Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Kamu ve Özel Sektör Kuruluşları Burs İmkanı Sağlıyor

Burs Veren Kamu ve Özel Sektör Kurumları

E-Bursum’un 600 bin kullanıcısı var

E-Bursum, Türkiye’deki eğitim finansman sistemini dijitalize edip demokratik hale getirmek için kuruldu. Hem burs veren kurumların bütün burs süreçlerini daha efektif hale getirip onlara zaman, kaynak ve insan gücü tasarrufu sağlıyor hem de en uygun öğrencilere en hızlı şekilde ulaşmalarına yardım ediyor. Öğrenciler için ise tüm bursların tek platform altında bulunmasını sağlayıp onlara daha ulaşılabilir, adil bir sistem sağlıyor. Burs veren kurumlara ek olarak E-Bursum kitlesel fonlama sistemi ile öğrencilerin bireylerden destek toplamasını sağlayıp eğitimleri için gerekli finansal ihtiyaçlarını tamamlamayı hedefliyor. Yakın zamanda da devreye alacakları eğitim kredisi ile gençlerin kendilerine uygun eğitim kredisini seçip sıkıntısız bir eğitim hayatı sürmelerini amaçlıyor.

Platformda yarım milyondan fazla kullanıcı var. Yaklaşık 600 bin öğrenci E-Bursum sistemlerini kullanarak finansal kaynaklara ulaşıyor. Şu ana kadar 10 binden fazla bursun dağıtılmasını sağlayıp toplamda 35 milyon TL’lik kaynak dağıtımına aracılık eden platform, Bu yıl bu rakamı 60 milyon TL, 2021’de ise 100 milyon TL seviyelerine çıkarmayı hedefliyor. İşbirliği içinde olduğu 180’den fazla kurum olan platformda başvuru kriterlerini her kurum kendi bursu için belirliyor. Genelde başarılı, ihtiyaç sahibi gençler en fazla bursu alıyor. Her sene yapılan Türkiye Burs Analizi raporuna göre [https://e-bursum.com/tba) geçen sene ortalama 418 TL gibi bir burs miktarı vardı. Platformdaki aylık en yüksek burs ise 1.200 TL.

Kamu kurumlan yurtdışında lisansüstü eğitime destek veriyor

Kamu kurumlan çalışanlarının yurtdışında lisansüstü eğitimine destek veriyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), mevcut mevzuat ve uygulamalar kapsamında uygun görülen çalışanlarını yurtdışına yüksek lisans eğitimine gönderilebildiği gibi kendi imkanlarıyla burs sağlayan çalışanları da mevzuat çerçevesinde ücretsiz izinli olarak yurtdışı yüksek lisans eğitim alma fırsatı veriyor.

Ayrıca SSB’nin çalışanlarına yüksek lisans eğitim ücretlerinde indirim imkanı sağlamak üzere bir üniversite ile anlaşması bulunuyor. SSB çalışanlarının başvuru yaptığı/katılım sağladığı Fullbright, Jean Monnet gibi kısa süreli yurtdışı program ve kurslar bulunuyor.

Ticaret Bakanlığı da, Bakanlık personelini Cumhurbaşkanlığı Kararı ile “kurumlara ayrılan kontenjan kapsamında gönderme, 12 ayı aşmamak üzere kurum bütçesinden ve kontenjan kullanmadan sadece yurt içi aylığının kanuni kesintilerden sonra kalan net tutarın yüzde 60’ını ödeyerek gönderme, aylıksız izin vererek gönderme” usullerinden birini kullanarak yurtdışında lisansüstü eğitime gönderiyor. Ticaret Bakanlığı, AB ve uluslararası kuruluş ve diğer ülkeler tarafından finanse edilen burs programlarını her yıl düzenli olarak personeline duyuruyor.

Burhan ERSOY / Vakıflar Genel Müdürü
“Başvurular 15 Eylül-30 Ekim arasında alınacak”

Bursların dayanağı olan mevcut mevzuatta ortaogrenım burslarının başvuruları okulların açıldığı günden itibaren 30 gün olup yükseköğrenim bursları için başvurular ise her eğitim yılı başında 15 Eylül-30 Ekim tarihleri arasında alınıyor. Tüm başvurular www.vgm.gov.tr üzerinden başvuru formu doldurularak yapılıyor. Ortaöğrenim bursları için 10 milyon 125 bin TL, yükseköğrenim bursları için 12 milyon 960 bin TL ve yabancı uyruklu öğrenci bursları için 2 milyon 880 bin TL bütçe ayrıldı. 2020-2021 eğitim yılında burslardan yararlanabilecek öğrenci sayısı açık kadrolarca belirlenecek. 12 Ağustos.2020 itibarıyla ortaöğrenim için bin 658, yükseköğrenim için 868, yabancı uyruklu öğrenci bursları için 128 açık kadro bulunmakla birlikte Bölge Müdürlükleri’nin hala devam eden kontrol işlemlerini tamamlamalarıyla açık kadro sayılarının önceki eğitim yıllarında olduğu gibi artacağı tahmin ediliyor. Bu eğitim yılında, ilgili mevzuatta yapılması planlanan değişiklik çalışmaları devam etmekte olduğundan söz konusu mevzuat değişikliğinin tamamlanma durumuna göre başvuru süreleri değişebilecek. Başvuru zamanı, süresi ve şekli her eğitim yılı öncesinde olduğu gibi www.vgm.gov.tr üzerinden duyurulacak.

TÜBİTAK’tan jüri ve ödül desteği

TÜBİTAK, MEB tarafından düzenlenen MEB Uluslararası Robot Yarışması kapsamında jüri desteği ve ödül desteği veriyor. Yarışma kapsamında burs desteği bulunmuyor. TÜBİTAK’ın Enerji Bakanlığı ile yaptığı işbirliği kapsamında Enerji Bakanlığı tarafından düzenlenen Enerji Verimliği Proje Yarışması’nda sadece jüri desteği veriyor. TÜBİTAK’ın her yıl düzenlediği Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması’nda derece alan ve bu süreç sonrasında yapılacakjüri değerlendirmesinde seçilen projeleri Uluslararası ISEF Bilim ve Mühendislik Yarışması ile Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışması’na gönderiyor. Bu yarışmalarda birincilik, ikincilik, üçüncülük ve dördüncülük ödülü alan proje sahipleri TÜBİTAK’ın 2205 Lisans Burs Programı’ndan burs alabiliyor.

MEB, 597 milyon TL bütçe ayırdı

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, geçen yıl YLSY bursu kapsamında yapılacak olan sözlü sınava çağrılacak adayların belirlenmesi sürecinde sadece ALES puanı değerlendirmeye alınırken, bu yıl yapılan yönetmelik değişikliği ile ALES puanının yüzde 40 ve lisans mezuniyet notunun yüzde 20’si hesaplanarak oluşturulacak YLSY Başvuru Puanı ile adayların seçme işlemleri gerçekleştirilecek.

20E0 için yapılacak harcamalara 597 milyon TL bütçe ayrıldı. Bursiyerlere ödenen burs miktarları yurtiçi ve dışı için değişmekle beraber öğrenim görülen ülkelere de burs miktarları farklılaşıyor. Geçen yıl bursiyerlere yurtiçi dil eğitimi için bin 150 TL ödenirken bu yıl yapılan tebliğ değişikliği bin 650 TL ödenmesi kararlaştırıldı.

Covid-19 araştırmacılarına burs veriyor

TÜBİTAK’ın “2247-C Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR]” programı, yeni tip koronavirüsün teşhis ve tedavisine yönelik araştırma projelerinde görev alan Türkiye’de lisans, tezli yüksek lisans ve doktora öğrenimi gören öğrenciler ile doktora sonrası araştırmacıları teşvik etmek amacıyla başlatıldı. Programın Covid-19 özel çağrısıyla 117 lisans öğrencisi aylık 750 TL burs ile Covid-19 araştırmalarında stajyer olarak yer aldı.

MERVE YILMAZ  /  HÜLYA GENÇ SERTKAYA

Önceki sayfa 1 2 3 4

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu