Başarılı Girişimcilik

Kalkınma Ajansları 2019 Destek Programları

BATİ KARADENİZ KALKINMA AJANSI
Bölgesel farklılıkların azaltılmasını hedefliyor

Zonguldak, Bartın ve Karabük illerini kapsayan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 2019 yılında üç adet mali destek programı ilan etmeyi öngörüyor. Bu projelerden ilkinin Bartın İli Küçük ölçekli Altyapı Mali Destek Programı olduğunu söyleyen BAKKA Genel Sekreter Vekili Elif Acar, program kapsamında 2018 proje teklif çağrısında artan 5 milyon TL’lik bütçenin bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılması ve Bartın ilinin proje hazırlama ve yürütme kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla kullandırılmasının planlandığını vurguladı. Acar, programın BAKKA 2018-2020 Turizm Sonuç Odaklı Programı ve 2014-2023 Batı Karadeniz Bölge Planı illerinin rekabetçi sektörleri analizleri ile uyumlu olarak Bartın ilinde turizm altyapısının geliştirilmesinin amaçlandığını kaydetti. 2019 ikinci yarısında açılacak 8 milyon TL bütçeli Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı ile bölgede yatırım ortamının iyileştirilmesi ve sanayi altyapısının geliştirilmesini hedeflediklerini aktaran Acar, yenilikçiliğin ve girişimciliğin geliştirilmesi, teknoloji kullanım seviyesinin artırılması yoluyla KOBİ’lerin kapasitelerinin geliştirilmesi amaçlarıyla 12 milyon TL bütçeli KOBİ Mali Destek Programı’nın ilan edilmesinin planlandığını açıkladı. BAKKA 2019 Çalışma Programı’nın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda onay aşamasında olduğunu ve bahsedilen programların tasarım aşamasında olduğunu belirten Acar, öngörülen programların kapsamının bakanlık onayının ardından netleşeceğini bildirdi.

Acar, 2019 yılında 1 milyon TL bütçeli teknik destek programı ilan edilmesinin öngörüldüğünü vurguladı. Acar’ın verdiği bilgiye göre BAKKA kurulduğu günden bu yana 336 adet projeye toplamda 73.2 milyon TL destek verdi. Bu desteklerle oluşturulan yatırım büyüklüğü ise 147.5 milyon TL olarak gerçekleşti.

ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI
Turizm ve ÖSB altyapısına yoğunlaşacak

Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerini kapsayan Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) 2019’da güdümlü projeler ile turizm ve OSB altyapısı konularındaki mali destek programları kapsamında yer alan projelerin uygulanmasına devam edecek. OKA Genel Sekreteri Mevlut Özen, hayata geçecek projeler ile bölgede yenilikçilik altyapısına, teknolojik gelişime, sanayi üretim yapısının dijital dönüşümüne, katma değerli üretimin artırılmasına katkı sağlanacağını belirterek, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin bu odak alanları çerçevesinde olgunlaştırılarak destek mekanizmalarının bu yönde çalıştırılacağını vurguladı.

Ajans olarak 2019’da Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi kapsamında yenilikçilik, girişimcilik, endüstride dijital dönüşüm, beşeri sermayenin geliştirilmesi, turizm ve lojistik konularına odaklanacaklarını kaydetti.

2019 yılının ilk günü itibarıyla Teknik Destek ve Fizibilite Desteği programları ilan ettiklerini açıklayan Özen, “Bölgemizin yatırım ortammın geliştirilmesi ve kurumsal kapasitenin arttırılması için de Yatırım Destek Ofislerimiz Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerindeki tanıtım, işbirliği ve iş geliştirme faaliyetlerini sürdürecekler” dedi.

2019 yılı için ajansın henüz onaylanmış bir proje teklif çağrısı bulunmadığını dile getiren Özen, “Sağlık Endüstrisinin Geliştirilmesi, Kültür ve Doğa Turizmi Ekseninde Şehirlerin Marka-laşması ve Kurumsal Dönüşümün” OKA’nın sonuç odaklı programlarını oluşturduğunu kaydetti.

Özen’in verdiği bilgiye göre OKA, kurulduğu günden bugüne 666 projeye destek verdi. 160.5 milyon TL Ajans hibesi kullandırdı. Proje sahiplerinin eş finansmanlarıyla toplam yatırım büyüklüğü 311.7 milyon TL oldu.

DOĞU KARADENİZ KALKINMA AJANSI
Önceliği sürdürülebilir turizm

Artvin, Giresun, Ordu, Trabzon, Gümüşhane ve Rize illerini kapsayan Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) 2019 önceliğini gelişen turizm sektöründe sürdürülebilirliğin sağlanması olarak belirledi. DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, 2018’de bölgenin turizm potansiyeline olan ilgiye cevap verebilmek adına 12 milyon TL bütçeli “Tarihi, Doğal ve Kültürel Değerlerin Korunması ve Geliştirilmesi Mali Destek Programı” ile DOKAP işbirliği ve finansmanıyla yürütülen 5 milyon 175 bin TL bütçeli “Yeşil Yol Güzergâhındaki Kültür-Turizm Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Mali Destek Programı”nı ilan ettiklerini açıkladı. 2019 yılı içerisinde altı ilden oluşan bölgede bu mali destek programlarını uygulayacaklarını belirten Adıyaman, bunun yanı sıra yine 2019 yılı içerisinde fizibilite desteği ve teknik desteklerinin devam edeceğini kaydetti. Alternatif turizmin bölgenin zor coğrafyası ve mevsimsellikten kaynaklanan dezavantajlarını fırsata çeviren mükemmel bir araç olduğunu dile getiren Adıyaman, bu nedenle DOKA olarak turizm sektörünün gelişmesi için kış turizmi başta olmak üzere, kültür turizmi, sağlık turizmi, eko turizm, macera turizmi vb. alanları geliştirmenin ve öne çıkan destinasyonların sayısını artırmanın yollarını araştırdıklarını söyledi.

“HEDEF 40 TESCİLLİ ÜRÜN”

Adıyaman, 2019’da uygulayacakları programlardan birinin de yenilikçi ekonomiye geçiş programı olduğunu açıkladı. Tüm illerde, bölgenin iç kesimlerinde dc yöresel ürün odaklı kalkınma planını hayata geçireceklerini belirten Adıyaman, “Yöresel ürünler sektörünün Avrupa’daki ekonomik büyüklüğü 80 milyar euro. Bizim ise toplam ihracat potansiyelimiz 10 milyar euro. Biz bunun büyük bir kısmını bölge olarak karşılayabilecek potansi-«ryele sahibiz. Altı ilde 17 tescilli ürünümüz var. Hedefimiz 40 tes-, çilli ürün” dedi.

DOKA’nın 2010’dan itibaren Doğu Karadeniz Bölgesi’nde turizm sektöründen imalat sanayiine, Ar-Ge’den eğitim faaliyetlerine kadar birçok alanda 12 ayrı mali destek programına çıktığını ve bin 58 başarılı projeye destek sağladığını kaydeden Adıyaman, “Mali Destek Programları kapsamında başarılı projelere DOKA tarafından sağlanan destek 150 milyon TL’yi aşmış olup eş finansman ile birlikte toplam 250 milyon TL’lik ekonomik katma değer oluşturuldu” dedi.

KUZEYDOĞU ANADOLU KALKINMA AJANSI
Turizm sektörüne altyapı geliştirilecek

Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerini kapsayan Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) 2019 yılında toplam 4 milyon TL bütçeye sahip Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı için çağrıya çıktı. Kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşların başvurabildiği Program ile bölgede turizm sektörüne yönelik altyapının geliştirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında da uygulanmasına karar verilen üç adet proje için KUDAKA toplam 15.5 milyon TL destek sağlayacak. KUDAKA Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Erzurum İlinde soğuk zincir altyapısının oluşturulması için 2019 yılında uygulanmaya başlanan bir adet güdümlü proje için ise toplam 3 milyon TL destek sağlanacağını vurguladı.

Demirdöğen’in verdiği bilgiye göre KUDAKA, faaliyetlerine başladığı 2010’dan bu yana mali destek programları, Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı ve Güdümlü Destek Programı çerçevesinde toplam 415 projeye 223.8 milyon TL destek sağladı. Bu desteklerle oluşturulan yatırım büyüklüğü ise 428.2 milyon TL olarak gerçekleşti.

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI
Ekoturizm desteklenecek

İsparta, Antalya ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), 2019’da hangi alanlarda desteğe çıkılacağı ve verilecek destek tutarına ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. BAKA tarafından uygulanmakta olan tek sonuç odaklı programın “Ekoturizmin Desteklenmesi Sonuç Odaklı Programı” olduğunu söyleyen BAKA Genel Sekreteri Abdullah Madenci, “Sonuç odaklı program ajans desteklerinin belirlenmesinde rol oynayabilen bir faktördür” dedi.

Madenci’nin verdiği bilgiye göre, BAKA’nın kurulduğu günden bu yana çıktığı çağrılar çerçevesinde 410 proje tamamlanırken, bu projelerin toplam yatırım büyüklüğü 133.6 milyon TL oldu. BAKA şu anda yürütülmekte olan üç güdümlü projeye daha destek veriyor. Bunlardan birinin 3 milyon 375 bin TL destek sağlanması planlanan “Süt Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi” Projesi olduğunu söyleyen Madenci, “İkinci proje 9 milyon 375 bin TL destek sağlanması planlanan Tarımsal Sulama Amaçlı Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali Kurulumu Projesi. Ocak 2018’de sözleşmesi imzalanan bu projeyle Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 39 sulama kooperatifinin elektrik giderlerinin önemli bir kısmı karşılanacak ve tarımsal üretimde maliyetler azaltılacak. Ajansın destekleyeceği üçüncü güdümlü proje ise 7.2 milyon TL destek sağlanması planlanan Gül ve Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Ürünlerini Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı Projesi” dedi.

DOĞU AKDENİZ KALKINMA AJANSI
27 milyon TL hibe kullandıracak

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOğAKA) 2019 Yılı Mali Destek Programlan Proje Teklif çağrılarını ilan etti. Çağrılar kapsamında toplam 27 milyon TL hibe kullandırılacak. Elektronik ortamda Kaysuygulama.sanayi.gov.tr adresinden alınacak başvurular 5 Nisan günü saat 23.59’da sona erecek.

DOGAKA’nın açtığı çağrılardan ilki “2019 Yılı İmalat Sanayisine Yönelik Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi (MESLEK) Mali Destek Programı. Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş illerinin ihtiyaç duyduğu alanlarda mesleki eğitimin geliştirilmesi yolu ile bölgenin rekabet gücünü artırmasını amaçlayan program çerçevesinde tahsis edilen toplam kaynak tutarı 10 milyon TL olup, proje başına asgari projelerinizi bekliyoruz 100 bin TL, azami 1 milyon TL destek sağlanacak.

“Bölge İçi Gelişmişlik Farklarının Azaltılması Mali Destek Programı (Ekonomik Kalkınma) ile az gelişmiş ilçelerde ekonomik ve sosyal hayatın geliştirilmesine katkı sağlanması amaçlanıyor. Program için tahsis edilen toplam kaynak tutarı 6 milyon TL olup, proje başına asgari 30 bin TL, azami 400 bin TL destek sağlanacak. Bölge İçi Gelişmişlik Farklarının Azaltılması Mali Destek Programı (Sosyal Kalkınma) proje teklif çağrısı ile az gelişmiş ilçelerde ekonomik ve sosyal hayatın geliştirilmesine UUUMUM katkı sağlanacak. Program için tahsis edilen toplam kaynak 6 milyon TL olup, proje başına asgari 40 bin TL, azami 400 bin TL destek sağlanacak. Seracılığın Geliştirilmesi Mali Destek Programları çağrısı kapsamında Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinde seracılık faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasına katkı sağlanması amaçlanıyor. Program için tahsis edilen toplam kaynak tutarı 5 milyon TL olup, proje başına asgari 30 bin TL, azami 700 bin TL destek sağlanacak.

SERHAT KALKINMA AJANSI
18 milyon TL hibe desteği verecek

Ağrı, Ardahan, İğdır ve Kars illerini kap sayan Serhat Kalkınma Ajansı (SER-KA), 2019’da toplam 18 milyon TL hibe desteği verilmesini planlıyor. 2019’da sonuç odaklı programlar kapsamında destek programlarını hayata geçireceklerini açıklayan SERKA Genel Sekreter Vekili Oktay Güven, programların içeriğinin henüz netleşmediğini vurguladı. SERKA’nın kadın ve gençlerin yaşam şartlarını iyileştirme, kış, doğa ve kültür turizminde kapasite geliştirme ve yöresel ürünlerin ticari değerlerinin artırılması olmak üzere üç adet sonuç odaklı program geliştirdiğini belirten Güven, bu programların bölgenin sahip olduğu ekonomik potansiyel, sosyo-kültürel gelişmişlik durumu ve günümüze kadar yapılan saha çalışmaları doğrultusunda tasarlandığını kaydetti. Güven, 2019’da söz konusu programlar doğrultusunda mali destek programları uygulanacağını ve bu alanlarda bölge kalkınmasına katkı sunulacağını söyledi.

Güven’in verdiği bilgiye göre SERKA, bölgede ekonomik ve sosyal kalkınmanın sağlanması için 2010’dan günümüze kadar çeşitli destek mekanizmaları ile 315 projeye yaklaşık 98 milyon hibe desteği sağladı. Ajans destekleri ile bölgede oluşturulan toplam yatırım büyüklüğü ise yaklaşık 165 milyon TL.

D0GU ANADOLU KALKINMA AJANSI
19 milyon TL’lik iki çağrıya çıkacak

Bitlis, Hakkari, Muş ve Van illerini kapsayan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) 2019’da toplam 19 milyon TL’nin tahsis edileceği iki mali destek programı çağrısına çıkmayı planlıyor. DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray’ın verdiği bilgiye göre, bunlar “Meslek Liselerinde Teknolojik Altyapının Geliştirilmesi” ile “Emek Yoğun Sektörlerin Desteklenmesi” çağrıları olacak. 2019’da bölgenin önceliklerine yönelik dört adet sonuç odaklı program tasarlandığının altını çizen Güray, bu programlardan ilkinin “Beşeri Sermayenin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Program” olduğunu vurguladı. Güray, bu program ile dört ilden oluşan bölgelerinde başta çocuklar ve gençler olmak üzere, yeni nesil ekonomilerin ihtiyaç duyduğu donanıma, bilgiye ve beceriye sahip bireylerin yetiştirilmesi, yerel düzeyde kurumsal kapasitenin geliştirilmesi ve böylece kalkınma çabalarının güçlendirilmesini amaçladıklarını söyledi. Bu arada DAKA 1 Şubat itibarıyla 2019 Yılı Teknik Destek Programı’nı Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden başvuruya açtı. Programın amacı, bölgedeki yerel aktörlerin bölgesel kalkınma açısından önem arz eden, ancak kurumsal kapasite eksikliği ne-deniyle hazırlık ve uygulama aşamalarında sıkıntı ile karşılaşılan çalışmalara eğitim verme, program ve proje hazırlamasına katkı sağlama, geçici uzman personel görevlendirme, danışmanlık sağlama ve lobi faaliyetleri gibi konularda destek sağlamak. Güray’m verdiği bilgiye göre DAKA kurulduğu günden bu yana 15 Mali Destek Programı, altı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı, sekiz Teknik Destek Programı, bir Fizibilite Desteği Programı ve beş güdümlü proje yürüttü. Bu programlar kapsamında alınan bin 717 proje başvurusundan 785’i desteklendi ve toplam 350 milyon TL tutarında yatırım gerçekleştirildi. Ayrıca, 12 ilde uygulanan Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Van’da bugüne kadar yedi proje desteklendi ve uygulaması devam eden projelerin tamamlanmasıyla birlikte toplam 137 milyon TL yatırım yapıldı.

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu