İş Fikirleri ve İş Kurmak

Para Kazandıran Tarım Ürünleri

ELMASIYLA ANILAN İLLER

Elma, sağlıklı beslenme uzmanları tarafından en çok tavsiye edilen meyvelerin başında geliyor. Dolayısıyla hem meyvesi hem de suyu tüketicjler tarafından yoğun ilgi görüyor. Meyve suyu sanayicilerinin de en çok tercih ettiği meyvelerin başında geliyor. Bu ilgi meyve bahçelerine de yansıdı. Elma deyince akla hemen Amasya ve İsparta geliyor. Ancak üretim miktarlarına bakınca Karaman’m bu illerin önüne geçtiğini görüyoruz. Elma üretiminde ikinci sırada Denizli var. Bu ile bağlı Çivril ilçesinde yeni elma bahçeleri kuruluyor. Çanakkale de elma üretiminde öne çıkan bir ilimiz.

KİVİ BAHÇELERİ GENİŞLİYOR

C vitamini deposu kivi, tropikal bir meyve. Ancak Karadeniz ve Akdeniz’in nem açısından uygun bölgelerinde de üretilebiliyor. Nitekim özellikle Doğu Karadeniz’de çaya alternatif olarak oldukça ilgi gördü. Türkiye’nin yıllık kivi tüketimi henüz 50 bin ton civarında. Ülkemizdeki üretimse yaklaşık 20 bin ton. Kalan kısım ithalatla karşılanıyor. Kivi bahçesi kuracaklar için ciddi fırsatlar var. Rize’de başlayan üretim, zamanla bu ilin ilçelerine ve Karadeniz’in diğer bölgelerine de yayılmaya başladı. İç talebe bağlı olarak Ege ve Akdeniz kıyılarında da kivi bahçeleri giderek yaygınlaşıyor. Türkiye’nin en büyük kivi bahçesi de Sakarya’nın Karasu ilçesinde iki yıl önce kuruldu. Çekok Gıda’nın 1500 dekarlık alana Türkiye’nin en büyük kivi bahçesini kurduğunu hatırlatalım. Bu işin büyüklen kiviye bu kadar önem veriyor ise takip etmekte fayda var.

İHRACAT 1 MİLYAR DOLAR

Türkiye’nin en çok ihraç ettiği meyvelerin başında geliyor. Portakal, mandalina, limon ve greyfurttan oluşan narenciye pazarının yıllık hacmi 2 milyar doları buluyor. Yıllık ihracatı 1 milyar dolar civarmda olan narenciye ürünlerine yatırım, kıyı şeridindeki girişimcilerin her zaman ilgi odağında. Narenciye, Ege ve Akdeniz sahil şeridinde yoğun olarak üretiliyor. İklimin uygun olduğu bölgelerde narenciye bahçesi kurulması tavsiye ediliyor.

ÜRETİMİ HALEN AZ

Türkiye’de muzun ticari olarak üretimi cumhuriyetin ilk yıllarına dayanıyor. Tropikal bir meyve olan bu meyve de sınırlı bir bölgede yetişiyor. Türkiye’nin iklim koşullan, muzun sadece Mersin’e bağlı Anamur ve Boz-yazı ile Antalya’ya bağlı Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde üretilmesine imkan tanıyor. Daha önce Antalya’nın Serik, Finike ve Kumluca ilçelerinde de deneme üretimleri yapılmış ama istenilen verim alınamamış.

Fakat muz üretimi son yıllarda örtü altında yükseliyor. Migros başta olmak üzere birçok şirketin muz seraları kurduğunu duyuyoruz. Şu anda yerli üretim, tüketimi tam olarak karşılamıyor. Ancak ekim alanlarındaki artış hızına bakılır ise yakın bir gelecekte ihracatçı da olabiliriz.

DEVECİ ARMUDU

Uzmanlar, armut yatırımı yapacaklara önce Ağaköy’ü görmelerini tavsiye ediyor. Bir meyvenin bir köyü nasıl zenginleştirdiğini gördüğünüzde sanırız kafanızdaki soru işaretleri büyük ölçüde yok olacak. Yetişkin bir Santa Maria ağacı, yılda 200-300 kilo armut verirken, deveci armudunda bu miktar 350-400 kiloya kadar çıkabiliyor. Bir dönüm araziye 40 deveci armudu dikilebiliyor. Yetişkin bir bahçeden ağaç başına 150 kilodan 6 ton armut alınabiliyor. Son zamanlarda meyve ticaretinin büyüklerinin armut bahçesi kurduklarını duyuyoruz.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5 6Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu