İş Fikirleri ve İş Kurmak

Para Kazandıran Tarım Ürünleri

KURUSU DA YAŞI DA KAZANDIRIYOR

Dünya kayısı üretiminde açık ara lider konumundayız. 2.5 milyon tonluk dünya üretiminin 600 bin tonunu Türkiye karşılıyor. Yaş kayısıda yüzde 20, kuru kayısıda ise yüzde 90 pazar payına sahibiz. Kurutmalık kayısıda Malatya dışında Elazığ, Niğde ve Nevşefur de söz sahibi. Sofralık kayısıda ise Mut, İğdır ve Kars, Malatya’yla birlikte önemli üretim merkezleri olarak dikkat çekiyor. Kayısı hem iç piyasada hem ihracat pazarlarında talep gören bir ürün. Hem yaşı hem de kurusunun pazarda talebi yüksek. Dikim yaparken sadece kuru kayısı mr yaş kayısı mı üreteceğinize karar verip ona göre ağaç seçimi yapın.

KAMKAT VELİME

Meyvecilik yatırımı yapacaklar için iki yeni alternatif var: Lime ve kamkat. “Misket limonu” olarak da bilinen lime, son dönemin trend meyvelerinden biri haline geldi. Kilosu sezonunda 5, sezon dışında ise 20 TL’ye kadar alıcı bulan lime, yeni bir fırsat kapısı olarak gösteriliyor. Üretimi çok zor ve sadece belli bir iklim kuşağında yetişiyor. Hem yurtiçi hem de yurtdışında müşterisi hazır. “Minyatür portakal”, “süs portakalı”, “altın portakal” olarak da bilinen kamkat için deneme üretimleri başarılı sonuç verdi. Bu narenciye türü özellikle tropikal bölgelerde ticari olarak üretilip satılıyor. Mersin ve Antalya’da bahçelerin kurulmaya başladığını hatırlatalım.

HER MEVSİM ÇİLEK

Bitki türü meyveler arasında ise çilek ön plana çıkıyor. Ülkemizde kış başlarında bile artık çilek bulmak mümkün. Bahar ayında açık alanda yapılan çilek üretimi, kış aylarında seralara taşınıyor. Hem yurtiçi hem de yurt-dışında çok talep gören bir meyve olduğu için yatırımcılara ciddi fırsatlar sunuyor. Pazar sıkıntısı yaşanmıyor.

ÜZÜMÜN İHRACAT FIRSATI VAR

Üzüm, Türkiye’nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine hemen her bölgede yetişebiliyor. Hem kurusu hem yaşı pazarda yer bulan bir meyve. TÜİK verilerine göre, ülkemizde 4 milyon 500 bin ton üzüm üretiliyor. Üretüen üzümlerin 2.5 milyon tonu sofralık, 1.5 milyon tonu kurutmalık, 500 bin tonu da şaraplık olarak değerlendiriliyor. Yaş üzümün yüzde 30’unun da pekmez üretiminde kullanıldığını belirtelim. Üzüm aynı zamanda önemli bir ihraç kalemi. Yaş olarak 150 milyon dolar seviyesinde ihracat yapılırken, kurusunda ihracat 300 milyon dolan aşıyor. Türkiye’nin her bölgesinde yeni bahçe kurulum-larınm olduğunu belirtelim.

ŞEFTALİ VE NEKTARİN

Yılda 600 bin ton şeftali ve nektarin üretimiyle dünyada altmcıyız. Genelde diğer ülkelerde şeftali ve “tüysüz şeftali” olarak da bilinen nektarin yan yanya üretiliyor. Türkiye’de ise halen üretimin yüzde 90’ı şeftali, yüzde 10’u nektarinden oluşuyor. Ancak son zamanlarda bizde de nektarin bahçelerinin alam hızla artıyor. Bursa, Çanakkale, İzmir gibi illerde ciddi bahçeler kuruluyor. Bu konuda en ciddi hareketlilik Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde. Elmasıyla da ünlü olan ilçe, son yıllarda nektarin üretimine ağırlık vermeye başlamış. Nektarin ve şeftalide fırsatlar olduğunu belirtelim.

ZEYTİNDE DOĞRU ÇEŞİT ÖNEMLİ

Çok değil 10 yıl önce 90 milyon civarında olan zeytin ağacı sayısı bugün 180 milyonu geçti. Türkiye’nin önemli işadamları bile zeytine ciddi yatırımlar yapıyor. Zeytine son olarak endüstriyel mutfak markalarmdan Öztiryakiler’in patronu Tahsin Öztiryaki yatırım yaptı. Ramsey’in sahibi Remzi Gür, Opet’in ortağı Fikret Öztürk önemli zeytin yatırımcılarından. Bu alana giren başka işadamlarının da olduğu konuşuluyor. Zeytin üretiminde özellikle Akhisar, Mut, Tarsus, Osmaniye, Kilis ve Şanlıurfa’da muazzam bir atak var. Bu bölgeler çok değil önümüzdeki birkaç yıl içinde önemli zeytin merkezleri haline gelecek. Söz konusu bölgelerdeki yeni üretim alanları asıl bu sezon devreye girecek. Zeytin işine girmeden önce yağlık mı sofralık mı bahçe kurulacak onun kararınm verilmesi şart. Burada da zeytin çeşidini belirlemek önemli. Aksi halde karlı bir işte zarar edebilirsiniz. Hem yağ, hem zeytin fiyatlarına bakılırsa karlı bir alan olarak görülüyor.

DOMATES VE BİBER

Orta yaşm üzerindekiler hatırlayacaktır. Domates ve biber sadece yaz döneminde tüketilir, kışın ise kurusu ile yetinilirdi. Ancak günümüzde seracılığın gelişmesi, Antalya bölgesi başta olmak üzere kaplıca bölgelerinde peş peşe sera yatırımlarının yapılması ile birlikte dört mevsim domates ve biber tüketebiliyoruz. Sebzecilikte bu iki ürün halen revaçta. Domates ve biber hem iç piyasada hem de ihracatta en önemli sebzelerin başmda geliyor. İhracatın liderliğini domates yaparken, biber de en çok ihraç edilen 57’nci ürün konumunda. Yalmz bu iki üründe klasik ürünlerden ziyade kahvaltılık, salatalık ve yemek yanında yenebilen küçük çeşitler öneriliyor. Çeri domates, pembe, mor domates, kıl biber gibi çeşitler öneriliyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5 6Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu