Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Yeni Bir Çağın Başlangıcı Yapay Zeka Teknolojisi

Yazılım dünyası içerisinde sıkça kullanılmaya başlanan yapay zeka teknolojisi, temelde insan eliyle üretilmiş olan cihazlara insan gibi düşünebilme yeteneği kazandırmayı amaçlıyor. Bu yazımızda yapay zekanın bugünün ve geleceğin teknolojisini nasıl şekillendireceğini anlatacağız.

Yapay zeka geleceğin teknolojilerini nasıl şekillendirecek

Yapay zeka İngilizce “Artificial Intelligence” kavramına karşılık dilimize girdi. İngilizcede kısaca Al harfleriyle ifade edilen bu yeni kavram, en kısa açıklamasıyla, makinelerin karmaşık problemlere insanlar gibi çözümler üretmesini sağlayan son dönemin en popüler teknolojisi olarak tanımlanabilir.

Yapay zeka ve bu zekayı barındırması hedeflenen Robotik Sistemler alanında yapılan çalışmaların büyük bir kısmı, evrimsel süreçte 4 milyar yıl gibi akıl almaz bir sürede evrimleşebilmiş beyin gibi organların 100 yılı bile bulmayan modern teknolojileri kullanarak taklit etmeyi ve mümkünse ötesine geçmeyi hedefliyor. Kimilerince dünyanın sonunu getireceğine inanılsa da, yapay zeka bugün pek çok alanda yaygın olarak kullanılıyor.

yapay zeka teknolojisi
Yapay zeka teknolojisi

Yapay zeka kullanarak ne hedefleniyor?

Yapay zeka asla ve asla tek başına bir alan değildir. Bu bilim konusunun pek çok alt alanı bulunmaktadır. Tüm alt alanlar birleşerek iki temel hedefe ulaşmayı amaçlar. Bu hedefle:

  • İnsan Zekasını Makinelere Aktarma: İnsan gibi düşünebilip hareket edebilme kabiliyetini yine insan eliyle üretilmiş olan robotlara aktarma. Makine öğrenimi, bir bilgisayarın programlamadan hareket etmesini sağlayan bir bilimdir. Derin öğrenme, tahmini analitik otomasyon olarak düşünülebilen, makine öğrenmesinin bir alt kümesidir. Üç tür makine öğrenme algoritması vardır. Bunlar, denetimli öğrenme, denetlenmeyen öğrenme ve Al sistemine geri bildirim verebilen takviye öğrenimi.
  • Gelişmiş Bir Sistem İnşa Etme: İnsan zekasından öte insana dair en önemli avantaj öğrenebilme yeteneğidir. İnsan bilmediği bir şeyi öğrenebilir. Yapay zekanın ana hedeflerinden bir tanesi de -gördüğünü, -duyduğunu, genel olarak ise -işleyebildiği verileri öğrenebilen robotlar geliştirmektir.

Bir diğer yapay zeka uygulaması olan makine görüşü, görsel bilgileri yakalar ve analiz eder. Genellikle insan gözüyle karşılaştırılır, ancak makine görme biyolojiye bağlı değildir ve duvarların ardını görebilecek şekilde programlanabilir. Bu tür teknolojiler, imza tanımlamadan medikal görüntü analizine kadar çok çeşitli uygulamalarda kullanılır.

İlginizi çekebilir: Yapay zeka 2022’nin de yıldızı

Yapay zeka hangi bilimlerle ilişkili?
Yapay zeka hangi bilimlerle ilişkili? (Yapay zeka teknolojisi)

Yapay zeka hangi bilimlerle ilişkili?

Yapay zeka kavramı sadece teknolojiyle ilgili bir durum değildir. İçerisinde pek çok alanı kapsar, zira temelinde insan zekası bulunan bir olgunun içerisinde algoritmadan, sinirbilime kadar bir çok unsur barındırır. Şimdi bu bilim dallarına bakalım:

  • Bilgisayar Bilimleri
  • Psikoloji
  • Sinirbilimi
  • Biyoloji
  • Matematik
  • Sosyoloji-Felsefe

Günümüzde kullanılan yapay zeka uygulamalarına örnekler:

Robotlar: Endüstride en yaygın kullanılan yapay zeka örneği olan otomasyon kısaca, bir işlemi otomatik olarak yapma sürecidir. Robotik süreç otomasyonu, normalde insanlar tarafından gerçekleştirilen yüksek hacimli, tekrarlanabilir görevleri gerçekleştirmek üzere programlanabilir.

Robotların tasarımı ve üretimi üzerine yoğunlaşan bir mühendislik alanı dahi mevcut. İnsanlar tarafından sürekli yerine getirilmesi veya gerçekleştirilmesi zor olan görevleri yapmak için sıklıkla kullanılan robotlar, otomobil üretimi için montaj hatlarında veya uzayda büyük nesneleri taşımak için NASA tarafından kullanılıyor.

Tıp: Sağlık sektörü yapay zekanın en yaygın kullanım alanlarından biri. Hasta sonuçlarını iyileştirmek ve maliyetleri düşürmek için kullanılan Al teknolojileri, insanlara göre daha iyi ve daha hızlı teşhis yapmak için geliştiriliyor.

İş dünyası: Yapay zekanın çokça kullanıldığı alanlardan bir diğeri. Otomasyon, makine öğrenimi ve robotlar, iş dünyasının neredeyse her alanında kullanılıyor. Hatta tüm dünyanın yönünü çizdiği Endüstri 4.0 ile birlikte, bu teknolojiler görmezden gelinemeyecek derecede önem kazanıyor.

Eğitim: Öğrencilere eğitimi daha erişebilir halde sunmak, öğretmenlere daha fazla zaman kazandırmak ve öğrencilerin takibinde ek destek sağlamada kullanılıyor.

Hukuk: Yasalar ve belgelerin eşleştirilmesinde harcanan süreyi düşürmek için kullanılan yapay zeka teknolojileri, zamanın daha iyi kullanılmasını ve verimi artırmada katkı sağlıyor.

Mutlaka okuyunuz: Yapay zekâdan korkmalı mıyız?

Yapay zeka uygulamaları
Yapay zeka uygulamaları (Yapay zeka teknolojisi)

Yapay zeka uygulamaları

Biz yazılım ve bilgi işlem teknolojileri ile spesifik sorulara cevap verebilen makinalar gerçekleştirebiliriz. Ancak genel sorulara cevap veren sistemler geliştirmemiz ancak yapay zeka ile mümkün olabilir. Yapay zeka hemen hemen her yere uygulanabilir, ancak bazı alanlarda çok daha fazla uygulanıyor.

Bugüne kadar, insan zekasına ait özelliklerin tümü henüz tam anlamıyla keşfedilememiştir ve bu nedenle yapay zeka yaratılması için uygulanamamıştır. Günümüzde yapay zeka genel olarak sadece kazanç getirecek, yapay zeka kabiliyetinin tamamına ihtiyaç duymayacak özel bazı alanlara odaklanmıştır.

Oyunlar: Oyunlarda bilgisayarın size karşı oynadığı karakterler yapay zeka ile yönetilirler. Oyunu yazan yazılımcılar bu karakterler için de yapay zeka geliştirmesi gerekiyor.

İncelemenizi önerdiğimiz konu: Yapay Zeka Teknolojisi Meslekleri Tehdit Ediyor

Doğal Dil İşleme, Görüntü sistemleri, Konuşma Algılama, El yazısı algılama ve Gelişmiş Robotlar da günümüzde kullanılan yapay zeka uygulamalarına örneklerdir.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu