Gıda ve Restoran Bayilikleri

Pilav Arabası Bayiliği

Geleneksel sokak pilavcılarından esinlenerek, hijyen koşullarda ürettiği onlarca çeşit pilavı kendi tasarımları olan pilav arabalarında satışa sunan İstanbul Pilav, Türkiye çapında zincir olmayı planlıyor. İstanbul Pilav’ın kurucusu Göksel Demirkaya, 4. Levent ve Eminönü’nde bulunan restoranlarının yanı sıra 3 ayrı AVM’de satış yapan pilav arabalarını 2012 yılında Amerika’da önemli bir marka haline getirecek.

Türk mutfağının vazgeçilmezi olan pilav, özel tasarım araba zincirleriyle yeni bir boyut kazandı. İstanbul Pilav’ın geleneksel çizgileri yansıtan, aynı zamanda modern ve hijyenik koşullarda servis yapan “pilav arabaları” büyük ilgi görüyor. 4. Levent ve Eminönü’nde bulunan restoranlarında sunulan birbirinden lezzetli pilavların yanı sıra geleneksel pilav arabasında da fark yaratan İstanbul Pilav, 3 ayrı AVM’deki arabalarıyla da dikkat çekiyor. İstanbul Pilav’da; sade, tavuklu, nohutlu, kavurmalı ve güveçte kuru fasulyeli gibi çeşitlerle birlikte farklı çorbalar ve tatlılar da bulmak mümkün. Sağlıklı ve hızlı yemek alışkanlığında yeni bir dönem başlatan İstanbul Pilav, perakende satışları yanı sıra telefon ve internet üzerinden verilecek siparişlerle arzu edilen adrese tek porsiyondan tencere dolusu pilava kadar servis yapabiliyor.

  • Öncelikle şirketinizden kısaca bahseder misiniz? Nasıl, ne zaman kuruldu vb?

Tekstil ve inşaat sektöründeki yatırımın ardından, bu sektörlerin zayıflamasıyla birlikte gıda sektörüne adım attım. Türk damak tadının ve mutfağının vazgeçilmezi olan pilava olan ilgi beni gıda sektörüne, özellikle geleneksel arabada pilav satışına yöneltti.

Fikrin doğuşu ise şöyle oldu; Bodrum’da 2009 yılında tatil yaparken babam telefonla aradı. Bir arkadaşımızın nohut pilav satmak istediğini ve bunu birlikte yapmak istediğini söyledi. Projeye olumlu baktım. Ancak, yaptığımız araştırmalarda bu konseptin daha önce denendiğini ve çeşitli nedenlerle tutmadığını görünce arkadaşım bu işe girmekten vazgeçti. Ancak, benim aklımda kaldı ve ben bu konuda araştırmalarıma devam ettim. Bir mimar arkadaşıma konuyu bahsettiğim ve birlikte özel bir araba çalışması yaptık. Yaklaşık 6 aylık bir çalışma sonucunda 25 bin dolar harcayarak ilk arabamızı tasarladık. Tabi pilavın kıvamı ve lezzeti çok önemliydi. Bunun test aşaması da yaklaşık 3 ay sürdü. Evimizin bahçesine kurduğumuz arabada gelen konuklarımıza pilavlarımızı tattırmaya başladık. Her geçen gün lezzeti oturdu ve bugünkü halini aldı.

  • Ürünlerinizden bahseder misiniz?

Sade, tavuklu, nohutlu, tavuklu nohutlu, kavurmalı, güveçte kuru fasulyeli, mantarlı ve sebzeli olmak olmaz üzere 8 çeşit pilav satıyoruz. Her bir kabımız ortalama 400 gram pilav alıyor ve fiyat aralığımız 3-9 TL. En uygun ürünümüz sade pilav 3 TL, kavurmalı pilav 9 TL. Bunların yanı sıra uygun fiyatlarda mönüler de sunuyoruz. Kilo ile almak isteyen olur ise sade pilavın kilosu 8, nohutlu 9, nohutlu-tavuklu 13, kavurmalı pilavın kilo fiyatı da 22 TL.

  • Oluşturduğunuz bayilik hakkında bilgi verir misiniz? Nasıl bir bayilik modeli uyguluyorsunuz?

Öncelikli hedefimiz olan İstanbul’un nufüsun yoğun olduğu ilçelerinde bayilikler vermek. Bayilik istenen noktanın kiosk ya da corner olması durumuna göre çalışma yapıyoruz. Eğer kiosk isteniyorsa gereken anlaşmalar sağlandıktan sonra 1 gün içerisinde tüm ekipmanları ile birlikte satışa hazır olarak pilav arabasının kurulumunu yapıyoruz. Corner istendiği taktirde; istenilen m2’ye, göre İstanbul Pilav’ın oluşturduğu tek tip corner dekorasyonunu mimar ve mühendislerimizin kontrolünde 15 gün içerisinde tamamlıyoruz. Kurulumunu yaptığımız noktaya ise her sabah günlük ürettiğimiz mamüllerin servisini sıcak ve satışa hazır olarak yapmaktayız. Bayilerimizin; personel eğitimi, ürün servisi, bulaşık yıkama, ürün pişirme, sarf malzeme ihtiyaçları, pilav arabasında oluşabilecek teknik aksaklıların giderilmesine kadar her türlü ihtiyaçlarını merkezimizden biz gideriyoruz.

  • Şu an için kaç noktada bulunuyorsunuz? Bu konudaki hedefleriniz neler?

Ülkemizdeki mevzuatlara göre şu anda sokakta pilav satışı yasak olduğu için biz de öncelikle AVM’lere yöneldik. Levent’deki merkezimizde kendi üretim tesisimizi kurduk. Birinci sınıf mutfak ekipmanı ve gıda ürünleri kullanarak kurduğumuz mutfağımızın ardından ilk arabamızı Airport AVM’ye koyduk. İlk gün bayilik talepleri aldık ve gördüğümüz ilgi çok büyük oldu. Ardından, Profilo AVM’ye ikinci arabamızı koyduk. Levent merkezimizdeki restoran üçüncü şubemiz oldu. Eminönü’nde 10 metrekarelik küçük bir dükkan kiralayarak arabalarımızdan birini içine koyduk ve küçük bir satış noktası haline getirdik. Eminönü noktamız elden satışta en büyük ilgi gören şubemiz oldu. Ardından, Olivium AVM’ye bir satış arabası koyarak şu anda toplam 5 satış noktasına ulaştık.

Bu projeye Ağustos 2009’da start verdik. Arada geçen ar-ge sürecini de çıkartırsak yaklaşık 8 aydır  aktif olarak satış yapıyoruz. Bu süre içinde günlük ortalama 150 kiloluk bir satış rakamımız var. Gördüğümüz ilgi ve yeni şube planlarımızı da göz önünde bulundurursak 2011 için yıllık ciro hedefimiz 5 milyon dolar.

  • Hangi bölgelere öncelik veriyorsunuz?

Öncelikli olarak kendi şube hedeflerimizi gerçekleştirmek istiyoruz. Yeni AVM hedeflerimiz var. Bu çok hızlı bir süreç olacak. Şu anki yapılanmamız Avrupa yakasında. Anadolu yakasında ikinci adımda açılacağız. Ardından Anadolu ve yurtdışı. İlk günden itibaren projeyi çok beğendiklerini ifade edenlerin bayilik talepleriyle karşılaştık. Şu anda İzmir’den Kayseri’ye, İstanbul’dan Malatya’ya kadar çok sayıda talep var. Talepleri toplamaya devam ediyoruz. Zamanı geldiğinde değerlendireceğiz. 2010 sonunda 9 şubeye ulaşacağız. Bu doğrultuda çalışmalarımız sürüyor. 2011’da ise vereceğimiz bayiliklerle birlikte toplam 50 şube hedefimiz var.

Türkiye’deki yapılanmamızı tamamladıktan sonra ilk yurtdışı noktamızı Amerika olarak belirledik. Öncelikli olarak New York’ta 10 arabadan oluşan bir zincir olmayı planlıyoruz. New York’lular bizim gibi sokakta karınlarını doyurmayı seviyorlar. Araba satışlarına da alışkınlar. Yaptığımız ön çalışmalarda pilavın da ilgiyle karşılanacağını gördük. Bu alamda saha çalışmalarımız sürüyor. Amerika yatırımımıza 2012 yılında start vereceğiz. Amerika yatırımının yaklaşık 300.000 dolar olacağını düşünüyoruz.

  • Bu alanda nasıl bir pazar oluştu?

Her yaş gurubundan müşterimiz var. Öğrenciler, AVM çalışanları ve ziyaretçilerinin yanı sıra iş yerleri, reklam ajansları ve büyük holdinglerden bile sipariş alıyoruz. Öğle yemeğinin dışında ara öğün olarak da siparişler alıyoruz.

Genellikle bir kere alan diğer çeşitlerin de tanıda bakmak istiyor. Tavuklu ve kavurmalı şu anda diğerlerine göre biraz daha fazla ilgi görüyor.

Telefonla aldığımız siparişler kadar internet satışlarımız da oldukça yoğun. Günlük ortalama 150 kilo pilav satışının yarısı internetten geliyor. Yemek Sepeti üzerinden internet siparişi alıyoruz. Hafta içi çalışanların siparişleri kadar hafta sonu evlerden de sipariş alıyoruz. Özellikle kalabalık toplantılar, sünnet, nişan, mevlit gibi organizasyonlara kilo ile ya da tencere ile pilav götürüyoruz. Motosiklet ve özel araçlarımızla dağıtımı yapıyoruz. İnternet siparişi genelde çalışanlardan geliyor. Küçük bir satış noktasından reklam ajansına, büyük holdinglerin çalışanlarından sokak esnafına kadar müşteri profilimiz var. İş toplantılarına, fuarlara, açılış davetlerine, partilere, hatta yat gezilerine bile sipariş alıyoruz.

  • Franchise giriş bedeli nedir? Bu iş için yapılacak toplam yatırım maliyetinden bahseder misiniz?

Franchise giriş bedeli 25.000 USD’dir. Yatırım maliyeti pilav arabasının kurulacağı noktaya göre değişim göstermektedir. Örneğin bir AVM’ye pilav arabası koymak istediğinizde; bayilik ücretinin dışında AVM kirası, personel, AVM genel giderleri, elektrik gibi standart giderleri de hesaplamak gerekmektedir. Corner olarak istenen bayiliklerde ise bayilik fiyatına ilave olarak yapacağımız dekorasyonun bedelini de talep etmekteyiz.

  • Bayilerinize neler tedarik ediyorsunuz?

Pilav satışını gerçekleştirdiğimiz arabalarımız çok özel bir tasarıma sahip. Bayilerimize ilk olarak arabamızı vereceğiz. Pilav arabalarımızda elektrikli ısıtıcılar, elektrikli ısıtıcılı saklama kapları, buzdolabı, ayran makinası, Lcd TV, dvd player, wireless modem,  kayıtlı kamera takip sistemi, aydınlatma ekipmanlarından süs akvaryumuna kadar bir işyerinde olması gereken herşey mevcuttur. Bunun yanında Levent merkezimizdeki mutfakta üretimini yaptığımız pilavdan ayrana, tatlılardan meşrubata kadar tek bir merkezden dağıtımı biz sağlayacağız. Dolayısıyla tedarik zinciri de bizim üzerimizden gerçekleşecek.

  • Bir bayinin aylık elde edebileceği tahmini ciro nedir?

Cirolar bayinin satış yaptığı yerin konumuna göre değişmektedir. Örneğin Eminönü şubemizin aylık cirosu 58.000 TL iken Profilo AVM’deki şubemizin 12.000 TL olması seçilen noktanın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. İyi bir noktada bayilik için verilen ücretin 3 ay içinde bayiye geri dönmesi mümkündür.

  • Bu işin kar marjı hakkında bilgi verir misiniz?

Kar marjı  %150’dir.

  • Ciro üzerinden bedel alıyor musunuz?

Hayır, ciro üzerinden herhangi bir bedel talep etmiyoruz. Bayimize verdiğimiz ürünlerin bedeli dışında sarf malzemelerin bedeli ve reklam katkı payı alınmaktadır.

  • Bayilerinizde ne gibi özellikler arıyorsunuz?

Bayimizde aradığımız en önemli özellik, satış için doğru noktayı tespit etmiş olması ve işinin başında bulunabilecek durumda olmasıdır.

  • Başvuru için tel?

(212) 282 64 12 – info@istanbulpilav.com.tr

Bayilik Veren 50 Yabancı Firma

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. seyyar pilavcıyım muhammet aydın ismim hazır pilav alsam hergün 10 kilo maliyeti bana ne olur fiyatı lütfen arayın 05436931525

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu