Başarılı Girişimcilik

Türkiye’nin En Başarılı 4 Üniversiteli Girişimcisi

Türkiye’nin en başarılı 4 üniversiteli girişimcisi

İndirdik.com, Turevmak, Vayen Solutions ve Atılım, Hayvancılık… 4’ünün de ortak özelliği kurucularının üniversite öğrencisi olması. Aralarında çiftlik kurup hayvancılık yapan da var, bir gün içinde Türkiye’nin en yüksek montanlı tek ürününü satan da… Bu yıl ilki düzenlenen Global Üniversiteli Girişimci Yarışması ’nda dereceye giren bu şirketlerin ciroları da öyle azımsanacak gibi değil. Şimdiden birkaç milyon lirayı geçiyor. Genç patronların girişim için en fazla tercih ettiği sektörler arasında bilişim ve teknoloji başı çekiyor. Kızlara göre erkek öğrencilerin daha fazla girişimci olması ise dikkat çekici… işte Türkiye’nin en başarılı 4 üniversiteli girişimcisi…

NASIL BAŞARDI?

HP, Microsoft, Facebook, Google ve diğerleri… Bu şirketlerin ortak özelliği üniversiteli genç girişimciler tarafından hayata geçirilmiş olmaları. Türkiye’de de bu türden şirketler mevcut. Limak Holding’ten Casper’a, yemeksepeti.com’dan Dizayn Group’a kadar pek çok şirket, üniversiteli genç girişimciler tarafından kurulmuş durumda.

Bugün de gençler arasında yükselen trend, kendi işinin patronu olmak. Global Students Entrepreneur Avvards (GSEA) tarafından Turkcell’in ana sponsorluğunda, Akbank’ın katkıları ve Bizz Consulting işbirliğiyle Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen “Global Üniversiteli Girişimci Yarışması” da bu savı destekler nitelikte. Yarışmaya katılan 126 üniversiteli genç girişimcinin yaptıkları işler ağırlıklı olarak bilişim ve teknoloji sektörlerine yönelik. Yaşları 18-30 arasında değişen bu kitle, çoğunlukla sıfır sermayeyle üniversitenin üçüncü ya da son sınıfında kendi işinin patronu olmuş durumda. Genç girişimciler arasında kız öğrencilere göre erkeklerin çoğunlukta olması ise dikkat çekici.

İşte bu yıl ilk kez düzenlenen Global Üniversiteli Girişimci Yarışması’nda dereceye giren 4 başarılı üniversiteli girişimci ve yarattıkları şirketlerin hikayeleri…

YILLIK CİROSU 5 MİLYON TL

İndirdik.com’un patronu Mustafa Acet, 28 yaşında. Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği 4’üncü sınıf öğrencisi. Global Üniversiteli Girişimci Yarışması’nda Türkiye’nin en başarılı üniversiteli girişimcisi seçilen Acet’in şirketinin yıllık cirosu 5 milyon lirayı buluyor. Acet, bu yıl Gittigidiyor.com’un da ortak olduğu sitesi aracılığıyla her gün tek bir kalem ürünü özel indirimlerle satıyor. Günde 50 bin farklı kullanıcının ziyaret ettiği sitesini ailesinden gizli harçlıklarıyla kurduğunu söyleyen Acet, New York’taki finalde Türkiye’yi temsil edecek. Acet, girişimcilik macerasının başlama hikayesini şöyle anlatıyor:

“İlk girişimim yakın çevremden ihtiyacı olan firma ve kişilerin web sitelerini hayata geçirmek ve bunu bir işletmeye dönüştürmekti. Sermaye olarak zamanımı kullandım. Yaptığım girişimi ailemden gizleyerek ilk şirketim Circus Interactive’i 2004 yılında kurdum.

Ancak iş modelimin büyüme konusunda potansiyelinin düşük olması sebebi ile tatminsizlik yaşamaya başladım ve farklı bir online iş modelini hayata geçirmeye karar verdim. Türkiye’nin ilk dikey pazar e-ticaret modellerinden birisi olan www.bendeistiyorum.com’u kurdum.

Böylece Türkiye’nin ilk ‘One day, one deal’ sitesi olan bendeistiyorum.com doğdu. Site başta Paro, Turkcell, HSBC olmak üzere birçok markanın ilgisini çekti. Hızlı bir büyüme ile geçen 4 yıl sonunda Gittigidiyor.com kurucu ortaklarından yatırım aldı. Şimdi ise yeni ismi İndirdik.com ile hayatına devam ediyor. Ailemden gizli başladığım girişimcilik serüvenim, bugün 15 personel, aylık 500 bin TL ciro ve hala öğrenci olarak devam ediyor.”

İSTİFA EDİP KENDİ İŞİNİ KURDU

Mert Yentür, 1984 doğumlu. Zürih Üniversitesi’nde nöroinformatik master’ı yapıyor. Yazılımı ve yapay sinir ağları konusunda uzman. İTÜ Bilgisayar Mühendisliği’nde okurken Apple gibi büyük şirketlerde çalışmış. Daha sonra gittiği Zürih’te ise Vayen Solutions’ı kurmuş. Görme yetisini yitirmiş hastalar için geliştirdiği silikon retinadan Facebook ve iPad uygulamalarına kadar pek çok önemli projesi var. Son dönemde geliştirdiği Pitcher ile satış elemanlarının iş yapış şekillerini kökünden değiştiren Yentür, başarılı girişim serüvenine ilk nasıl başladığını şöyle anlatıyor:

“İTÜ’den mezun olurken 3 farklı şirketten iş teklifi aldım. Bir tanesi İstanbul’da kalıp, tam zamanlı çalışmak, diğeri Florida’da danışmanlık yapmak, üçfıncüsü ise Zürih’te mühendis olmaktı. Bunların içinden Türkiye’ye yakın olması ve danışmanlığa göre daha çok kişisel gelişime imkan vermesi nedeniyle Zürih’i tercih ettim. Belki de Vayen’in kurulmasından daha çok riski burada aldım.”

DÖNÜM NOKTASI İSVİÇRE

Mert Yentür, bir süre sonra Zü-rih’teki işinin avantajlı olsa da rutin bir hale gelmesinin onu farklı bir arayışa ittiğini söylüyor. “Bu nedenle, bana uzak sayılabilecek, daha çok biyoloji, hatta tıp öğrencilerinin tercih ettiği nöroinfor-matik bölümüne başvurdum” diyen Yentür, bu tercihinin ardından ivme kazanan kariyer gelişimini ise şöyle anlatıyor:

“Tek başvurumdan kabul alınca, istifamla birlikte Vayen’in kuruluş belgelerini de hazırlamaya başladım. Ailem kendi işimi kurmama destek oldu ancak burada en çok çalışma arkadaşlarımdan tepki aldım. İstifa ettiğim dönemde ciddi bir ekonomik kriz yaşanıyordu.

Vayen’le bu yılın ilk 5 ayına kadar şirketlere yazılım servisi sunduk. Buradan elde ettiğimiz yarım milyon İsviçre frangının üzerindeki geliri de yatırım olarak kullanıp Pitcher’a odaklandık. Proje, pazardaki satış elemanlarının hala ağır diz üstü bilgisayar, projektör kablosu, şarj aleti, katalog gibi pazarlama materyali taşımasını görmemizle ortaya çıktı. Bu çözümü bııgün Bayer Çin’den Pfizer Kore’ye, Novaı tis İtalya’ya kadar birçok ilaç firması, dolayısıyla satış elemanları günlük olarak kullanıyor.”

HAYVANCILIĞI SEÇTİ

Emre Babayiğit, 25 yaşında Yozgatlı genç bir girişimci. Hayvancılıkla uğraşıyor. Atılım Hayvancılık adında içinde 500 büyükbaş hayvanın olduğu bir çiftliği var. Aynı zamanda İngiltere’de Greenvvich Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nde 2’nci sınıfta okuyor. Uzun yıllar babasının sağlık problemlerinden dolayı bakliyat sektöründe faaliyet gösteren aile şirketinde yöneticilik yapan Babayiğit, canlı hayvan ithalatına gümrük vergisinin kaldırılmasıyla hayvancılık işine girmiş. Bu özelliğiyle Global Üniversiteli Girişimci Yarışması ’nda “Geleceği gören girişimci ödülünü alan Babayiğit, bu alana yatırım yapmak isteyenlere süt hayvancılığıyla damızlığı seçmelerini öneriyor ve girişim macerasının başlangıcını şöyle anlatıyor:

“Küçük yaşlarda ailemin içinde bulunduğu bakliyat işinde çalışmaya başladığımdan dolayı iş dünyasıyla yakından ilgilendim. 2010 yılı ikinci çeyreğinden itibaren kırmızı et fiyatlarında hızlı bir yükseliş olduğu yönünde haberler çıkmaya başlamıştı. Dolayısıyla büyükbaş hayvan sayısında ülke genelinde yüksek derecede bir azalış olduğu çok netti. Yükselen et fiyatları ve azalan hayvan sayısı karşısında hükümet canlı hayvan ithalatında gümrük vergisini kaldırıp, sıfır faizle kredi vermeye başladı. Bu noktada da benim girişim maceram başladı.”

VERGİ AVANTAJI

Emre Babayiğit’in en önemli özelliği aile işini günün fırsatlarını da görerek bir adım daha ileri götürmüş olması… Bu konuda babasının da desteğini gören Babayiğit, konjonktürün getirdiği avantajı nasıl başarılı bir girişime dönüştürdüğünü şöyle anlatıyor:

“Yozgat’ta yasayan babam, hazır çiftlik bulmak için arayışa girdi. Okulumdan dolayı İngiltere’de yaşadığım için, ailem iç pazarda ben de dış pazarda araştırmalarımıza devam ettik. Sonunda aldığım teklifler arasından en uygun olan Avustralyalı şirketle irtibata geçtim. 500 büyükbaşı 27 TIR’la Yozgat’a getirdik. Yaptığım girişim sonucunda hayvancılık alanında devlet tarafından sunulmuş olan “sıfır” faizli kredi ve gümrük vergilerinin kaldırılması avantajını kullanabilen işadamları arasında oldum.”

5 BİN LİRAYLA BAŞLADI

Onur Kayapınar, Feyziye Mektepleri Işık Üniversitesi Makine Mühendisliği 4’üncü sınıf öğrencisi. 22 yaşında. 2 yıl önce 5 bin TL sermayeyle kurduğu şirketi Turevmak Makine ve Isı Geri Kazanım Sistemleri yüzde 300 büyüdü. İşe Danimarka’daki KVM Grup’un asfalt makineleri tesisine küçük talaşlı imalat parçalarının ithalatıyla başladıklarını, daha sonra da enerji geri dönüşümüne odaklandıklarını söyleyen Kayapınar, yüzde 50 doğalgaz tasarrufu sağlayan atık ısı projesi gerçekleştirdi. Ka-yapınar, üniversitede nasıl girişimci olduğunu şöyle anlatıyor:

“Aslında her mühendis adayı gibi okulumu bitirince bir işe girip çalışabilme ihtimali ve şansına sahiptim. Ancak fark yaratanlardan olmak istedim. Şirketimi 5 bin lira sermayeyle kurdum. Danimarka’daki KVM Grup’un asfalt makineleri tesisine küçük talaşlı imalat parçaların ihracatıyla başladım.

Yurtdışından aldığımız siparişleri biz de başka bir firmaya üretip kendi adımıza sattık. Talaşlı imalattan kazanılan kâr ısı sistemlerimiz için bir ön sermaye oluşturdu. Talaşlı imalatın yanında asıl alanımız enerji geri dönüşümüydü.

Yaptığımız her projemizin Türk Patent Enstitüsü’nden patentini aldık. 2 yıl içinde 3 patentimiz oldu. Masa ve sandalyeyle başladığımız işimiz bugün yıllık ortalama 1 milyon dolar cirosu olan bir işe dönüştü. Gelecek için planlarımız arasında patentini aldığımız rüzgar ve elektriksiz ısıtma sistemlerini pazarlamak bulunuyor.”

GENÇLERE NE ÖNERİYORLAR?
VAKİT KAYBETMEYİN Mustafa Acet, Mert Yentür, Emre Babayiğit ve Onur Kayapınar girişimci olmak isteyenlere vakit kaybetmemeleri önerisinde bulunuyorlar. Vayen Solutions’ın patronu Mert Yentür’e göre kendi işini kurmak bir şirkette deneyim kazanmak kadar önemli. Yentür, bu konuda şu yorumlarda bulunuyor: “Piyasa analizi, iş planı gibi formaliteleri sonraya bırakıp, gençler bir an önce işlerini kursun, piyasaya ürünlerini çıkarsınlar. Başarısız olsalar bile, özellikle gençken edinilen başarısızlık deneyimi, bir şirkette elde edilen unvandan çok daha önemli. Örneğin yaürımcılara göre bizim şu ana kadar hiç iflas etmiş şirket kurmamış olmamız en büyük dezavantajımız.”

FİKİR ÖNEMLİ DEĞİL İndirdik .com’un kurucusu Mustafa Acet de Yentür’le aynı görüşte. İnternet alanında girişim yapmak isteyenlere vakit kaybetmemelerini öneren Acet şöyle konuşuyor: “E-ticaret alanında yatırım yapmak isteyenler hiç beklemesin ve hemen başlasınlar. Fikrin ne olduğu önemli değil, önemli olan aksiyon almak. Maddi yetersizliklerden şikayet etmek yerine, hayatlarında paraya çevirebilecekleri tek şey olan ‘zamanlarını’ hemen fikirlerine yatırmaya başlasınlar. Yoksa bir gün geri dönüp baktıklarında fazla düşünmüş olmanın maliyeti hiç düşünmedikleri kadar pahalıya mal olabilir.”

“Risk almaktan korkmayın”

KİMLER KATILABİLİR? Üniversiteli Girişimci Yarışması’na, şirket sahibi olan üniversite öğrencileri başvurabiliyor. Ancak, şirketin en az 6 aylık olması gerekiyor. Tabi-i bu şirketlerden sadece faal olan, gelir yaratanlar katılabiliyor. İlk yıl olmasına rağmen yarışmaya 126 öğrenci katıldı, bunlardan 30 ’u ön elemeyi geçti ve jüri değerlendirmesine gitti.

ÖYKÜ ÖNEMLİ Değerlendirmede girişimcinin ilk karar anından son güne kadar geçen girişim öyküsü çok önemli… İş fikri nasıl doğdu, sermayesini nereden buldu, nasıl geliştirdi, ne gibi güçlüklerle başa çıktı ve yarattığı inovasyonlar göz önüne alınıyor. Tabii liderlik, strateji ve vizyon da çok önemli… Sonuçta bir işi kurup belli bir yere getirebilirsiniz ama sonrası da önemli…

FİIMAL NE W YORK’TA Gelecek yılki yarışma için 2012’nin takvimi henüz açıklanmadı. Ancak, bu kez biraz daha erken, bahar aylarında başlatıp, sonbaharda Türkiye etabını tamamlamayı planlıyoruz. Böylece yine kasım ayının ortasında New York’taki finale gidecek yarışmacıyı daha rahat bir takvimle seçme olanağını bulacağız. PES ETMEYİN! Kendi işini kurmak isteyen üniversiteliler hayallerinin peşinden gitsinler, kendilerinden önce başarıya ulaşmış girişimcilerin hayat öykülerini okusunlar ve risk almayı bilsinler… Bir defa başarısızlık yaşadıklarında hemen pes etmesinler… Girişime başlarken, etraflıca düşünüp, iyi bir iş planı hazırlasınlar.

Ayçe Tarcan Aksakal

İnternetten Para Kazanmanın 23 Farklı Yolu

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. Online Alışveriş, Taksitli Kredi Kartı ile alışveriş, İndirim, En Çok satılan Ürünler,Kullanıcı Yorumları, Bilgisayar, Ofis İşletme, Telefon, Müzik, Film, Kitap, Bebek Çocuk, Ev Elektroniği, Beyaz Eşya Mutfak, Hediyelik, Spor Fitness, Çiçek, Sağlık Güzellik, Saat, Oto Aksesuar, Hırdavat Bahçe, Tariş, EvTekstil, PetShop, Takı Mücevher, Mobilya, Dijital Fotoğraf Kamera, Disney, Ayakkabı, Hobi Oyun, Outdoor Deniz, Taşınabilinir Bilgisayar, LCD Televizyon, MP3 Player, Tüm Markala SATILIYORDA BİLGİ TEKNOLOJİLERİ PAZARLAMA VE TİCARET

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu