Başarılı Girişimcilik

Kalkınma Ajansları 2019 Destek Programları

ZAFER KALKINMA AJANSI
Eğitime dev destek

Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerini kapsayan Zafer Kalkınma Ajansı, toplam 13.5 milyon TL bütçeli çağrılara çıktı. Ajans Genel Sekreter Vekili Veli Oğuz, 30 Ocak’ta Yeni Nesil Eğitim Mali Destek Programı (YENEP), Fizibilite Desteği Programı ve Teknik Destek Programlarını ilan ettiklerini söyledi. II ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine yönelik hazırlanan YENEP kapsamında bölgenin dijital dönüşüm sürecini hızlandıracak ve sürdürülebilir kılacak geleceğin nitelikli iş gücünün oluşturulması amacıyla okul çağındaki çocukların tasarım, yenilikçilik, üretkenlik kapasitelerinin geliştirilmesi amaçlandığını belirten Oğuz, program kapsamında 10 milyon TL mali kaynak tahsis edildiğini belirtti.

YENEP kapsamında II ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri’nin uygun başvuru sahipleri olduğunun altını çizen Oğuz, “Üretken Çocuklar Güçlü Yarınlar” sloganıyla çağrıya çıktıkları programın son başvuru zamanının elektronik ortamda (KAYS) proje başvurularının yapılması için 7 Nisan 2019 saat 23.59 olduğunu aktardı. Oğuz, proje taahhütnamelerinin ajansa teslimi için son başvurunun 12 Nisan 2019 saat 18.00’da yapılacağını kaydetti.

2019 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında Zafer Kalkınma Ajansı’nın ve Bölgesel İnsan Kaynakları Geliştirme Merkezi’nin (BİGEM) plan, program ve stratejik öncelikleri ile uyumlu eğitim ve danışmanlık faaliyetlerinin desteklenmesini amaçladıklarını belirten Oğuz, bu program kapsamında 1 milyon TL kaynak tahsis edildiğini bildirdi. Oğuz, 2019 Yılı Fizibilite Desteği Programı kapsamında ise 2.5 milyon TL kaynak tahsis edildiğini söyledi.

Oğuz’un verdiği bilgiye göre, Zafer Kalkınma Ajansı, kurulduğu günden bu yana sunduğu mali ve teknik desteklerle bölgesel kalkınmayı desteklemeye yönelik faaliyet gösterdi. Teknik destekler kapsamında 623 faaliyete destek verildi ve 30 bin 252 kişinin eğitim alması sağlandı.

Mali destekler kapsamında ise yararlanıcılara belli bir oranda doğrudan hibe desteği verildi. 503 hibe projesine destek sağlanırken, 138 milyon TL kaynak aktarıldı ve paydaşların ortaya koyduğu eş finansman ile birlikte toplam 332 milyon TL yatırım bölgeye kazandırıldı.

BURSA-ESKİŞEHİR-BİLECİK KALKINMA AJANSI
Odağı ileri teknoloji ve nitelikli işgücü

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA), 2019 bütçesi 27 milyon TL olarak öngörüldü. Ajans, kullandırılacak mali destek programlarının önceliklerini belirlemek üzere çalışmalarını tamamladı. BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, Türkiye’nin ve ajans sorumluluk alanındaki illerin ihtiyacı olan katma değerli ve yüksek teknoloji üretimini geliştirecek, sanayicinin ihtiyacı olan nitelikli işgücünün yetiştirilmesine katkı sağlayacak ve girişimcilik kapasitesini geliştirecek alanlarda ele alınması düşünülen konuların Yönetim Kurulu’nda değerlendirilerek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na iletildiğini açıkladı. Gerim’in verdiği bilgiye göre BEBKA, Bakanlığın yönlendirmeleri ve değerlendirmeleri sonrasında nihai hale gelecek Mali Destek Programı başlıklarını tüm detayları ile birlikte önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacak.

BEBKA tarafından yürütülen mali destek programları kapsamında 2010-2017 yılları arasında turizm, sanayi, çevre, kırsal kalkınma konuları başta olmak üzere 16 ayrı başlıkta destek verildi. Toplamda 294 projeye 93 milyon TL destek sağlandı. Eş finansman ile birlikte 156 milyon TL’lik yatırım hayata geçirildi. BEBKA ayrıca 2018’de çağrıya çıktığı özel sektöre yönelik sektörel rekabetçiliğin artırılması programı çerçevesinde 9 proje 4.5 milyon TL, endüstriyel simbiyoz programı çerçevesinde dört projeye 1.4 milyon TL; kar amacı gütmeyen kuruluşlara yönelik ise kırsalda ekonomik kalkınma programında 17 projeye 5.2 milyon TL destek verecek.

BİLECİK İŞGEM’E HİBE DESTEĞİ

Güdümlü proje kapsamında BEBKA tarafından 7.2 milyon TL destek sağlanan ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) başvuru sahibi olduğu Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi’nin 2017’de faaliyetlerine başladığını söyleyen Gerim, BTSO’nun başvuru sahibi olduğu yaklaşık 12.8 milyon TL destek tutarlı İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi Projesi’nin de devanı ettiğini vurguladı. Gerim, “Geçtiğimiz Aralık’ta açılan Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi’nin yapılması için Ajans olarak 10 milyon TL’ye yakın bir destek sağlandı. Bilecik Osmaneli Belediyesi tarafından kurulacak İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Projesi için ise sözleşme yine Aralık’ta imzalandı. Toplam bütçesi yaklaşık 1.4 milyon TL olan projeye, ajansımız yüzde 65 hibe desteği sağlayacak. Proje kapsamında Osmaneli Tarihi Çarşı’daki konaklar restore edilerek İŞGEM tarafından değerlendirilecek” dedi.

ANKARA KALKINMA AJANSI
22 milyon TL’lik destek kullandıracak

Ankara Kalkınma Ajansı, 2019 yılında çıkacağı destek programlarıyla toplam 22 milyon TL’lik destek kullandıracak. Bu desteklerin kurgulanmasında Ajansın 2018 yılında belirlemiş olduğu ve üç yıllık önceliklerini gösteren sonuç odaklı programlar temel alınacak. Bu programların “Teknoloji Girişimciliği ve Ticarileşme, Yeni Nesil Kırsal Kalkınma ile Sosyal Yenilik ve Sosyal Kalkınma Programları” olduğunu açıklayan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, Ankara’da turizmin geliştirilmesi için de işbirliği temelinde bir mali destek programının uygulanmasının öngörüldüğünü kaydetti. Şayık, “Teknoloji girişimciliği kapsamında Ankara’da katma değeri yüksek ürünlerin üretilme kapasitesinin artırılması ve yeni ürünlerin ticarileştirilmesi hedeflenecekken, sosyal kalkınma alanında sosyal girişimciliğin ve sosyal fayda odaklı işletmeciliğin geliştirilmesi hedeflenecek. Kırsal kalkınma alanında ise ilçelerde sosyal ve ekonomik hayatın canlandırılması için destek verilmeye devam edilecek. Proje teklif çağrıları dışında, her sene olduğu gibi 2019’da da fizibilite desteği ve teknik destek programları da devam edecek” diye konuştu.

Şayık’ın verdiği bilgiye göre, Ankara Kalkınma Ajansı’nın bugüne kadar desteklediği toplam proje sayısı ise 832. Ajans destek tutarı 115 milyon 695.2 bin TL. Yararlanıcıların eş finansman tutarı 66.9 milyon TL iken toplam proje bütçesi (yatırım büyüklüğü) 182.6 milyon TL.

ÇUKUROVA KALKINMA AJANSI
Hedefi rekabet gücünün artırılması

Adana ve Mersin illerini kapsayan Çukurova Kalkınma Ajansı, 2019’da devam eden programlar ve 2018’den transfer ödeneklerinin de eklenmesiyle 75 milyon TL’yi bulan bir mali destek bütçesini bölge için kullandıracak. Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, Çukurova Kalkınma Ajansı olarak 2019 yılında 15 milyon TL kaynağı teklif çağrısı yöntemiyle uygulanacak mali destek programlarına ayırdıklarını söyledi. Bu kaynağı Yenilik Odaklı Rekabet Gücünün Artırılması Sonuç Odaklı Programı çerçevesinde KOBİ’lerin rekabet güçlerinin artırılması önceliğine yönelik olarak kullanmayı planladıklarını açıklayan Lutfi Altunsu, 2019 yılında güdümlü proje desteklerine 12 milyon TL, fizibilite desteğine 1.5 milyon TL ve teknik desteğe ise 650 bin TL ayrıldığını kaydetti. Her üç destek programı için başvuruların hem sosyal hem de ekonomik kalkınmanın çok farklı alanlarından olabileceğini belirten Altunsu, “Bunların dışında Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı çerçevesinde 2018 yılı sonunda tahsis edilen 14.5 milyon TL kaynağı da 2019 yılında kullandırmayı öngörmekteyiz. İlaveten henüz usul ve esaslara dönük çalışmaların devam ettiği SODES kapsamında da 2019 yılında ajanslar aracılığıyla kaynak kullanabileceğini düşünüyo-l ruz” dedi.

KIRILGAN GRUPLARIN İSTİHDAMI

2019 yılında kırılgan grupların özellikle istihdamının artırılmasına yönelik araştırma ve analiz çalışmalarının yapılacağım söyleyen Altunsu, bölgenin istihdam talebi doğrultusunda mesleki ve teknik eğitimlerin daha etkin biçimde düzenlenmesinin sağlanacağını kaydetti. 2019’da sosyal girişimcilik ve sosyal inovasyon konularında da bazı çalışmalar yapmayı planladıklarını açıklayan Altunsu şunları söyledi:

“Bu çerçevede kavramsal farkındalık sağlama çalışmaları ve fikir atölyeleri ile bölgemizde bu alandaki bilincin ve sahiplenmenin artırılmasını amaçlamaktayız. Son olarak, 2019 yılında açılacak SODES programı da bu alandaki projelerin uygulanması için önemli bir mali destek aracı olacaktır.”

Altunsu’nun verdiği bilgiye göre, Çukurova Kalkınma Ajansı 2008’den bu yana toplam 764 projeye destek sağladı. Projeler kapsamında toplam 438.3 milyon TL yatırım yapılmış olup bu tutarın 190.4 milyon TL’si ajans tarafından sağlandı. 2015-2018 yılları arasında uygulanan teknik destek programları kapsamında 176 faaliyet desteklenmiş olup bu faaliyetlere 2.1 milyon TL finansman aktarıldı.

AHİLER KALKINMA AJANSI
AHİKA, iki mali destek programına çıkacak

Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Aksaray ve Niğde illerini kapsayan Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA), 2019 içerisinde iki Mali Destek Programı uygulanmasını planladı. AHİKA Genel Sekreter Vekili Bekir Varol, bu programları “İmalat Sanayiinde Verimliliğin Artırılması Mali Destek Programı” ile “Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı” olarak açıkladı. Güdümlü projelerle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Varol, bu çalışmaların 2019’da tamamlanmasının planlandığını söyledi. 2019 yılı içerisinde AHİKA tarafından, dezavantajlı gruplara yönelik çalışma yürüten sivil toplum kuruluşlarına ilişkin kurumsal kapasite güçlendirme ve proje hazırlama kapasitesinin artırılması kapsamında çalışmalar yürütülmesi planlandığını kaydeden Varol, Ahiler Kalkınma Ajansı’nca sağlanan mali ve teknik destekler kapsamında bugüne kadar desteklenen toplam proje sayısının 644 olduğunu vurguladı.

Varol’un verdiği bilgiye göre bu projeler için Ajans tarafından sağlanan toplam finansman tutarı 70.4 milyon TL. Projelerin toplam bütçesi ise 154.5 milyon TL. AHÎKA’nın 2018 yılında mali destek, teknik destek ve fizibilite desteği programları kapsamında destek sağladığım söyleyen Varol, “Söz konusu programlar için ajans tarafından sağlanan toplam bütçe 15.5 milyon TL. 2018 yılında uygulanan programlar kapsamında toplam 89 proje için destek verildi. 2018 yılı içinde toplam bütçenin 5 milyon 970.9 bin TL’si kullanıldı. Bununla beraber proje uygulamaları halen devam ediyor. Projelerin 2019 yılında tamamlanması ve projeler için ayrılan kaynağın tamamının kullanılması öngörülüyor” dedi.

ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI
Güdümlü projelere yoğunlaşacak

Kayseri, Yozgat, Sivas illerini kapsayan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN), 2019’da güdümlü projelere yoğunlaşarak, bölgede yer alan üç şehrin sosyal ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmaya devam edecek. ORAN Genel Sekreter Vekili Ahmet Emin Kilci, Kayseri Fuar Alanı ve Kongre Merkezi Projesi’nde sözleşmelerin imzalandığını ve projelerin uygulandığını belirterek, önümüzdeki günlerde Sivas Şehir ve Sanayi Mektebi ile Yozgat Hayvan Hastanesi ve Hayvan Borsası Projeleri için sözleşmelerin imzalanacağını söyledi. 2018 yılında bir güdümlü proje için ajansın 3.5 milyon TL katkı verdiğini anımsatan Kilci, 2019-2020 yıllarında üç güdümlü proje için toplam 30 milyon TL ajans desteği sağlanacağı bilgisini verdi. Kilci, Sarıkaya Jeotermal Su Yönetimi ve Yalın Koordinasyon Ofisi

güdümlü projelerine yönelik görüşmelerin sürdüğünü vurguladı. Kilci, 2019’un ikinci yarısında Bakanlığın da çalışma programı ve öncelikleri doğrultusunda mali destek programı çalışmaları yapılacağını söyledi. Kilci’nin verdiği bilgiye göre ORAN, kurulduğu günden bu yana 464 proje için 159 milyon TL destek verdi. Proje tutarı yaklaşık 300 milyon TL oldu.

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu