Turizm Sektöründen Haberler

Erken Rezervasyon İle Ucuz Tatil Fırsatını Kaçırmayın

İPLE çektiğimiz yaz mevsimine sayılı günler kala tatil planları da netleşmeye başladı, iç turizmde birkaç aydır devam eden ve yüzde 40 indirimlere varan erken rezervasyon kampanyalarının süresi bu ay dolacak. Turizmciler gelecek aylarda bu kampanyalar devam etse bile bu kadar avantajlı fiyatları yakalamanın mümkün olma ihtimalinin bulunmadığını söyleyerek, tüketicilere ellerini çabuk tutmalarını tavsiye ediyor.

Bir kısım tatilci erken rezervasyon fiyatlarıyla çoktan tatilini satın aldı bile. Ancak öyle bir kesim de var ki, erken rezervasyon alımı yapmak yerine beklemeyi tercih ediyor. Sayısı azımsana-mayacak kadar yüksek olan bu kesim, hem bu indirimli fiyatların gerçek indirim olmadığını düşünüyor hem de beklerse daha da ucuza tatil satın alabileceğini umuyor. Yabancı turist sayısında bu yıl büyük bir düşüş yaşanacağı beklentisinden yola çıkan bu tüketiciler “gelmeyen yabancılar yüzünden boş kalacak odalara” gözünü dikmiş durumda.

Öte yandan aynı kesim, “oteller beklenenden daha az indirim yaptı” eleştirisini de dillendiriyor.

Peki, bu beklenti ne kadar doğru? Beklendiği kadar büyük indirimler olmadı mı? Ve en ekonomik tatil nasıl satın alınır? Para Dergisi olarak bütün bu sorulara yanıt aradık.

tatil sigortasi

“TÜKETİCİDEKİ ALGI YANLIŞ”

Görüştüğümüz turizmciler fiyatlarda geçen yıla oranla en az yüzde 25 indirim yapıldığım iddia ederken, yabancı turist gelmedi diye yerli turistin fiyatların dibe vuracağı beklentisine girmesinin çok yanlış olduğunu vurguluyor.

Dış turizmden kaynaklanan kaybı telafi etmek için iç turizme sarıldıklarının altını çizen Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, “Bu yıl iç turizmi en yüksek seviyeye çıkarabilmek için yoğun bir çaba harcıyoruz, hedefimiz 10 milyon kişiye ulaşmak. Erken rezervasyon kampanyalarına bakıldığında talebin geçen seneye 1 oranla şimdilik yüzde 20 seviyelerinde arttığı görülüyor. Bu artış bölgeden bölgeye, acenteden acenteye değişebiliyor” diyor.

Fiyatların daha fazla düşmeyeceğini, bu yöndeki beklentinin yanlış olduğunu vurgulayan Ayık, oda fiyatlarının geçen senenin çok altında olduğunu iddia ediyor. Ayık, “Kendi tesisimden örnek vereyim, bu seneki fiyatlarımız geçen seneye oranla en az yüzde 25 düşük” değerlendirmesini yapıyor.

“OTELCİYE 30 TL KALIYOR”

Fiyatları değerlendirirken döviz kurlarına, tatil dönemlerine bakmak gerektiğine dikkat çeken Osman Ayık, “Satış rakamlarının içinde taksitlerin getirdiği maliyet, reklam giderleri, tur operatörlerinin payı, ulaşım, transfer masrafları gibi birçok kalem var. Tüketicilerin reklamlarda gördüğü otel fiyatları sadece otellerin cebine giren rakamlar değil. Gazetelerde ilan edilen rakamların içinde en az yüzde 25-30’luk giydirilmiş bir rakam var” diye konuşuyor. Ayık, “fiyatlar dibe vuracak beklentisi’nin neden abartılı olduğunu şu örnekle anlatıyor: “Örneğin, 150 TL’ye oda satış ilanı verilen bir otelin bu satıştan cebine giren bedel iddia ediyorum 30 TL’yi geçmez. İşletmelerin ayakta kalabilmesi için bu rakamlar verilebilecek en düşük rakamlar.”

“KESİNLİKLE ZAM YOK”

Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan da, 2016 fiyatlarının geçen yılla aynı tutulduğunun altını çizdi. Kamuoyunda “fiyatlar düşmedi” diye bir fısıltı gazetesinin dolaştığını dile getiren Erkan, bu söylentinin gerçekliğinin olmadığını savunuyor. Erkan, işlerini profesyonelce yaptıklarına dikkat çekerek bir otelle anlaşma yaparken bir önceki yılki dönemlerle karşılaştırma yaparak bu yıl için talep edilen fiyatları kontrol ettiklerini anlatıyor. Erkan, “2016 fiyatları yapılırken çoğunlukla 2015 ile aynı tutuldu. Burada anlaşılmayan şu konu var; diyelim ki otelin fiyatı geçen yıl da bu yıl da brüt 300 TL. Geçen yıl yüzde 25 indirim verirken bu sene yüzde 30-35 veriyor. Ama brüt fiyatlar aynı olduğu için algı sanki fiyatlar düşmemiş gibi oluyor. Yani aslında müşterinin cebinden çıkan meblağ daha düşük” yorumunu yapıyor.

“FİYATLAR DİBE VURMAZ”

Turizmcilerden “odalar elimde kalacağına veresiye satayım” mantığıyla hareket etmelerinin beklendiğini, oysa ki turizmde öyle bir işleyiş olmadığını kaydeden Tur Andiamo Yönetim Kurulu Başkanı Cem Polatoğlu ise, otelcilikte fiyatları aşağıya çektikten sonra tekrar yukarı çıkarmanın çok zor olduğunu aktardı.

“100 euro’ya sattığınız bir odanın fiyatını 50 euro’ya düşürürseniz bu rakamı kısa sürede tekrar yükseltemezsiniz. Tekrar pat diye 100 euro’ya ‘ Çıkaramazsınız. Ancak bir süre sonra 60-70 eu-ro sev*yesine getirebilirsiniz. Tekrar 100 euro seviyesine gelmeniz seneler sürebilir” diyen Polatoğlu, işte bu yüzden bu yıl otellerin birçoğunun fiyatlarını aşağı çekmek yerine kapılarını açmamayı tercih ettiklerini söylüyor. Polatoğlu, kapılarını açan otellerin de fiyatlarını geçen yılla aynı seviyede tuttuğunu belirterek, iç pazar tatil piyasasındaki fiyatların dibe vuracağı beklentisinin işte bu yüzden çok yanlış olduğunu sözlerine ekliyor.

İLLE DE ERKEN REZERVASYON

Tatilsepeti.com’dan Koray Küçükyılmaz ise, ekonomik tatil yapmak için en önemli tavsiyelerinin “erken rezervasyon yapmak” olduğunun altını çiziyor. Küçük yılmaz, tatil satın almak için son dakika indirimini beklemeye gerek olmadığını, erken rezervasyon kampanyalarıyla tatilcilere neredeyse yüzde 50’ye varan indirimlerle seyahatlerini planlama fırsatı sunduklarını söylüyor.

Ekonomik tatil yapmanın yolları

  • Öncelikle ne zaman, hangi konseptte ve nasıl bir tatil yapmak istediğinize karar verin.
  • Kasım’dan Mayıs sonuna kadar süren erken rezervasyon kampanyalarını takip edin.
  • Milli ve dini bayramlarda tatil satın almayın, hem fiyatlar yüksek hem de tesisler kalabalıktır. Hafta sonları değil hafta içleri tatil yapın.
  • Online satış kanallarını çok sıkı takip edin.
  • Mümkünse peşin satın alın veya kredi kartınıza tek çekim yaptırın.
  • Bildiğiniz, güvendiğiniz otellerin kendi web sitelerindeki kampanyaları takip edin.

Yurtdışında da ucuza tatil yapabilirsiniz

Yurtiçinde tatil yapanlar kadar yurtdışında tatile gidenlerin sayısı da her geçen yıl arttığı için erken rezervasyon kampanyaları sadece yurtiçiyle sınırlı kalmıyor. İç pazarla hemen hemen aynı zaman diliminde başlayan yurtdışı kampanyaları için bugünler son günler. Ancak düşük fiyatları kaçırdım diye endişelenmenize gerek yok.

Tur Andiamo’dan Cem Polatoğlu, yurtdışında makul fiyatlarla tatil yapmanın yollarını bizim için sıraladı.

işte, Cem Polatoğlu’nun tüyoları:

Yurtdışında ekonomik tatil yapabimenin yollarının başında’ters akışı kollamak’gelir Ters akış talebin olmadığı dönemler veya Avrupa’da talebin olup da bizde olmadığı dönemler olarak tanımlanıyor.

• Öncelikle yabancıların milli ve dini bayramlarını takip etmek lazım. Bu bayramlarda tatil yapmak için ülkemize gelenlerin uçak biletleri onlar tarafından I zaten ödenmiş oluyor. Böylelikle bizim de onların I ülkelerine tatile gitmemiz çok daha ucuza geliyor.

• Bu tür bayramların en başında Mart sonu veya Nisan ortasına kadar olan dönemlerde Hıristiyan ülkeler tarafından kutlanan Paskalya Bayramı var. Örneğin, bu yıl Paskalya Bayramı döneminde 199 euro’ya bir hafta İtalya ve İspanya turu yapmak mümkün oldu.

• Bunun dışında Aralık’ın ilk haftasına denk gelen yine Hıristiyanların Puente veya Ponte diye adlandırdıkları bir bayramları daha var. Bu bayramda da ülkemize gelen yabancıların seyahat ettiği uçaklar boş gelip gitmesin diye yurtdışına ekonomik fiyatlı turlar satılabiliyor.

• Öte yandan yılbaşlarında ülkemize yabancı ziyaretçi çok gelir. Böyle olunca bizim de onların ülkelerine seyahatlerimizin fiyatları düşer. Yılbaşında 199 euro’ya 4 gece 5 gün Paris, Floransa ve Roma turu yapılabilir. Normalde bu turların tek tek hepsinin bedeli 500-600 euro civarlarındadır. Oysa yılbaşında aynı havayollarıyla gidip ve aynı otellerde kalarak 199 euro ödenebilir.

• Tabii bir de acentelerin özel promosyonlarını takip etmek lazım. Mesela Tur Andiamo, yıllık 1.000 euro ödeyenlere bir yıl içinde dört Avrupa turunu garanti ediyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu