Başarılı Girişimcilik

Tarımsal İş Kurmak İsteyen Girişimcilere Hibe Destekleri

TKDK tarafından verilecek destekten yararlanmak isteyen tarımsal yatırımcıların başvuru paketi, teknik projesi ve iş planı artık DenizBank aracılığıyla düzenlenebiliyor. Bankamız, önümüzdeki yıllarda da tarım sektörünü en iyi şekilde fonlayarak, “ilk”lerle tanıştırmaya devam edecek. Projeli yatırımların finansmanı alanında yaptığımız uygulamalar ile Türkiye’de tarım sektörünün en temel sorunu olan ortalama işletme büyüklüklerinin artmasına önemli ölçüde katkıda bulunuyoruz.

uygunluk

Proje başvurusu için uygunluk kriterleri

■    Ulusal kanunlarca tanınmış özel ve tüzel kişiler başvuru yapabiliyor.

■    Hibe desteği kararı alındığında, proje sahibi 65 yaşından büyük olmamalı.

■    Bakanlık kayıt sistemine kayıtlı olmak gerekiyor. Çiftçi Kayıt Sistemi ya da diğer kayıt sistemlerinden herhangi birine kayıtlı değilseniz, son başvuru tarihinden önce kayıt olmanız ve ilgili belgeyi hibe başvurusuyla birlikte sunmanız gerekiyor.

■    Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun istediği formatta bir iş planı hazırlanması gerekiyor.

■    Proje sonunda işletmenin ekonomik olarak sürdürülebilir olduğu iş planında gösterilmek zorunda.

■    Proje sahibinin başvurusunu teslim ettiğinde devlete herhangi bir vergi veya sosyal güvenlik prim borcu olmaması gerekiyor.

■    İşletme sahibi 250’den az kişi istihdam etmeli ve yıllık ciro ya da bilançosu 25 milyon TL’yi aşmamalı.

■    Yeni işletme kurulmasına, sadece ilde kapasite fazlası olmaması durumunda destek veriliyor.

■    Faydalanıcı, ödemenin yapılmasından sonraki beş yıl boyunca yatırımı koruyacağını ve çok önemli değişiklikler yapmayacağını taahhüt etmek zorunda.

Gerekli dokümanlar

✓    İlgilenilen alanın başvuru formu

✓    Bu alanla ilgili taahhütnameler

✓    Teknik kurumlardan temin edilen resmi belgeler

✓    Uygun olan ve olmayan harcamaların detaylı tabloları

✓    Danışman firma ve tedarikçi bilgileri tablosu

✓    Seçilen, seçilmeyen teklifler ve ekleri

✓    Maliyetleri gerekçelendirme tablosu

✓    Yasal mali tablolar t/ Mevcut varlıklar listesi

✓    Projeler (mimari, statik, elektrik tesisat, mekanik tesisat]

✓    Metraj cetveli

✓    Makine ekipman yerleşim planı ve listesi

✓    Yapı ruhsatı ya da yapı ruhsatı alınmasına gerek olmadığını gösteren resmi yazı

✓    İş planı

✓    Teknik proje

Yardım masasını arayın

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun [TKDK], proje sahiplerine ya da ilk kez proje hazırlamayı planlayanlara yardımcı olmak için çeşitli destekleri var. Örneğin, 444 8535 numaralı “Yardım Masası” hattı hedef kitlenin ulaşması için aracısız hizmet sunuyor. Kişiler ister telefonla isterse yüz yüze, merkez ya da il koordinatörlüğündeki yardım masalarından her türlü soru ve sorunları için birebir bilgi alabiliyor.

t5

ipard kredi

Merak edilen sorular…

■    Proje için teminat isteniyor mu? Banka kredisi de kullanılabilir mi?

Destek alabilmek için TKDK tarafından herhangi bir teminat istenmiyor. Ancak başvuru sahibi, projeyi yürütecek mali güce sahip olduğunu iş planında göstermek durumunda. Öz kaynakların yetersiz olduğu durumlarda banka kredisi kullanılabiliyor Ancak projenin amacı ve sürdürülebilirliği için gerekli olan hiçbir taşınır ve taşınmaz bankalara teminat olarak gösterilemiyor.

■    Desteklenecek projeler nasıl seçiliyor?

İl koordinatörlüklerinde ön kontrolleri yapılan projelerin kontrol işlemleri TKDK merkezinde tamamlanıyor. Değerlendirme sonucunda uygun bulunan projeler, seçim kriterlerine göre en yüksek puandan başlayarak sıralanıyor ve ayrılan bütçe dikkate alınarak desteklenmek üzere seçiliyor.

■    İşletmenin kurulacağı yer kiralanabilir mi?

İşletme yeri mülkiyetinin başvuru sahibine ait olması gibi bir zorunluluk yok. Kiralama da yapılabiliyor. Ancak kira sözleşmesinin asgari proje uygulama süresi artı beş yıllık dönemi kapsaması gerekiyor.

■    IPARD kapsamındaki desteklerin niteliği nedir? Destekler karşılıksız mı?

Destekleme kararı alındıktan sonra imzalanacak sözleşmelerde belirtilen hususlara uyulması durumunda destekler karşılıksız, yani geri ödemesiz olarak veriliyor. IPARD kapsamındaki mali destekler karşılıksız ancak, şartlı mükellefiyet var. Eğer sözleşme hükümlerinin ihlali söz konusu olursa sağlanmış mali destekler, gecikme zammıyla birlikte geri alınıyor.

■    Kurum destek ödemelerini ne zaman, ne şekilde yapacak?

Ödemeler, projedeki uygun harcama tutarına göre bir, iki veya üç taksit halinde yapılıyor. Harcama tutarı 250 bin euro’ya kadar olan projelerde tek taksit, uygun harcama tutarı 250 bin-1 milyon euro aralığında olan projelerde bir veya iki taksit, uygun harcama tutarı 1-3 milyon euro aralığında olan projelerde ise bir, iki veya üç taksit halinde ödeme yapılıyor. Ancak başvuru çağrı ilanlarına göre TKDK ilk taksit için ya da yatırımın tamamı için süreler belirleyebiliyor.

Ersan Çıplak

Önceki sayfa 1 2 3

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu