Başarılı Girişimcilik

Melek Yatırım Alan Şirketler

Melek Yatırım Alan Girişimler

Büyük bir enerjiyi başarıya dönüştürmek kuşkusuz destek istiyor. Girişimcilerin yeni fikirlerini hayata geçirirken karşılaştığı bilgi eksikliği, uzun vadede ortaya çıkan kurumsallaşma sürecindeki yetersizlikler ve nakit yönetimindeki zaaflar, önlerindeki en büyük engeller.

Araştırmalara göre iç pazar dinamikleri, fiziki altyapı, kültürel ve sosyal normlar girişimciliğin önünü açarken, finansmana erişim, eğitim olanaksızlıkları ve AR-GE’nin yeterince desteklenmemesi girişimciliği etkileyen olumsuz koşullar arasında gösteriliyor. Şirketlerin kapanma sebeplerinden en yaygın olanların ise finansmana erişim, düşük kârlılık ya da kişisel sebepler olduğu belirtiliyor.

melek yatirim alan girisimler

Melek yatırımcılık kavramı, Türkiye’de son yıllarda hayatımıza girdi, ancak her geçen gün daha fazla konuşulur oldu çünkü girişimcilik ekosisteminin güçlenmesi adına büyük önem taşıyor. Melek yatırımcılar, iş fikri olan ancak yeterli sermaye bulamayan, doğru danışmanlık alamayan girişimciler için büyük fırsat yaratıyor. Melek yatırımcılıktan faydalanan girişimciler, yerli ve yabancı finansman kaynaklarına daha kolay ulaşmakla kalmıyor, yönetim tecrübesinden de faydalanabileceği iş ortaklan buluyor. Türkiye’deki melek yatırımcıların, 2012 yatırım hacmi 10 milyon dolar civarında seyrediyor. 2014 içerisinde 250’yi bulması beklenen melek yatırımcıların, birkaç yıl içinde bine ulaşması hedefleniyor.

Aslanoba yeni yatırımlara sıcak bakıyor

Melek yatırımcı denince akla ilk gelen isim kuşkusuz Hasan Aslanoba. Şu ana kadar 40 tane yatırım yaptı. Bunların arasında 4 tane fon yatırımı ve 3 tane yurtdışında yatırıma ilave olarak 33 tane Türkiye’de farklı alanlarda faaliyet gösteren girişimlere direkt yatırımları bulunuyor.

Aslanoba, “Devamlı olarak pazaryeri modelleri, e-ti-caret şirketleri, içerik siteleri, listeleme platformları, mobil uygulamalar ve bulut yazılım hizmetleri gibi alanlarda yeni yatırım imkanlarını değerlendirmekle beraber, ileride yatırımlarımın büyük bölümünü var olan girişimlerime ek kaynak sağlamak için ayıracağım” diyor.

Bugüne kadar hep melek yatırımcılar gündeme geldi. Biz kapak haberimizde bu sefer melek yatırım alan girişimcilere, onların öykülerine, melek yatırım aldıktan sonra şirketlerine nasıl bir ivme kazandırdıklarına yer verdik. Aşağıda onların öykülerini bulacaksınız.

İki yıl üst üste yatırım aldılar

Melek yatırım alan şirketler arasında yer alan idemama.com, profesyonel tasarımcılarla, tasarıma ihtiyacı olan markaları buluşturan bir platform. Firmalar idemamaıom’da logodan kurumsal kimliğe, broşürden web sitesi tasarımına, marka isminden ambalaja onlarca farklı alanda tasarım hizmeti alabiliyorlar. Kurucu ortakları Rahşan Tan ve Leslie Kandiyoti Mori. 2012’de Early Bird Ventures’dan, 2013’ün Temmuz ayında ise Aslanoba Capital’den yatırım aldıklarını söyleyen Rahşan Tan, toplamda 1 milyon TL’ye yakın bir yatırım aldıklarını ifade ediyor.

Earlybird’den yatırım aldıklarından bu yana dört kat büyüdüklerini ifade eden Tan, “Ayda 200’den fazla firmaya tasarım hizmeti veriyoruz. Türkiye’nin en çok logo/amblem tasarımı yapan şirketiyiz. Ayda 10 binden fazla logo/amblem çalışması tasarımcılar tarafından yükleniyor” diyor.

Yedi haneli ciro hedefliyorlar

Özgen Toru, Ersin Al ve Kaan Saraç’ın 2014’te kurduğu ottopot.com, Türkiye’de ilk kez oto bakım işlemleri için servise gitme ihtiyacını ortadan kaldırarak, araç başında bakım hizmeti vermeye başladılar. Artık müşteriler işteyken veya evdeyken Mobil Oto Servisi çağırarak arabasının bakımını kapısının önünde yaptırabiliyor. Kuruluş aşamasında yakınlarından aldıkları desteklerin dışında, 2013 yılı ortalarında Aslanoba Capital’den 500 bin TL’lik bir yatırım aldılar. Aldıkları yatırımı öncelikli olarak altyapı ve insan kaynağının iyileştirilmesi için kullandılar. Mobil Oto Servis ile İstanbul’un tüm ilçelerine hizmet verebildiklerini söyleyen Kaan Saraç, “Yılsonuna kadar Ankara’da da Mobil Oto Servis hizmetini vermeye başlayarak yedi haneli cirolar ile yılı kapatmayı hedefliyoruz” diyor.

Tasarım ürünler sunuyorlar

Can Turanlı, Cem Gedikoğlu ve Murat Yıldırım’ın kurduğu Zet.com, her yerde bulamayacağınız tasarım ürünlerini sunan bir platform. Sitede takı, aksesuar, giyim gibi yedi ana kategoride tasarımcıların ürünlerini bulabiliyorsunuz. Zet.com hayata geçeli yaklaşık 5 ay oldu, şimdiden 450’den fazla tasarımcı ve 25 binden fazla tasarım ürünü satışta. Turanlı, “Bu kadar kısa sürede, Türkiye’nin en büyük tasarımcı pazaryeri olduk diyebiliyoruz. Bu kadar farklı tasarım ürününü bulabileceğiniz internette veya sokakta başka bir yer yok” diyor. Yaklaşık sekiz ay önce, Aslanoba Capital’den 1 milyon dolar yatırım alan şirket, daha öncesinde de Shine Angel Fund ve Cemal Dalar ve Tunç Yalgın’dan toplam 250 bin dolarlık melek yatırım almış. Turanlı, aldıkları melek yatırımların özellikle ürün geliştirme kısmı için çok değerli olduğunu söylüyor.

2’nci el oto pazarında birincilik hedefliyor

Birol Kabakoğlu, 2009 yılında Tasit.com’u kurdu. Tasit.com sadece taşıt odaklı online ikinci el pazara hitap eden bir site. 150 binden fazla ilan, 1,3 milyon bireysel üyesi bulunuyor. 81 ilde 5 binin üzerinde galeri ve bayi ile çalışılıyor. Sitenin ilk yatırımcısı Sotirios Mistakidis, Mobile.de’nin ve Ebay’in CEO’luğunu yapmış Dr.Ralph VVerner ve Çağlar Erol oldu. Daha sonraki dönemde ise Venture Capital.de adlı bir fondan yatırım aldı. Hemen ardından da bir yatırım süreci başladı. Team Europe Ventures, Almanya’dan Rl Digital gibi yatırım fonları sitenin yatırımcıları oldular. Bunun yanında Sina Afra, Akinon Yatırım üzerinden siteye yatırım yaptı. Son turda ise Haşan Aslanoba sitenin yatırımcıları arasına girdi. Kabakoğlu, Türkiye’nin en büyük 2’nci el online otomobil pazarını oluşturmayı hedefliyor.

2 milyon üyeye ulaştı

firsarbufirsat.com, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği’ni bitirdikten sonra Silikon Vadisi’ne mühendis olarak giden ve orada edindiği tecrübe ve gözlemler ile birlikte 2010 yılında ortağı Reyhan Arslan ile kurduğu bir site. Kısa bir süre sonra dünyaca ünlü yatırım şirketi Tiger Global’in bünyesinde olan Yonja Inc. ile ortak olan girişimciler, Fırsat Bu Fırsat ile bugün 2 milyona yakın üyeye sahip. Yakın zamanda Haşan Aslanoba’dan mevcut ve yeni projelerine hız kazandırması adına 1 milyon dolar yatırım aldıklarını söyleyen Oğuz Arslan, “Bu yatırım ile birlikte yeni markalarımızın hayata geçme sürecini hızlandırdık. Bir sonraki markalarımızdan biri olan mekan.com üzerinde çalışıyoruz. Yakın zamanda hem mekan.com hem de diğer markalarımız ile kullanıcılar ile işletmeler arasında köprü görevimizi daha da güçlendiriyor olacağız’’ diyor.

Perakendeyi akıllı telefonla buluşturdu

Boni A.Ş., 2011’de başvurusunu yaptığı patentli teknoloji ile perakendenin offline dünyası ile akıllı telefonların online dünyası arasında köprü kurarak mikro lokasyon bazlı pazarlama yapmak üzere kuruldu. Kurucuları, Sarper Sılaoğlu ile şirketin yönetiminden sorumlu Soner Çaşur. Boni, 2013 yılını AVM’lerde teknolojisini ve uygulamasını test ederek geçirdi. Bu süreçte çokuluslu üç AVM yatırımcısı firma ve 200’den fazla perakendeci ile işbirliği yaparak toplam 25 bin kullanıcıya ulaştı. 2014 sonu itibariyle en az 45 AVM ‘de 400 bin kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor. Haşan Aslanoba’dan 2013 yılında 1 milyon dolarlık bir melek yatırım aldıklarını söyleyen Sılaoğlu, “Ar-Ge odaklı, inovatif bir iş kurduğumuzdan, en doğru iş modelini bulmak için yatırımdan sonra yalın girişim mantığında, çok sayıda özellik ve iş modeli denemeleri yaparak, büyümeye geçmeden önce Boni’ye son halini verdik. Gelmiş olduğumuz noktada ise iş ortakları ve müşteri deneyimleri ile olgunlaştırılmış benzersiz bir çözüme sahibiz” diyor.

Ücretsiz fiyat teklifi alıyor

Tadilat, nakliyat, temizlik gibi hizmetlerde ücretsiz fiyat teklifi alma modeliyle 2011’den beri kategorisinde liderliğini sürdüren Armut.com, daha önce Çiçek Sepeti, Peak Games ve MarkaVip’e yatırım yapmış olan Hummingbird Ventures’dan ilk yatırımını aldı. Konuyla ilgili Armut.com CEO’su Başak Taşpınar Değim şunları söylüyor:

“2011 yılından beri kişisel birikimlerimizle geliştirdiğimiz Armut.com, 2013 yılı sonunda 20 bin hizmet verene ulaştı. 2013 yılı içinde toplam 248 milyon TL değerinde hizmet alım talebini tekliflerle buluşturdu. Hizmet teklif pazarı modelimiz ilk bakışta dünyada başka sitelere benziyor olsa da, arka planda tamamen kendimize özgü ve dünyada benzeri olmayan bir iş modeli ve teknoloji oluşturduk. Bu sayede değeri bin TL’nin altındaki taleplerinizde artık saatler değil dakikalar içerisinde ilk teklifinizi ulaştırıyoruz.”

1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu