Başarılı Girişimcilik

Kalkınma Ajansları 2019 Destek Programları

İPEKYOLU KALKINMA AJANSI
Gastronomi turizmini destekleyecek

Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerini kapsayan îpekyolu Kalkınma Ajansı (ÎKA), 2019’da 10 milyon TL bütçeli Gastronomi Turizmi Mali Destek Programı ile 14 milyon TL bütçeli Tarımda Rekabetçilik Mali Destek Programı olmak üzere iki çağrıya çıktı. îpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, 2019 yılı için 24 milyon TL’lik bütçe planlandığını vurgulayarak, fizibilite Desteği ve Teknik Destek için ise 3.2 milyon TL’lik bütçe planlandığını kaydetti. Akyılmaz, “Tarımda Rekabetçilik Sonuç Odaklı Program” kapsamında önceliklerini şöyle sıraladı: “Tarımda bilgi birikiminin (know-how) artırılması amacıyla bölgeye özgü yenilikçi ürünler özelinde derinlemesine araştırmaların yapılması, tarımsal üretimde örgütlenmenin teşvik edilmesi, örgütlerin kurulması ve kurumsallaşmanm desteklenmesi, tarıma dayalı sanayi üretiminde verimliliğin ve kalitenin artırılması, tarımsal ürünlerde üretim sonrası süreçlerin geliştirilmesiyle katma değerin artırılması”. Gastronomi Turizmi Sonuç Odaklı Programı için önceliklerinin ise gastronomi turizmi alanında faaliyet gösteren işletmelerin hizmet kalitesinin artırılması, gastronomide marka sayısının ve marka bilinirliğinin artırılması, gastronomide yenilikçilik kapasitesinin geliştirilmesi olarak belirlendiğini söyledi.

Akyılmaz’m verdiği bilgiye göre, İpekyolu Kalkınma Ajansı 2010’dan bu zamana kadar Proje Teklif Çağrısı, Güdümlü Proje Desteği, Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı, Doğrudan Faaliyet Desteği, Fizibilite Desteği ve Teknik Destek Programları kapsamında toplam 879 projeye destek sağladı. Bu projeler kapsamında oluşturulan yatırım büyüklüğü toplamda 230 milyon TL civarında olacak.

KARACADAĞ KALKINMA AJANSI
22.5 milyon TL kaynak kullandıracak

Diyarbakır ve Şanlıurfa illerini kapsayan Karacadağ Kalkınma Ajansı 2019’da ilan edilecek mali destek programları için tasarım çalışmalarını sürdürüyor. Bu yıl toplamda 22.5 milyon TL’lik bir kaynağın proje teklif çağrısı yöntemi ile kullandırılması planlanıyor. Karacadağ Kalkınma Ajansı Genci Sekreteri Dr. Haşan Maral, programların ajans tarafından çok yıllı yaklaşımla hazırlanan Sonuç Odaklı Programlar’m (SOP) işaret ettiği temalarda olacağım kaydetti. 2019 için Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın faaliyet gösterdiği bölgede İş ve Yatırım Ortamının iyileştirilmesi Sonuç Odaklı Programı ve Kültürel Mirasın Korunması ve Turizmin Geliştirilmesi SOP olmak üzere iki ana sonuç odaldı program çerçevesinde çalışmalar yürütüldüğünü belirten Maral, “İş ve Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Sonuç Odaklı Programı’nın genel amacı ticaret ağlarına entegrasyonun artırılması için bölgenin bağlantılılık ve altyapısının geliştirilmesi, firmalarda rekabet gücünün artırılması ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik gelişimlerin sağlanması. Bu kapsamda 2019’da Sanayi Altyapısı Mali Destek Programı ve Tarıma Dayalı Sanayide Entegre Kaynak Verimliliği Mali Destek Programı için proje teklif çağrısına çıkılması planlanıyor. Kültürel Mirasın Korunması ve Turizmin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı’nm genel amacı ise hızlı büyüme potansiyeline sahip aynı zamanda hızlı istihdam artışı ve işgücünün niteliğini geliştirici etkisi bulunan stratejik hizmet sektörlerinden olan turizmin geliştirilmesi, hizmet kalitesi artışı ve uzmanlaşmanın artırılması, kentsel ölçekte markalaşma, tanıtım ve pazarlanması ile doğal, tarihi ve kültürel değerlerin korunarak turizme kazandırılması, turizm alanlarının rehabilitasyonu ve varış noktalarının geliştirilmesi amaçlanıyor” diye konuştu.

Maral’m verdiği bilgiye göre Karacadağ Kalkınma Ajansı’mn kurulduğundan bu yana desteklediği toplam proje sayısı 779 adet olup, bu projelere ajans tarafından sağlanan hibe miktarı 109 milyon TL ve yararlanıcıların eş finansman tutarı 92 milyon TL olacak. Bu yönüyle bölgede toplamda 201 milyon TL’lik kaynak ekonomiye kazandırıldı.

Üç yeni güdümlü proje

İSTKA, 2019 yılında üç yeni güdümlü proje üzerinde çalışıyor. Fatih Pişkin yerli ve milli siber güvenliğin geliştirilmesi, girişimciler ile kurumsal firmalarda Ar-Ge ve tasarım maliyetlerinin azaltılarak tasarım ve markalaşmanın yaygınlaştırılması, İstanbul’un sosyal sorunlarından biri olan bağımlılıkla mücadele konusunda güdümlü proje geliştirme çalışmalarının devam ettiğini vurguladı. Pişkin, İSTKA’nın 2010-2018 yılları arasında yedi güdümlü proje hayata geçirdiğini, bu projelerden ikisinin tamamlandığını dile getirdi. Pişkin’in verdiği bilgiye göre 2010’dan bu yana sekiz defa mali destek programları için ilana çıkan İSTKA, toplam 38 farklı program yürüttü, 809 projeyi destekledi. Desteklenen projelerin toplam bütçesi 767 milyon TL, toplam ajans desteği 462.2 milyon TL şeklinde gerçekleşti.

Yeni güdümlü projeler

Uygulanması devam eden “BALOSB Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi” ve “Çardak Tarih ve Ticaret Merkezi” güdümlü projeleri bulunan GMKA, tasarım ve altyapı geliştirme aşamasında olan birçok proje üzerinde çalışıyor. Gıda Mükemmeliyet Merkezi Güdümlü Projesi’nin gerçekleştirilmesini planlandığını söyleyen Abdullah Güç, tasarım ve altyapı geliştirme aşamasında olan projeleri hakkında şu bilgileri verdi:

“Uyuşturucu teşhis ve tanısının bölgemizde düşük maliyet ve yüksek isabetle yapılmasını amaçlayan bir test ve analiz merkezinin, inovatif bakış açısını geliştirecek bir bilim ve sanat merkezinin, dokuz kez yıkılıp yeniden kurulan Antik Truva kentinin her bir katının canlandırılacağı bir yaşayan tarih köyü kurulmasına yönelik altyapı çalışmaları sürdürülüyor. Bunların yanı sıra bölgenin en önemli değerlerinden biri olan Çanakkale Savaşları için bir araştırma merkezi oluşturulması, bölgenin bir diğer önemli değeri olanjeotermalin değerlendirilebilmesi adına da bir fizyoterapi merkezi kurulması çalışmaları yürütülüyor.”

3 milyon euro tasarruf sağlanacak

İZKA’nın Türkiye’de ilk güdümlü proje uygulaması yapan ajans olduğunu vurgulayan Yavuz, gündemlerinde sözleşmesi yeni imzalanan İzmir Ekonomi Üniversitesi İzmir Bilimsel Araştırma Uygulama Test ve Sistem Geliştirme Laboratuvarları güdümlü projesi olduğunu dile getirdi. Yavuz, 7.2 milyon TL’si ajans kaynaklarıyla finanse edilecek 10 milyon TL büyüklüğündeki projenin sözleşmesinin imzalanıp, çalışmalara başlandığını aktardı. Endüstriyel Havalandırma, İklimlendirme ve Soğutma Amaçlı Akredite Test ve Analiz Laboratuvarı projesinin de geliştirme aşamasının devam ettiğini belirten Yavuz, “Proje kapsamında iklimlendirme sektörüne yönelik akredite test analiz laboratuvarı kurulacak. Bu sayede yurt dışına gönderilen cihazların test ve analizi ülkemizde yapılacak ve yıllık 3 milyon euro tutarında döviz tasarrufu sağlanacak” dedi.

Yat tasarım ve test merkezi kurulacak

Özgür Akdoğan, bölge için stratejik öneme sahip alanları geliştirilerek kalkınma odaklı projelere destek vermek amacıyla güdümlü proje desteği programını önümüzdeki dönemde aktif olarak kullanılmasını planlandıklarını açıkladı. Aydın Ticaret Borsası’nın önderliğinde Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Soğuk Hava Deposu Projesi’nin 2018 Aralık’ta uygulanmaya başladığını belirten Akdoğan, ajans olarak farklı alanlarda güdümlü proje önerilerini değerlendirdiklerini açıkladı. Muğla’da kurulması planlanan Milas Ören Yat İmalat Tasarım ve Mükemmeliyet Merkezi projesi bunlardan biri olduğunu söyleyen Akdoğan,

“Proje kapsamında firmaların ortak kullanımına yönelik yat tasarım ve prototip test merkezi kurulması; ayrıca markalaşma ve kalite standardizasyonu gibi konularda eğitim ve danışmanlık hizmetlerine ağırlık verilmesi planlanıyor” dedi.

Üç güdümlü projesi var

Zafer Kalkınma Ajansı’nın hâlihazırda sözleşmeleri imzalanarak uygulama aşamasında olan üç güdümlü projesi bulunuyor. Oğuz’un verdiği bilgiye göre, bunlardan ilki İscehisar Mermer İhtisas OSB’nin proje yürütücüsü olduğu 6 milyon TL bütçeli “Mermerde Yüksek Verim, Yüksek Katma Değer” Projesi. Ajansın bir diğer güdümlü projesi ise Manisa Celal Bayar Üniversitesi iş birliğiyle hazırlanan “Akıllı Ürün ve Üretim Sistemleri Araştırma ve Eğitim Merkezi Güdümlü Projesi.” Proje kapsamında tahsis edilen bütçe 6.5 milyon TL. Ajansın Manisa Teknokent Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş. (TTO) iş birliği ile hazırlanan “Manisa Savunma Sanayisi Teknoloji Geliştirme Kümesi” güdümlü projesi de bulunuyor. Projenin 16.5 milyon TL olan toplam bütçesinin 14 milyon 850 bin TL’si Ajans tarafından finanse ediliyor.

Oyun ve animasyon geliştirme merkezi

Ankara Kalkınma Ajansı, “Ankara El Sanatları ve Tasarım Merkezi” güdümlü projesine destek veriyor. Projenin 2018 Mart ayı itibarıyla resmi olarak faaliyetlerine başladığını dile getiren Arif Şayık, “Ankara’nın el sanatları alanındaki zanaatkarlarının tasarımla birlikte farklı ürünler üretmesi, bu ürünlerin çeşitli tanıtım, pazarlama ve satış kanallarıyla hem yurtiçi hem de yurtdışı pazarda geniş bir kitleye ulaştırılmasını hedefliyoruz” dedi.

Oyun ve animasyon geliştirme ve eğitim merkezi kurulmasına yönelik bir projenin de değerlendirmesinin yapıldığını açıklayan Şayık, bu projeyle de Ankara’daki sayısal oyun ve animasyon sektörlerinin kapasitesinin artırılmasının amaçlandığını belirtti.

Meyve sineği ile mücadeleye destek

Çukurova Kalkınma Ajansı’nın destek verdiği “Kimya Vadisi ve Ar-Ge Merkezi, Turunçgil Hasat ve Hasat Sonrası Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi ve Göçerlerin Ekonomik ve Sosyal Seviyelerinin Geliştirilmesi” güdümlü projeleri devam ederken, ajans halihazırda bir güdümlü proje üzerinde çalışıyor. Altunsu’nun verdiği bilgiye göre, bu proje Çukurova Üniversitesi’nin yürütücü kurum olduğu ve başta Akdeniz meyve sineği olmak üzere bölgede tarımsal üretimi olumsuz etkileyen zararlılarla mücadele konusundaki “Biyotek Tarımsal Araştırma Uygulama Merkezi Projesi.” Projede, mevcutta ithal edilmek suretiyle tedarik edilen Akdeniz meyve sineği tuzaklarının yerli sanayici ve girişimciler tarafından üretilmesi amaçlanıyor.

Endüstriyel miras turizme kazandırılıyor

BAKKA, 2019’da bölge illerinde birer adet olmak üzere üç farklı güdümlü proje desteğinin başlatılmasını planlıyor. Acar’ın verdiği bilgiye göre güdümlü projelerden ilki il özel idaresinin başvuru sahibi olduğu Zonguldak’ta endüstriyel mirasın korunarak turizme kazandırılmasını amaçlayan Üzülmez Kültür Vadisi Projesi. İkincisi, Karabük Üniversitesi’nin başvuru sahip olduğu Karabük Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Projesi. Üçüncüsü ise Bartın Üniversitesi’nin başvuru sahibi olduğu engelli bireylerin fiziksel, sosyal ve sportif etkinliklerde bulunması için bireysel ve grup eğitim odalarını içeren özel eğitim ve rehabilitasyon alanı oluşturulmasını amaçlayan Bartın Üniversitesi Engelsiz Yaşam Alanı Projesi. 2018’in ikinci yarısında mutabakatı tamamlanan bu projenin 2019’da uygulamasının başlatılması planlanıyor.

İki yeni güdümlü projeye destek

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın 2019 yılı bütçesinden değerlendirilmek üzere iki güdümlü projesi yönetim kurulunda onaylanarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın onayına gönderildi. Genel Sekreter Özen’in verdiği bilgiye göre bunlardan biri, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvuru sahibi olduğu Samsun Akredite Uluslararası Metal, Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvarının Teknik Hizmet Kapasitesinin Artırılması Projesi. Bir diğer proje ise S.S. Altı Köy Elektrik Enerjisi Üretim ve Tüketim Kooperatifinin başvuru sahibi olduğu Altı Köy Yenilenebilir Enerji Eksenli Gelişim Ve Tarımda Dönüşüm Projesi. OKA’nın desteklediği güdümlü projelerden üçünün de 2019’da tamamlanması bekleniyor. Bunlar şöyle: OKA’nın 7 milyon TL katkı verdiği toplam 10 milyon TL bütçeli “Tokat Tarihi Meydan Çarşısı’nın Turizm Cazibe Alanına Dönüştürülmesi Projesi”, 4.95 milyon TL ajans katkılı toplam 6 milyon 995 bin TL bütçeli “Kızılırmak Deltası Doğal Yaşam Eksenli Kalkınma Projesi” ile “Buzağı Can Sütü Projesi”.

Yeni güdümlü projeler planlanıyor

DOKA, bölgesine vizyon katacak, bölgenin marka değerlerini ortaya çıkaracak yeni güdümlü projeleri hayata geçirmeyi planlıyor. Adıyaman, bölgeye özgü değerleri ortaya koyacak, ulusal ve uluslararası düzeyde gündem oluşturacak, bölgenin ekonomisini ve teknolojisine güç katacak projeleri planlayıp hayata geçirmeye devam” edeceklerini vurguladı. Bu projelerin yanı sıra hali hazırda güdümlü proje olarak yürüttükleri Gümüşhane Organik Tarım Merkezi Projesi’nin devam ettiğini dile getiren Adıyaman, “Kelkit Organik Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Altyapısının Geliştirilme Projesi kapsamında Kelkit’e Süt Ürünleri İşleme Merkezi, Bal Paketleme Ünitesi, Çiftçi Eğitim Merkezi ve Misafirhane, Yetiştirme ve Üretim Seraları, Mantar Üretim Ünitesi, Tavuk Kümesi, Yem Kırma ve Hazırlama Ünitesi, Laboratuvar ve sosyal alanlar olmak üzere birçok tesisin kurulması planlanmaktadır” dedi.

Hayvancılık üzerinde çalışılıyor

2019’da hayvancılık alanında bölgenin katma değerini artırmak üzere üç farklı güdümlü proje üzerinde çalıştıklarını açıklayan Demirdöğen, “Soğuk zincir altyapısının kurularak sütün hijyenik ve kaliteli olarak işleme tesislerinin hizmetine sunulması amacıyla Erzurum’da Soğuk Zincir Altyapısının Oluşturulması, Erzincan’da toplanan sütün işlenerek katma değerinin artırılmasi amacıyla Erzincan Süt İşleme Tesisi Kurulması ve Bayburt’ta hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla Bayburt Tarım Yerleşkesi projeleri üzerinde çalışılıyor. Ayrıca KUDAKA Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Erzurum Tekstilkent Projesi, Mobilya Sektörü İnovasyon ve Teknoloji Merkezi ve Erzurum 2. OSB Doğal gaz ve Su Altyapısının Oluşturulması projeleri üzerinde çalışmaktadır” diye konuştu.

Yöresel ürünlerde yakalanan ivme sürdürülecek

Güven, bölgenin özellikle yöresel ürünler ve turizm sektöründe son dört yıllık dönemde önemli bir ivme yakaladığını vurguladı. 2014-2017 döneminde kişi başına düşen gelir miktarında ülke genelinde yüzde 46 civarında bir artış yaşanmışken Ağrı, Ardahan, İğdır ve Kars illerinden oluşan bölgede yüzde 58.5 dolayında bir artışın olduğunu belirten Güven, 26 adet düzey iki bölgesi arasında bölgenin birinci olduğunu söyledi. Bu ivmenin devam etmesi için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini açıklayan Güven, “Kısa süre içerisinde internet sitemiz üzerinden yayımlayacağımız Serka Proje Havuzu çalışması kapsamında proje önerilerimizi kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

Beş güdümlü proje yürütüyor

DAKA’mn 2017 ve 2018 yıllarında Bakanlık tarafından onaylanan beş güdümlü projesinin uygulaması devam ediyor. Bu projeler, Hakkari Kış Sporları Kapasite Geliştirme Projesi, Van Kent Müzesi Projesi, Van Tekstilkent 2. Etap Alanının Yatırımlara Hazır Hale Getirilmesi Projesi, Bitlis İli Sokak Sağlıklaştırma Projesi ve Muş İli Tarihi Çarşı Sağlıklaştırılması Projesi. Bu projelerin toplam destek tutarının 24 milyon 62.5 bin TL olduğunu, eş finansman dahil toplam yatırım tutarının ise 32.4 milyon TL olduğunu belirten Güray, 2019 yılı için olası güdümlü projeler halen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile istişare edildiğini kaydetti.

İki güdümlü proje sürüyor

Bu zamana kadar İpekyolu Kalkınma Ajansın destek verdiği üç güdümlü projenin tamamlandığını dile getiren Akyılmaz, iki güdümlü projenin ise halen devam ettiğini dile getirdi. Devam eden 6 milyon 353 bin TL Sanayi Gelişme Merkezi projesine 4 milyon 764.8 bin TL’lik mali destek sağladıklarını belirten Akyılmaz, Gaziantep Sanayi Odası’nın 5.5 milyon TL bütçeli Kadın Girişimci Destek Merkezi Projesi’ne ise 4 milyon 125 bin TL’lik mali destek sağlandığını kaydetti. Akyılmaz tamamlanan güdümlü projeleri ise şöyle sıraladı: “Akıllı Referans Bina İnovasyon Merkezi, Gaziantep Mesleki Eğitim Kompleksi, Organik Zeytinle Gelen Sağlık Sofralarda Salamuralık Projesi.”

İnovasyon merkezi destekleniyor

Güdümlü projeler kapsamında Şanlıurfa Tekno-Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi ile Şanlıurfa Teknoloji Geliştirme ve Eğitim merkezi (ŞUTGEM) projelerinin destek almaya hak kazandığını belirten Maral, proje faaliyetlerine 2019 içerisinde başlanacağını vurguladı. Ajans tarafından Beşeri Sermayenin Geliştirilmesine yönelik bir Sonuç Odaklı Program tasarımının devam ettiğini dile getiren Maral, bu programın uygulamaya konması neticesinde önümüzdeki yıllarda dezavantajlı gruplara yönelik mali destekler verilebileceğini söyledi.

HÜLYA GENÇ SERTKAYA

Önceki sayfa 1 2 3 4

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu