Pazarlama ve Satış Taktikleri

KOBİ’ler için 12 yeni pazarlama fikri

Süreli Ürünlere Renk Göstergeli Tarih Baskıları

BİLENLER bilir; gıda ürünlerinde klasik etiketler Amerika’da 23 yıldır değişmedi. Son beş yıldır yenilik fikirleri üzerinde ilginç denemeler var. Son gelişmelere göre bu akım giderek yayılacak gibi görünüyor. Özellikle raf ömrü kısa, zaman faktörüne duyarlı ürünlerde üretim ve son tüketim tarihlerinin ambalaj üzerine basılması tarihe karışacak gibi. Yapılan istatistiklere göre yeni nesil tüketici silik ve küçük puntolarla yazılan üretim ve son kullanım tarihlerine göz atma yerine satış yerinin ya da markanın güvenirliğine sığmıyor.

Etiketleri detaylı inceleyenler ise gelişmiş ülkelerde bile yüzde 40’lann üzerinde değil. Kolay bozulan ürünlere ise genellikle sonradan yapıştırılmış etiketler kullanılıyor. Şimdi tüm bunların yerine akıllı renklendiriciler-le hazırlanmış orijinal etiketler geçmek üzere.

Amerika’da ‘FDA’ (Ulusal Gıda ve İlaç Yönetimi) uzun zamandır askıda tutsa da yapılan araştırmalara göre yeni sistem yaygınlaşacak gibi görünüyor. Uygulamada ürün kapağı ya da ambalaj gövdesi üzerine ‘ink-jet metoduyla seri biçimde basılan harf ve rakam-larlar artık daha az kullanılacak.

Yeni yöntemde ambalaj üzerine sö-külemeyecek şekilde yapıştırılan etiket ya da özel renklerle yapılan akıllı baskılar da var. Bu sistem tüketiciyi renk değişimiyle anında uyanyor. Böylece ürünün ne kadar sağlıklı ömrü kaldığını görerek öğreniyorsunuz. Örneğin çabuk bozulan et ürünlerinin ambalajları üstünde kum saati ya da bildiğimiz takvim benzeri simgeler konuyor. Zaman geçtikçe parlak renklerle ifade edilen tazelik rengi belli bir ritimde solup yavaşça kayboluyor.

Aynı uygulamanın ülkemizde de yapılmasında sakınca yok. Kendine güvenen gıda üreticileri miatlı ürünlerini bu alışılmadık yöntemle tüketiciye sunabilir, yaratılan farklılıkla anında öne geçebilirler. Dahası, uygulamanın buluşsal grafik objelere yer vermesi, ürününüzü tüketici tercihinde özelleştirebilir, tüketici algısında pozitif etkiler yaratabilir.

Uygulamanın şerit şeklinde hemen göze çarpan biçimleri de var. Bunlar tıpkı bilgisayarların dolum göstergeleri gibi her an yeşilden kırmızıya dönüşüyor ya da sabit bir renk zamanla giderek kayboluyor. Halen Amerika ve Avrupa’da uygulanan bu örnekler yakında standart hale gelebilir.

Bizde yalnız KOBİ’ler değil, büyük üreticiler ve ihracatçılar da bu yeni sistemi bir üstünlük motivi olarak kullanabilirler. Daha geniş bilgi için ‘fresh label’ tanımıyla internet üzerinden araştırma yapılması mümkün.

Özellikle Avrupa Komisyonu’nun ‘Horizon 2020’ tanımıyla ş hazırladığı ‘Smart Labels Make ” Food Safety Stick’ başlıklı makaleye bir göz atılmasında yarar î var. Bu sistemle taze meyve ve sebzeler, et ürünleri gibi çeşitli ka-! M tegorilerde sizleri farklılaştıracak yeniliklere geçiş yapabilir, marka prestijine katkıda bulunabilirsiniz. Sistem dondurulmuş tüm ürünleri de kapsıyor.

Slogan İçin Kuluçka Uygulaması Yapın

SIRA dışı sloganlarla sıra dışı uyarıcılar yarat, dürtüleri yönet’devri başladı. KOBİ’ler için önemli bir ayrıntıdan bahsediyoruz: Bu ilginç ayrıntı iddialı her kurum ve markayı kapsayıp içine alabilir. Yaratılacak en uygun slogan yalnız pazarlama stratejisinde dürtüleri harekete geçirmekle kalmıyor, bir KOBİ’ işletmesinin kendine özel kişiliğini de yansıtıyor.

Herkes bilir; bir fikir etrafında yoğunlaşmayı sağlayan elle tutulur tek öğe slogandır. Sloganların çeşitli tipleri olmasına karşın en önemlileri politik ve ticari sloganlardır. Uluslararası literatürde buna ‘motto’da deniyor. Bir kimliğin rafine edilmiş tanımını etkileşimli söz dizisine aktarma işine biz profesyonel anlamda slogan üretimi diyoruz.

Edebiyat, müzik, ses uyumu, tınılaşma ve akustikle de yakın ilgisi olan sloganlar uzun çalışmalardan sonra ortaya çıkıyor. Ses uyumundaki ahenk ıkılda kalıcılığı artırıyor, dilden dile aktarılma kolay-jğım başlatıp onu kalıcı hale getiriyor. Asıl önemli olan ise sözlerin dizilişindeki ahenk ve müzik. Buradaki müziğin bildiğimiz notalarla ilgisi yok. Oluşturulan sözcüklerin kolay hatırlanmasını sağlayan ses uyumu önemli.

İyi bir slogan yüzlerce öneri arasından dikkatle seçiliyor, uygulanacak tüm sınavları geçmesi gerekiyor. İşte bu amaçla şimdiki ve gelecekteki algılara göre slogan yaratmak için ‘kuvöz’ ya da ‘kuluçka’ tekniği uygulanıyor. Yapılan iş tıpkı bir laboratuvar çalışması gibi titizlikle ele alman bir ekip çalışması.

Çok iyi bilgilendirilen pazarlama elemanları (ya da bu konuya odaklanmış yaratıcı iletişim ajansı) slogana konu olacak ürün ya da kurumla ilgili yoğun birkaç gün geçiriyor. Sonra kuluçka aşaması başlıyor. En az beş kişinin katıldığı kuluçka süreci sonunda en iyi slogan yetkin bir jüri tarafından seçiliyor.

Jüri içinde her kesimden tüketicilerin yer alması yararlı. Sloganın üretim aşamasmdan hemen sonra seslendirme yapılıyor ve çeşitli fonetik vurgularla sloganın kendine özel tınısı ölçülüyor. Bu amaçla bazı dijital almaçlar devreye giriyor. Slogan eğer görsel destekli olacak ise bu kez renk ve desen uygulamaları yapılıyor.

En iyi slogan en az sözcükle çok şey anlatmayı hedef alıyor. Esin kaynağı olabilecek ayrıntıları yakalamak için kuluçka süresi içinde toplum araşma karışmak, doğada özgürce dolaşmak ve bolca müzik ve şiir dinlemek serbest.

Marka Enerjinizi Bilim Yoluyla Mesaja Çevirin

OLUMLU olana vurgu yapın, olumsuzlukları genelleştirin. Etik ve erdemi ise kendi markanıza yöneltin! ” Jeff Bezos’un bu uyarısı modem tüketim toplumun-da giderek önemli hale geliyor. Bu stratejinin kestirme yolu ise markanızı (ya da markalarınızı) eşitleyebileceğiniz tanınmış kişileri referans göstermek.

Bu kişiler sanat dünyasından bazı ünlü isimler olabileceği gibi, yetkiliğiyle tanınmış uluslararası bilim adamları da olabiliyor. Sizin gelişmekte olan bir KOBİ işletmesi olarak daha çok bilim adamlarına yönelmenizde yarar var. Unutmayın ki, sanat akımları geçici, bilim ise kalıcıdır.

Kendinize, ürünlerinize güveniyor etik ve erdemi ön planda tutmayı prensip haline getiriyorsanız çalışma alanınızla ilgili bir bilim adamının sizin hakkınızda ya da markanızın değerleri konusunda konuşmasını sağlayın. Her görüşmeyi yine bilimsel etik kurallara uyarak çeşitli platformlara taşıym. Bu strateji sıradan sansasyon yaratmak değil, kalite anlayışınızın, etik görüşlerinizin, çağdaş mesajlarınızın toplum düzleminde pekişmesini sağlamaktır.

Toplantılar, atölye çalışmaları, seminerler, tartışmalar ve hatta reklamlarda marka ve kurum kimliğiniz bu kişinin kimliğiyle bütünleşecek; rakiplerinizin klasik rekabet yöntemlerinden sıyrılmanızı sağlayacaktır. Zamanla sizinle bütünleşen bilim insanı ya da insanları işi ucuzlatmadan dengeli biçimde ekran yüzünüz haline gelecek; bazı prensiplerin korunması yönünde firma kültürünüze değerli katkılar sunacaktır.

Böylece olası rekabetin negatif aurasmdan kurtulacak, teknik yüzünüzü bilimsel değerlerle bütünleştirmiş olacaksınız. Bu süreç sizi kısa sürede rakiplerinizden ayrıştıracak, fiyat stratejisinde de yıkıcı rekabetin etkisinden kurtarıp, ‘yüksek fiyat’ ‘yüksek kalite’ çizgisine taşıyacaktır. Böylece kendinizi bilimsel algı yöntemiyle ilk sıraya koymanız sizi eninde sonunda lider yapacaktır.

Kazanan tarafta olmanın sırrı tam da burada bilgi ve bilimsel düşüncedir. Bilim odaklı strateji sıradan bir amaç değil, geleceğe yapılan en önemli yatırımınız olacaktır. Markanızı eşitleyeceğiniz bilim adamlarına yaklaşmanız aynı zamanda kurumsal geleceğinizi de güvenceye alacak, sizi başköşeye oturtacaktır.

Unutmayın ki, her kurum ve markanın keşfedilmeye hazır teknik bir kişiliği vardır. Önemli olan yapılacak bu aşı için otoriter görünmek ama emredici olmamak gerekir! Yapacağınız iş sadece bilimsel gelişmeleri algıya dönüştürme sürecidir!’

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu