Başarılı Girişimcilik

Tarımsal İş Kurmak İsteyen Girişimcilere Hibe Destekleri

ET ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELER

Bu bölümde 30-250 baş sığır, 100- 300 koyun ve 100-300 baş keçi sahibi olan işletme sahiplerine destek veriliyor. Kanatlı eti üreten işletmelerde ise en az 5 bin en fazla 50 bin broyler kapasitesinde (dönem) olmalı.

Hindi üreticileri ise bin-8 bin hindi kapasitesinde olmalı. Bu alanlardaki projelerin yatırım tutarının yarısı karşılanacak.

Dağlık alanlarda geliştirilecek projelerde destek miktarı yüzde 60’a kadar çıkıyor.

Kırmızı et üreten tarımsal işletmeler için en az 20 bin en fazla 1 milyon euro tutarında projeler için başvuru yapılabiliyor. Kanatlı eti üretenler ise 15 bin- 500 bin euro arasında projeler geliştiıebilivor.

SÜT İŞLENMESİ VE PAZARLANMASI

13u program kapsamında, süt üreten küçük ve orta ölçekli tarımsal işletmeler tarafından geliştirilen projeler de desteklenecek. Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması kapsamında süt işleyen işletmeler günlük en az 10 ton, en fazla 70 ton kurulu işletme kapasitesine sahip olmalı.

Yeni işletme olması durumunda, kapasite kriterlerinin yatırım sonunda karşılanması gerekiyor. Günlük 10 tondan daha az kurulu işleme kapasitesine sahip olan işletmeler ise, yatırım sonunda günlük en az 10 ton kurulu işleme kapasitesine sahip olacağını taahhüt etmek koşuluyla başvuruda bulunabiliyor. Bu kapsamda da belirli harcama limitleri var. Hazırlanacak projelerin bütçesi, süt işleyen işletmeler için en fazla 3 milyon euro, süt toplayan üretici örgütleri için ise 1 milyon euro olarak belirlenmiş.

ET İŞLENMESİ VE PAZARLANMASI

Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması kapsamında mevcut işletmenin modernizasyonu ve yeni tesis kurulununum yanı sıra tamamen yeni işletme kurulumu da destekleniyor. Ke-simhaneler, et işleme tesisleri ve kombinalar destekleniyor. Kombinalar sadece et işleme tesisleri ya da kesimhane bölümleri için ya da hem kesimhane bölümü hem de et işleme tesisi bölümleri için aynı anda başvuru yapabiliyor.

MEYVE-SEBZE İŞLENMESİ, PAZARLANMASI

Programın bu bölümünde ekim, dikim gibi hasat öncesine ait işlemler desteklenmiyor, sadece hasat sonrası için destek veriliyor. Temizleme, sınıflandırma, derecelendirme ve paketleme tesisleri, markalama ve izlenebilirlik sistemleri, modifiye atmosferli soğuk hava tesisleri ve modifiye atmosfer koşulları altında paketleme hatları, en fazla 25 metreküp kapasiteye sahip soğutmalı taşıma aracı alımı ve benzeri harcamalara destek veriliyor. Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması kapsamında maksimum verilebilecek hibe tutarı 625 bin euro olarak belirlenmiş.

SU ÜRÜNLERİ

Türkiye’deki su ürünleri işleme tesisleri arasında AB’ye ihracat onayı olmayan birçok tesis var. Uzmanlara göre, bu tür işletmelerde hijyen ve gıda güvenliği bakımından sorunlar yaşanabilir. Bu haliyle sektör rekabetçi olmaktan uzak bir görünümde. İşte bu program su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasıyla ilgili yatırım planları olan işletme sahiplerine cazip fırsatlar sunuyor. Örneğin, su ürünleri işleme tesislerini modernize etmek ya da kapasitesini artırmak isteyen şirketler, yapacakları harcamaların yüzde 50’sini hibe yoluyla karşılayabilecek. Ayrıca yeni su ürünleri tesisi kuranlar, su ürünlerinin soğutulması, işlenmesi, paketlenmesi ve pazarlanmasına yönelik makine ve ekipman alımı, su ürünlerinin HACCP hijyen koşulları çerçevesinde işlenmesi ve diğer kalite ve güvence sistemlerinin uygulanmasına yönelik yatırımlarına destek alabiliyor. Her bir projenin toplam değeri en az 50 bin, en fazla 1 milyon 500 bin euro olarak belirlenmiş. Su ürünleri işleyen işletmelerin en az 100 ton/yıl, en fazla 800 ton/yıl yumuşakça, çift kabuklu ve kabuklıı kurulu üretim kapasitesine sahip olması gerekiyor.

ÇİFTLİK FAALİYETLERİ

Kültür balıkçılığı yapmak isteyenler de destek kapsamında. Yatırımcılar, hibeden yararlanmak için yılda en fazla 200 ton üretim kapasitesine sahip bir tesis inşa etmek ya da mevcut tesislerinde modernizasyon yapmak zorunda.

Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi alt tedbiri kapsamında süs bitkileri yetiştiriciliği, arıcılık, mantar yetiştiriciliği, aromatik bitki yetiştiriciliği ve benzeri projeler geliştirebilirsiniz. Bunların yanı sıra arıcılık için karavan da satın alabilirsiniz. Süs bitkileri yetiştiriciliği söz konusu olduğunda, proje kapsamındaki sera büyüklüğü en fazla 1 hektar, açık alan üretiminin büyüklüğü ise en fazla 2 hektar olmalı. Arıcılık söz konusu olduğunda proje kapsamında faydalanıcı en az 50, en fazla 500 kovana sahip olmalı. Bal ve diğer arıcılık ürünlerinin işlenmesi ve paketlenmesi ve kovan üretimi söz konusu olduğunda kovan sayısı şartı yok.

IPARD programında desteklenecek tıbbi ve aromatik bitki türlerine ait bir liste bulunmuyor. Başvuru sahiplerine yapacakları yatırım kapsamında, ulusal ve uluslararası literatürde tıbbi ve aromatik bitki olarak kabul edilen bitkileri göz önünde bulundurmaları öneriliyor. Bu alanlarda projelerin yatırım miktarı en az 5 bin en fazla 250 bin euro olacak. Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi kapsamında ise 10-250 bin TL’lik projelere destek veriliyor.

KIRSAL TURİZM

Kırsal turizm faaliyetleri, Kırsal Kalkınma Programı’nın en önemli bölümlerinden biri. Kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesiyle ilgili projeler de destek kapsamında. Örneğin, kırsal turizmin geliştirilmesi ve geleneksel el sanatlarının (nakış, cam eşya, sedef kakmacılığı, hasır dokuma, gümüş işleri, seramik üretimi, çinicilik, keçe yapımı, halı-kilim dokuma vb) yaygınlaştırılması gibi projelere de destek var.

Kırsal turizm kapsamında verilecek destek miktarı en az 15 bin en fazla 400 bin euro düzeyinde. Eğer bir konaklama tesisi kurulacaksa yatırımın sonunda cn fazla 25 yatak kapasitesinde (çift/tek) sahip olmalı. Bu bölümdeki destekler sadece konaklama tesisiyle sınırlı değil. Restoran ya da pastane de açabilirsiniz. Ayrıca kırsal alanlardaki gezi, spor, tarih ya da doğa ile ilgili açık alan aktiviteleri yatırımları da yapabilirsiniz. Bu tür projelere de destek veriliyor.

Kerem AKGÜNDÜZ / Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı
“550 milyon TL’lik destek verdik”

Kurumumuz tarafından bu zamana kadar ilan edilen 10 başvuru çağrı döneminde 42 il koordinatörlüğünden 3 bin 381 proje başvurusu alındı. Bu başvuruların uygunluk kontrolü, sözleşme öncesi yerinde kontrolleri, mali ve ekonomik değerlendirmeleri yapılan 1.309 başvuru sahibi ile sözleşme imzalandı. 550 başvurunun incelemesi de ağustos ayı itibarı ile devam ediyor. Eylül ayı içerisinde uygun başvurularla sözleşme imzalama aşamasına geçilecek. 27 Ağustos 2013 tarihi itibariyle sözleşme imzalanan projelere IPARD Programı kapsamında verilecek toplam destek tutarı yaklaşık 550 milyon TL’ye ulaştı.

Gökhan SUN / DenizBank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı
Kredi maliyetleri yüzde 80 daha düşük

Bankamız tarımsal alandaki üreticilere verdiği desteği her geçen gün artırarak sürdürüyor. Özel bankalar arasında tarım sektörüne en yüksek tutarda kredi kullandıran banka olarak liderliğimizi son altı yıldır devam ettiriyoruz. Müşteri sayımız 600 binin üzerinde. Sektöre kullandırdığımız kredi tutarı ise 3 milyar TL’ye ulaştı.

IPARD Programı kapsamında İPm üreticilerimize finansman imkanı sunuyoruz. Diğer yandan, IPARD hibe programlarıyla ilgili proje hazırlanması ve yatırımcılara danışmanlık hizmeti verilmesi kapsamında TKDK ile anlaşma yapan tek bankayız. IPARD Programı kapsamında önceden belirlenmiş sektörlere yapılacak tarımsal yatırımlara, TKDK tarafından yatırım tutarının yüzde 50-65 arasında değişen oranlarda hibe desteği veriliyor. DenizBank hibe tutarının tamamına kadar ön finansman ve yatırımın hibe dışında kalan kısmı için de uygun vade ödeme koşullarında kredilendirme imkanı sunuyor. Kredi limiti, faiz oranları ve vade seçenekleri projelerin verimliliği, projenin kredibilitesi ve nakit akımlarındaki gelişmelere göre tarımsal projeler özelinde farklılık gösterebiliyor.

IPARD kapsamındaki projelerde Avrupa Birliği kaynağı ve devletin yapmış olduğu hibe katkıları da dikkate alındığında üreticilerimiz; sübvansiyonlu kredi uygulamasından bile çok daha iyi imkanlarla yatırımlarını finanse edebiliyorlar. Bu da IPARD kapsamındaki kredi maliyetlerinde yüzde 70-80’lere varan indirim anlamına geliyor. IPARD başvurularında projenin TKDK tarafından kabul edilmesi ve hibe desteğinin alınması için başvuru paketinin doğru ve eksiksiz hazırlanması çok önemli. Bu noktada uzman proje ekibimizle girişimcilere doğru başvuru yapılabilmesi için tam destek sağlıyoruz. Bu hizmet bankalar arasında bir ilk.

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu