapmadan önce buraya mutlaka yatırım yapmak, özellikle dağıtım kanalını oluşturmak gerekiyor.”

Berke SARPAŞ / Sarpaş Grubu Başkanı
10 adımda e-ihracat yapmanın yolu

  • Sarpaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Berke Sarpaş, Türkiye’de e-ticaret gurusu olarak bilinen isimlerden biri. Halen e-ihracat danışmanlığı yapan Sarpaş, “İnternet, ihracata yeni başlayacak olanlar ve ihracatını artıracak şirketler ve girişimciler tarafından filtre gibi kullanılmalı. Pazar ve müşteri bulmak için internet dünyasının hızından yararlanılabilir. Müşteri bulunduktan sonra zaten ihracat normal ihracat prosedürleri içinde yapılıyor. Ancak ihracat yapacak firmaların yabancı dil ve ihracat prosedürlerini bilen bir ihracat sorumlusu ve bir gümrük müşavirinin olması şart” diyor, işte Berke Sarpaş’ın önerileriyle 10 adımda e-ihracat yapmanın yolları…
  • İhracat yapmak isteyen şirketin öncelikle ürününü satabilmek için uluslararası pazar ve piyasa araştırmasını yapması gerekiyor. Hedef ve rakip ülkelerini, buradaki potansiyel müşterini, hatta rakip şirketlerini tespit etmeli. Trademap.org sitesinden bu konuda yararlanılabilir.
  • Şirketin farkını yalın ve kesin bir dille ortaya koyan yapılandırılmış bir vaadinin olması gerekiyor. Bu vaat oluşturulurken, “quality, partner, global, international, price” gibi kelimeler kesinlikle kullanılmamalı.
  • İhracatçının bir web sitesinin olması lazım. Site ziyaretçisini daha önceden belirlenmiş özgün vaatle karşılamalı. Minimum flash uygulama içermeli. Fazla flash uygulamayı Google okuyamıyor. Web sitesinin Google’da optimize edilmesi ve Advvords reklamlarının yapılandırılmış olması gerekiyor. Ayrıca sitenin kontrol panelinin sitenin sahibinin elinde olması öneriliyor. Site sahibi gerektiğinde kendi isteği doğrultusunda hızlı bir şekilde sitesini değiştirebilmen.
  • Müşterilerle dijital ortamda ilk tanışmada kullanılmak üzere, müşterinin ihtiyacına odaklanan tek sayfalık hazırlanmış İngilizce bir ‘dijital tanıtım föyü’ gerekiyor. İlk tanışma mailinde detaylı ürün kataloglarını göndermek yanlış. Müşteri ilk tanışmada alacağı ürüne odaklanıyor ve bunları okumuyor.
  • Firmayı ve tüm ürün bilgilerini içeren, detaylı tanıtımının yapıldığı, sahip olunan tüm sertifikaların gösterildiği djjital ve basılı olarak iki şekilde tanıtım kataloğunun da hazırlanması şart. Tanıtım föyü gönderilip, olumlu dönüş yapan müşterilere bu katalog gönderilmeli.Markanın adına açılmış, sadece •W çalışanların adını içeren mail adresleri alınmalı. Uluslararası ticarette mail’lerde soyadı kullanmak doğru değil. Mail adresleri basit ve pratik olmalı. Gmail gibi genel uzantılı mail adresleri asla tercih edilmemeli. E-ihracat yapacak şirketlere, müşteri bilgilerinin detaylı olarak kaydedildiği bir CRM sistemi kurulmalı. İnternette aylık 20-30 dolara hazır CRM programları bulabilirsiniz. Müşteri takip programı olarak da bilinen CRM’ler yurtdışındaki müşterilerle ilişki geliştirmede kullanılabilir. Müşterilerle telefonda yapılan görüşmelerin temel notları bile sisteme kaydedilmeli. Dış ticaretle uğraşan çalışanlar bunları ortak olarak görebilmeli. Böylece aynı müşterileri aramak dahil birçok sıkıntı önlenmiş olur.Uluslararası ticaret yapacakların, İngilizce ve Türkçe olarak iki taraflı kartvizit hazırlatmaları gerekiyor. Cep telefonunun kartvizite yazılmasını öneriyoruz. E-ticaret hızlı olduğu için kolay ulaşılabilir olmak da önemli.Sosyal medya hesaplarının açılması faydalı. Özellikle şirket çalışanlarının Linkedln profillerinin olması öneriliyor. Günümüzde çalışanların profilleri üzerinden müşteri talep gönderebiliyor.Alibaba.com, Kompass, Tradeatlas gibi B2B sitelerine İ[l ve şirket arama motorlarına üye olmak da şirketlerin ufkunu açıyor. Bunlarda özellikle ücretli üyelikler, ciddiyet alınmak ve hedef kitleyi daraltmak için faydalı. Ekonomi Bakanlığı bu sitelere üye olanların üyelik ücretlerinin yüzde 70’ini karşılıyor. B2B siteleri üzerinden yapılan yazışmalarda, her soruya verilecek cevaplar, standart olarak önceden hazırlanmalı. Bu yazışmalarda ciddi müşteriler tespit edilip, Musaviriikler.gov.tr adresinden istihbarat yapılmalı.

Afrika ülkeleri ile ticaretin püf noktaları

■    İnternet sitelerinde bulunan firma bilgilerine güvenmeyin. Çünkü bu bilgilerin çoğu hayali. Dolandırılma riski çok yüksek.

■    Resmi veya sivil toplum kuruluşlarıyla ya da bu ülkelerde yerleşik Türk şirketlerle görüşmeden harekete geçmeyin.

■    Ticaret yapacağınız şirketi mutlaka gidip yerinde görün.

■    Yerel bir firmayı ortak alın. Bu firmayı seçerken ilgili ülkedeki resmi kurumlardan yardım isteyin.

■    Eğer ithalat yapacaksanız malı teslim almadan ödeme yapmayın.

Mehmet BÜYÜKEKŞİ / Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı
Döviz gelirlerinizi hedge edin

2014 yılı ihracat öngörümüz sadece mal ihracatında toplam 166.7 milyar dolar. Bu hedef Orta Vadeli Program’daki toplam ihracat hedefi olan 166.5 milyar dolarla da örtüşüyor. Mali piyasalarda çalkantıların olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde ihracatçılarımızın daha aktif olmalarını, bunun yanında son derece dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz.

İhracatçılarımız döviz kuru risklerine karşı dikkatli olmalı ve kur konusunda daha proaktif davranmalı. Fiyatlamalarına göre makul kur seviyesinde döviz gelirlerini mutlaka hedge etmeliler. Bu yıl tüm ülkeler ihracatlarını artırma gayreti içine girdiler. Durgunluktan çıkış yolu olarak ihracatı seçtiler. Dolayısıyla dış piyasalarda rekabet daha da zorlaştı. İç piyasalarda ise ihracat, bugüne kadar hiç olmadığı kadar önemli hale geldi. Bu yıl ihracatın büyümeye daha büyük katkı sağlaması bekleniyor.

TİM olarak tüm sanayicilerimizi mutlaka ihracata yönelmeye, ihracatı öncelikli hedefleri arasına almaya davet ediyoruz. Türkiye ekonomisinde yaşanan kısa vadeli kırılganlıkları aşmanın yolu da ihracattan geçiyor. Bu yıl Türkiye ekonomisi ihracatla koşacak, ekonomik sıçramasını yine ihracatla gerçekleştirecek. TİM’in İhracatçı Eğilim Araştırmasının 2014 yılı birinci çeyrek sonuçlarına göre, ihracatçıların Türkiye, dünya ve AB ekonomisine yönelik beklentileri önceki dönemlere oranla belirgin bir şekilde olumlu bir yöne kaymış durumda. Araştırma, firmaların ihracat cirosuna daha fazla odaklanacaklarını gösteriyor. 2013’ün dördüncü çeyreğinde yeni pazarlara girdiklerini belirten firmaların oranı, 16 çeyrek sonrası yeniden yüzde 40’a ulaştı. Bu dönemde de Rusya, en yüksek oranda hedef pazar olarak öne çıkıyor, İhracatçı için ideal kurun ise, dolarda 2.06, euro’da 2.80 TL olduğu görülüyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu