Turizm Sektöründen Haberler

Cam Seyir Terasları İlgi Odağı

Cam seyir teraslarının sayısı her geçen gün artıyor

YÜKSEKLER hem coşku verir insana, hem de korku! Doğaya tepeden bakmak, vadilerin ve derin kanyonların muhteşem manzarasını kuş bakışı izlemek için artık tırmanmak şart değil. Seyir terasları en iyi yerden en iyi manzarayı ayaklarınızın altına seriyor. Yüzlerce metre yükseklikte cam tabanlı olarak yapılan seyir terasları, adeta bulunduğunuz manzaranın bir parçasısınız hissi veriyor insana. Kimi çok korkutucu bulduğunu, ayaklarının titrediğini, kimi de manzaranın büyüsüne kapılarak yükseklik korkusunu yendiğini söylüyor. Cam terasın ucuna kadar gelip bu anı ölümsüzleştirmek de unutulmayacak bir anı olarak kalıyor.

İşte bu cam seyir teraslarının sayısı son yıllarda artmaya başladı. Başınızı döndürecek güzellikteki manzaraları sunan bu mekeanlar artık tur şirketlerinin de mutlaka uğradığı bir durak haline geldi. Örneğin Karadeniz turlarında mutlaka görülen noktalar arasında olan Safranbolu’da Tokatlı Kanyonu’nda, Kastamonu’da Çatak Kanyonu’nda, Artvin’de Hatila Vadisi’ndeki cam seyir teraslan ziyaretçi akınına uğruyor. Ege turlarında da Uşak’taki Ulubey Cam Teras çok popüler. Daha doğuya gittiğimizde Gümüşhane’de Torul Kalesi’nde, Malatya’da Levent Kanyonu’nda, Siiirt’te Tillo Kalesi’nde, Erzurum’da Tortum Gölii’nde birer cam seyir terası mevcut. Ziyaretçilerin buralarda çektikle’ri harika manzaralı fotoğrafları sosyal medyadan paylaşması ilgiyi daha da artırıyor.

Cam terasların yapımını çoğunlukla yerel yönetimler üstlenirken, birkaç yerde Bölgesel Kalkınma Ajansları da destek vermiş.

AYRI GEZEGEN-KARTEPE

Geçen yılın son günlerinde Marmara Bölgesi’nin ilk cam seyir terası, İstanbul’a yakın doğa turizm merkezi Kartepe’de açıldı. Bugüne kadar açılan cam seyir terasları arasında ilk özel yatırım olan Ayrı Gezegen Cam Teras, genişlik olarak Türkiye’nin en büyüğü iddiasıyla hizmete girdi. 460 metrekarelik bir alan üzerinde 100 metrekare olarak yapılan cam terasın yüksekliği 185 metre. İstanbul’a ortalama bir buçuk saat mesafede bulunan Ayrı Gezegen Cam Seyir Terası, Kartepe Kayak Merkezi yolu üzerinde ve buraya 20 dakika, Maşukiye’ye ise 15 dakika mesafede.

İşletmeci Volkan Alioğlu şu bilgileri veriyor: “Tesisimiz C tipi mesire yeri olarak Sakarya Bölge Müdürlüğü’ne bağlı, bir hektar alan üzerine kurulu bir işletme. Türkiye’nin metrekare olarak en büyük seyir terasıyız ve ilk şahsi yatırımımız; zira diğerleri devlet tarafından yapılıp işletmelere kiraya verilmiştir.”

Çok yeni olduklarını, projelerinin tamamının bitmediğini anlatan Alioğlu, 4.5 milyon TL maliyetle hayata geçirdikleri Ayrı Gezegen Cam Teras’ta biri açık, diğeri kapalı olmak üzere iki adet kafe, gişe, sahra tuvaletleri, fotoğraf dükkanı, yöresel ürün ve hediyelik eşya dükkanları ve bir kayma aktivitesi olan zip-line bulunduğunu söylüyor.

Volkan Alioğlu’nun anllatıklarma göre projenin ikinci aşamasında da 500 kişilik amfi tiyatro, 200 kişilik ocakbaşı, kendin pişir kendin ye tesisi, atv safari, at ve deve safari, macera parkı, çocuk oyun parkı olacak. Alioğlu şöyle devam ediyor: “Bir de dünyada sadece Çin’de örneği bulunan kayadan kayaya asma cam köprü projemiz var. Türkiye’de ilk olacak bir proje bu. Hemen yanında da Roy Jum-ping parkuru kuracağız. Ayrıca orman içinde birbirinden bağımsız olan bungalov evler ve önlerinde jakuzi veya havuz tarzı yapılarla güzel bir konaklama tesisi olacak. Orman Bakanlığı’na başvurduk, onaylanmasını bekliyoruz.”

Cam terasa kişi başı 10 TL ücret ödeyerek girmek mümkün.

KRİSTAL TERAS-SAFRANBOLU

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Safranbolu, tarihi evlerinin yanı sıra kanyonları ile de ünlü; Tokatlı Kanyonu da bunlardan biri. Uçurumun tepesinden kanyonu izlemek için yapılan Kristal Cam Teras, Türkiye’nin ilk cam terası. Çeri Turizm’den Erdal Çeri, bölgeye gidenler için Kristal Teras’m ayrı bir deneyim olduğunu ve çok ilgi gördüğünü anlatıyor. 80 metre yükseklikteki cam teras, 75 ton ağırlığı kaldırabilecek güce sahip ve en fazla 30 kişiye birden hizmet veriyor. Muhteşem bir manzara sunan terasa çıktığınızda bu eşsiz doğanın güzelliğinde adeta kendinizden geçiyorsunuz. Terasa gelen ziyaretçiler, İncekaya Kanyonu üzerine kurulan zipline ile de heyecanlarını ikiye katlayabiliyor. Alanda kahvaltı edilebilecek ve çay-kahve içilebilecek bir kafe de var. Giriş ücreti ise 5.5 TL.

HATİLA VADİSİ CAM TERAS-ARTVİN

Türkiye’nin en yüksek cam seyir terası unvanına sahip, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne ait Milli Parklar Cam Seyir Terası, 220 metre yükseklikte. 15 metre uzunluğunda olan teras, 50 metrekare genişlikte seyir alanına sa hip. Atabarı Turizm’in sahibi Erhan Gazihan, büyük Karadeniz turu yapan herkesin yolunun mutlaka buraya düştüğünü ve ziyaretçilerin unutulmaz bir deneyim yaşadıklarını ifade ediyor. Artvin merkeze yaklaşık 12 kilometre olan cam terasta verilen fotoğraf molalarında çekilen kareler sosyal medyada bü-yük beğeni topluyor. Gazihan’ın dediğine göre terasın popüleritesinin artmasında bu kareler çok büyük bir etken. Manzarası ile büyüleyen, yüksekliği ile de bir o kadar ürküten cam teras, yılda yaklaşık 25 bin ziyaretçi çekmeyi ve Artvin için önemli bir turistik yer olmayı başarmış. Giriş ücreti 12 TL.

ULUBEY CAM TERAS-UŞAK

Ulubey Kanyonları, Amerika’nın ünlü Arizona Eyaletindeki Büyük Kanyon’dan sonra dünyanın en büyük ikinci kanyonu.

Ulubey Kaymakamlığı tarafından 2015’te hizmete açılan Kanyon Cam Teras Park’ta 300 metrekarelik bir kafeterya ve 135 metrekarelik camdan oluşan seyir terası bulunuyor. Kurşun geçirmez camdan yapılmış gemi güvertesi şeklinde bir görünüme sahip olan teras üzerinde metrekareye düşen ağırlık ise 800 kilogram.

Prontotour Müdür Yardımcısı Hakan Öksel, Anadolu’nun birbirinden güzel vadilerindeki eşsiz manzaraları izlemek için açılan bu seyir teraslarının turizm için güzel bir alternatif olduğunu vurgulayarak, Pamukkale’ye giden turlarda buraya mutlaka uğradıklarını belirtiyor. Birçok ilde cam terasların yapıldığını hatırlatan Öksel, Ulubey’in manzarasının muhteşem-liği, büyüklüğü ve camının kalitesi nedeniyle en çok beğeniyi topladığını ifade ediyor. Giriş ücreti 3 TL.

ÇATAK KANYONU CAM TERAS-KASTAMONU

Kastamonu’nun Azdavay ilçesindeki Küre Dağları Milli Parkı içinde yer alan Çatak Kanyonu’na inşa edilen cam teras, 450 metre yüksekliğinde. 15 metresi kanyon boşluğunda olmak üzere toplam 33 metre boyunda ve 10 metre genişliğinde çelik kons-. trüksiyon üzerine yapılan cam teras, 250 kişi kapasiteli. Çatak Kanyonu Azdavay ilçe merkezine yakın ko-numda ve ulaşımı çok rahat. Seyir terasına doğru gelirken yol ikiye ayrılıyor ve iki yoldan da seyir terasına kadar yürüyüş yolu mevcut. Cam terastan yedi kilometre uzunluğundaki kanyon boşluğu, el değmemiş doğa, şansınız varsa yanınıza alacağınız dürbünle yaban hayvanlarını dahi izleyebilirsiniz. Cam terasın yolunun ve otoparkının yapımı geçen yılın son aylarında tamamlandı. Folklorik Turdan Fikri Özdemir, Batı Karadeniz turlarında buraya uğradıklarını söyleyerek, “Devrekani Çayı ve enfes kanyon görüntüsü yüksekliği ile her ne kadar ürkütse de fotoğrafik güzellikler misafirlerimizi cezbediyor” diyor, özdemir’e göre doğa ve kültür turlarında cam teraslar mükemmel birer mola yeri.

TİLLO KALESİ CAM TERAS-SİİRT

Siirt’te Tillo Kaymakamlığı ile Tillo Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Dicle Kalkınma Ajansı’nın (DİKA) ortaklaşa yürüttükleri çahşma sonucunda hizmete açıldı. Son dönemde kültür turlarının popüler rotası olan Botan Vadisi’nin güzelliklerini ayaklar altına seren Tillo Vadisi Cam Terasının vadiden yüksekliği bin 100 metre. Çelik konstrüksiyondan yapılan Terasın yedi metre uzunluğu ve beş metre genişliği var. Teras üzerine en fazla 30 kişinin çıkmasına izin veriliyor.

LEVENT VADİSİ SEYİR TERASI-MALATYA

Malatya’nın Akçadağ ilçesindeki Levent Vadisi’ndeki cam terasın diğerlerinden farkı, üstünün kapalı olması. Burası Fırat Kalkınma Ajansı ve 11 Özel İdaresi’nin desteğiyle yapılmış. Tarihi ve farklı jeolojik yapısının yanı sıra sarp kayalıkların bulunduğu vadi, dik bir kaya bloğu üzerine çelikten yapılan ve zemini cam olan seyir terasından kuş bakışı izlenebiliyor. 65 milyon yıl öncesine dayanan kaya oluşumları muhteşem. Bin 400 rakımda ve vadi tabanından 240 metre yükseklikte bulunan seyir terası, yapıldığı 2012’den bu yana yoğun ilgi görüyor. Seyir terasının etrafındaki bazı mağaralar ve kaya blokları güneş enerjili sistemle aydınlatılıyor. Giriş ücretsiz.

TORUL KALESİ CAM TERASI-GÜMÜŞHANE

Gümüşhane kent merkezindeki Torul Kalesi üzerinde yer alan seyir terası 240 metre yükseklikte bulunuyor. Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı topraklarına katıldığı bilinen savunma ve gözetleme amaçlı Torul Kalesi’ne yakın mesafedeki zirveye kurulu. 90 metrekarelik bir genişliğe sahip olan cam terasa aynı anda 50 kişi çıkabiliyor. Trabzon-Gümüşhane karayoluna yalnızca iki kilometre mesafede olması nedeniyle ulaşılabilirlik açısından da rahat. Torul Kalesi’nden Zigana ve Sarıç Dağları’nm enfes manzarası izlenebiliyor. Giriş ücreti 5 TL.

TORTUM GÖLÜ FYORD PARK CAM TERAS-ERZURUM

Erzurum’daki Tortum Gölü’nün üzerine yaptırılan 143 metre yüksekliğindeki cam teras, Uzundere Belediyesi ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUDAKA) ortak projesi olarak geçen yıl açıldı. Cam terasın 12.3 metre uzunluğunda, 545 metrekare kaplı alanı, 565 metrekare açık alanı bulunuyor. Toplamda bin 110 metrekare alana 143 metre yüksekliğindeki cam teras, göl ve kanyonu izleme imkanı sunuyor. Göl çevresinde yapılacak kafeterya, bahçe, otopark, yürüyüş ve bisiklet yolu ile yerli ve yabancı turist sayısının artırılması hedefleniyor.

Kazdağları’na da cam teras geliyor

Kazdağları’nda bulunan Şahinderesi Kanyonu’nun Yörükküpü mevkisinde cam seyir terası inşa edilecek. Kazdağı Milli Parklar Şefliği ve Edremit Belediyesi’nin ortaklaşa yaptığı projeye Güney Marmara Kalkınma Ajansı’ndan (GMKA) 1.5 milyon liralık bir hibe kredisi alındı. Bir milyon lira da belediyenin bütçesinden kaynak aktarılarak cam seyir terasının tamamlanması planlanıyor. Çevre düzenlemesinde ahşap ve taş kullanılarak doğaya ve canlılara zarar verilmeden inşa edilmesi amaçlanan teras, Şahinderesi’nin zemininden 586 metre yükseklikte yapılacak.

Şahinkaya da cam teras istiyor

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde yer alan ve Türkiye’nin ikinci büyük su kanyonu olan Şahinkaya Kanyonu’nda da cam seyir terası yapılması isteniyor. Bir buçuk kilometre uzunluğa sahip kanyon, 2012 yılında Ulusal Turizm Bölgesi ilan edilmişti. Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş, bölgede tekne gezintileri yapıldığını ancak turistleri çekebilmek için başka aktivitelerin de gerekli olduğunu dile getiriyor. Toktaş, “Kanyona daha çok turist çekebilmek için cam teras yapılmalı” eliyor ve yaklaşık 600 bin TL’lik maliyet öngörüyor. Toktaş’a göre cam teras hem ilgiyi oraya çekecek, hem de bir yandan bu bölgenin sosyal medyada tanıtımını sağlayacak.

ÖZLEM KAPAR BAYBURS

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu