Kariyer ve İş

İş Bulma Garantili Teknoloji Ağırlıklı Fakülte ve Bölümler

İşte, geleceğin mesleklerine giriş kapısı aralayan adresler

Arel ile iş dünyasına ön hazırlık

Arel Üniversitesi, iş dünyasına hazır mezun yetiştirmeyi amaçlıyor. İstihdam sorununu mezuniyetten sonra değil önce çözmeyi planlayan Üniversite, Kariyerine İlk Adım Bursu, İş Dünyası Hazırlık Programı, Sektörel Dersler gibi projeleri yaşama geçirirken, çift anadal ve yandal eğitimlerini ücretsiz hale getirerek iş dünyasına multidisipliner bireyler hazırlıyor.

İstanbul Arel Üniversitesi ArelPro (Arel Profesyonel) projesi ile iş dünyasıyla iç içe çalışıyor. Projenin ilk yılında binden fazla şirketle protokol yapan Arel Üniversitesi, bu şirketlerin 100’e yakını ile Sektör Dersi yapacak. Sektör Dersi uygulamasıyla iş dünyası profesyonellerinin kampüste ders vererek öğrencilere deneyim aktarımında bulunması sağlanıyor. Öğrenciler böylece gerek referansları gerekse iş deneyimleriyle, mezuniyet sonrası iş arayan rakiplerinden bir adım öne geçiyor. Ayrıca, proje kapsamında yapılan çözüm ortaklığı protokolleri ile öğrencilere staj, yarı zamanlı ve tam zamanlı iş olanakları da hazırlanıyor.

Karatay Akıllı Teknolojiler Merkezi

KTO Karatay Üniversitesi, üniversitelerin bilim üreten merkezler olduğuna inanarak çalışmalarını da bu eksende şekillendiriyor.

Bu kapsamda, tarım kenti Konya’da, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla gerçekleştirilen 5 milyon euro’luk KTO Karatay Üniversitesi Akıllı Teknolojiler Merkezi’ni hayata geçiriyor. Konya, Türkiye tarım makineleri ve alet ihracatının yüzde 45, tarım makinelerinde kullanılan parçaların yüzde 100, traktörlerde kullanılan parçaların yüzde 90 ve Türkiye tarım makineleri üretiminin yüzde 65’ini karşılıyor. Projenin Konya’da hayata geçirilmesi ile Tarım 4.0 ve Hassas Tarım platformlarına uygun ekipman üretmek, toprağın verimini arttırmak, gübre ilaç ve su dengesini en uygun seviyede tutarak ve hassas hasat toplama uygulamaları ile verimi en üst seviyeye ulaştırmak amaçlanıyor. KTO Karatay Üniversitesi akademisyenlerinin de katkı sağladığı ve KOBİ’lere akıllı makine üretme becerisinin de kazandırılması öngörülen proje ile tarımda verimin ve ihracat gelirlerinin arttırılması da hedefler arasında yer alıyor. Üniversitenin bu yıl açılan ve ilk öğrencilerini bekleyen bölümleri ise şöyle; Dış Ticaret ve Mekatronik, Pilotaj Bölümü. Türkiye’de planör eğitimiyle kendi uçaklarıyla ve kendi pistinde pilot yetiştiren tek üniversite unvanına sahip olan KTO Karatay Üniversitesi, Pilotaj Bölümü’ne ilk yıl beşi yüzde 100 burslu, 35’i ise ücretli olmak üzere toplamda 40 öğrenci kabul edecek.

Arapça öğretmenliği programı açıldı

Üniversite adayları için heyecanlı sürece girildiğini dile getiren Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı, adaylara tavsiyelerde bulundu. “Gençlere tavsiyem, ilgi alanları ve yetenekleri doğrultusunda bölüm tercihinde bulunmaları. Kişisel özelliklere uygun seçilmiş bir bölüm, ileride mesleklerini keyif alarak yapmalarını sağlayacaktır. Aday öğrenciler tercihlerini masa başında değil de üniversiteleri ziyaret ederek belirlerlerse daha verimli sonuçlara ulaşabilirler. İlk ağızdan üniversiteyi dinlemek, yerleşke ortamını görmek, sosyal ve teknolojik imkanlar hakkında yerinde bilgi almak, karar verme sürecini olumlu anlamda etkileyecektir” diyen Prof. Andı, dünyanın saygın üniversiteleriyle yapılan anlaşmalarla uluslararası bir kurum olma yolunda hızla ilerlediklerini belirtti. Dünyanın farklı ülkeleriyle imzalanan 177 uluslararası anlaşmanın yanında uluslararası değişim programları kapsamında 33 ülkeden 56 üniversite ile anlaşmaları bulunduğunu ifade eden Andı, “Erasmus, dil okulu, yurtdışı stajı ve benzer alanlarda binin üzerinde hareketlilik yürütülüyor” diyor. Arap dünyasıyla ticari ilişkilerimizin hızla gelişmesi Arapçayı da popüler bir dil haline getiriyor. Pek çok firma Arapça bilen personel arayışında. Bu yıl Eğitim Fakültesi bünyesinde Arapça Öğretmenliği Programı açtıklarını dile getiren Andı, “Bu yıl ilk öğrencilerimizi ağırlayacağız. Yeni programımızda öğrenim dili yüzde 30 Arapça olacak. Tercih edecek öğrenciler, bir yıl süreyle Arapça Hazırlık Eğitimi de alabilecek” bilgisini veriyor.

Atatürk Üniversitesi tıpta cazibe merkezi

Erzurum Atatürk Üniversitesinde Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi kapsamında hayata geçirilen birimlerden biri olan “Anesteziyoloji Klinik Araştırma ve Uygulama Ofisi” geçtiğimiz günlerde tanıtıldı.

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde çalışmalarına başlayan ofisin, Tıp Fakültesi’nde araştırma kültürünü güncelleştirerek geliştirmek ve klinik araştırmalar hakkında eğitim vermek amacı taşıdığı belirtildi. Birimin ayrıca bilimsel değeri yüksek, tıp bilimine ve tıbbi pratik uygulamalara yön veren bilimsel yayın ve projelerin sayısını artırarak, yabancı bilim insanlarını Atatürk Üniversitesine çekeceği düşünülüyor. Multidisipliner yaklaşımla fakülte, enstitü, yüksekokul, meslek yüksekokulu, araştırma ve uygulama merkezleri ile ortaklaşa bilimsel projeler geliştirmek amacıyla öğretim üyeleri ve lisansüstü öğrencilerine yönelik faaliyetlerde bulunmak da ofisin hedefleri arasında.

Kriptopara Kadir Has’ın müfredatında

Kadir Has Üniversitesi ile Atina Üniversitesi arasında “Blockchain” ve “Kriptopara” konularında işbirliği protokolü imzalandı. Protokol ile Blockchain ve Kriptopara konularında Ar-Ge çalışmaları, eğitim programları, proje işbirlikleri ile öğrenci değişimi etkinlikleri yapılacak. Türkiye’de ilk kez denenen bir online canlı bağlantı üzerinden yayınlanan ve gerçekleştirilen imza töreninde, protokolü Kadir Has Üniversitesi adına Ar-Ge Kaynakları Direktörü Prof. Dr. Haşan Dağ, Atina Üniversitesi adına

ise Geometri ve Cebir Algoritmaları Laboratuvarı Direktörü Prof. Dr. loannis Emiris imzaladı. Törende konuşan Prof. Dağ “Üniversite olarak uzun zamandır blockchain ve kriptoparalar konularını akademik müfredatına alan ilk üniversitelerden biriyiz. Atina Üniversitesi ile yapılan bu anlaşma, blockchain ve kriptopara konusundaki akademik birikim ve uzmanlıklarımızı somut proje ve işbirlikleriyle küresel arenaya taşıma yolunda ilk işbirliğimiz. Aynı zamanda üniversitemizin hem akademik bilgi birikimini uluslararası işbirlikleriyle dünyaya taşıma, hem de dünyanın seçkin akademik kurumlarıyla karşılıklı bilgi alışverişinde bulunma vizyonunu ileriye taşıma yolunda önemli bir adım olacaktır” dedi.

HKÜ istihdamda ilk 10’da

Gaziantep’te bölgenin ilk vakıf üniversitesi olarak bilim, sanat, kültür, spor, teknoloji ve inovasyon ışığında kurulan Haşan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) 7 fakülte, 25 bölüm, 1 yüksekokul ve 1 meslek yüksekokulu ile Türkiye’nin en büyük üniversiteleri arasında yer alıyor. Üniversite ile iş dünyası arasında sağladığı koordinasyon becerisiyle öne çıkan HKÜ, fakülte ve bölümlerinde uyguladığı CO-OP (Cooperative Education) modeli ile öğrencilerine iş dünyasının kapılarını açıyor. Öğrencilerine mezun olmadan önce Türkiye’nin en önemli projelerinde ve prestijli kuruluşlarında deneyim imkanı sunan HKÜ, bu model ile öğrencilerin kariyerlerinde hedefledikleri iş hayatına bir adım önde başlamasına olanak sağlıyor.

HKÜ, mezunları en hızlı iş bulan üniversiteler arasında geçen yıl ilk 10’a girdi. HKÜ mühendislik fakültesinin tüm bölümlerinde, iktisadi idari ve sosyal bilimler fakültesinin işletme, iktisat, uluslararası ticaret ve lojistik bölümlerinde uygulanan bu sistem ile öğrenciler derslerini yedi dönemde tamamlayıp kalan son döneminde de sektörde çalışmaya başlıyor.

Havelsan, Tübitak-Bilgem, Kalyon Garaj, HKÜ Radyo ve TRT gibi prestijli kuruluşlar ve sanayi işletmelerine staja gönderilen öğrenciler mesleki deneyim elde ediyor. Geçen yıl yapılan bir çalışmayla Türkiye genelinde farklı yükseköğretim kurumlarından 38 bin 441 üniversite mezunu ile yapılan çalışmada 15 ayrı parametrede üniversiteler değerlendirildi. Yükseköğretim İstihdam Endeksi 2018 raporunda HKÜ dokuzuncu sırada yer aldı. Başta mezunlar olmak üzere kariyerini geliştirmek isteyen herkese veri sağlamak amacıyla yapılan araştırmada HKÜ, mezunları en hızlı iş bulabilen ve mezunlan en yüksek ücretle işe başlayan üniversiteler kategorisinde ilk 10’a girdi.

Yapay zekâ mühendisliği

Ankara’da Hacettepe Üniversitesi ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) Mühendislik Fakültesi bünyesinde bu yıl ilk kez Yapay Zeka Mühendisliği bölüm ve programları açıldı. TOBB ETÜ’de 2019-2020 eğitim-öğretim yılında sadece tam burslu 10 öğrenci ile başlayacak olan bölüm, Türkiye’nin ilk yapay zeka mühendislerini yetiştirecek. Bölüm kapsamında yapay zeka ve fınans olmak üzere iki ana bilim dalı saptandı. Üçüncü dal olarak da, Hollanda’dan Türkiye’ye geri dönmüş bir yazılım mühendisi liderliğinde akıllı şehirlerle ilgili çalışmalara odaklanılması planlanıyor. Eş zamanlı olarak Hacettepe Üniversitesi de Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi altında Yapay Zeka Mühendisliği Lisans Programina 30 kişilik kontenjan ayırdı. Yoğunlaştırılmış müfredat kapsamında büyük veri işlemeciliğinden, dünya fınans piyasalarına dair teknoloji geliştirilmesine, otonom arabalara, veri madenciliğine, liderlik becerilerine ve akıllı şehir uygulamalarına dek çok farklı alanlarda disiplinler arası bilim ve mühendislik uygulamalarına yer verilmesi planlanıyor. Amaç, hukuktan istihbarata dek farklı alanlarda insan hatasını azaltmak ve veri işlemeyi kolaylaştırarak profesyonellerin çalışma hızını artırmaya destek olmak. TOBB ETÜ Rektörü ve TEPAV İcra Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, “Hem mühendisliğin bilimsel temellerinin günümüz şartlarına göre evrilmesini, hem de uygulamada fark yaratmayı hedefliyoruz” diyor. Bu yıl Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) 1 milyar dolar yatırımla dünyanın ilk Yapay Zeka Fakültesi kurulmuştu.

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu