Başarılı Girişimcilikİş Fikirleri ve İş Kurmak

İş Fikrinmi Var?

İTÜ GATE

ABD pazarına açılımı destekliyor

İTÜ Gate, İTÜ Arı Teknokent bünyesinde 2015 yılında hayata geçirilen bir uluslararası girişimcilik hızlandırma programı. İTÜ Arı Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Deniz Tunçalp, teknoloji firmalarının ABD pazarına açılmasını desteklediklerini belirterek, firmaları üç kez ABD’de yatırımcılarla buluşturduklarını söylüyor ve bu amaçla Chicago ve San Francisco şehirlerinde iki ofis açtıklarını dile getiriyor. Tunçalp’in verdiği bilgiye göre, İTÜ Gate kapsamında toplamda 60 firmaya uluslararası pazara açılma eğitimi ve danışmanlığı hizmeti verildi.

Firmalar Amerika’da potansiyel müşteri, partner ve yatırımcılarla bir araya getirildi. Firmalar her anlamda donanımlı, uluslararası birer markaya dönüşmeleri için öncelikle İstanbul’da iki ay eğitime alınıyor. Eğitim ve hazırlık kampı sonrası firmalar, ikişer hafta San Francisco ve Chicago’da iş geliştirme çalışmalarına ve eş zamanlı olarak mentorluk görüşmeleri ile programa devam ediyor. ABD’de bulundukları dönem boyunca firmalar Chicago ve San Francisco’daki İTÜ Arı Teknokent’in ofislerine giderek burada uluslararası yatırımcılarla, akademisyenlerle ve girişimcilerle tanışma imkanı yakalıyor. Ayrıca yıl içinde düzenlenen sunum günleri ile geniş katılımlı bir yatırımcı ve müşteri kitlesi ile bir araya gelme imkanı sunuluyor. Firmalara projelerini sergileme imkanı sağlanıyor.

Programa hali hazırda sürdürülebilir bir iş planı olan ve iş hedefleri anlamında belirli bir seviyeye gelmiş olan teknoloji tabanlı firmalar katılabiliyor.

YILDIZ KULUÇKA

30 ay boyunca destek veriliyor

Yıldız Üniversitesi bünyesinde 2014 yılında Davutpaşa kam-püsünde kuruldu. 2015 yılında Yıldız Teknopark İkitelli Kampü-sü’nde kullanıma açılan kuluçka alanıyla birlikte iki kampüste hizmet veriyor. Yıldız Kuluçka Genel Müdürü Latif Ulu’nun verdiği bilgiye göre, inovatif fikir sahibi girişimcilere iş fikri aşamasından şirketleşmeye, ticarileşmeden yatırım almaya kadar olan süreçte, ofis, atölye, altyapı, eğitim, mentörlük hizmetlerini sunan bir kuluçka ve hızlandırma programı. Kurulduğu günden bu yana 500’den fazla başvuru alan Yıldız Kuluçka, toplamda 160 girişime yer verdi. 20 Ekim”de açılan yeni kuluçka ofisleri ile birlikte ulaşılan toplam 4 bin metrekarelik alanıyla, aynı anda 250 girişime hizmet verilmesi hedefleniyor.

Girişimcilere ücretsiz çalışma alanı, eğitim, hızlandırma ve mentörlük programı, şirketleşme desteği, temel makine ve teçhizatların bulunduğu Prototip Atölyesi’ni ve YTÜ Merkez Laboratuvarı’m kullanma hakkı, Teknoloji Transfer Ofisi tarafından ücretsiz fikri haklar ve proje destekleri danışmanlığı, Teknoloji Geliştirme Bölgesi avantajları, yatırımcı ilişkileri oluşturma gibi imkanlar sağlanıyor.

İş fikri olup şirket kurma aşamasına gelmemiş girişimciler için ön kuluçka (altı ay destek süresi), iş fikirlerini geliştirerek şirket kurma aşamasına gelmiş girişimciler için kuluçka (6+6 ay destek süresi) ve başarılı devam eden girişimciler için kuluçka sonrası (12 ay destek süresi) olmak üzere toplamda 30 ay boyunca destek veriliyor.

Latif Ulu, Yıldız Kuluçka’ya sektör sınırlaması olmaksızın teknoloji tabanlı, inovatif iş fikrine sahip olan tüm girişimcilerin başvuru yapabileceğini söylüyor.

GARANTİ PARTNERS GİRİŞİM ÜSSÜ

Banka imkanları sunuluyor

Garanti Bankası, 2015 yılında Türk ekonomisine yeni iş modelleri ve işletmeler kazandırmak hedefiyle GarantiPartners Girişim Hızlandırma platformunu kurdu. Yine bu hedefle 2016’nın Haziran ayında GarantiPartners Girişim Üssünü hayata geçirdikleri bilgisi veren Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer, bu sayede artık yeni iş kuran, yeterli sermayeye ulaşmak ve fikrini anlatmak isteyen ancak gerekli yol ve kaynakları bilmeyen, erken aşama girişimcilere ve KOBİ’lere destek verdiklerini söyledi. Kriterlerin başında özgün ürün ve tasarım, sürdürülebilir rekabet avantajı, pazar potansiyeli, güçlü bir gelir modeli ile yatırım alma potansiyeli geliyor. Bunun için girişim hızlandırma adıyla bir destek programı hazırlandığını belirten Başer, yatırım alma ve büyüme potansiyeli olan her ölçekten ve sektörden erken aşama girişimlerin, KOBİ’lerin ve büyüyen girişimlerin desteklenmesini, projelere ivme kazandırılmasını hedeflediklerini söylüyor. Dijital bankacılığa yapılan yatırımlar kapsamında, fintech girişimlerine de büyük önem veriliyor. GarantiPartners Girişim Üs-sü’nde Türkiye’nin dört bir yanında yeni iş kuran ya da erken aşamadaki girişimcilere fiziki ofis imkânının yanı sıra mentorluk, özel eğitimler, Garanti ile işbirliği fırsatları, ticari referans, çeşitli danışmanlıklar, pazarlama ve PR destekleri, iş ağı kurma ve bulut hizmetleri gibi birçok alanda destek sağlanıyor. Programa, bugüne kadar bin 500’e yakın girişimci başvuru yaptı, bu başvuruların özgün ürün ve tasarıma sahip ve yatırım alma potansiyeli yüksek 14’ü GarantiPartners portföyüne dahil oldu ve destek almaya başladı. Başvuru süreci, Garan-tipartners.com adresindeki web sitesi üzerinden başlıyor. Online başvuruyu takiben, bir ön değerlendirmeye tabi tutuluyor. Bu aşamayı geçen girişimcilerle bire bir görüşmeler yapılıyor.

Baybars ALTUNTAŞ / TBAA-Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği Başkanı, Yazar
Türkiye bu alanda bölgesinin merkezi olabilir

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de inkübasyon merkezleri hızla yayılıyor. Kuluçka merkezi olarak girişimcilik ekosistemimize giren bu oluşumlar, dünyada co-working space/ortak çalışma alanlarıyla el ele gidiyor. Aradaki fark şu: Ortak çalışma mekanları işini kurmuş girişimcileri bir araya getirirken, inkübasyon merkezleri işini kuracak girişimcileri bir araya getiriyor, inkübasyon merkezlerinin bir kısmı, kuluçkaya kabul ettikleri girişimcilere yatırım da yapabiliyor. Bu durumdaki merkezler ise ’accelerator / hızlandırıcı’ olarak adlandırılıyor. İster inkübasyon / kuluçka merkezi olsun, isterse accelerator/hızlandırıcı merkez olsun, her ikisi de özellikle erken aşama yatırım piyasasında çok önemli roller oynuyor. OECD istatistiklerine göre her 100 girişimciden sadece biri yatırımcı bulabiliyor. Bu da şu demek: melek yatırımcılar yatırım yapacak bir girişimciyi bulabilmek için 100 girişimciyle ilgilenmek durumundalar. İşte kuluçka merkezleri, yatırımcılar adına girişimcilere bu ilgiyi vererek, yatırımcıların işini büyük ölçüde kolaylaştırmış oluyor.

Hem dünyada hem de Türkiye’de kuluçka merkezleri, teknoparklar ve inovasyon parkları içinde genellikle kuruluyor. Nitekim Türkiye’nin ve Güney Avrupa’nın en büyük inkübasyon merkezi İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent içinde. Dünyadaki yeni tren ise startup’lar için ayrı, scale-up’lar için ayrı inkübasyon merkezleri kurmak.

Bu trendin Türkiye’deki ilk örneğini de yakında açılışı gerçekleşecek olan Magnet ile İTÜ gerçekleştiriyor.

Startup’lar ayrı bir binada, scale-up’lar ise ayrı bir binada kümeleniyor. Bu halkanın son aşaması da exit /çıkış stratejisini de bu merkezlerin ikübe ettikleri girişimcilere sağlayabilmeleri. İTÜ’nün bu atağını eğer uluslararası bir exit mekanizmasıyla birleştirebilirse, işte bu durumda sadece İTÜ değil, İstanbul gerçek anlamda bölgenin Silikon Vadisi olma yolunda önemli bir adımı atmış olur.

Para Dergisi

Önceki sayfa 1 2 3

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu