Kültür Sanat Haberleri

19 Mayıs’ın Anlam ve Önemi Hakkında Yazı

19 mayıs ile ilgili yazılar

19 mayıs 1919, 19 mayıs hakkında bilgi, 19 mayıs yazıları, 19 mayıs ile ilgili yazı kısa, 19 mayıs ile ilgili uzun yazı

19 Mayıs’ın Anlam ve önemi ile ilgili – Hakkında Yazı – I-

19 Mayıs 1919 Tarihinin Türk Tarihindeki Önemi

Osmanlı İmparatorluğu 1. Dünya Savaşında yenilgiyle ayrılmış Avrupa’nın hasta adamı olarak nitelendirilen Osmanlı İmparatorluğu topraklarında gözü olan Avrupa devletleri tarafından çeşitli bahanelerle işgal edilmeye başlanmış. Milletini seven vatansever yurttaşlarımız çeşitli kurtuluş yolları aramaya başlamışlar.

19 mayıs resimleri
19 mayıs

Bazı vatan topraklarını düşman işgal ederken vatanseverler çarpışarak şehit düşmüşlerdir. Çanakkale Savaşı kahramanı olan Mustafa Kemal’de kurtuluşun Anadolu topraklarında Anadolu halkıyla birleşerek topyekûn savaşarak kazanılacağına inanıyordu. Bu sebeple 16 Mayıs 1919’da İstanbul’dan ayrılarak Samsun’a doğru yola çıktı. 19 Mayıs 1919 Samsun’a ayak bastı.

Düşmanlar bütün yurdu ele geçirmeye başlamıştı. Yurt yavaş yavaş parçalanmaya başlamıştı. Fransızlar, İtalyanlar, İngilizler, Yunanlılar, Ermeniler tarafından yurdumuz işgal edilmeye başlanmıştı. Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a ayak basıp Kurtuluş Savaşını başlatması milletimizin de yaşlısı genci çocuğu kadını her şeyiyle “Ya istiklal ya ölüm” ilkesiyle bu savaşa katılması, Türklerin esir edilemeyeceğini her zaman hür yaşayacağını bağımsızlığından vazgeçmeyeceğini pes etmeyeceğini ve Türk topraklarının işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya göstermiştir.

Mustafa Kemal, 19 Mayıs gününü kurtuluş günümüz ve özgürlük ateşini yaktığı gün olarak Gençlik ve Spor Bayramı yapmış ve tüm Türk Milletine özellikle gençlere armağan etmiştir.

19 Mayıs’ın Anlam ve önemi ile ilgili – Hakkında Yazı – II-

19 Mayıs 1919’un Türk Tarihindeki Önemi

19 Mayıs günü, Türk Milleti için önemli bir gündür. Özgürlüğe, bağımsızlığa ilk adım o gün atılmıştır. Kurtuluş savaşı, Mustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a ayak basması ile başlamıştır. Mustafa Kemal, Samsun’a çıkışı ile tüm ülkeyi kurtaracak bir hareket başlatmıştır. Atatürk’ün milli birlik ve dayanışmayı gerçekleştirmek için çıktığı yolculuk milletin güçlenmesini sağlamıştır.

Atatürk bu savaşta gerçekten tüm gücünü, millet sevgisini ortaya koyarak savaşmıştır. Atatürk bir konuşmasında “Ben 19 Mayısta doğdum.” Demiştir. Ulu Önder’in 19 Mayıs’ı doğum günü olarak kabul etmesi, 19 Mayıs’ın tarihimizdeki yerini ve önemini en iyi biçimde açıklamaktadır. Kurtuluş savaşı İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin saldırmasıyla başlamıştır. Ve savaşı Türk Milleti onur ve başarı ile tamamladıktan sonra 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edilmiştir. Biz de Kurutuluş savaşımızın başlangıcı olan 19 Mayıs gününü ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK ve SPOR BAYRAMI olarak kutluyoruz. Atatürk’ün bu bayramı gençlere armağan ettiğini unutmuyoruz.

19 Mayıs’ın Anlam ve önemi ile ilgili – Hakkında Yazı – III-

19 Mayıs 1919 Tarihinin Türk Tarihindeki Önemi

19 Mayıs 1919 Türk milleti için büyük ve önemli bir dönüm noktasıdır. Çünkü 19 Mayıs 1919, bağımsızlık savaşımızın başlatıldığı önemi büyük olan bir gündür. Çünkü 19 Mayıs 1919, Birinci dünya Savaşı’ndan sonra topraklarımızın yabancı işgalinde bulunduğu günlerde Mustafa Kemal Atatürk’ün çözüm arayışı içinde Bandırma vapuru ile samsun’a çıktığı tarihtir. Çünkü 19 Mayıs 1919 tarihi, milletimizin, büyük onur ve asaleti ile Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde, tarih sahnesinde bir kez daha şahlanarak tam bağımsızlığını elde etmek için çıktığı yolda kesin zafer kazandığı günlerin başlangıç noktasıdır.

Bu nedenle Mustafa Kemal Atatürk cumhuriyetimizin savunulması ve korunması görevini yeni kurulan Türk devletinin dinamik gücü olarak gördüğü Türk gençliğine emanet etmiş ve bu vesileyle de Samsuna çıktığı ve Türk Milletinin Kurtuluş Savaşı’na başladığı bu günü tüm içtenliğiyle Türk gençlerine ve gençliğine armağan etmiştir. O yüzdendir ki her yıl düzenlenen 19 Mayıs törenlerinde gençler coşkuyla bayramlarını kutlarlar. Atatürk iyi ki Kurtuluş Savaşını başlatıp kazandın diyoruz çünkü Cumhuriyeti de sonsuza kadar koruyacağımıza söz veriyoruz… Atam izindeyiz!

19 Mayıs’ın Anlam ve önemi ile ilgili – Hakkında Yazı – IV-

19 Mayıs’ın Anlam ve Önemi Hakkında Metin

Milli Mücadele’nin, Atatürk tarafından dile gelen hikâyesinin ilk cümlesi, “1919 senesi Mayısının 19’uncu günü Samsun’a çıktım” ile başlar. Diğer bir deyişle, 19 Mayıs 1919, Milli Mücadele’nin fiilen başladığı tarihtir. 19 Mayıs bir başlangıçtır, fikir ve karar sahibi Atatürk’ün hedefine varan yolda ilk adımdır. Her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlere de armağan ettiği, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin milli bayramı olan “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı”Kurtuluş Savaşı’nın da başladığı gün olarak kabul edilir.

Ancak bu tarihe gelinen süreçte yaşananlar, aşılan zorluklar ve kazanılan başarının sırrı tarihsel bir gerçek olmasına rağmen ayrıntılı olarak bilinmiyor. Süreç, Son Osmanlı Padişahı Vahdettin, İngilizlerin Samsun’da olup bitenlerden dolayı hissettikleri huzursuzluğu çözmek adına Mustafa Kemal Paşa’yı yanına çağırmasıyla başladı. Daha kendisine gelen çağrıyı duyduğu andan itibaren bu görevin işgal altındaki Anadolu’nun zaferine bir işaret olarak algılayan Mustafa Kemal Paşa, yanına 18 kişilik heyet alarak, Samsun’a doğru yola çıkar. Tarih, 16 Mayıs 1919’dur ve vapurun adı da Bandırma’dır.

17 Mayıs 1919 Cumartesi günü Bandırma Vapuru saat 21.40 sıralarında İnebolu’ya varır.18 Mayıs 1919 Pazartesi günü beklenen yolcuğun sonuna gelinir. Yolcular Kalyon Burnu denilen yerden sandallara Merkez iskelesine çıkarlar. 19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk ‘ün Samsun’a çıkışı kurtuluşun başlangıcıdır. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Milli Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’da Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedeniyle de Büyük Önder 19 Mayıs’ı Türk gençliğine armağan etti.19 Mayıs aynı zamanda “Gençlik ve Spor Bayramı”olarak kutlanıyor. 20 Haziran 1938 tarihli kanunla “ bu ulusal bayram, 1981 yılından itibaren “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” adını aldı.

19 mayıs yazıları
19 mayıs gençlik ve spor bayramı

19 Mayıs Yazıları:

19 Mayıs 1919 Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başladığı gündür. I. Dünya Savaşısonunda ülkemizin birçok yerisavaşı kazanan devletler tarafından işgal edilmişti. Yurdumuzu bu durumdan kurtarmak için Atatürk, 16 Mayıs 1919′da “Bandırma Vapuru” ile İstanbul’dan Samsun’a hareket etti. 19 Mayıs 1919′da Samsun’a vardı ve burada Kurtuluş Savaşını başlattı.

Üç yıl süren savaşlar sonunda ülkemiz yabancı güçlerden kurtarıldı. 29 Ekim 1923′te Türkiye Cumhuriyeti ilan edildi. Atatürk’ün, Samsun’a varış tarihi olan 19 Mayıs günü Ata’nın isteği üzerine “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

Atatürk Türk gençliğini seviyor, onlara güveniyor ve Türkiye’nin geleceğini onların ellerine bırakmaya çekinmiyordu. Gençliğe bıraktığı bu önemli görevisöylevinde şöyle dile getiriyordu Atatürk: “Ey Türk Gençliği! Birinci ödevin; Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyetini sonsuzluğa değin korumak ve savunmaktır. Varlığının ve geleceğinin biricik temeli budur. Bu temelsenin en değerli güven kaynağındır.”

Atatürk, “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur!” sözü ile başarılı olabilmenin bir koşulunun da sağlıklı olmak olduğunu, sağlıklı olmak için de spor yapmak gerektiğini vurgulamıştır. Her yıl 19 Mayıs günü Gençlik ve Spor Bayramımız yurdun her yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır. 19 Mayıs; 1981 yılından bu yana “Atatürk’ü Anma Günü” olarak da kutlanmaktadır. Bunun nedeni Atatürk’ün bir söyleşi sırasında: “Ben 19 Mayıs’ta doğdum” demiş olmasıdır.

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ile ilgili yazılar

19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal ATATÜR beklide bir ulusun kaderini değiştirmek için elindeki tüm imkânlar ile savaşıyordu. Bir adım atılması gerekiyordu bu uğruna binlerce can verilen, her karış toprağı bu ulusta yaşamış insanların kanları ile şekil almış vatan için. Mustafa Kemal ATATÜRK 19 Mayısta hafif hasarlı bir vapur olan bandırma vapuru ile Samsuna hareket etmiş ve varmıştır.

Bu sırada Samsunu İngiliz askerleri işgal altına almıştı bu işgale karşı çok üzülen ve vatan uğruna çarpışmak isteyen Türk makineli tüfek birliğinde teğmenlik yapan Hamdi ismindeki bir teğmen direniş göstermek için dağa çıkmaya karar verir. Ve ona eşlik etmek isteyen pek çok er de Hamdi teğmene katılarak ona eşlik eder. Mustafa Kemal ATATÜRK de bu direnişi desteklemek ve Samsunu işgalden kurtararak bir direnişin, bir ülkenin içindeki cevher ile nasıl yeniden ayağa kalkabileceğini göstermek ister. Tüm bu olaylar son bulduktan sonra Mustafa Kemal ATATÜRK bu günü ülkedeki tüm gençlere adayarak bu günün öneminin asla unutulmamasını ve gençlerin aslında ne kadar önemli olduğunu belirtmiştir.

Eğer bir ülke içine düştüğü zor bir durumdan bu kadar çabuk kurtulduysa, bu kadar çabuk yükselmeye başladıysa ve bu kadar çabuk kalkındıysa. Emin olun tüm bunlar Mustafa Kemal ATATÜRK sayesindedir. Her yıl ülkemizde 19 Mayıs büyük coşku ve sevinç ile kutlanır. Gençler düzenledikleri gösteriler ile yaptıklarışovlar ile bu güne renk katarlar.

Cümlelerimize son verirken son bir mısra daha yazmak istiyoruz Türk ulusunun asla unutmamasını istediğimiz küçük bir not. ‘’ Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur! ‘’

Kompozisyon

Atatürk’ü Sevmek Ülkemizi Sevmektir

Atatürk’ün Bandırma Vapuru ile İstanbul’dan hareket ederek Samsun’a geldiği gün olan 19 Mayıs 1919 tarihi, Milli Mücadelemizin başlangıç tarihi olması sebebiyle oldukça önemlidir.

Bu tarih ile birlikte kendi makus talihini tersine döndürmeyi başaran Türk milleti, Büyük Önderi Atatürk ile ne kadar gurur duysa azdır.

Bir özgürlük ve bağımsızlık aşığı olan Atatürk’ün milleti ile birlikte yok olma tehlikesini göze alarak başlattığı ulusal şahlanış, düşmanların ülkemizden kovulması ile nihayet arzu edilen sonuçla neticelenmiş, bizler bu günlere o günlerin çileli yıllarını yaşayan aziz milletimiz sayesinde gelmişizdir. Binlerce şehit vererek büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğini bizlere emanet eden Atatürk’e ve milletimize layık olmak bizlerin her şeyden evvel en büyük görevi olmalıdır.

Bizler, millet iradesini esas olan ve ülkemizin yönetim şekli olan cumhuriyete sahip çıkarak, Atatürk’ün ilke ve devrimleri ışığında her zamankinden daha da ileriye gitmenin azim ve kararlılığı içerisinde olmalı, teknolojiden en üst seviyede faydalanarak ülkemizi ileri ülkeler seviyesine çıkarmalıyız.

Atatürk, doğum günüm dediği 19 Mayıs’ı Türk gençliğine armağan etmekle, bizlere duyduğu güveni en güzel şekilde ifade etmiş, bağımsız ve özgür bir ülke olan devletimizin ilelebet bağımsız kalması için bizlere düşen görevleri Gençliğe Hitabesinde bir bir sıralamıştır. Her Türk genci Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini okumak, anlamak ve tatbik etmekle üzerine düşen görevi zaten yerine getirecek, kendisine duyulan güveni böylelikle boşa çıkarmayacaktır.

Atatürk’e layık olmanın, ülkemize layık olmak olduğunu; Atatürk’ü sevmenin, ülkemizi sevmek olduğunu sakın aklımızdan çıkarmayalım.

Birkan Soylu

19 Mayıs Konuşma Metni Örnek

Büyük Önder Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı milli mücadelemiz Türk tarihinde önemli dönüm noktalarından biridir. Tarihi boyunca bağımsız yaşamış olan Türk Milleti’nin yine dünya üzerindeki varlığını hür, bağımsız olarak sürdürmesi için buna inanan ve “Türk milletini yine milletin kendi azim ve kararı kurtaracaktır” diyen yüce önder yediden yetmişe, kuzeylisi güneylisi, doğulusu batılısı, her insanımızı arkasına alarak milli mücadeleyi başlatmış ve tüm yoksulluğa, yokluğa rağmen bu mücadelede Türk Milleti başarı elde etmiştir. Bağımsızlığımızın nasıl elde edildiğini, hangi zorluklarla kazanıldığını herkesin bilmesi gerekir. Bu açıdan milli mücadele sonrası 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet’imizle dünya milletleri arasında şerefli yerini almıştır.

Atatürk, en büyük eserim dediği Cumhuriyet’i demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ni Türk gençliğine emanet etmiştir. Türk gençliği bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da Atasının emanetine Cumhuriyet’e sahip çıkacak, O’nun gösterdiği hedef olan çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkarılması için üstüne düşen görevi yerine getirecektir. Buna yürekten inanıyoruz. Birlik, beraberlik içinde birbirine sevgi ile yaklaşan, iyi eğitim almış, teknolojik kabiliyetlerle donatılmış Türk Genci ülkemizi en iyi şekilde geleceğe taşıyacaktır.

Milli mücadeledeki inanç, birlik, beraberliğin her zaman örnek alınarak, aynı kararlılıkla sürdürülmesi ülkemizin başarıya ulaşmasında en büyük etken olacaktır. Bunun bozulmasına da başta Türk Gençliği olmak üzere Türk Milleti fırsat vermeyecektir.

Bayrağımız hür olarak vatan toprakları üzerinde dalgalanıyorsa, bunu borçlu olduğumuz büyük önder Atatürk başta olmak üzere bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olan gazilerimize sağlık diliyor, tüm gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı sevgi, saygıyla kutluyorum.”

Bir Güneş Doğuyor

Atatürk diyor ki: “Bizi öldürmek değil,canlı canlı mezara gömmek istiyorlar. ”Kara bulutlar Türkiye’nin üzerinde dolaşıyor. Mondros Mütarekesi peşinden Sevr Antlaşması ve ateşkes.

Böyle antlaşma olur mu? Yurt parça parça edilmiş,Anadolu insanı,kan ağlıyor.

Memleketin asıl sahibi olan Türk halkı başsız, bölünmüş kuşku içinde, bezgin haldedir.

Kurtuluş ve bağımsızlık umutları ve çalışmaları bölgesel kalmakta birleşememektedir. Memleketin batı ve güney bölgelerinde silahlı karşı koymalar başlamıştır; fakat sayıca çok ve silah bakımından üstün düşman kuvvetleri karşısında bu direnmeler kırılmaktadır.

İşte, bu durumda Mustafa Kemal çıkıyor ortaya ve diyor ki: “Bir tek karar vardır, o da milli egemenliğe dayanan kayıtsız şartsız, bağımsız bir Türk Devleti kurmak.”

Yurdun çeşitli yerlerinde direnme hareketleri devam ediyor, düşmana kurşun sıkılıyor, vurulan yumruklar memleket kadar büyük, eline silahı alan memleket savunmasına katılıyor. Aralarında dayanışma yok, dağınıklık herkesi tedirgin ediyor. Anadolu sahipsiz, bir önder, bir kumandan bekliyor.

İşte, Bandırma vapuru bu önderi, bu kumandanı getiriyor, Samsun’dan Kurtuluşa bir güneş doğuyor.

Evet Mustafa Kemal bir karar veriyor. Verilen bu kararı ise şöyle açıklıyor. “Türk Milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşaması esastır. Bu esas, ancak tam bir bağımsızlıkla sağlanabilir. Ne kadar zengin ve ne kadar varlıklı olursa olsun, bağımsızlıktan yoksun bir millet, uygar insanlık karşısında uşak olmak durumundan daha yüksek bir muameleye layık görülmez. Böyle bir millet, esir yaşamaktansa ölmeyi tercih eder.”

Böyle bir durum karşısında Samsun’da doğan güneşin yükselmesi, tüm ülkeyi aydınlatması, milli birlikle sağlanabilir.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu