Güncel Ekonomi Haberleri

İhracatta Yeni Fırsatlar

Ali Tamer BOZOKLAR / Brezilya İzmir Fahri Konsolosu
“FIFA ve Yaz Olimpiyatları büyük fırsat”

Brezilya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesi 2000’li yıllar itibariyle ivme kazandı, iki ülke turistik amaçlı geziler için 2004 yılında karşılıklı olarak vizeleri kaldırdı.

Brezilya, Latin Amerika ve Karayipler’de Türkiye’nin en büyük ticaret hacmine sahip olduğu ülke durumunda. Dış ticaret hacmimiz sürekli artıyor. Ancak Brezilya’nın yaklaşık 400 milyar dolarlık dış ticareti göz önüne alındığında henüz yolun başındayız. Özellikle turizm sektörüne yönelik ürünlerin ihracatında ciddi bir pazar var. 2014 FIFA Dünya Kupası maçlarının ve 2016 Yaz Olimpiyatları’nın Brezilya’da yapılacak olması da fırsatın büyüklüğünü açıkça gösteriyor. Ülkenin enerji, inşaat, lojistik ve turizm sektörlerinde büyük potansiyel var.

Belkıs GÜMÜŞ / Kongo Demokratik Cumhuriyeti İstanbul Fahri Konsolosu
“Şirket kurun!..”

Kongo’nun yaklaşık 75 milyonluk nüfusu var. Bunun 12 milyonu başkent Kinshasa’da yaşıyor. İnşaat sektöründe büyük bir potansiyel var. Ülkenin tamamında yeni baştan şehirleşme ve yapılaşma çalışmaları söz konusu. Çimento, seramik, kapı pencere, elektrik malzemeleri ve jeneratöre talep çok fazla. Su, bira, maden suyu, meyve suları için bulunmaz bir pazar. Temizlik ve hijyen ürünleri yoğun olarak tüketiliyor. Bunun yanında gıda maddeleri, mobilya, araba yedek parçaları ve tekstil ürünleri rahatlıkla satılabilir. Tavuk ve tavuk ürünleri çok tüketiliyor. THY’nin direkt seferlere başlamasından sonra bavul ticareti de gelişiyor. Bu ülkede pazar edinmek isteyen firmaların şube veya temsilcilik açmak yerine bizzat orada yerleşik firma kurmaları gerekiyor. En az üç yıl yerleşik olarak faaliyet göstermeliler. Yerleşik yabancı sermayeli firmalardan daha düşük oranda vergi alınıyor.

Tuncay SAGUN
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller ihracatçıları Birliği Başkanı

Balık ihracatında iyi bir noktaya geldik. Bundan sonra işlenmiş ürünlere ağırlık vereceğiz. Bu kapsamda önceliği AvrupalI ev hanımlarının direkt alıp mikro dalgada pişirebileceği ürünlere vereceğiz. Özellikle de alabalık, çupra veya levrek üzerine yoğunlaşmayı planlıyoruz. Yeni pazarlar için yönümüzü güneye ve doğuya çevirmeliyiz. Öncelikli olarak Rusya, Türk

“Yeni pazarlara giriyoruz”

Cumhuriyetleri, Kuzey Afrika ve Arap ülkeleri hedeflerimiz arasında. Bunun yanı sıra gelişmekte olan ülkelere de ağırlık veriyoruz. Tabii THY’nin buralara uçması da çok önemli. 2013 yılında sektör olarak bir milyar 989 milyon dolarlık ihracat yaptık. 2023 yılı için hedeflediğimiz olan 2.5 milyar dolarlık ihracata bu yıl ulaşmayı hedefliyoruz.

Mikro ihracata cazip destek

Uluslararası hızlı hava taşımacılığı şirketi DHL Express, ihracata yeni başlayanlara ve küçük çaplı ihracat yapacaklara özel bir hizmet sunuyor. KOBİ’ler 150 kilogram ve 7 bin 500 euro’ya kadar olan ihracat gönderilerini “mikro ihracat” paketi ile yurtdışına gönderebiliyor.

Yurtdışına açılmak isteyen KOBİ’lerin ihtiyaçlarına yönelik olarak geliştirilen KOBİ Express hizmeti, tek seferde 150 kilogram ve 7 bin 500 euro’ya kadar olan gönderilerin “basitleştirilmiş beyanname” ile yurtdışına gönderilmesine imkan sağlıyor. Şirket, KOBİ’lerin gönderileriyle ilgili sorularını 7/24, 444 00 40 numaralı çağrı merkezi aracılığıyla yanıtlanıyor. DHL Express Türkiye CEO’su Markus Reckling, KOBİ Express ve mikro ihracat servislerinin başarı ile uygulandığını belirterek, “Türkiye her ne kadar Gümrük Birliği ülkesi olsa da ihracat yönetmelikleri oldukça fazla.

Bu prosedürlerin KOBİ’lerin ihracata mesafeli bakmasına neden olduğunu gözlemledik. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile uzun soluklu yapılan çalışmalar sonucunda, Gümrük Bakanlığımızın da ihracatı artırmak amacıyla yaptığı çalışmalar ve kanunlar çerçevesinde bu hizmetimizi hayata geçirdik. İhracatı

kolaylaştıracak hizmetlerimiz ile KOBİ’lerimize, tekstil, otomotiv, sağlık ve teknoloji gibi farklı sektörlere özel hazırladığımız kılavuzlar sunarak, KOBİ’lerin yurtdışında yeni pazarlara açılmalarını kolaylaştırmaya çalıştık” diye konuşuyor. DHL Express’in mikro ihracat paketi ile KOBİ’ler en fazla tekstil ürünü ihraç etti. Bunun yanı sıra yün, iplik, kağıt ve dokuma etiket ürünleri, özel üretim kağıt torba ve ambalajlar, tıbbi cihaz akşamları, otomotiv yedek parça, diğer genel yedek parça ve makina akşamlan da ihraç edildi.

E-ticaret yapana 10 bin dolar hibe

Devlet e-ticaret sitelerine üye olan şirketlerin yıllık üyelik ücretlerinin yüzde 70’ni karşılıyor. Destek miktarı yıllık 10 bin dolarla sınırlı. Bir şirket en fazla beş siteye üye olabilir. Destek süresi ise üç yıl. E-ticaret destek başvuruları Ekonomi Bakanlığı’nın Ankara’daki merkezine yapılıyor.

Ekonomi Bakanlığı destekleri

Yurtdışı Pazar Araştırma Desteği: 2011/1 sayılı Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği Hakkında Tebliği’n 5. maddesi uyarınca sınai ve/veya ticari şirketler ile yazılım sektöründe faaliyet gösteren şirketlerce gerçekleştirilen yurtdışı pazar araştırması gezilerine ilişkin giderler yüzde 70 oranında destekleniyor. Firmalar yurtdışı pazar araştırması gezisi başına en fazla 7 bin 500 dolar destek alabiliyor. Bir şirketin bir takvim yılı içinde gerçekleştirdiği en fazla 10 yurtdışı pazar araştırması gezisi destekleniyor. Pazar araştırması yapan en fazla iki şirket çalışanının ulaşım, konaklama ücretleri belirli kriterler çerçevesinde karşılanıyor. Yurtdışı pazar araştırması gezisi için ayrılan süre en az iki, yol hariç en fazla İÜ gün olabiliyor. Bu destekten yararlanmak için istenen belgelerle birlikte geziden sonra en geç altı ay içinde Ekonomi Bakanlığı’na [İhracat Genel Müdürlüğü) ya da Bakanlığın Bölge Müdürlüklerine başvurmak gerekiyor.

Yurtdışı Marka ve Tanıtım Desteği: Ekonomi Bakanlığı 2010/6 Sayılı Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ ile yurtdışındaki markalaşma ve tanıtım faaliyetlerini destekliyor. Yurtdışında mağaza, ofis, showroom veya reyonu olan şirketler bu destekten yararlanabiliyor. Desteğin kapsamı geniş. Yurtdışında gerçekleştirilen reklâm, tanıtım ve pazarlama giderleri, yüzde 60 oranında ve her bir ülke için yıllık en fazla 150 bin dolara kadar destekleniyor. Şirketlerin yurtiçi marka tescil belgesine sahip oldukları markalarının yurtdışında tescili ve korunmasına ilişkin giderleri, yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 50 bin dolar hibe alabiliyor. Destek kapsamında kira yardımı almak da mümkün. Yurtdışında açılan mağazaların en fazla 120 bin dolarlık kirası, ofis, shovvroom, depo veya reyonların ise 100 bin dolarlık kirası destekleniyor.

Yurtdışı Fuarlara Katılım Desteği: İhracata yeni başlamak ya da ihracat potansiyellerini güçlendirmek isteyenlerin fuarlara katılımı da önemli. Hem yurtiçi hem de yurtdışı fuarlara katılıma Ekonomi Bakanlığı’nın desteği var. 2009/5 Sayılı Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ’de bu destekler tanımlanmış. Bakanlıkça belirlenerek yurtdışında düzenlenen desteklenecek sektörel nitelikteki uluslararası fuarlara, firmaların bireysel katılmaları durumunda, masraflarının yüzde 50’si 15 bin doları geçmemek üzere firmaya ödeniyor. Bu masraflar arasında katılımcının nakliye ve stant harcamaları, fuarın yetkili organizatörüne ödenen boş alan kirası ile katılımcıların stantlarında görevlendireceği en fazla iki temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım ücretleri var. Fuara katılımdan en geç üç ay içinde ilgili ihracatçı birlikleri genel sekreterliklerine müracaat edilerek destek alınabiliyor.

Tamer TAŞKIN / Türkiye – Güney Afrika iş Konseyi Başkanı
Bedelini almadan malı göndermeyin

Afrika’ya ihracat yapacak KOBİ’lerin nakit parayla çalışması gerekiyor. Afrika ülkelerinde bankacılık sistemi yok denecek kadar az ve riskli olduğu için malı havale geldikten sonra gönderin. Zaten Afrikalılar bu şekilde çalışmaya alışmışlar. Güney Afrika’ya hemen her şey satılabilir. Tarım aletleri, tarım ilaçları ve sulama hortumlarına talep var. Bunun yanında tekstil ve hazır giyim, deri çanta, ayakkabı, inşaat malzemeleri, elektronik eşya, klima, buzdolabı gibi dayanıklı tüketim malları için de pazar var.

Yeni ihracata başlayacaklar için Eximbank kredileri

Türkiye’de ihracatın en önemli destekçilerinden biri de Eximbank. Kurum geçen yıl Türkiye’de ihracatın finansmanının yüzde 18.5’ini sağladı. Banka geçen üç yılda ihracat desteklerini 8.9 milyar dolardan 28.1 milyar dolara yükseltti. Eximbank faaliyetleri ağırlıklı olarak kısa vadeli kredi ve sigorta programlarından oluşuyor. Ancak banka yeni stratejisi gereği bunu orta ve uzun vadeli kredi programlarına kaydırmayı planlıyor.

Eximbank’ın birçok kredi programı var. Ancak banka yetkilileri ihracata yeni başlayacaklara iki kredi programını öneriyorlar. Bunların ikisi de “kısa vadeli ihracat kredileri” paketleri içinde yer alıyor.

Bu programlar şunlar: İhracata Hazırlık Kredisi Bu krediden ihracatçı ve imalatçı firmalar yararlanabiliyor. Kredi vadesi azami 360 gün ve iki taksit. Ayrıca, 120 ve 180 gün vade seçenekleri de mevcut. Maksimum kredi limiti firma başına 25 bin dolar. Kredi döviz ve Türk Lirası olarak kullanılabiliyor. Türk Eximbank tarafından uygun bulunan kredi başvurusu için kredinin anapara, faiz ve taahhüt riski toplamının yüzde 100‘ü oranında, banka teminat mektubu, Kredi Garanti Fonu Kefaleti veya devlet iç ve dış borçlanma senetleri talep ediliyor. Firmalar kredi başvuru belgeleri ile Türk Eximbank’a doğrudan başvurabiliyor.

Sevk Öncesi TL ve Döviz Kredileri: Bu kredi paketinde Sevk Öncesi TL ihracat Kredisi, Sevk Öncesi TL Yatırımda Öncelikli Bölgeler İhracat Kredisi, Sevk Öncesi Döviz İhracat Kredisi, Serbest Bölgeler Sevk Öncesi Döviz İhracat Kredisi ve KKTC Sevk Öncesi TL İhracat Kredisi seçenekleri bulunuyor. Öncelikle belirtmeliyiz ki, bu kredileri kullanmak için firmalar doğrudan Eximbank’a değil, çalıştıkları bankalara başvurabiliyor. Bu kredi paketine imalatçı-ihracatçı, ihracatçı ve ihracata yönelik mal üreten imalatçı firmalar başvurabiliyor. Serbest bölgeler ve KKTC’de de aynı özelliği taşıyan firmalar bu kredilerden yararlanabiliyor. Firmalar maksimum 25 milyon dolar kredi kullanabiliyor. Kredinin faiz oranı, talep edilen kredinin vadesine, kredi riskine, sigortalılık durumuna göre değişiyor. Türk Eximbank’a Kısa Vadeli İhracat Kredisi Sigortası yaptıran firmalar, Sevk Öncesi İhracat Kredileri kullandıklarında faiz indiriminden yararlanıyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu