Bayilik ve Franchise

Cleanvac Tektem Makina Temsilcilik ve Franchise Veriyor

Firmamız 1990 yılında temizlik hizmetleri vermek üzere kurulmuştur. Halı ve Koltuk temizleme hizmetinin Türkiye deki potansiyelini görerek, bu konuda hizmet ağını geliştirmiştir. 1990-1994 yılları arasında, yerinde halı ve koltuk temizleme hizmetinde İstanbul’da en yüksek kapasiteye ulaşan firma olmuştur. Kullanılan makineler o tarihlerde ithal olduğu için, yüksek fiatı ve yedek parça sıkıntısı firmamızı bu makineleri üretmek zorunda bırakmışdır.

1993 yılında Cleanvac markası ile ilk makinelerini üretmeye başlamış, bu ürettiği makineleri ilk olarak kendi bünyesinde yerinde halı ve koltuk temizleme servislerinde kullanmaya başlamıştır. İthal makinelerde yaşadığı bir çok sorunu çözerek Türkiye şartlarına uygun makineler üretmişdir ve kısa sürede tercih edilen marka haline gelmiştir.

Türkiye de üretilmeyen; profesyonel Halı ve Koltuk yıkama makineleri, Sanayi tip süpürgeler, Sert zemin temizleme otomatları ve bunların yanında Ev tipi süpürgeler, Oto yıkama makineleri, Buharlı temizlik makineleri, Sıcak hava makineleri vb. 60 çeşit den fazla makineyi sektöre kazandırmıştır.

Tektem, endüstriyel temizlik makineleri sektöründe bir çok markayada fason üretim Yaparak Türkiyede lider konuma sahiptir. 2010 yılının başında CLEANVAC HALI&KOLTUK TEMİZLEME ŞUBELERİ markası ile yine bir ilki gerçekleştirerek halı ve koltuk temizliğinde bayilik sistemini kurmuştur. Kısa sürede 40 dan fazla bayi sayısına ulaşmıştır.

Halı ve Koltuk temizleme işlerinde mevcut tecrübesi, reklam ve organizasyondaki deneyimleri ile teknolojik imkanlarını birleştirerek bayilerine hizmet vermeye başlamıştır. Hedefi şube sayısını artırmak ve daha da ötesi bayilerinin işlerini artırmak olan firmamız yaptıkları ve yapacaklarıyla kıvanç duymaktadır.

BİLİNMESİ GEREKEN BAZI HUSUSLAR
FRANCHISING NEDİR?
Franchising bir ürün veya hizmetin imtiyaz hakkına sahip tarafın, belirli bir süre şart ve sınırlamalar dahilinde işin yönetim ve organizasyonuna ilişkin bilgi ve destek (*know-how) sağlamak sureti ile, imtiyaz hakkını ticari işler yürütmek üzere ikinci tarafa verdiği imtiyazdan doğan, uzun dönemli ve sürekli bir iş ilişkilerinin bütünüdür.

Franchising, birbirinden bağımsız iki taraf arasında meydana getirilen sözleşmesel bir ilişkidir.İş ortaklığıdır.
Lügat manası “imtiyaz” olan Franchise, İngilizce bir kelimedir. Fransızca “Affanchir” olan franchise sözcüğünden “Franchising İmtiyaz Verme” kelimesi türetilmiştir.

Franchisor; ürüne, hizmete veya bilgi birikimine ve bunlara ait denenmiş, kalitesi kanıtlanmış ve başarılı bir markaya, isme sahip ve bunların satış dağıtım veya işletme hakkını belirli bir bedel karşılığı veren taraftır. Franchisor, kendisi ve bireysel Franchisee’lerinden oluşan franchising sisteminin kurucusu ve uzun vadeli koruyucusudur.

Franchisee; doğrudan veya dolaylı bir malı bedel karşılığında Franchisor’un ticari adını ve/veya hizmet markasını, know-how’ını iş görme ve teknik yöntemlerini, sistemini ve diğer sınai ve/veya fikri mülkiye haklarını kullanma hak ve zorunluluğunu, taraflar arasında bu amaçla yapılan yazılı Franchise Anlaşması süresi ve kapsamı içinde devamlı olarak alacağı ticari ve teknik destek ile üstlenir. Franchisee’nin Franchisor’a ödediği bedel; isim, marka veya sistemi kullanma hakkı karşılığında ödenen bir başlangıç ücreti “Franchisee Fee”den ve yıllık ciro ve kardan, anlaşmada belirlenen oranlarda, yüzde olarak ödenen ücretlerden “Royalty”den oluşur. Franchise alanın araştırılması en önemli aşamadır. Ne beklediği ve ne yapabileceği anlaşılmadan başlanan işler genelde hayal kırıklığı yaşatır.

POTANSİYELİNİZ
Franchise alan adayı, öncelikle kendi isteklerini, potansiyelini ve yola çıkıştaki amaçlarını iyi değerlendirmelidir. Aşağıdaki sorulara gerçekçi yanıtlar vermeli, buna göre riskler üstlenmelidir.
İşin gereği olan teknik becerilere sahip misiniz?
İşinizde tasarruf sağlayacak defter tutma, grafik çalışma, tamirat, inşaat gibi becerilere sahip misiniz?
İşe kendinizden katacağınız neyiniz olduğunu düşünüyorsunuz?
Geçmişte benzer bir iş kolunda profesyonel olarak çalıştınız mı?
Geçmişte kendi işinizi yaptınız mı?
Ailenizde kendi işini yapan yakın akrabalarınız var mı?

HEDEFLERİNİZ
Franchise alan, işten ne beklediğini net ifade etmelidir.
İşten kazanmayı beklediğiniz ortalama aylık gelir nedir? Tek gelir kaynağınız bu mu olacak, başka işleriniz de sürecek mı?
İşin size nasıl bir hareketlilik getirmesini bekliyorsunuz? Bütün gün ayakta geçen yoğun bir çalışma temposu, ağırlıklı oturarak beklenen bir iş günü, insanlarla sürekli konuşmayı gerektiren bir iş, ağırlıklı olarak ofiste kağıt işiyle uğraşacağınız bir yöneticilik fonksiyonu, teknik becerinizi kullanacağınız ve sahada yapılan bir uzmanlık işi.. tercih sizin!
Çalışma saatlerinizin ne kadar uzamasına tahammülünüz var? İşi belli saatlerde bırakmak zorundaysanız önceden planlamalı, ona göre iş kurmalısınız.
Az sayıda kişiye pahalı ürünler satmak mı, çok sayıda kişiye ucuz ürünler satmak mı istersiniz?
İşi kendiniz mi yöneteceksiniz, bir yönetici mi istihdam edeceksiniz?
Seçtiğiniz işi kaç sene sürdürmeyi planlıyorsunuz?
Aynı işin benzerlerini başka yerlerde açmayı ister misiniz?mişte kendi işinizi batırma, sorun yaşama, sorun çözme deneyimleriniz oldu mu?

ÖZELLİKLERİNİZ
Franchise alan adayları, yapacakları işin karakterlerine uygun olmasına dikkat etmelidirler.
İşin başında durmaktan, insanlarla ilişkiye girmekten sıkılmayan, küçük bir ekibe liderlik edip motive etmekten hoşlanan, küçük başarılarla mutlu olup kendini motive etmeyi beceren bir yapıda olmalıdırlar.
Kurallara uymaya hazır olmalıdırlar. Kuralların içerisinde gelişmeye açık düşünmek, uygulamadan önce önermek, izin almak ağır gelmemelidir.
İyi yönetici olmalı, işletmeyle, çalışanlarla, tedarikçilerle başa çıkabilmelidirler
İyi satıcı olmalı, müşterilerle bizzat ilgilenmeli, isteklerini veya şikayetlerini anlamalı ve çözmelidirler.
Yaptıkları işten heyecan duymalı ve bunu etraflarına yansıtmalıdırlar

YAŞANAN ZORLUKLAR
Franchise alanıın geçmiş iş yaşamı ve deneyimine göre bazı zorluklar tipik hale gelmektedir.
· Profesyoneller genelde iş yaşamında kalabalık ve uzman bir kadroyla çalışmış olurlar. Franchise işletmede her konunun tek uzmanı ve yetkilisi kendileri olurlar. Bazı insanlara bu sorumluluk ağır gelir.
· Erken emekli olanlar, kendi işini kurmak hayaliyle franchise alırlar. İşin temposu meslek yaşamı boyunca profesyonel dönemde alıştığından çok daha ağır gelebilir.
· Kriz nedeniyle işten çıkarılanlar, özellikle orta kademe yöneticileri, kendi işlerini kurdukları zaman büyük bir güvenceye sahip olduklarını düşünürler. Tersine, işin yürümesinin tek teminatı kendileridir. Kendilerinden kaynaklanan bir sorun yaşarlarsa sadece işlerini değil, yatırdıkları parayı da kaybederler.
· Çiftler, özellikle genç çiftler birlikte çalışmak için franchise alırlar. Aralarında yaşanan kişisel sorunlar işe yansır, olumsuz etkiler.
· Sermayedar ortak almış girişimciler, işler gelişip sermaye biriktirdiklerinde birlikte hareket etmek ve karı paylaşmak istemezler.
· Mevcut işine paralel bir konuda franchise alanlar, sektörden gelen farklı alışkanlıklarını sisteme aykırı da olsa terkedemezler.
· Yerlerini kiraya vermektense kendileri değerlendirmek için franchise alanlar, kazançlarını sürekli oturdukları yerden kazanacakları gelirle karşılaştırırlar. Genelde de beğenmez, çalışmaktan sıkılırlar.

FRANCHISE VEREN NEYE GÖRE SEÇER
Esasen franchise satmak, kolay bir iştir. Çünkü markanın büyüsüne, işleyen dükkanların hevesine kapılan girişimciler franchise almak için ısrarcı davranırlar. Zor olan, franchise almak isteyenler arasından en doğru adayı seçmektir. Yanlış seçim sıklıkla kötü işleyen bir dükkan, memnuniyetsiz bir yatırımcı, sürekli sorun çıkaran bir işletme ve eninde sonunda ya kapanan, veya devredilen bir franchise demektir.
Franchise veren bütün adaylardan aynı parayı alacağına göre, aralarından kendine en yararlı olacağı seçecektir. Onun gözünde “en yararlı” olmanın şartlarını bilirseniz, en iyi bölgeyi, en iyi şartlarla alma olanağınız olur.
Maddi yeterlilik, aranan önemli şartlardandır. Bunun için maddi durumu kritik olmamalıdır. Franchise işletmenin gerektirdiği yatırımı borçlanmadan yapabilecek gücü, kazandıracağı parayla yetinecek bir yaşam tarzı olmalıdır. Ödemelerini aksatmamalı, arada sarkanlar olsa bile bunu umursamazlıkla alışkanlık haline getirmemelidir.
Sorun yaşatmayacak olmak, önemli bir kriterdir. Kurallarla ve sistemle uyum içinde çalışacak, franchise verenin çalışanlarıyla ekip havasına girecek, arada destek alamasa da kendi sorunlarını çözebilecek, yerine göre kendi geliştirdiği çözümleriyle sisteme yenilkler getirecek kişiler çok sevilir.

Müşteri şikayeti getirmeyen işletmeler değerlidir. Çoğunlukla müşterilerle doğru yöntemle muhatap olunduğunda şikayetler anında yerinde çözülür. Franchise alan merkeze şikayet yansıtmayacak kadar iyi müşteri ilişkileri yürütebilmelidir.

İletişim

Franchise: 444 25 50
Tüccar plasiyer :
499 90 90

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu