Kariyer ve İş

‘Şef’ olmak kariyer trendi oldu

Yeme içme sektörü Türkiye’de hızlı gelişiyor. Mutfak akademilerinin bu alandaki katkısı büyük Bu okullardan kimi keyif için kimi de işletmesini iyileştirmek için eğitim alıyor…

KİMİSİ kariyer değiştirmek için, kimi de sıfırdan bir meslek edinmek için ‘aşçılık’ okullarının kapısını çalıyor. Bunda yeme içme sektöründeki gelişmelerin, buradaki profesyonelleşmenin etkisi de var. Geçmişe göre sektör daha bilinçli gelişiyor ve bu nedenle yetişmiş elemanlarla çalışmak istiyor. Dışardan şef ithal eder konumdan artık ihraç eder konuma doğru yaklaşıyoruz. Son on yılm yükselen trendine iyi bir şekilde yanıt veren bir dizi mutfak sanatları okulu var.

Bunlardan Chefs Table Mutfak Akademisi ! kurucusu Serkan Bozkurt ile Maslak’taki yerlerinde sohbet ettim. Akademi’ye gelenler arasında kimlerin daha başarılı olduğunu, yeteneğin önemli olup olmadığım sorarak sohbete başladık. Bozkurt sorumu şöyle yanıtlıyor:

“Yetenek tek başına yeterli değil aslında istek ve çalışma önemli, işe para öncelikli yaklaşanlar sadece bu meslekte değil pek çok meslekte hüsranla karşılaşıyorlar. Çünkü para birden gelmiyor. Kalite için, bu mesleği sevdiği için gelenler sabırlı oluyor ve kariyer basamaklarını teker teker çıkabiliyor. Benim mülakatlarda en çok sorduğum soru, daha önce yemek pişirip pişirmediği değil, bu işi neden yapmak istediği, neden arzuladığı oluyor. Çok sevmek özellikle bu işte en önemli özelliğin başında geliyor.

Sevdiği zaman başarılı olmak da daha kolay oluyor. Bura-dan eğitim alan, istek ve arzuluysa yüzde 90 zaten bu işi çok iyi öğreniyor ve uyguluyor. Sektöre adapte oluyor ve yerini “ buluyor. Sevip de boş kalacak bir kişi pek görmüyoruz. Türkiye yiyecek içecekte hem işletme hem de imkanlar açısından önemli bir potansiyele sahip.”

AVUKAT DA VAR, YÖNETİCİ DE…

Tabii tüm okullar farklı tarzlar uyguluyor ama genelde prensipler birbirine benziyor. Serkan Bozkurt’a eğitim sürecini ve kimlerin daha çok geldiğini soruyorum. “Biz sadece şeflere değil, meslek edinmek isteyen herkese bu eğitimi veriyoruz. Eğitime gelenlerin yaşı 16 yaşından başlıyor. Ortaokulu bitirmiş, meslek sahibi olmak isteyen de var, kariyerini değiştirmek isteyen avukat da. Yüksek lisansını yapmış olan da var kariyer sahibi ama işinden memnun olmayan da. Herkesin ortak bir noktada buluştuğu bir alan burası. Profesyonel eğitimlerini aldıktan sonra donanımlı bir hale geliyorlar. Bu öğrenciler dört ay sonra büyük otellere ve işletmelere gidip çalışabiliyor. Dört aylık eğitimden sonra burada çalışır gibi staj yaptıkları ve sektörü tanıyıp öğrendikleri, bunları uygulamaya fırsat buldukları dört aylık bir eğitim süreci oluyor. Sekiz ayın sonunda ayaklarının üzerine basacak, sektörde istihdam edilecek konuma geliyorlar. İşletmelerde başlayacak duruma geliyorlar.”

AKADEMİ’NİN EĞİTİM PRENSİPLERİ

Peki, böyle bir eğitimin prensipleri nedir? Serkan Bozkurt’tan dinleyelim:

‘Akademide geleceğin şeflerini, teknikler üzerinden dünya mutfağını öğreterek, yaptığını ifade edebilecek ve bilinçli olacak şekilde yetiştiriyoruz. Aşçılığı mesleğe dönüştürmek ve inovatif yaklaşımlar ile kendini geliştirip, uluslararası standartta mesleğe ve sertifikaya sahip olmak isteyenler için eğitim veriliyor. Son teknoloji ile donatılmış mutfaklarda, U düzen mutfak yapısmda, bireysel çalışılan istasyonlarda butik eğitim veren akademi, eğitmen şeflerin öğrencilerle bire bir ilgilenmesine olanak sağlıyor. Öğrenciler, eğitmenleri ve anlatılanları kolaylıkla görüp uygulayabiliyor. Teknikten tarife giden bir eğitim şekli benimsenen akademide, her konu detayları ile kullanılacak ürünlerin nereden geldiği bilgisine kadar inilerek işleniyor.”

Sertifika alanın önü açık

Chef’s Table Mutfak Akademisi Kurucusu Şef Serkan Bozkurt, sertifika programlarıyla ilgili şu bilgileri veriyor:

“Türkiye’nin Dünya Şefler Birliği (WACS) Uluslararası Mesleki Yeterlilik Sertifikası uygulamasını yapan tek okulu Chef’s Table Mutfak Akademisi’dir. U düzen uygulamalı mutfak sisteminde teori ve pratiği eş zamanlı öğreten bir eğitim modeli uyguluyoruz. Akademi öğrencilerine MEB sertifikası verirken, WACS  Uluslararası Mesleki Yeterlilik Sertifikası (WACS Professional Cook- Commis Chef Certificate) kazanma şansını vermesi ile farklılaşıyor. Akademi öğrencileri, WACS sertifikası sayesinde aşçılıkta/pastacılıkta global standartlarda en geçerli kariyere sahip olabilir. Sertifika sahibi olmak tüm dünyadaki uluslararası oteller ve işletmelerde çalışma imkanını elde etmek ve ‘Master Chef’lik kariyerine devam edebilmek anlamına geliyor.”

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu