İş Fikirleri ve İş Kurmak

Özgün Teknoloji ve İş Fikirlerine 101 Milyon TL Destek

MALZEME TEKNOLOJİLERİ

Otomotiv Malzeme Teknolojileri” çağrı duyurusu ile polimer kompozit malzemelere yönelik teknolojilerin geliştirilmesi hedefleniyor. Polimer bazlı kompozitler, polimer matris, takviye elemanları ve arayüzden oluşuyor. Bu nedenle çağrı her üç bileşeni ve bu kompozitlerin üretim teknolojilerini kapsıyor.

Proje süresi üst sınırı 36 ay, proje bütçesi üst sınırı 5 milyon TL, ortaklı proje bütçesi üst smırı 7 milyon TL olacak. Proje önerisi konusunda faaliyet gösteren diğer akademik birimler veya araştırma kuruluşlarıyla işbirliği yapılması öneriliyor.

Otomotiv Üretim Sistemleri” çağrısı ile otomotiv sektörünün ihtiyaçlarına cevap verecek modüler, esnek, akıllı üretim sistemlerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Bu çağrı ile otomotiv sektörüne yönelik üretim sistemlerinde Türkiye’nin söz sahibi olabilmesi ve rekabet gücünü artırabilmesi için endüstri 4.0 kavramı ile vurgulanan yenilikçi teknolojilerin Türkiye’nin otomotiv ana ve yan sanayisi tarafmdan geliştirilerek daha etkin kullanılmasının sağlanması hedefleniyor. Proje süresi üst smırı 36 ay, proje bütçesi üst sının 7.5 milyon TL olacak. Projenin özgün değeri ve yenilikçi yönleri açıklanırken, varsa mevcut teknoloji seviyesinin ilgili patentler ve akademik yayınlar göz önünde bulundurularak detaylandınlması bekleniyor. Araştırma kuruluşlan veya üniversitelerin ilgili bölümlerinden proje esas konusuna ilişkin olarak danışmanlık alımlan şeklinde iş birliği yapılması öneriliyor. Ana ve yan sanayi işbirliği içeren projeler tercih nedeni olabilecek.

KOBİ’lere yüzde 75 destek

Program kapsamında projeler tek aşamada doğrudan proje önerisi alınarak değerlendirilecek. Programda proje limitleri çağrı duyurusunda belirlemek üzere, destek oranı büyük ölçekli kuruluşlar için yüzde 60, KOBİ’ler için yüzde 75 olarak uygulanacak. Kabul edilen bütçenin yüzde 10’u kadar tutar genel gider ödemesi olarak destek kapsamına ilave edilecek. Birden fazla transfer ödemesi [ön ödeme] verilebilecek. Destek kapsamında personel, seyahat, alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım, malzeme ve sarf giderleri, ülke içindeki üniversiteler, TÜBİTAK’a bağlı Ar-Ge birimleri, özel sektör Ar-Ge kuruluşları ve benzeri Ar-Ge kurum ve kuruluşlarına yaptırılan Ar-Ge hizmet giderleri, yurtiçi ve dışı danışmanlık hizmeti ve diğer hizmet alım giderleri karşılanacak. Projenin Ar-Ge faaliyetlerini yürütmek amacıyla proje kapsamında gerçekleşen; destek personeli, elektrik, su, gaz, bakım-onarım, haberleşme, vb. giderlere karşılık gelen proje genel giderleri de desteklenecek. Desteklenen projeler kapsamında ortaya çıkması muhtemel fikri ürünler üzerindeki haklar proje sözleşmesi ile düzenlenecek ve bu şekilde kuruluşa devredilebilecek. Bu durumda kuruluş, Ar-Ge faaliyetleri sonucunda elde ettikleri fikri mülkiyete konu hakların Türk Patent Enstitüsü nezdinde kendi adına tescili için gerekli işlemleri yapacak.

Sermaye şirketleri başvurabilecek

“Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı” uygulama esaslarında belirtilen şartları sağlayan, firma düzeyinde katma değer oluşturan Türkiye’de yerleşik tüm sermaye şirketleri proje başvurusunda bulunabilecek. Teknolojik yeterliliğin ve bilgi birikiminin artırılmasında, mevcut yeteneklerin farklı alanlarda da değerlendirilmesinde ve özgün teknolojilerin geliştirilmesinde ivme kazandırıcı ve yönlendirici projeler desteklenecek. Çağrı duyurusundaki kapsamda önerilecek projelerden en az ulusal düzeyde ürün veya süreçte getireceği yenilikleri ortaya koyması ve hedeflenen yeniliğin pazar ve sektördeki yurt içinde veya dışında benzerlerine göre farklılıkları, avantajları ve üstünlüklerinin açıkça belirtilmesi gerekecek. Proje başvuru tarihi itibarıyla proje ekibinde proje konusu ile ilgili en az lisans düzeyinde firma çalışanı personel istihdam edilmeyen projeler hakem ataması yapılmadan ön incelemede reddedilecek.

Faruk ÖZLÜ / Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı
”235.3 milyon TL hibe kullandırıldı”

TEYDEB ürettiği program ve mekanizmalarla Ar-Ge’ye kaynak ayrılmasının özendirilmesi ve yenilikçiliğe yatırım yapılmasının yanı sıra, üniversite-sanayi ve diğer işbirliklerinin oluşmasına katkı sağlıyor. Türkiye’nin kalkınma perspektifi ekonominin daha fazla bilgiye dayalı olmasını zorluyor, bu bağlamda yenilikçi Ar-Ge projelerinin desteklenmesi daha da önem kazanıyor. Ulusal Bilim Teknoloji Yenilik Stratejisi çerçevesinde Türkiye için tanımlanan öncelikli alanlardan güçlü olduğumuz ve hedef odaklı desteklerin verildiği alanlar; otomotiv, BİT, makine imalat sektörleri olarak belirlendi. Buna ek olarak ivme kazanmamız gereken ve ihtiyaç odaklı desteklerin verildiği alanlar ise enerji, gıda, su, savunma, uzay, sağlık alanları olarak işaret edildi. 1511-Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Destekleme Programı uygulamalarına 2012’de başlandı ve toplamda 177 çağrı başlığıyla özel sektörün yenilikçi Ar-Ge projeleri geri ödemesiz olarak desteklendi ve destekleniyor. Programın başladığı günden nisan sonuna kadar olan dönemde 2017 sabit fiyatlarıyla toplam 235.3 milyon TL hibe destek verildi.

Necdet BUZBAŞ / TOBB Gıda Meclisi Başkanı, Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası Bşk.
”En az 50 gıda Ar-Ge merkezi olmalı”

Türkiye’de son 10 yıl içinde Ar-Ge ve inovasyon konusunda büyük çaba var. Bu konuda büyük destekler veriliyor. Proje bazlı Ar-Ge desteklerinin yürütülmesi TÜBİTAK aracılığıyla yapılıyor. TÜBİTAK’ın açtığı çağrılara genelde müracaat az oluyor. Yazılan projelerin kabulü noktasında birtakım sorunlar yaşanıyor. Bu nedenle de proje yazmaktan çekiniyorlar, ‘nasıl olsa döner1 diyorlar. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın şirketlere belirli prosedürlerle verdiği Ar-Ge merkezleri ilgi görüyor. Büyük şirketler artık proje yazmak yerine kendi Ar-Ge’lerini kendileri yapar duruma geldiler. Gıda sanayinde 19 Ar-Ge merkezi, Türkiye genelinde tüm sektörlerin ise toplam 452 Ar-Ge merkezi var. Gıda sektöründeki Ar-Ge merkezleri sayısını yeterli bulmuyorum. Gıda sanayinde en az 50 Ar-Ge merkezi olması lazım. Bunların da TÜBİTAK projeleri başta olmak üzere, proje yapmaları gerekiyor. Gıda sanayi Türkiye’de kurumsallaşmış değil. Sektörde kurumsallaşmış büyük şirketlerin sayısı yüzde 5’lerde.

Geri kalan işletmelerin yüzde 80’i de mikro, yani çalışan sayısı 10 kişiden fazla değil. Böyle bir geniş mozaik içinde Ar-Ge’ye destek verecek şirket sayısı az.

Timur ERK / Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı
“Katmi) değerli kimyasallar öncelikli”

Ar-Ge, inovasyon ve tasarım olmadan kimya sanayisi gelişemez. Son yıllarda bu alanda devlet desteklerinin artması, şirketlerin ilgisini daha da artırdı. Kimya sektöründe, 3-5 sene öncesine kadar 10-12 civarında olan Ar-Ge merkezi sayısı bugün 27’ye kadar çıktı. İlaç sanayi gibi alt sektörlerle birlikte Ar-Ge merkezi sayısı 45’i geçti. Bu güzel bir gelişme. Bu konuda uygulamalar da iyi gidiyor. Kimya sektöründe özellikle biyoteknoloji ve katma değeri yüksek kimyasalların üretimi konusunda Âr-Ge, inovasyon ve tasarım çalışmalarına öncelik verilmesi önemli olur.

Efe BEZCİ / BESA Grup Yönetim Kurulu Üyesi
“Start-upMar için atölye kuracağız”

Türkiye’nin geleceği enerji sektöründe. Biz de aslında inşaat merkezli 50 yıllık firma olmamıza karşın, hızla eneıji ve telekomünikasyon yatırımlarına yöneliyoruz, özellikle, güneş enerjisi yatırımlarında panel ve diğer üretim maliyetlerini azaltacak start-up’lar için atölye kurmayı planlıyoruz.

Kuracağımız atölye Ankara Haymana’daki güneş eneıjisi santralimizde olacak. Bu noktada yenilikçi Ar-Ge projelerinin desteklenmesini önemsiyoruz. TÜBİTAK’ın çağrıya çıktığı destek programı, bizleri ve bizim gibi inovasyon peşinde olan firmaları motive ediyor.

Osman Cem ÇANKAYA / YP İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi
”Montaj sanayi ile daha ileriye gidilemez”

TÜBİTAK’ın bu destek programının, Türkiye’nin en büyük 10 ekonomi arasına girmesinde büyük rolü olacağına inanıyorum. Çünkü montaj yan sanayi ile daha ileriye gidilemez. 20 yıldan beri inşaat ve enerji sektöründe faaliyet gösteren ve arkasında 100’e yakın mühendis grubu bulunan YP İnşaat olarak, yeni konut projelerimizde alternatif enerji kaynaklarına yönelik başlattığımız çalışmalar, bu ve benzeri desteklerle daha ileri boyutlara taşınabilir.

Hülya Genç Sertkaya

Önceki sayfa 1 2 3 4

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu