Kariyer ve İş

Sahip Olmanız Gereken 7 Yetenek

“ Hiç iş deneyimim yok, mezun olduktan sonra nasıl iş bulacağım?”

Bu soru özellikle yeteneklerini iş dünyasına nasıl uyarlayacaklarını bilemeyen mezunlar arasında çok yaygındır. Ancak firmaları etkileyememe konusunda endişelenmenize gerek yok. İlk olarak mızmız birini kimse sevmez, ayrıca pozitif bir görünüm ve özgüven firmaları etkilemek için çok güçlü silahlardır. Bu yüzden başınız dik yürüseniz iyi olur.

Daha da önemlisi unutmayın ki yeteneklerinizi sadece hatırlamakla kalmaz, aynı zamanda yeni yetenekler de edinebilirsiniz.

Üniversite Gerçek Hayatın Yeteneklerini Öğretir

Dönem ödevleri hazırlayan, sınavlar için çok çalışan, oda arkadaşına yardım eden,  bir öğrenci kulübüne üye olan, spor aktivitelerine katılan ve bunlar gibi faaliyetleri beraber yürütebilmiş bir öğrenci bir işi hak ettiğini ispatlamış demektir. Okuduğunuz alan ve istediğiniz iş arasında direk bir bağlantı olmamasına rağmen, sandığınızdan çok daha fazla bağ vardır.

Bankacılık alanında çalışan, ancak felsefe öğrenimi gören bir öğrenci olduğunuzu varsayalım. Ekonomi ve işletme öğrencileri mülakatlarda ekonomistlerden alıntılar yaparken, siz hayatın anlamından bahsederseniz başarısız mı olursunuz? Kesinlikle hayır! Kritik düşünme ve yazma yetenekleriniz potansiyel firmanız üzerinde çok önemli bir etki bırakabilir. Felsefe kulübünün saymanlığını yaparken edindiğiniz para yönetimi yeteneklerini de unutmayın! Ayrıca bu alanda daha fazla şansa sahip olmak istiyorsanız ekonomi kurslarına gidebilir veya bir bankada staj yapabilirsiniz.

Sosyal bilimler sizi iş dünyası için çok kıymetli yeteneklerle donatır. Mühendislik gibi teknik bilgi gerektiren alanlar hariç etkili düşünebilme, iletişim ve uyum yetenekleriniz sayesinde birçok işe kabul edilebilirsiniz. İşe girdikten sonra ise zaten onlar sizi eğitecektir. Ancak eğer stajlar sayesinde sektöre yönelik deneyim kazanmışsanız, en çekici aday haline bile gelebilirsiniz.

Firmaların İstediği Özel Yetenekler

İşe alım trendleri üzerine araştırma yapan uzmanlar sektör ne olursa olsun firmaların işe alımlarda bazı temel yeteneklere çok önem verdiğini belirtmişlerdir. İnanın veya inanmayın bu yeteneklerin çoğunu üniversite eğitiminiz süresinde geliştirirsiniz. İşte birkaç örnek:

  1. Eleştirel Düşünebilme : Büyük resmi görebilip analitik davranabilmek ve okuduğunuz şeyi iyi kavrayabilmek.
  2. İletişim: Etkili konuşabilmek ve yazabilmek.
  3. İleri Görüşlülük:Beyin fırtınası yapıp gelecekle ilgili çıkarımlarda bulunmak ve bu doğrultuda hedefleri belirlemek.
  4. Bireysel Motivasyon: Sorumluluk almak için istek gösterebilmek.
  5. Bilgi Yönetimi: Araştırmacı ve meraklı olup araştırmaları yönetebilmek.
  6. Global Düşünebilme:Diğer kültürlerle ilgilenmek ve onları anlayabilmek, ayrıca farklı kültürlerden insanlarla geçinebilme.
  7. Takım Çalışması: Hedeflere ulaşabilmek için başkaları ile de verimli bir biçimde çalışabilme.

Bu anahtar yetkinlikler sayesinde şansınızı çok arttırabilirsiniz. Yetenekli olduğunuzu bir kez fark ettikten sonra, kendinizi firmalara tam da onların istediği aday gibi tanıtmak konusunda daha başarılı olursunuz.

İş Hayatında Önem Arz Eden 5 Nokta

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu